Præsentationsteknik er eksistentialisme
Find dig selv blandt 5 Powerpoint-powertyper

Ny bog gør din præsentationsteknik til et personlighedsanliggende. Den, du er, viser sig i måden, du præsenterer på.

Skrevet af
Hold øjenkontakt. Brug masser af eksempler. Gå rundt på scenen, interager med publikum. Og læs for guds skyld ikke højt af dine Powerpoint-slides. Rådene til, hvordan du laver en god præsentation, er mange, men du kan jo begynde med at finde ud af, hvem du er. Vi bringer det bedste fra bogen: What’s your presentation persona?
Gode råd til, hvordan man laver den perfekte præsentation, er ikke en mangelvare. Markedet er fyldt med opskrifter, der alle lover, at hvis bare du liiige gør sådan og sådan, ja, så har du knækket koden og kan levere en killer presentation – allerede i morgen.
 
Rådene er sådan set gode nok og kan også hjælpe dig godt på vej, men ifølge forfatterne til en ny bog, What’s your presentation persona?, bør du starte et andet sted og først finde ud af, hvilken præsentationstype du er.
 
 
Bogen identificerer 16 præsentationspersonaer – alt lige fra den udadvendte, der elsker at være i centrum, over nørden, der er detaljeorienteret, til den velforberedte, der bruger oceaner af tid på at planlægge og øve sig. Og det gælder altså om at finde ud af, hvilken præsentationstype du selv er, for på den måde bliver du bevidst om dine egne styrker og svagheder – og bliver skarp på, hvad du skal arbejde på.
 

Ønsker du at skabe effektive og energifyldte workshops og møder? Tag med til K-dag 17. maj og få fyldt din værktøjskasse med involverende metoder, der virker hver gang.


Vi dykker her ned i fem af bogens 16 personaer: den underholdende, den elskelige, den perfektionistiske, den arrogante og den nørdede. Se, om du kan genkende dig selv – og bliv klogere på dine styrker, svagheder og på, hvor du skal sætte ind for at blive en stjerne, når du holder præsentationer:


Den underholdende

via GIPHY

Styrker: Du er en sand performer og elsker at være i centrum. Derfor føler du dig i dit rette element, når du skal holde præsentationer og har folks øjne rettet mod dig. Du har en naturlig evne til at udvise entusiasme for det, du taler om, og du kan underholde på kommando uden den mindste forberedelse.
 
Du er social, ihærdig og overbevisende og bliver ikke slået ud af stressende eller uventede situationer. Driller teknikken for eksempel, benytter du gerne muligheden til at fortælle en sjov anekdote, der kan få dit publikum til at grine, og du svarer gerne på ethvert spørgsmål, publikum måtte have undervejs. Du er nemlig ikke så optaget af, om I nu lige overholder tidsplanen, og om du når at sige, hvad du havde tænkt dig. 
 
Svagheder: Du kan virke meget uorganiseret, og det kan få dine præsentationer til at fremstå rodede og gøre publikum forvirrede over, hvad hovedpointen egentlig er. Du har ikke sans for detaljen og glemmer tit praktiske detaljer som at printe handouts til dit publikum eller at styre tiden.
 
Her skal du sætte ind: Forbered dig! Du har en naturlig evne til at freestyle, men indimellem falder du igennem, når du først i sidste øjeblik kaster et blik på dine slides. Øv dig med et ur, så du overholder tiden, og sørg for at holde pauser undervejs, så din præsentation ikke bliver for hektisk.
 
Den elskelige

via GIPHY

 
Styrker: Publikum elsker dig! Du har en vindende personlighed og får altid publikum til at føle sig godt tilpas i dit selskab. Der er god stemning, når du er i rummet – og du tager spørgsmål og indvendinger meget alvorligt og er typen, der efter hvert slide spørger: ”Giver det mening?” eller ”Har I nogen spørgsmål indtil videre?”. Du vil langt hellere bruge tid på at diskutere med dit publikum end at levere en enetale på scenen. Du foretrækker nemlig at dele spotlyset med andre frem for at stå i det helt alene.
 
Svagheder: Du mangler selvtillid til at brænde igennem, når du står på scenen. Du krymper dig, når al opmærksomhed er på dig, og vil hellere lytte end fortælle. Du føler dig ikke tilpas med at lave præsentationer, og det betyder også, at du undgår at bruge for meget tid på det. Du lader dig ofte nøje med at lave en ’okay’ præsentation frem for at gå efter den fantastiske præsentation.
 
Her skal du sætte ind: Du har et naturligt talent for at få folk til at kunne lide dig, og det giver dig et fint udgangspunkt for at holde en god præsentation. Dit publikum er som udgangspunkt velvilligt, så brug tid på at forberede det faglige indhold, og fokuser på at brænde igennem på scenen – blandt andet ved at øve fremførelsen mange gange.
 

Den perfektionistiske

 
Styrker: Du er en arbejdshest, som knokler for at levere dit ypperste. Du bruger oceaner af tid på at forberede dig og have styr på det faglige indhold – og du øver dig i timevis, så du kan præsentationen udenad; din største frygt er, at den sorte klap skal gå ned, for improvisation er ikke din stærke side. Du ser dine slides igennem igen og igen for at sikre, at alt er, som det skal være, og ændrer ting i sidste øjeblik. Du er organiseret, fokuseret, og der er aldrig en finger at sætte på din præsentation.
 
