Her er dit krypto-survival-kit

2017 bliver året, hvor Snowdens krypterede smartphone-cover lander. Året, hvor vi ser lyset i "Dark Web" og nye anvendelige alternativer til internettet vinder frem. Kryptering er ikke bare en vej uden om datadeling, svindel og manipulatoriske henvendelser lige fra marketing til fake news – det er også en bevægelse; en ny forbrugerrevolution.
Din verden er usikker. Hvad skal du gøre? Start med at kryptere alt, hvad du ejer.
Din verden er usikker. Hvad skal du gøre? Start med at kryptere alt, hvad du ejer.
af Katrine K. Pedersen
Efter det amerikanske valg steg antallet af downloads af den krypterede app Signal med 400 procent. Og i 11. time af 2016 opfordrede Wired Magasin direkte sine læsere til at forholde sig til alvoren i, at internettet står over for udfordringer i relation til overvågning og datadeling, som vi aldrig har set tidligere i historien.
 
En udvikling, der ifølge Wired bryder med borgerrettigheder og demokratiske værdier: ”Når du beslutter dig for, hvilken velgørenhed du vil støtte,” er det på tide at give et bidrag til de non-profit organisationer, der arbejder for at beskytte internettet og rettigheder på nettet.
 
Få styr på din kryptering. Begynd med at se denne video fra Mashable, som selv skriver: The best way to understand encryption is through this tale of love and mystery.
 
Big brother is not only watching - he is measuring

Teknologien forfines konstant, og mikro-overvågningen, der finder sted i en smartphone, svarer efterhånden til, at vi render rundt med en løgnedetektor i lommen 24/7, der monitorerer og analyserer vores data, adfærd og udsving til forskellige formål. Vi har for længst erfaret, at argumentet: ”Den, der ikke har noget at skjule, har intet at være bekymret for,” ikke holder. For der er nye tilstande, der gør det relevant at være bekymret.

 

Ifølge Silkie Carlo, Policy Officer hos Liberty, har vi smidt vores rettigheder på porten: ”Det faktum, at du er på denne hjemmeside er potentielt statens viden. Online-udbydere skal nu gemme oplysninger om alt, hvad du gør online i 12 måneder og gøre dem tilgængelig for de offentlige myndigheder,” skrev hun i sin kritik af den britiske regerings stadfæstelse af ”Investigatory Powers Act” i november 2016.

 

Big brother is not only watching, he is measuring. I 2020 vil vi se en stigning på 4300 procent i årlig datadeling, og for nogle kan det stadig lyde som sci fi-konspiration, særligt i vores del af verden, hvor vi har brug for at have en grundlæggende tillid til systemerne.

 

Vores online-liv har længe været præget af tillid – for herregud – hvis Google og Facebook henter data for at målrette deres kommercielle beskeder. Men i takt med, at vi bliver mere vidende om, hvad der egentlig foregår i data-kulissen, begynder det at rokke ved tilliden. Endvidere har Trumps retorik skabt uro, mistillid og frygt. Og alliancen mellem Silicon Valley og Trump har også vakt bekymring - de har én ting til fælles, nemlig forretning.

 
Silicon Trump. Trump mødtes i december med topchefer fra Amazon, Tesla, Apple, Facebook, Alfabet (Google) og flere andre store tech-virksomheder.
 
Trumps rådgivningshold består blandt andet af Tesla og SpaceX-CEO Elon Musk, Uber-CEO Travis Kalancik, Oracle co-CEO Safra Catz og grundlæggeren af PayPal og Facebook advisory board member Peter Thiel. Som Klint Finley påpeger: "If you're looking for someone to stand up to Trump, it's time to look elsewhere."
 
Vi er privacy-egoister
Årsagen til, at bevidste medieforbrugere anvender kryptering, er beskyttelse af data. Krypteringsalgoritmer kommer i den nære fremtid til at spille den afgørende rolle i udviklingen af nye produkter, der garanterer sikkerhed og anonymitet. Ikke desto mindre er der begynderudfordringer; mange virksomheder og udbydere er først ved at få øjnene op for udviklingen. Det betyder, at der stadig er diskrepans mellem privacy polices og reelle privacy-funktioner i diverse digitale services. Ifølge Linda Tucci, chefredaktør på ComputerWeekly, har 71 procent af apps, der indsamler personlige oplysninger, tilsyneladende ikke nogen politik for beskyttelse af data og rettigheder.
 
Et andet problem er ifølge Tucci, at vi som brugere deler venners data i bytte for mere personlig service. “Vi er privacy-egoister," siger hun. European Union’s General Data Protection Regulation (GDPR) træder i kraft den 25. maj 2018. På baggrund af den teknologiske udvikling og Snowdens afsløringer vil GPDR indføre strenge retningslinjer for datastrømme med formålet at skærpe rettigheder i online-universet og synliggøre overvågning og deling af data. Men det er i 2018.
 
Kforums krypto-survival-kit (baseret på forfatterens ovenstående pointer):
 
1. Find krypteringsmanualer på YouTube
Der findes en række brugervenlige YouTube tutorials, der lærer og guider brugeren til krypterede løsninger. Så brugervenlige, at selv børn simpelt kan lære at anvende anonyme netværk som Tor.
 
2. Køb Snowdens iPhone-cover
Edward Snowden og Bunnie Huang har designet et iPhone-cover, der tilbyder kontrol af og information om overvågning og dataleding.
 
Snowden må nødvendigvis være foregangsmand på sikkerhedsgadgets. 
 
3. Køb multimeget kryptoservice
Apple har tilbudt krypterede løsninger længe, WhatsApp, Google og Facebook har tilført en end-to-end-krypteringsservice.  Vi ser flere eksempler på krypterede produkter, software til at browse internettet anonymt: Tor kan for eksempel hentes i Appstore.
 
4. Styrk dit IoT-beredskab
TechTarget har udviklet et beredskab til Internet of Things, som de skriver: “Internettet kommer efter dig, dit hus, din bil, dit køleskab. Før du ved af det, er det vores ting, der har kontrollen, og vi mennesker er bare med på turen” .
 
5. Lær dit barn at kryptere
Der er flere eksempler, der er målrettet børn. Adskillige tutorials, en T-shirt med påskriften “Let’s Encrypt og i 2015 lanceredes “Cryptoy” for børn – en gratis app til tablets, der tjener til at lære børn kryperingsteknikker.
 
6. Beskyt dine data med FDE (Full-disk-kryptering)
FDE er et eksempel på en krypteringsteknologi, der beskytter stationære og bærbare computere, dataopbevaring, filer og programindstillinger, samt applikations- og operativsystemer.
 
7. Gør din krop til en nøgle
2017 skulle efter sigende blive året, hvor biometrisk sikkerhed boomer: “Vi kommer til at bruge vores fingre, ansigter, øjne, hjerteslag og endda aktivitetsmønstre til at låse teknologi og beskytte vores økonomi og privatliv. I 2018 vil enhver, der ikke bruger en kropsdel ​​til at låse teknologi, blive betragtet som en letsindig særling”.
 
8. Bliv din egen sikkerhedsekspert
Det sidste og måske nok bedste eksempel på tiltag, der skal sikre online-sikkerhed, er viden. 2017 er konsekvensernes år – året, hvor den bevidste medieforbruger bliver sikkerhedsekspert – fordi det er nødvendigt. Det er en kompleks og krævende opgave, men som Silkie Carlo konkluderer i sin The Wired World for 2017: “Uden sikkerhed vil vi ikke længere være i stand til at garantere privatliv; eller, for journalisters eller advokaters vedkommende, kilders og kunders anonymitet”.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også