R.I.P Sociale medier
Kommunikatørens death-fight med SoMe

Efter år med småkampe med Facebooks små algoritmejulelege, bliver det alvor. Usynligheden træder i kraft nu, og kommunikatøren bør iføre sig kampuniform.

Engagement, deling og rækkevidde? Ak ja, det hele var nu så hyggeligt i gamle dage. Vi inddeler nu verden i før og efter katastrofealgoritmen. Det er en kamp, vi må tage mod Facebook for vores overlevelses skyld. En kamp mod usynligheden. Og her er pennen stærkere end sværdet: Det er nu, vi skal opruste vores kommunikationsstrategi. Bliv klædt på til din death-fight af Head of Digital på Statens Museum for Kunst Jonas Heide Smith.
2018 er for alvor over os, og en hel række tegn peger desværre i en ubehagelig retning: Professionel, kommerciel brug af sociale medier har fremtiden bag sig. Jeg ved det: Dommedagsbasunerne har lydt igen og igen igennem årene, og verden står endnu. Uanset hvordan ubarmhjertige algoritmer har behandlet os, har der altid været lyspunkter: Vi har kunnet skrue op for video, skrue op for influencers, eller vi har målrettet kunnet inddrage brugergenereret indhold.
 
Men ikke denne gang. Denne gang nærmer vi os det ubehagelige sted, hvor (gys og gru) kommunikationsstrategier skal revideres. Lad os først se på dommedagstegnene og derefter trække vejret dybt og kigge på, hvad der nu skal ske.
 
Facebook lukker os ned
At gratis synlighed (eller “organisk reach” blandt venner) falder på Facebook er verdens ældste nyhed. Zuckerberg og co. har i årevis truet virksomheder med forringet mulighed for at kommunikere gratis til platformens medlemmer. Men der har altid været solstrålehistorier, og vi har varmet os ved tanken om, at vi jo er Facebooks kunder, så helt slemt ville vi vel ikke blive behandlet.
 
Efter Zuckerbergs udmelding i midten af januar virker dette decideret naivt.
 
“We feel a responsibility to make sure our services aren’t just fun to use, but also good for people's well-being”, indledte Zuckerberg og fortsatte: “we're making a major change to how we build Facebook. I'm changing the goal I give our product teams from focusing on helping you find relevant content to helping you have more meaningful social interactions.” Og hvis nogen skulle være i tvivl om, hvad det betyder: “...you'll see less public content like posts from businesses, brands, and media.”
 
 
Facebooks brugere føler sig oversvømmet af branding og reklamer. Det har de gjort længe. Men det nye er, at Zuckerberg er eksplicit villig til at irritere en stor portion kunder og endda acceptere faldende tidsforbrug på platformen for at imødekomme denne problematik.
 
Summa sumarum: Dit organiske indhold vil blive stadigt mere usynligt. Og eftersom mange dermed vil føle sig nødsaget til at betale for eksponering (netop den eksponering, som Facebook er bekymret for) vil kontaktprisen stige. Altså den kontaktpris, som allerede i 2017 steg til over det dobbelte(!).
 
Samtidig fortæller mange danskere, at de er trætte af Facebook. Man kan altid diskutere validitet og fortolkning, men en nylig YouGov-survey viste det, som Metroxpress beskrev som et 28 procents fald i interessen for Facebook på et år. Det kan selvfølgelig være, at Zuckerbergs seneste træk kan vende denne faldende interesse, men det er nok mindst lige så sandsynligt, at trætheden er permanent.
 
Offentlig deling har peaket
Vi har været på Facebook i mange år, og platformen har været ramt af både kontroverser over hæslig tone i debatten, vidtløftig holdning til overvågning og undergravelse af demokratiet vis a vis fake news og russisk propaganda. Det er derfor ikke meget overraskende, at der melder sig en vis træthed.
 

Russiske propagandagrupper og annonceringer såsom ovenstående blev kørt før og under det amerikanske valg med den hensigt at skabe splid i den amerikanske befolkning. 
 
