Oversete OL-discipliner

Medaljerne er fordelt, Rio er ryddet for sportsfolk, men glemte vi ikke noget? Vi har fundet en håndfuld af de discipliner, der fortjener medaljer.
Scanpix/Pawel Kopczynski
Scanpix/Pawel Kopczynski
De olympiske lege i Rio de Janeiro sluttede i går. Og hvad husker vi OL for? For et udspringsbassin med grønt vand – ja, den olympiske komité skovler millarder ind, men havde ikke råd til en pool-boy. Og for beachvolley-kvinderne fra Egypten og Tyskland – den ene påklædt, den anden afklædt. Begge efter reglerne.
 
Vi husker naturligvis de danske vindere, men de har jo allerede fået medaljerne (samt en erindringsgave i så Parade-strålende farver, at det i sig selv kan forklare, hvorfor der denne gang var så relativt få deltagere fra Putin-Rusland).
Så lad os på det yderste af falderebet – eller som optakt, med rettidig omhu, til legene i 2020 – kigge på de olympiske felter, der blev ganske forbigået med opmærksomhed og medaljer:
 
Er du OL-feminist?
 
Håndbold- og fodboldklubber døjer med vigende medlemstal. Men feministernes skare faldt næppe under dette OL.
Her kan vi fremhæve P3 for en fin indsats. Her fortalte værten, at de om lidt stiller om til Danmarks første olympiske håndboldfinale nogensinde – og dermed forbigik de tre OL-finaler i træk, som Danmarks håndboldkvinder ikke blot kvalificerede sig til, men også vandt.
Og hvem vandt? Jo, de 15 danske medaljer blev fordelt med 8 til kvinder og 7 til mænd.
 
 
Kreativitet
 
Danmark blev nr. 28 på medalje-listen, men høst handler ikke om antallet af gange, dit lands repræsentanter er trådt op på podiet – men om at finde det rette perspektiv.
Geografi: Danmark er Nordens mest vindende OL-nation (… denne gang. Og bemærk, at disciplinen helt forbigås fra dansk side, når der er vinter-OL).
Befolkning: Det er ikke indledning på en vits, men på national afstivelse: Hvor mange danskere skal der til for at vinde en OL-medalje? I forhold til hvor få danskerne, vi nu engang er, vandt vi helt vildt mange medaljer. I Top 5 målt pr. capita.
Venstrehåndede og unge bliver de næste parametre.
 
Fem-tabellen
 
Rio de Janeiro er fem timer efter dansk tid, og vi lærte at trække fem fra snart sagt enhvert klokkeslet. En medalje værdig. I sommeren 2020 lærer vi, at Tokyo er syv timer foran Danmark. Noget mere udfordrende end London, hvor det bare var én time.
Tak til den Internationale Olympiske Komité, som har tænkt over det …
 
Sådan har de fleste nok haft det en gang eller to i løbet af OL i Rio grundet de sene/tidlige sportsudsendelser. 
 
Juleshow-medaljen
 
OL er lis’som Disneys Juleshow; der er alt det velkendte, og så er der noget helt nyt. Og brydning var det nye i år – i al fald for danskere, i al fald hvad angår medaljer.
Du kan være ligeglad på en græsk-katolsk måde, og du kan vinde OL-medalje på en græsk-romersk måde. Kronprins Frederik demonstrerede igen mod, da han gav en krammer til Mark O. Madsen, som forinden havde klemt luften ud af bl.a. en serber og en ungarer.
Hvad bliver det næste? Tjah, OL-programmet rummer bl.a. kano-slalom, synkronsvømning og Moderne Femkamp (‘moderne’ siden 1912 – kalder det ikke på et nyt navn eller nye discipliner?).
 
Klicheerne
 
Her bør medaljen permanent hænge på journalisternes skuldre. Og standen ville bære den med en stolthed, som var den en olympisk fakkel.
Skal vi ta' den i kor:
”Hvad føler du lige nu?”
Samme lammer, vi kender fra forholdet; ”Hvad tænker du på?”
 
 
Vi ved alle, at OL er Oplevelsesøkonomiske Lege, og derfor behøvede vi ikke udelukkende sportsjournalister til at dække begivenheden. Og ikke-sportsjournalisterne leverede virkelig varen.
”Hvad gik galt,” blev sportsfolk uden for finalen eller medaljerækken bedt om at analysere sig frem til, mens de emotionelle spørgsmål var forbeholdt finaledeltagere og vindere: ”Hvordan har du det … lige nu?”
Og hvad kan sportsfolk, der har lagt fire års træning og drømme med netop denne stund for øje, svare? De nærliggende bud må være: Forpustet (undtagen skytter, som jo vinder medaljer med hvilepuls), har kvalme eller måske helt banalt: Trænger hårdt til en kold øl.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job