Har du talt med din trans i dag?

OL-vinder og Kardashian-fars transition fra Bruce til Caitlyn Jenner på forsiden af Vanity Fair har fået massiv opmærksomhed, og transkønnede har generelt fået mere synlighed i mediebilledet. Udviklingen er interessant, rasende nødvendig og sigende for, hvordan vi skal opføre os og tale i 2015, hvis vi ikke skal være håbløst bagud.
”Lige pludselig myldrer det frem med transpersoner!”, sagde en bekendt til mig for et par uger siden, som om folk med en ikke-normativ kønsidentitet er noget helt nyt. Sådan spiller musikken dog ikke helt. Over den seneste årrække har transpersoner og transkønnethed bare fået lidt taletid i mainstream-mediebilledet, og der er kommet et par globalt og bredt kendte transpersoner og talspersoner (tralspersoner?), som har været med til at være katalysatorer for udviklingen. De er bare begyndt at få taletid og finde en mindre skjult plads i samfundet. Det er både befriende, spændende og vigtigt.
 
Forsiden, der gik viralt. Caitlyn Jenner står frem. Kilde: Polfoto/ Annie Leibovitz. 
 
The basics
Men lad os starte fra scratch og få styr på the basics. For der kan være meget forvirring om, hvad det hele egentlig handler om. Det her er en ret nem huskeregel: Det hedder transpersoner og ikke transseksuelle, som man sagde i gamle dage. Det gør det, fordi det handler om identitet og ikke seksualitet. Fordi det ofte handler om, at det er det fysiske/genetiske køn, man er født med, som man ikke kan identificere sig med. Det er en ret vigtig distinktion. Men samtidig er det også vigtigt at huske på, at når det kommer til identitet (og seksualitet, for så vidt), er der lige så mange udfoldelsesmuligheder, som man kan tænke sig til – og højst sandsynligt flere endnu, afhængig af, hvor åbensindet man er.
 
Derfor er intet set in stone, når det kommer til kønsidentitet, og huskereglen er altså helt generel. Diversiteten er stor – accepten ofte temmelig lille. Transkønnede er stadig en forholdsvis udsat gruppe, der oftest mødes med absurd lille forståelse, hvis ikke de decideret sygeliggøres som herhjemme, hvor man stadig skal erklæres psykisk syg for at få hjælp.
 
På engelsk har man to ord for ’køn’. 'Gender' beskriver det sociale køn, vi tillægger fx mande- og kvinderoller, og/eller den måde, hvorpå vi ofte aflæser hinandens køn ud fra fx påklædning og opførsel. 'Sex', derimod, betegner det biologiske køn. Transkønnethed handler grundlæggende om at afskrive det biologiske køn, man er født med. Det sociale køn har dog stadig ofte en voldsomt stor betydning: Mennesker, der falder uden for normerne for, hvordan det sociale køn kommer til udtryk, dømmes ofte hårdt eller forstås ikke. Falder man udenfor kategori, skal man mobbes, er rationalet åbenbart.
 
Caitlyn Jenner fortæller om sin transformation i et stort interview med Diane Sawyer. Se dele af interviewet. Kilde: ABC News.
 
”Det her handler ikke om, at jeg vil klæde mig ud som kvinde. Det handler om, at jeg har brugt hele mit liv på at klæde mig ud som mand”, sagde den tidligere OL-vinder, realitystjerne og stedfar til Kim Kardashian Bruce Jenner i et omdiskuteret interview med stjernejournalisten Diane Sawyer. Interviewet havde 20,7 millioner seere og er det mest sete nyhedsprogram på amerikansk TV blandt seere i aldersgrupperne 18-45 og 25-54 år. Et par uger efter præsenterede hun officielt hele verden for sit rigtige, frie jeg – Caitlyn Jenner – da hun smed sin forside af Vanity Fair på Twitter.
Fremkomsten i mediebilledet
Nu er det de færreste mennesker – transkønnede eller ej - der ligesom Jenner har mulighed for at få taletid over 22 sider i Vanity Fair, eller som slår Barack Obamas Twitter-rekord i at være hurtigst til at opnå en millon følgere. Caitlyn Jenner gjorde det på fire timer. Obama på fire en halv. Alligevel har en lang række medier gennem det sidste års tid diskuteret og talt om, at transkønnethed har fået øget opmærksomhed og plads i mainstream-kulturen.
 
I Transparent spiller Jeffrey Tambor hovedrollen som en pensioneret mand og far, der gennemgår en forvandling fra mand til kvinde. Kilde: Polfoto/Beth Dubber.
 
Amazon-serien Transparent viser på ømmeste vis en families reaktioner, dilemmaer og handlinger i forbindelse med en pensioneret fars transition fra mand til kvinde. Jeffrey Tambor, der spiller hovedrollen i serien, har netop vundet en Golden Globe for bedste hovedrolle i en TV-serie.
 
Laverne Cox, der spiller rollen som Sophia Burset i Netflix-serien Orange Is The New Black, har aktivt brugt den opmærksomhed, hun har fået på sin reelle gennembrudsrolle (og på forsiden af TIME Magazine), til at sætte fokus på LGBT-rettigheder, på italesættelse og øget accept og på den i mainstreamen usynlige gruppe af transpersoner, der som følge af bl.a. social eksklusion lever ensomme liv præget af fattigdom.
 
