Overlevelsesguide til Nye Borgerlige: tre gode råd

Hvis Nye Borgerlige skal rejse sig fra den ruin, Lars Bojes afgang som formand efterlader dem i, skal de følge tre kommunikationsmæssige spor, ifølge to erfarne politiske kommunikatører.
Foto: Christian Falck Wolff/Ritzau Scanpix
Foto: Christian Falck Wolff/Ritzau Scanpix
Efter at have afsat Lars Boje Mathiesen som formand for Nye Borgerlige efter blot en lille måned i stolen, skal partiet handle hurtigt for ikke at brænde totalt sammen.
 
Det mener Jacob Bruun, selvstændig rådgiver og tidligere særlig rådgiver for blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og Benny Damsgaard, selvstændig public affairs- og kommunikationsrådgiver samt tidligere kommunikationschef hos Det Konservative Folkeparti. 
 
Kforum har bedt dem om at komme med et bud på en overlevelsesguide til det kriseramte parti, og den består af tre spor, der skal forfølges effektivt og hurtigt.
 

1. Dræb diskussionen om Boje-exit

”Det vigtigste er nu, at partiledelsen skaber ro og undlader at gå i infight med Lars Boje Mathiesen om, hvad baggrunden er for hans exit. Det har de meget forskellige udlægninger af, og han virker som en ærekær mand, der ikke holder sig tilbage for at fortsætte diskussionen,” siger Jacob Bruun og tilføjer:
 
”Når Pernille Vermund står klar til at blive formand igen, er det vigtigt at få diskussionen om, hvad fortællingen er om hans exit, til at ophøre. For Nye Borgerlige er det nu vigtigere at få fred end at få ret.”
 
Også Benny Damsgaard ser det, som det vigtigste skridt.
 
”Den måde, man valgte at gribe konflikten med Lars Boje an på i går aftes, har startet en krig. Den vinder man ikke noget ved at udkæmpe. For den får vælgerne til at løbe skrigende bort,” siger han.
 
Selvom det er lettere sagt end gjort at lægge låg på konflikten med en mand som Lars Boje, der har en stor følgerskare på Facebook, er første skridt at undlade at udsende mails, mener Jacob Bruun Christensen.
 
”Skriftlig kommunikation til partiorganisationen siver ud til medierne, så det skal der ikke være mere af. Når Vermund næste gang står foran tændte mikrofoner, vil hun blive spurgt til Boje. Når det sker, skal hun afgøre, om hun genantænder konflikten, eller om hun lukker den. Jeg anbefaler klart det sidste. Uanset hvor meget man mener, at man har ret, holder det liv i en diskussion, der ikke er hjælpsom for partiet,” siger han.
 

2. Skab ro internt i folketingsgruppen og i baglandet

Dernæst skal Nye Borgerlige fokusere på intern kommunikation til folketingsgruppen og partiorganisationen, mener Jacob Bruun Christensen. 
 
”Råd nummer to handler om at finde ud af, om der er intern splittelse i partiet, eller om det kun er Lars Bojes krav, der er et problem," siger han og tilføjer: 
 
"Hvis der er er fraktioner og uro, truer det muligheden for at komme videre med Vermund i spidsen. Så det skal der tales med baglandet og med folketingsgruppen om for at sikre, at der er fælles fodslag.”
 
Pernille Vermunds tilbagevenden som partiformand, hvilken hun har annonceret, giver håb om, at det er muligt at skabe ro, mener Benny Damsgaard.
 
”Det er første skridt til at få stabiliseret situationen, for hun er den eneste, der har troværdigheden og gennemslagskraften til at rette op på partiet. Men der er lang vej igen,” siger han.
 

3. Tal om politik og ikke personer

”Pernille Vermund er for nylig trådt tilbage, så nu handler det om at legitimere, at hun tager en tørn mere. Det inkluderer at finde ud af, hvilken politisk platform Nye Borgerlige vil være kendt for,” siger Jacob Bruun og tilføjer:
 
”Skal de være drevet af enkeltsager og mærkelige konspirationsteorier, som under Lars Boje, eller skal de finde tilbage til udgangspunktet med hård udlændingepolitik og fokus på økonomi? Det ligger der et strategisk valg i, som skal styre deres kommunikation.” 
 
Det er Benny Damsgaard enig i.
 
”De skal tale politik og ikke personer. Det er nemmere sagt end gjort, i særdeleshed efter al balladen med Lars Boje. Men noget af det, der har gjort Nye Borgerlige stærke, er deres klare kommunikation, som lover lette løsninger på svære problemer. Det skal de have genopfundet.”
 
Hvor svært bliver det for partiet at komme tilbage på det rette spor?
 
”Helt ekstremt svært. De kan måske få ro på intent, men det bliver svært at finde en politisk relevans. Der er kamp om pladserne på højre side af det politiske spektrum, så Nye Borgerlige står over for en svær kamp. Det mest sandsynlige er, at den nedadgående spiral fortsætter,” siger Jacob Bruun.
 
Også Benny Damsgaard forudser en lang, bumlet vej for Nye Borgerlige.
 
”De er tre tilbage i folketingsgruppen, hvilket betyder, at de mister penge og dermed medarbejdere. Samtidig er de p.t. til grin. Derudover har de det store problem, at de borgerlige politiske partier ikke har nogen indflydelse. Nu skal de kæmpe sig tilbage med en gammelkendt recept, og har Pernille Vermund overskuddet og kræfterne til det?”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også