Hogwarts Legacy: et eventyr om køn

Harry Potter-forfatteren, J. K. Rowling er blevet anklaget for transfobi. For generation Y og Z, der er vokset op med Harry Potter-universet, udgør det nye, hypede spil Hogwarts Legacy derfor et dilemma. Måske er det derfor, at den første transkønnede karakter i Harry Potters magiske verden optræder i spillet.
Hogwarts Legacy-spillet udspiller sig i Harry Potter-universet, og udgør et dilemma for generation Y og Z. Måske derfor optræder universets første transkønnede karakter i spillet. Foto: Warner Bros
Hogwarts Legacy-spillet udspiller sig i Harry Potter-universet, og udgør et dilemma for generation Y og Z. Måske derfor optræder universets første transkønnede karakter i spillet. Foto: Warner Bros
Det nye computerspil Hogwarts Legacy er et action-rollespil udviklet af Avalanche Software. Spillet knytter sig til J. K. Rowlings berømte Harry Potter-univers og giver mulighed for at spille en elev på Hogwarts trylleskole i 1800tallet. Som elev skal spilleren deltage i magiundervisning og kan besøge Den Forbudte Skov, Diagonalstræde og Hogsmeade. Der har været udviklet computerspil til Harry Potter-universet siden 2001, og som sådan er det blot endnu et spil i rækken.
 
I sin tid blev der advaret mod Harry Potter universet, fordi eventyret af nogen kunne opfattes som ukristeligt. Men der er sket noget siden dengang, hvor de voksne debatterede, om det var kristent at læse Harry Potter, og hvorvidt magien ville føre til djævelskab. Nu er det generationerne, der selv voksede op med Harry Potter, som ikke føler sig sikre på, om det er rigtigt at spille Hogwarts Legacy.
 
J.K. Rowling har nemlig de seneste år været centrum for en betydelig mængde kontroverser angående hendes holdning til transpersoner. I 2020 udtrykte Rowling sig på en måde, der blev opfattet som transfobisk af folk forbundet til LGBT-miljøet. Hun har siden været under stærk beskydning og har formuleret en undskyldning for de udtalelser, der muligvis måtte have såret nogen.
 
Trailer for spillet Hogwarts Legacy.
 

’Mennesker, der menstruerer’-tweetet

LGBT-miljøet havde ellers været positive over for J. K. Rowling, da hun i 2007 afslørede, at troldmanden og rektor på Hogwarts Albus Dumbledore var homoseksuel. Det fremgik dog ikke af bøgerne. Temaet blev taget op i den tredje film i serien Fantastiske skabninger fra 2022, hvor der blev henvist til et romantisk forhold mellem Albus Dumbledore og Gellert Grindelwald. Dette forhold blev imidlertid censureret bort i den kinesiske version af filmen. Tilbage i 2015 skrev Rowling i et tweet som svar til, at folk ikke kunne se, at Dumbledore var homoseksuel: Måske fordi homoseksuelle folk ser ud som… folk?
 
Meningerne om dette var delte. På den ene side var der folk, der støttede LGBT-miljøet, og som var glade for, at hun med sine udmeldinger femstod som en støtte til deres sag. På den anden side var der folk, som stod undrende tilbage og fandt, at det var upassende seksualisering af en børnebogsserie. Andre igen mente, at hvis det endelig var så vigtigt, burde det have været en del af den kanoniserede fortælling, hvilket det jo så faktisk blev i spinoff-serien med Fantastiske skabninger 3: Dumbledores hemmeligheder.
 
Billedet af J. K. Rowling som fortaler for LGBT-miljøet ændrede sig imidlertid den 6. juni i 2020, da Rowling tweetede: ’Mennesker, der menstruerer’. Jeg er sikker på, at der plejede at være et ord for den slags mennesker. Herefter satiriserede hun over, hvorfor man dog ikke bare kunne bruge ordet kvinde.
 
J. K. Rowlings famøse tweet.
 

To, tre eller fem køn?

Dette skrev sig ind i længere debat om køn, der gik helt tilbage til 1979, da den amerikanske psykolog Rhoda K. Unger redefinerede kønsspørgsmålet ved at skelne mellem det biologiske køn (sex) og det sociale køn (gender). Tankegangen blev fulgt op af kønsforskeren Judith Butler, der i 1990 fremførte det synspunkt, at køn ikke var en grundlæggende og indlejret del af en persons identitet, men derimod en social konstruktion. I den forstand blev køn til et flydende begreb, der kunne ændre sig over tid i forhold til den kulturelle og historiske sammenhæng. Dermed var der lagt op til et opgør med den kendte binære kønsforståelse.
 