Men måske er der noget endnu mere fundamentalt på spil. Måske ser vi en helt overordnet tendens til, at du, jeg og alle de andre simpelthen deler mindre i offentlige fora. At nogle af os måske faktisk synes, det hele blev lige lovligt narcissistisk, mens andre bare finder det umotiverende, at algoritmerne nu sorterer så meget af vores indhold fra, at vores venner faktisk ikke ser det, vi poster for netop at få deres anerkendelse. Fra dette perspektiv giver det absolut mening at begrænse os til mere eksklusive platforme (Snapchat, Facebookgrupper, familiemedlemmer på Messenger), hvor vi faktisk ved, hvem der modtager det, vi publicerer.
 
Algoritmerne overtager
Der var engang, hvor alle så alt. Nogle husker det som en uskyldsren, gylden fortid, men først faldt Facebook, og siden er både Twitter og Instagram hoppet med på vognen  du ser nu først og fremmest det, som platformens algoritme vurderer, at du gerne vil se. At denne udvikling er så generel, tyder på, at den er mere eller mindre uimodståelig for et socialt medie. Det kan godt være, at mange brugere begræder tendensen, men der er langt flere, som føler sig overvældet af irrelevant støj, og det er dårligt for forretningen.
 
Så algoritmerne er kommet for at blive, men især for virksomheder medfører de en temmelig uværdig jagt på smuthuller. Og så er vi tilbage til SEO anno 2002, hvor konsulenter levede højt på at rådgive om krumspring og julelege, der kunne få søgemaskinerne til at elske dig.
 
På et tidspunkt opgiver de fleste at jagte den seneste indholdstendens og læse endeløse artikler om 10 tricks til at forøge dit Instagram-engagement eller konspirationsteorier, om hvordan algoritmerne efter sigende udnytter vores svagheder (se f.eks. denne tidstypiske artikel i canadiske The Globe and Mail).
 
Influencerne er på retur
Alle disse mange problemer har naturligvis affødt alle mulige alternative strategier. En af de mest populære er brugen af influencers, altså arbejdet med at få dit indhold over på andres profiler. Strategien giver mening på mange måder, men når den i kommunikationsverdenen på det seneste er blevet ledsaget af en bismag af skepsis, skyldes det, at den jo desværre er selvundergravende.
 
Det øjeblik influencere laver for meget sponsoreret indhold (og det er der masser, som ikke har kunnet modstå) forsvinder den eftertragtede autenticitet jo som dug for solen (her springer jeg helt hen over problemet med falske følgere). Og bliver marketingmetoderne for smarte, træder myndigheder naturligvis til med begrænsninger og retningslinjer, som det skete med den reviderede markedsføringslov, der stiller betydelige krav til netop arbejdet med influencers.
 

Dette #ad-Instagramopslag, hvor sangerinden Selena Gomez reklamerer for Coca Cola, blev på det tidspunkt, det mest likede Instragrampost nogensinde. 
 
Hvor står vi så?
Beklager, hvis ovenstående lyder en kende deprimerende, men de deciderede gode nyheder for digitale kommunikatører står ikke i kø for tiden. Lad os dog lige tage et virkelighedstjek. Er sociale medier for virksomheder ved at afgå ved døden? Nej, selvfølgelig ikke. I forudseelig fremtid vil de være en særdeles vigtig ingrediens i vores samlede kommunikation.
 
Blot fordi vi ikke har rækkevidde a la 2014, betyder det jo langt fra, at indsatsen er hverken spildt eller tvivlsom. Men det betyder, at vi  måske for første gang i de sidste 10 år  nu efter min bedste overbevisning vil se en kollektiv nedkøling af vores interesse for de sociale medier. Slet ikke på én gang og ikke i alle sektorer, men alligevel i et omfang, der vil få rigtig mange til at søge nye veje. Og hvilke veje kunne det så være?
 
Det samme, som vi plejer
Det første, der vil ske, er naturligvis ikke rigtig noget. Vi har strategier, årshjul og content-planer, og først og fremmest har vi en gradvis nedgang, som ikke får den store kriselampe til at blinke med det samme.
 
