Se flere kattevideoer i arbejdstiden

Det er lidt forbudt, lidt farligt og lidt umodent at surfe planløst i arbejdstiden – men bliv bare ved. Ny forskning peger på, det kan være både sundt og produktivt. Du bliver kort sagt en bedre medarbejder af f.eks. at tage testen ”Hvor mange mennesker hader og elsker dig ifølge din lykkekage?”. Se YouTube-videoer af katte, der bliver helt jumpy over agurker, et tjek-op på, hvem der kunne lide billedet af dine tæer set fra hængekøjen på Instagram eller et klik på ”Papes kæreste på vild bytur: Du gætter aldrig, hvad der skete”. Do it!
Se flere kattevideoer i arbejdstiden. Ikke blot for din egen skyld, men også for chefens. Det er nødvendigt for din produktivitet og sundhed, viser ny undersøgelse. Foto: Getty Images
Se flere kattevideoer i arbejdstiden. Ikke blot for din egen skyld, men også for chefens. Det er nødvendigt for din produktivitet og sundhed, viser ny undersøgelse. Foto: Getty Images
De fleste af os forvandler os til sådan en slags Pac-Mans i arbejdstiden, hvor vi bevidstløst spiser den ene internetost efter den anden. Nam. Nam. Nam. Nam. Nam.
 
Du har det rart, mens du får lidt digitalt mundgodt i dit lille, forbudte helle.
 
Lige indtil spøgelset – chefen eller den emsige kollega – pludselig står bag dig og flår dig ud af din bedøvende boble af velvære.
Bøh! Game over!
 

Opdaget midt i, at du så kattevideoer!

Febrilsk lukker du samtlige ikke-arbejdsrelevante sider ned med en skamfuld prikken i huden.
Du når lige at se Mascha Vangs vindende smil på din skærm, inden du får fat i det forbandede lille kryds i højre top. Du føler dig som et barn fanget af pædagogen i en doktorleg.
 
Planløs surfing i arbejdstiden er over en bred kam blevet dømt ude som noget kontraproduktivt og måske endda usolidarisk i forhold til kollegerne. Det er vores guilty pleasure, et tabu og en taberadfærd, som man ikke taler højt om hverken ved kantinebordet eller hjemme i privaten, selvom de fleste af os gør det. Men lad os vende den om.
 
For måske skal du ikke være så hård ved dig selv. Ifølge et studie, der netop er publiceret i Science Direct, kan planløs surfing i arbejdstiden have en gavnlig effekt – også for arbejdsgiveren. Det viser artiklen “Cyberloafing as a coping mechanism: Dealing with workplace boredom“, som er skrevet af Shani Pindek, Alexandra Krajcevska og Paul E. Spector i afhandlingen ”Computers in Human Behavior”.
 
 
Du er en Pac-Man, der æder den ene lille overspringsgodbid efter den anden i stedet for at passe dit arbejde. Indrøm det!
 
Kattevideoer = coping
Ifølge artiklen har planløs surfing i arbejdstiden positive effekter i forhold til to områder:
  1. Det er afstressende; en form for mindfulness i en travl hverdag. Det er akkurat lige så gavnligt som andre mindfulness-øvelser, som f.eks. at koncentrere sig om at føle sålerne mod gulvet frem og tilbage til printeren – og du behøver ikke engang rejse dig.
     
  2. Det afhjælper dræbende kedsomhed ved arbejdets monotone rutinemæssighed, kvikker dig op, inden du henad klokken 15.00 når zombie-stadiet. Det gør dig mere effektiv overordnet set – og det er sundere end andre typer coping-manøvrer, eksempelvis indtagelse af Dagmartærter.
Forklaringen til punkt 1 er sikkert ikke så overraskende: Planløs surfing er en slags erstatning for at samle tankerne over en smøg, snakke med din kollega Jytte om hendes stauder eller bare kigge ud ad vinduet for en stund: Vores hjerne kan sammenlignes med en overbelastet PC, som skal genstartes og ventileres, hvis den ikke skal brænde sammen. Men hvis surfing skal have det optimale udbytte for din mentale sundhed og din arbejdsglæde, så skal du surfe noget useriøst og letfordøjeligt – ikke tunge, deprimerende nyheder.
 
