Plogging er det nye jogging

Hvis man skulle lave en mockumentary om svensk skærgårdsidyl, kunne den meget vel indeholde plogging. Slanke mennesker, der løber som gazeller gennem landskaber. Svensk altruisme. Nu og da stopper de, bukker sig ned og samler en dåse eller en cigaretpakke op og kigger intenst i kameraet, mens de lægger den i deres medbragte pose, hvorefter de løber videre i iver efter det næste stykke skrald. Det ville være sjovt. Og hvad, der er endnu bedre end denne forestillede satire, er, at den findes.
Portmanteauordet, der kombinerer "picking up" og "running", er blevet til plogging – og det er svært ikke at holde af konceptet. Foto: Plogging Tunesia
Portmanteauordet, der kombinerer "picking up" og "running", er blevet til plogging – og det er svært ikke at holde af konceptet. Foto: Plogging Tunesia
Der er lighedstegn mellem at være til stede i 2018 og konstant blive mindet om, hvad du gør forkert: Du skal passe på dit helbred med motion, passe på klimaet med plantekost, være digital og samtidigt sørge for, at den kommende generation ikke bliver smartphonezombies med nakkeproblemer.
 
En ny svensk motionsform, plogging, formår at italesætte og handle på to af disse problemer i frelsende forening:
 
Det første er plastik. Vores verdenshave bliver ødelagt af flasker, poser og emballage, og overalt i grøftekanter flyder Big Mac-bokse og Coca-Cola-dåser. Den anden er motion. Det kan vi ikke få nok af. Primært, fordi den tomme emballage i grøftekanten ikke altid har været tom.
 
Kombineres disse to, får vi den svenske trend: plogging. Tilsyneladende er udtrykket et portmanteauord (ord, der kombinerer to betydninger, red.), der kombinerer "picking up" og "jogging", og ifølge Instagram-hashtagget #plogga er det blevet et populært foretagende hos vores svenske naboer.
 
Alt, du behøver, er en taske til affald og ideelt et par handsker for at beskytte dine hænder mod ubehagelige overraskelser på din plogging-rute. Som belønning for din indsats får du et strammere betræk og en nattesøvn med god samvittighed.
 
Det er ikke kun i Sverige, at kombinationen af motion og indsamling af skrald er blevet en succes. Her fremviser en løbeklub i Edinburgh dagens fangst. Kilde: Instagram
 
Det moderne menneskes aflad
Et filosofisk blik på tendensen åbner op for den dybere forståelse. Tidligere var der langt større enighed om, hvad der var rigtigt, og hvad der var forkert. Kirken og samfundet havde udstukket reglerne, og det var din hellige pligt at opfylde kravene. I stedet har vi nu privatiseret vores værdier; du skal selv vælge, hvad du gerne vil identificere dig med.
 
Hvis vi fortsat opererede med aflad, kunne plogging fungere som betaling: initiativet fremmer socialt og miljømæssigt ansvar såvel som sundhed og trivsel. Og den dårlige samvittighed jagter de fleste: "Jeg vil gerne være sund, men jeg kom til at smide et cigaretskod i vandet, da jeg gik rundt om Søerne i går".
 
Skyld og skam findes i mange afskygninger; i forholdet til din krop, til miljøet, til familie og venner, og til dem, der har det meget værre end dig selv. Omvendt rummer vores samfund også en konstant stræben efter det perfekte, og vi er dygtige til at fordømme andre, når de fejler. Man skal dog være overordentlig kreativ for at forestille sig et middagsbord, hvor diskussionen går på, hvor irriterende det er, at nogle gider at indsamle skrald. Helt frivilligt.
 
Motion og doing good har altid løbet hånd i hånd
Der findes ikke en mere feel-good-måde at holde sig form på end ved at dyrke plogging, men motion har altid trukket paralleller til godgørende formål  tænk bare på velgørenhedsløb a la jo-længere-du-løber-jo-større-beløb-doneres, der afholdes med både politiske og sundhedsfaglige agendaer, f.eks. Scleroseforeningen og Red Barnet.
 
"Alt, hvad der får folk ud i naturen, så de forbindes positivt med deres omgivelser, er positivt," udtaler Lizzie Carr til The Telegraph. Hun er britisk miljøforkæmper og sportsentusiast, der hjalp med at oprette Plastic Patrol: en landsdækkende kampagne for at befri åløb for plastik. "Der er sket et reelt skift i den offentlige tankegang omkring plastik, hjulpet på vej af den offentlige debat og produktioner som Blue Planet, der fremhæver, hvor katastrofal krisen er," siger hun.
 
"Vi er nødt til at holde momentum højt og styrke mennesker gennem initiativer som plogging og Plastic Patrol," udtaler Carr.
 
Plastic Patrol giver brugere mulighed for at kortlægge plast overalt i verden ved at indsamle kasserede genstande, fotografere dem og uploade til appen, hvilket giver et bedre kendskab til, hvilken slags plastik og hvilke mærker der smides ud. "Jeg vil opfordre alle ploggere til at blive involveret," tilføjer Carr.
 
#plogga er det svenske hashtag for den populære motionsform. Facebook-gruppen TrailSkrald er et bud på en dansk pendant, men der er stadig plads til en decideret ploggingside eller -hashtag. Kilde: Instagram
 
Den økologiske tankegang om motion og opsamling af skrald i forening er ikke kun beroligende for sjælen. Det er rent faktisk også en effektiv træningsform. Ifølge fitnesseksperter gavner plogging på samme måde som intervalløb.
 
Så hvis du er af den overbevisning, at fitnesscentre er for de Narcissus-identificerende, så kan du nu overlade lokalerne til dem, der er til vægte og indendørs velvære. Du kan i stedet starte din dag med plogging og sjælefrelse.
 
Det afføder en debat om, hvorfor vi smider så meget skrald i naturen, som vi gør, men måske en skare af gode eksempler kan lede flertallet.
 
Udover at være plogging-entusiast har medstifteren af Plastic Patrol, Lizzie Carr, gennemført 22 dages paddleboarding gennem Englands åer. Her indsamlede hun bl.a. 1.600 flasker og 850 plastikposer. Foto: Getty Images

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job