Vi vil derfor stadig se virksomheder og organisationer producere SoMe-indhold efter den klassiske model, men, medmindre der sker noget væsentligt nyt, vil der gradvist blive lagt stadig mindre vægt på selve kunsten at udforme en “post”. Den evige jagt på den gode historie og det delbare indhold vil aftage i styrke, og mange vil fokusere mere på …
 
1. Chat og grupper
Stor responsivitet over for henvendelser vil blive et endnu mere væsentligt parameter. Stadig færre brugere vil finde glæde i offentlig diskussion med virksomheder, men antallet af brugere med spørgsmål og en forventning om hurtigt svar vil kun stige. I Facebooktermer også kendt som Messenger.
 
Derudover vil mindre, men mere fokuserede, grupper virke som en god løsning. Sådanne grupper (på Facebook og andre steder) vil naturligvis ikke kunne kompensere for den tabte “reach”, men til gengæld vil de lokke med muligheden for langt tættere – og måske mere meningsfulde – relationer til kunder og brugere.
 
2. De helt gamle dyder
Brændt barn skyr som bekendt ilden. I en årrække vil mange få nervøse trækninger ved tanken om “earned” eksponering på andres platforme, og det kan betyde en renæssance for de gamle, trofaste, digitale kendinge: websitet og e-mailnyhedsbrevet.
 
Her har vi en form for kontrol, og selvom disse platforme måske ikke fremstår eksplosivt innovative, så har de aldrig svigtet dig. Vi kommer til at høre om klubber og fællesskaber, og som kunder og brugere vil vi blive bedt om permissions, som var der ingen dag i morgen.
 
3. Og de endnu ældre dyder
At kontaktprisen på sociale medier stiger, betyder blot, at andre indsatser fremstår vigtigere, relativt set. Det vil forstærke en allerede eksisterende tendens til at opruste på kundehåndtering og den generelle serviceoplevelse. Mange, der har noget at sælge, vil lægge ekstra kræfter i at forfine besøgs-, service-, eller produktoplevelsen under overskrifter som ‘service marketing’ og servicedesign.
 
De sociale mediers ubønhørlige “word-of-mouth” har selv forstærket denne tendens, men i takt med stigende magtesløshed på de sociale platforme vil mange – i det mindste i en periode – satse kraftigt på de kontaktflader, hvor de faktisk har kontrol.
 
4. Dommedag nu?
Eller måske tager jeg fejl. Det kan naturligvis sagtens bare være den blygrå januarhimmel, der giver alting et mistrøstigt skær. Hey, måske går det bare vildt godt for dig på LinkedIn? Men når jeg måske ikke lige frem har talt de lyse timer ovenfor, er det egentlig ikke, fordi jeg nyder rollen som dommedagsprædikant. Jeg kan bare ikke rigtig længere overbevise mig selv om, at gode gamle “social” går den rigtige vej.
 
Men peger dine kurver opad, og er du fuld af fortrøstning for den sociale fremtid, så vil jeg med glæde modsiges. Kommentarfeltet finder du lige nedenfor.