Caitlyn Jenners fremkomst har medført en massiv opbakning på Twitter – men måske endnu vigtigere har den fx skabt grobund for hashtagget #MyVanityFairCover, hvor transkønnede, der ikke har samme magt og position som Cox og Jenner, selv har lavet et cover og præsenterer et mere alsidigt billede end Jenner og Cox’ glamourøse og stylede looks. Det peger på, at langt de fleste repræsentationer af transkønnede for det første eksisterer på sociale medier, men for det andet at de ikke er mainstream – endnu. Ligeledes har en række medier brugt anledningen til at fokusere på andre transkønnede – opmærksomheden omkring de kendte har altså været med til at øge dækningen og mangfoldigheden generelt, om end der stadig er (umådelig) langt igen.
Og der er altså ret mange flere. Udviklingen har stået på over en lang årrække – i 90’er-dokumentaren Paris Is Burning, der handler om undergrunds-LGBT-miljøet i New York, møder man forskellige bud på kønsidentiteter på den fabulous, men også hårde måde. I den danske dokumentarist Jannik Splidsboels dokumentar Misfits møder man tre unge LGBT’ere i det amerikanske bibelbælte (og præsenteres sideløbende for et par forskellige eksempler på kønsidentitet). Lana Wachowski, der blev født Larry og med sin bror Andy bl.a. lavede Matrix-serien, fik i 2012 Human Rights Campaigns synlighedspris efter at have stået frem som transkønnet – dermed hedder de altså ikke The Wachowski Brothers mere.
 
Transkommunikation = mangfoldighedskommunikation
For nogle er det svært at finde hoved og hale i. Det burde det egentlig ikke være. Falder samtalen på Cox eller Jenner, kan man nærmest automatisk forestille sig spørgsmålet ’Jamen, ER han en mand eller en dame?’ med henvisning til, hvad der mon findes mellem benene, og om det ikke bare er udklædning. Og her kan det være meget smart at bremse op og tænke sig lidt om. For hvis mennesker m/k præsenterer sig selv som et køn og siger, at dette er, hvad de er, hvad filan rager det så egentlig os andre, hvad de gemmer i bukserne?
 
For det første gennemgår masser af transkønnede ikke den operation, der tidligere blev kaldt kønskifte, men som nu kaldes bekræftelse af køn (netop fordi det jo for den involverede ikke er et skifte men en bekræftelse af, hvad man har følt og oplevet selv). De arbejder i stedet med deres kønsidentitet, fx i forhold til deres selvfremstilling.
 
For det andet: Tænk over, hvor meget mod og arbejde det her kræver. At være nået til det punkt, hvor man kan sige ’Det her er, hvem jeg er’, ligegyldigt hvad det så er, kan tage lang tid og være en smertefuld proces – dermed ikke sagt, at det er det for alle. Og derfor er det helt afgørende, at man møder folk med respekt og lydhørhed, når de endelig stikker hovedet frem. Man har ikke krav på at få svar på sine egne dumme spørgsmål, bare fordi man er nysgerrig eller ikke forstår, hvordan det hele hænger sammen . I stedet kunne det være, man skulle lade folk tale selv eller stille et helt andet spørgsmål.
 
Som Jenner sagde som modsvar til postulater om, at hun gjorde det for opmærksomhedens skyld: ”Jeg gør det ikke for pengene. Jeg gør det for at hjælpe min sjæl og hjælpe andre. Hvis jeg kan lave lidt penge, har jeg selvfølgelig ikke tænkt mig at være dum. Jeg har afbetalinger på huset og alt sådan noget. Jeg vil aldrig undskylde for sådan noget. Ja, det her er en business. Men man går ikke ud og skifter sit køn for et TV-show. It ain’t happening”.
Et af de mange billeder under hashtagget #MyVanityFairCover. Kilde: Twitter. 
 
Selvom samfundet på stort set alle måder er gennemsyret af at være skabt til det, de fleste opfatter som normalen, så er der på mange måder et skred i gang. Nogle gange kommer der nedslag, som det er sket nu, som gør det mere synligt. I mediebilledet, hvor homoseksuelle rollemodeller gennem en årrække har fået en mere mangfoldig, positiv og tydelig rolle (ikke at vi skal lave glansbilleder). Gennem de seneste år er man i mainstream-medierne så gået videre til at tale om biseksuelle, åbne parforhold, brugsuddeleren fra Karrebæksminde, der tilfældigvis også er swinger, og også transkønnede.
Caitlyn Jenner og Laverne Cox har inspireret andre til at lave deres egen Vanity Fair-forside. Kilde: Twitter. 
 
Det er muligt, at det stadig ikke når helt vildt bredt ud – men ting tager tid, og det her er et skridt på vejen, som kun bliver et endnu større skridt, hvis flere mennesker er med på, hvad det handler om, og ikke taler så fordummende om det, som man har tendens til på Ekstra Bladet. For det er på tide, at debatten og opmærksomheden i mediebilledet smitter så meget af på virkeligheden, at vi forstår, at verden ikke længere kun hænger sådan sammen, at man har det køn, man har fået tildelt ved fødslen.
 
Det fordrer absolut en masse politisk handling – men for den enkelte fordrer det også, at vi begynder at omtale vores medmennesker med den respekt og åbenhed, vi alle fortjener. For det er grundlæggende håbløst tilbageskuende at stå fast på, at normalen er det eneste rigtige i vores samfund. Det er håbløst tilbageskuende at tro, at far, mor og børn er det eneste rigtige. Det er håbløst tilbageskuende at tro, at vores køn og vores roller er givet på forhånd, og at der ikke er noget til forhandling. Og vi kan ligeså godt komme i gang, for ret mange er allerede rykket videre. Så lad os - for hey, det der med at være åben over for andre mennesker, det kommer også på mode i 2015.
 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også