Falske fans eller indere, der er vilde med Tyskland?

VM i Qatar nærmer sig, og medieopmærksomheden intensiveres. I weekenden har videoer af fodboldfans, der angiveligt er ankommet til warm up forud for slutrunden, vakt opsigt. Videoerne bliver kaldt iscenesatte, og de pågældende fans bliver beskyldt for at være betalte statister. Polemikker som denne bliver ikke den sidste under en slutrunde, der er til diskussion fra start, siger rådgiver.
Angiveligt fans af Brasilien i Qatar. Ifølge kritikere er der dog derimod tale om betalte statister. Dårlig omtale er bedre end ingen omtale, siger Mads Byder fra Help PR. Abdullah Kiswani/Anadolu Agency via Getty Images
Angiveligt fans af Brasilien i Qatar. Ifølge kritikere er der dog derimod tale om betalte statister. Dårlig omtale er bedre end ingen omtale, siger Mads Byder fra Help PR. Abdullah Kiswani/Anadolu Agency via Getty Images
af Mikkel Skov Petersen
Skal man tro en række videoer delt på TikTok og Twitter, hvilke har fået stor opmærksomhed i løbet af weekenden, så summer gaderne i Doha, Qatar, af forventningsfulde fodboldfans af blandt andet Brasilien, Argentina, Tyskland og England, der varmer op til den tilstundende slutrunde.
 
Det er dog langt fra alle brugere på de pågældende platforme, der tror på, at videoerne viser rigtige fans. De peger på, at de glade fans har påfaldende ens fodboldtrøjer på, og tilsyneladende alle sammen stammer fra Indien eller omegn.
 
I stedet lyder analysen, at der er tale om betalte statister. Muligvis rekrutteret blandt de mange migrantarbejdere, der arbejder i Qatar.
 
“Det virker, som om de har kommanderet en del af de her tvangsarbejdere ud for at give et indtryk af, at hele verden er kommet for at fejre den her store begivenhed,” siger lektor i international politik ved Aarhus Universitet Rasmus Brun Pedersen til Berlingske.
 
 
Fans af Tyskland varmer op til VM. Eller er der tale om betalte skuespillere?
 

“Jeg synes, det ser iscenesat ud”

Uden at kende baggrunden for videoerne, så forholder Mads Byder, der er stifter af Help PR, sig også kritisk til videoerne. Han har selv overværet en række slutrunder.
 
“Jeg synes ikke, det vi ser på videoerne, ser autentisk ud. Ikke dermed sagt, at der ikke er en masse fans af England og Argentina i Indien. Jeg har selv haft en Portugal-trøje på til en slutrunde. Det sagtens lade sig gøre. Men jeg synes, det ser iscenesat ud,” siger han.
 
Reportagerne fra opvarmningen til et VM er et klassisk nedslag i medierne, når de første kampe nærmer sig, fortæller han.
 
“VM i Qatar er tæt på, og vi kommer til at se en intensiveret opvarmning i medierne. Vi kommer til at se en række nedslag, der er typiske for slutrunder. At der er mange kulturer samlet, at der er et stort medieopbud. Og så selvfølgelige fodboldresultater med opture og nedture og tårer og glæde,” siger Mads Byder og fortsætter:
 
“Det er disse nedslag, værterne i Qatar forsøger at kopiere, selvom de helst skal komme af sig selv.”
 
Ifølge Mads Byder er den VM-opvarmning, som videoerne, iscenesatte eller ej, gerne vil vise, en central komponent i en slutrunde.
 
“Warm up til en slutrunde er en del af nerven. Fans flyver ind, der er forskellighed, flag og farver. Her ser vi så Qatar forsøge at gøre det på deres egen måde. Der er sikkert nogle konsulenter, der har fortalt dem, at warm up er noget af vigtigste ved en slutrunde. Noget smukt ved en slutrunde. Og så forsøger de at gøre det på deres egen måde,” siger han.
 
 
Angiveligt fans af England bag et “It’s coming home”-banner.
 

Dårlig omtale er bedre end ingen omtale

At årets VM er kontroversielt, kommer næppe bag på mange. Qatar er et enevældigt monarki med et problematisk forhold til menneskerettigheder. Opførelsen af de stadioner, hvor slutrunden skal afvikles, har kostet tusindvis af menneskeliv. Først og fremmest blandt migrantarbejdere.
 
“Det her VM er sat op på en måde, så det er til diskussion fra start. Vi vil derfor også se selv små initiativer, der bliver mediesager. Den warm up, vi ser på videoerne, ser ikke normal ud, og så bliver det en sag,” fortæller Mads Byder.
 
Fordi VM i Qatar er kontroversielt, forventer han, at stort som småt fra slutrunden vil blive genstand for kritisk opmærksomhed.
 
“Vi kommer til at se flere af de kendte nedslag i en slutrunde, fejring på barer og i springvand, der vil se anderledes ud. Alle nedslag vil være til diskussion, så det bliver ikke sidste gang,” siger han.
 
Spørgsmålet er så, om det skurrer for meget, at videoerne ser iscenesatte ud? Eller får Qatar alligevel noget brugbar PR ud af det?
 
“VM i Qatar får publicity. Som Simon Spies sagde, så er dårlig omtale bedre end ingen omtale. Men de får ikke den publicity, de havde håbet på. I Vesten bliver de f.eks. beskyldt for at have betalt folkene fra videoerne. Så de får opmærksomheden, selvom det nok ikke var den, de havde planlagt,” siger Mads Byder til Kforum.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også