Relaterede artikler

Facebook som nyhedsfeed - Nyhedsmedierne har et ambivalent forhold til de sociale medier, især Facebook. På den ene side ville de helst køre solol...
Kan Mette Bock stoppe Facebook? - Ny rapport: De danske medier har tabt slaget til Google og Facebook, som foretrækkes både af annoncører og brugere. Kan ...
Velkommen til det algoritmiske mareridt - Er vi naivt ved at overdrage alt for megen magt til tøjlesløse algoritmer, som uovervåget skalter og valter med vores li...
Fra likehunter til banalist: Hvilken Facebook-type er du? - Dit Facebook-feed er fyldt med dem: blærerøven, den virtuelle sugar-dater, jeg-har-lige-bagt-pizza-banalisten og selvbra...
Fang kernemålgruppen på Facebook - Facebook-annoncering kan virke som raketvidenskab, men det behøver slet ikke være så svært. Jo mere specifik man kan vær...
Her er svarene på alle dine Facebook-spørgsmål - Er det nødvendigt at annoncere? Hvordan får vi flere fans? Hvilke love skal man være opmærksom på? Facebook kan være et...
Hold en fantastisk fest på Facebook - Måske synes du, der er meget at holde styr på som community manager – men i virkeligheden er det ret simpelt. Du skal ba...
Vi bliver ulykkelige af Facebook ifølge Facebook - Hvordan indrømmer en virksomhed, at den muligvis forvolder skade på sine kunder? For første gang har Facebook indrømmet,...
F-bomben: Facebook slår medierne ihjel nuuuuuuuuuu - Mark Zuckerberg og Facebook har fejret årsskiftet med at slå hårdt ned på medierne. Nu leder algoritmen vennernes opslag...
Lav din social medie-strategi på fem minutter - Hvor skal du starte, når du skal lave virksomhedens nye strategi for sociale medier? Hvordan skal I engagere jeres bruge...
Det store SoMe-paradigmeskifte - Den digitale tidsalders pushere hedder Snapchat, Instagram og Facebook, og vi har fingrene så langt nede i kagedåsen, at...
Facebooks fake fake news-kamp - Falske nyheder i søgesvar på Google eller i opslag på Facebook har længe været udpeget som årsag til de vestlige demokra...
Farvel Facebook - hej nyhedsbrev? - Den 12. januar ændrede Facebook sin algoritme, så venner og familie bliver prioriteret og firmaer nedprioriteret. Kort s...
Facebook og Google i krig om de lokale medier - ​​​​​​​Med deres indtog i lokaljournalistikken vil Facebook og Google styrke deres dominans i nyhedsbranchen ved at stra...
Facebooks algoritme stiller nye krav til din prioritering - I en tid hvor communities stadig fylder mere, men er svære at opbygge og vedligeholde, ville vi alle ønske, at vi kunne ...
Har din LinkedIn-profil brug for førstehjælp? - Du er den skarpeste pen i skuffen. Dit CV bugner af fed kommunikationserfaring. Du er et spændende og kreativt menneske....
PR-analysen er død ... eller længe leve PR-analysen? - ”Danskerne er vilde med storbyferier”, ”Jyderne føler sig mindre stressede end resten af landet”, ”Vi tjekker vores mobi...
SoMe-brugeren skelner ikke mellem opslag og annoncer - Annoncering og organisk community er begge dele af virkeligheden for virksomheder og organisationer på sociale medier. M...
Løgne rejser hurtigere end sandheden - En sand nyhed tager seks gange så lang tid om at nå 1500 mennesker end en løgn. Sådan er internettet indrettet, for såda...
Er din kritik af Facebook strandet i et hashtag? - Facebook er blevet kaldt den mest vellykkede nudging-kampagne nogensinde. Den har vist sig så effektiv, at selvom virkso...
Mea culpa: Vi er alle skyldige i Facebooks datasynder - Imens et hylende kor af opportunistiske ådselsædere er i gang med at fortære Mark Zuckerbergs indvolde, er det måske på ...
Pyyyyh for en PR-opgave - Facebooks CEO, Mark Zuckerberg, har i over et årti lænet sig op ad den 57-årige advokat Elliot Schrage, der sidder på de...
Disneys farvel til Den Almindelige Amerikaner - Trods popularitet og flotte seertal blev det kun til en enkelt comeback-sæson for serien "Roseanne". Seriens genopstande...
Verdens hemmeligste klub mødes igen - Konspirationsteoriernes udbredelse er en farlig udvikling, som potentielt kan underminere de demokratiske processer, når...
Katjes: Jes – nu fri for svin - Slikproducenten Katjes har slået et kæmpemæssigt banner op på Rådhuspladsen i København, hvorpå en hijab-klædt kvinde re...
Lederkommunikation: det afgørende enzym - Virksomheders succes er stærkt forbundet med deres lederes kommunikationskompetencer, og når lederkommunikationen virker...
Ægte indflydelse kræver ægte influencers - Influencerfænomenet stormer frem med youtubere som Rasmus Brohave og Alexander Husum og instagrammere som Sandra Willer ...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

23 JOB

Head of Brand & Marketing

Se alle job Indryk job

Job

Intern Kommunikationskonsulent

Frist: 19. december

Director of Storytelling

Frist: As soon as possible

Senior Content Writer

Frist: 15. december
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.