Svagheder: Og dog … For netop perfektionismen er også din akilleshæl. Din præsentation kommer ofte til at virke lidt indstuderet, og fremførelsen bliver stiv og mekanisk, fordi du har lært det hele udenad. Du kommer derfor let til at virke en anelse upersonlig og uengageret.
 
Her skal du sætte ind: Mindre robot, mere personlighed. Øv dig i at være mere autentisk og nærværende. Fortæl historier, brug uventede metaforer, og forsøg at løsrive dig fra dit tætskrevne talepapir.
 
Den arrogante
 

via GIPHY

 
Styrker: Du er en dygtig taler, altid velforberedt og er især optaget af at fremstå klog og indsigtsfuld. Du er omhyggelig med at planlægge præsentationen, så den lever op til publikums forventninger, og du leverer den med overskud og indsigt. Derfor bliver du opfattet som særdeles kompetent. Du er tryg på scenen, bliver ikke nervøs, og det betyder ikke så meget for dig, hvad publikum synes om dig.
 
Svagheder: Du er ikke specielt opmærksom på publikums behov, virker uinteresseret i deres spørgsmål og lægger aldrig op til diskussion, og det får dig til at fremstå en smule overlegen.
 
Her skal du sætte ind: Sørg for at få publikums velvilje. Fokuser på din likeability, smil noget mere, og vær imødekommende overfor spørgsmål og diskussion.
 

Den nørdede

via GIPHY

 
Styrker: Du er intellektuel, meget vidende og en lille smule nørdet – og dit hjerte banker for at videregive al din viden. Du ved, hvad du taler om, man kan mærke din entusiasme for emnet helt ned på de bagerste stolerækker, og det giver dig en stor respekt fra dit publikum. Du er datadrevet, går altid direkte til sagen – og er omhyggelig med at formidle dine pointer, så ingen detaljer går tabt.  
 
Svagheder: Dit publikum respekterer dig, men lader tit blikket flakke ned over iPhonen, når du taler, fordi de mister interessen. Du læser lidt for ofte op fra et talemanuskript og bliver opslugt af dine egne, overfyldte slides, så du ender med at stå med ryggen til publikum – og så har du ofte alt for mange undersøgelser og information med i din præsentation. 
 
Her skal du sætte ind: Løsriv dig fra talemanuskriptet, og brug din entusiasme for emnet til at bringe dig selv i spil: Hvorfor er du optaget af det? Har du selv oplevet noget af det, du taler om? Sørg for at udvælge maks. tre hovedpointer, publikum skal huske efter dit oplæg – aldrig flere, gerne færre. Og tving dig selv til at inkludere publikum ved fx at lave slides med spørgsmål og lægge op til diskussion. 

Relaterede artikler

Lad være med at afbryde, skat! - Du holder en præsentation. Du underviser. Du briefer. Og så bliver du afbrudt af en kæk bemærkning eller et spørgsmål ti...
Sådan bruger du ikke PowerPoint - PowerPoint er overalt. Programmet er installeret på over en milliard computere. Og det bliver brugt som tekstbehandling,...
Strategikommunikation – nu uden PowerPoints - Sandsynligheden for, at en PowerPoint-præsentation med 80 tætpakkede slides er en væsentlig del af kommunikationen, når ...
Her er så vores kommunikationspige - Hvis du nogensinde har prøvet at blive introduceret for et nyt menneske – og krummet tæer imens – har du helt personlig...
How to Talk Like Ted - En idé er sjældent bedre end måden, den bliver præsenteret på. TED Talk har specialiseret sig i at formidle de idéer, de...
Lav den perfekte, visuelle præsentation - Du laver dem selv. Du bliver præsenteret for dem hele tiden. PowerPoint-præsentationerne. Og måske er du også en af dem,...
Ti råd til talen der sparker røv - Skal du holde tale til dimissionsfesten, sommerfesten eller brylluppet? Læs taleskriveren Rune Kiers og speakercoachen A...
10 ting Hans Rosling har lært os - Hans Rosling var en forrygende taler og formidler af videnskabelige statistikker og har formået at være blandt de 25 mes...
Fire uundværlige råd før du går på scenen - Der er ingen vej uden om: Du bliver kun en stærk taler, hvis du investerer tid og energi i at blive bedre. Men hvordan k...
Du har syv sekunder. Brug dem godt. - Førstehåndsindtrykket af dig er afgørende, når du holder taler eller præsentationer. Efter syv sekunder har publikum dan...
Frygter du talen mere end døden? - Det siges, at nogle frygter talen mere end døden – og flertallet til en begravelse hellere ville ligge i kisten end at r...
Grin Din Private Røv i laser - GDPR har gjort dataansvarlige stressede og har fyldt din indboks med mails fra nyhedsbreve, du ikke anede, du abonnerede...
Sådan laver du en killer-præsentation - En god præsentation skal hvile på tre ben. De fleste folk arbejder flittigt med det ene ben - indholdet. Man udvælger de...
Lav et slideshow til 3,6 mio. kr. - Konsulenthuset McKinsey tager mere end 500.000 dollars for en simpel PowerPoint-præsentation. Tidligere konsulent Jasper...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

48 JOB

Praktikant

Se alle job Indryk job

Job

Praktikant

Frist: Hurtigst muligt

Presserådgiver

Frist: 10. april

Kommunikationsrådgivere

Frist: 21. april
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.