Opgøret blev imidlertid ikke kun rettet mod det sociale køn, men også det biologiske køn. Anne Fausto-Sterling påpegede i 1993, at der ikke kun fandtes to biologiske køn, men derimod fem køn nemlig mand og kvinde og tre variationer af hermafroditisme. Sidenhen har DNA-forskning vist, at der findes talrige variationer af de kromosomer, der har med køn at gøre, hvilket lægger op til en fortolkning af, at der findes mange forskellige biologiske køn – ikke kun mand og kvinde. Den fortolkning er den biologiske kønsforsker Katharina Maria Main imidlertid ikke enig i. Hun gør opmærksom på, at der findes to køn mand og kvinde, og der har ganske rigtig været diskuteret et tredje køn, men selvom der er mange variationer tilknyttet begge køn, så er de variationer så forskellige, at de ikke kan samles i et kønsbegreb.
 

Kønsbegrebet som kampplads

Der er således ikke enighed om kønsbegrebet, og for nogen er det gået hen og blevet en ideologisk kampplads. Det sociale køn handler om subjektiv identitetsforståelse og dermed bliver det sociale køn en metafysisk størrelse. I den betragtning er der i princippet uendelige muligheder. Det biologiske køn kan enten ses som to køn med forskellige variationer, eller man kan anskue det som to dominerende køn og en lang række andre biologiske køn. Sammenhængen mellem det sociale køn og det biologiske køn forekommer diffus, om end det er almindeligt, at der er en direkte korrelation mellem de to kønsforståelser, og det kaldes, at en person har en cis-kønsidentitet. Cis har altså en social kønsidentitet, der korresponderer med den biologiske kønsidentitet fra fødslen. Over for det står en transidentitet, hvor der ikke er sammenhæng mellem det medfødte biologiske køn og det sociale køn.
 
Når J. K. Rowling således gør sig morsom på bekostning af begrebet, om menstruerende mennesker, så lægger det op til, at transpersoner, der gerne vil opfattes som kvinder, ikke anses som rigtige kvinder, fordi de eksempelvis ikke menstruerer (og det er jo heller ikke alle kvinder, der menstruerer). I forlængelse af dette har J. K. Rowling skrevet flere tweets, hvor hun ud fra et feministisk synspunkt forsvarer begrebet kvinde. Hun påstår selv, at hun respekterer transpersoner, men hun mener ikke, at de har den fulde forståelse af, hvad det vil sige at være født som kvinde. Af den grund er J. K. Rowling blevet anklaget for at være transfob. Derudover hun blevet kaldt en TERF.
 
TERF betyder Trans-Ekskluderende Radikal Feminist, og over for det står transinklusive feminister. Oprindelig blev begrebet konstrueret af bloggeren Viv Smythe i 2008, og det er siden blevet brugt til at udskamme enhver, der stiller spørgsmål til, hvorvidt transpersoner, der opfatter sig som kvinder, rent faktisk skal opfattes fuldt ud som biologiske kvinder.
 
I en dansk sammenhæng har den nye kønsforståelse konkret betydet, at Kvindemuseet fra 1982 i Aarhus i 2021 skiftede navn til KØN: Gender Museum Denmark. Det fik i 2022 tilmed som konsekvens, at Enhedslistens lokalafdeling i Aarhus opdelte deltagerne i mænd og ikke-mænd. Bemærk, at det er begrebet kvinde, der bliver udvisket, mens begrebet mand ikke bliver udfordret i disse to eksempler.
 

Dilemma for generation Y og Z

For J. K. Rowling har sagen været omkostningsfuld. Hun har modtaget dødstrusler og været udsat for doxxing, hvilket betyder, at hun har fået sine personlige informationer lagt på nettet. Det hører med til historien, at der også er folk, der har forsvaret J. K. Rowling. Ralph Fiennes, der spiller Voldemort i filmene, har kaldt de verbale angreb på Rowling for modbydelige. Skuespilleren Brian Cox og komikeren Eddie Izzard har begge sagt, at de ikke mener, at J. K. Rowling er transfob, hvilket hun også selv har benægtet.
 
Tilbage står to generationer, der er vokset op med Harry Potter nemlig millennials (generation Y) og generation Z, i et dilemma. På den ene side er der mange af dem, der elsker Harry Potter-universet, og på den anden side er der mange af dem, der ikke bryder sig om, at J. K. Rowling i deres optik er transfob og TERF.
 
Spiludviklerne har godt været klar over, at det ville blive et problem, så de har til lejligheden udviklet den første transkønnede person til Harry Potter-universet. Sirona Ryan, ejeren af pubben De Tre Koste i Hogsmeade, afsløres som transperson. Ryan forklarer, at hun er heks – ikke troldmand. Om det kan formilde kritikken er endnu ikke afgjort. I sidste ende er det op til Harry Potter-fans at finde ud af, hvor de står.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også