Det er med andre ord ingen skam at gå efter det mest ligegyldige clickbait. Det er okay at bruge arbejdstid på at finde ud af, hvad du ville hedde, hvis du var født i Kazakhstan.
 
Kedsomhed værre end overbelastning
Der er allerede meget fokus på punkt 1; arbejdsmæssig overbelastning og stress på baggrund af for mange opgaver.
 
Det mere nytænkende i dette studie er, at forskerne også satte sig for at undersøge coping-mekanismer som følge af kedsomhed i jobbet. Dét at finde sin arbejdsdag kedsommelig, at kigge på klokken i hjørnet af skærmen 100 gange i løbet af en arbejdsdag og ønske, tiden gik hurtigere, kan presse og slide på medarbejderen mindst lige så hårdt som en to-do-liste så lang som Dødehavsrullerne, påpeger denne og anden forskning.
 

Kedsommelighedens kedsomhed. Hvis der ikke snart sker noget, dør jeg.

Og det budskab er sværere at bryde igennem med. For det strider mod vores logik og vores retfærdighedssans, at de, som ikke yder maks, har akkurat lige så meget eller mere brug for aflastning som de, der har travlt.
 
Derfor er der generelt ikke meget forståelse for stress, som ikke kommer på grund af et massivt bjerg af vanskelige arbejdsopgaver, men nærmere det modsatte, som én af forskerne, Shani Pindek, fortalte magasinet PsyPost i kølvandet på, at forskningen blev publiceret, hvorfor hendes team valgte en anden tilgang:
 
 “The reasons and consequences for this boredom are not well-understood. For example, how bad is it, really, for someone to be bored on their jobs? Are there easy ways to deal with boredom on the job that would negate harmful effects?”
Konklusionen i rapporten er, ja: Planløs surfing neutraliserer konsekvenserne af kedsomhed og deraf følgende ineffektivitet som ingen anden form for coping-mekanisme gør.
 
Hvis arbejdets indhold opfattes som kedeligt, vil hjernen hige efter – og have gavn af – den variation i arbejdsdagen, som planløs surfing giver.
 
Kedsomheden kan også komme af, at der ganske enkelt er for lidt at tage sig til – og det stresser også.
 
Ikke bare overspring
Forskellige forskningsresultater tyder på, at for lidt at lave er mere skadeligt for den mentale sundhed, end overbelastning er. I en light-udgave kan en for kort, arbejdsmæssig opgaveliste sammenlignes med, at ledige ifølge Den Nationale Sundhedsprofil 2017 i langt højere grad end folk i arbejde er stressede: Følelsen af ikke at bidrage tilstrækkeligt eller at være overflødig stresser mere end 50 timers effektive arbejdsuger.
 
For når man gerne vil have noget gjort, så skal man som bekendt henvende sig til en travl person:
I undersøgelsen af planløs surfing og årsagerne hertil fortalte de 463 respondenter, at når de ikke havde meget at lave i løbet af en arbejdsdag, kedede de sig og blev ineffektive og ugidelige.
 
De beskrev planløs surfing som en form for coping-strategi i forhold til kedsomhed, ikke en nytteløs overspringshandling. Planløs internetsurfing blev beskrevet som en rekreativ øvelse, der afhjælper kedsomheden og dermed ineffektiviteten.
 
 
Surfing som mindfuldness.
 
Men skal chefen så blot grine med, når medarbejderen gang på gang midt i arbejdstiden klikker sig ind på en nuttet hund, der sidder fast i en spand?
 
Nej. For selvom planløs surfing kan være sundt, så er alt naturligvis med måde. I artiklen på PsyPost påpeger Shani Pindek også, at for meget planløs surfing kan give risici i forhold til virksomhedens digitale sikkerhed og – ja – den overordnede præstation og dermed bundlinje.
 
Hun understreger dog de positive effekter af planløs surfing i arbejdstiden: Mindre stress, uanset om adfærden er konsekvensen af kedsomhed eller af for mange opgaver.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også