Nyhedsundgåelse blandt engagerede nyhedsbrugere

Nyhedsundgåelse er en kendt problemstilling blandt mennesker, der af den ene eller anden grund ikke interesserer sig for nyheder. Dette speciale behandler bevidst nyhedsundgåelse blandt mennesker, der normalt interesserer sig for, og går op i, at følge med i nyhederne, men som i løbet af det første år med corona i Danmark alligevel aktivt har fravalgt interaktion med dele af nyhedsbilledet.
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Specialet viser, at nyhedsundgåelse kan findes blandt mennesker med stor nyhedsinteresse og ikke kun blandt mennesker, der generelt ikke kan lide nyheder eller foretrækker anden underholdning. Specialets fokus er at undersøge årsagerne til bevidst nyhedsundgåelse blandt engagerede nyhedsbrugere i en krisetid, hvor det at interessere sig for nyheder, udvikling i myndighedernes retningslinjer osv. umiddelbart er ekstra relevant.
 
Specialet finder fire primære hovedgrunde til, at engagerede nyhedsbrugere bevidst undgår nyhederne:
  1. Nyhederne er for negative og har sammenhæng med dårligt humør hos individet.
  2. Manglende udvikling i historier og informationer.
  3. Politisk konflikt og personsager inklusiv, når medierne blæser konflikterne op.
  4. Det store fokus på coronanyheder gør, at andre nyheder ikke får plads, hvilket nyhedsundgåelse af coronanyheder er en reaktion på.
Derudover bliver der i specialet fundet sammenhæng mellem en række forskellige årsager til nyhedsundgåelse, som indikerer, at årsagerne er mere afhængige af hinanden end som så og ikke nødvendigvis kan opdeles. I stedet forstærker de hinanden og kan føre til nyhedsundgåelse.
 
I specialet diskuteres den potentielle demokratiske samfundsudfordring ved nyhedsundgåelse, da nyhedsundgåelse potentielt medfører en forringet evne hos individet til at agere på en informeret baggrund. Samtidig viser tidligere studier, at der kan være en positiv effekt for individet ved undgåelse af nyheder, som f.eks. bedre humør og mentalt velvære.
 
Specialet er skrevet af Sidsel Vie Kaysen ved Journalistik ved Syddansk Universitet og blev bedømt til karakteren 12.
 
Læs hele specialet her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også