Ny dokumentarfilm om Anthony Weiner-gate
Anthony Weiners Twittersex på film

Anthony Weiners eller "Carlos Danger", som han også kalder sig, når han gang på gang bliver fanget i online sexting.

Ny dokumentarfilm fortæller den usædvanligt medrivende og skandaløse historie om det demokratiske medlem af USA’s kongres, Anthony Weiner. I 2011 trak han sig fra politik, fordi han havde sendt en stribe billeder og tweets med utvetydigt seksuelt indhold til flere unge kvinder. To år efter forsøgte han at blive borgmester for New York, hvorunder det kom frem, at han igen havde sextet på nettet under pseudonymet ”Carlos Danger.”
“Jeg ved ikke om Huma, som jeg har dyb respekt for, reagerer som hun gør fordi hun er nybagt mor, fordi hun lider af Stockholm-syndromet eller fordi hun er et mysterium, ingen fatter.”
 
Sådan skrev den verdensberømte amerikanske feminist Gloria Steinem i en e-mail til the New Yorker i sensommeren 2013, da hun blev bedt om et bud på, hvorfor Huma Abedin - Hillary Clintons tætteste veninde og nøglemedarbejder igennem næsten 20 år – valgte at blive sammen med sin mand, Anthony Weiner.
 
Traileren til dokumentarfilmen om Weiner. 
 
Der var gode grunde til at undre sig. Samme uge var det kommet frem, at Weiner - som tidligere var medlem af USA’s kongres for staten New York og som nu forsøgte at blive valgt som demokraternes bud på byens næste borgmester – var blevet afsløret som en lummerkarl på Twitter af flere kvinder.
 
”Alt for travlt med at onanere”
En ung kvinde, Sydney Elaine Leathers, mødte op til et vælgermøde for at konfrontere politikeren, der blandt mange beskeder havde lovet ”sin jødiske prinsesse” at lukke munden på hende ved at levere rigelige mængder sæd til formålet. Hele USA så de vilde scener på tv, hvor hun jagter Weiner på valgdagen, og hvordan han og hans kampagne går til ekstremer for at undgå at møde hende fysisk.
 
Hvem er den kvinde, som Weiner sexter? Bliv lidt klogere på hende i videoen ovenfor.
 
Senere fortalte Leathers hele historien til radiovært Howard Stern i pinagtige detaljer. Ud over at fortælle om Weiners onani-fantasier, fortalte hun også, at Weiner var ”incredible needy”, og at han talte mere om sine katte end om sin hustru eller baby. Og at ”han nok har for travlt med at onanere flere gange om dagen til at være New Yorks nye borgmester.”
 
Sydney Leathers fortæller hele den skinbarlige sandhed om sit sexting-forhold med Weiner.
 
Afsløringen i 2013 af Weiners dobbeltliv på nettet som ”Carlos Danger” var mere pikant end som så, al den stund det tidligere kongresmedlem netop havde trukket sig fra Kongressen to år tidligere, mens Abedin ventede parrets fælles barn, fordi det kom frem, at han havde udvekslet hundredevis af tweets samt billeder med andre unge damer; herunder især et billede, der for altid vil stå klart i amerikanernes bevidsthed, som viste hans erigerede lem iklædt et par stramtsiddende grå underbenklæder under en bar brystkasse.
 
Billedet, Weiner ved en fejl postede på Twitter for derefter at påstå, at hans Twitterkonto var blevet hacket. Senere tilkendegav han dog, at billedet var hans eget værk.
 
Billedet fik ekstra opmærksomhed, fordi Weiner - der udtales wiener som i wienerpølse, hvilket ikke er helt ligegyldigt i denne sammenhæng -  i forvejen på det tidspunkt var kendt som en evigt tweetende, højtråbende og passioneret politiker, pure nægtede, at billedet forestillede ham, og påstod, at hans Twitterkonto måtte være blevet hacket, og at det var derfor billedet var røget ud til alle hans 45.000 følgere på det sociale medie.
 
Samtidig var han dog ”ude af stand til at afvise, at billedet” var af ham, hvilket medførte en tsunami af latterliggørelse på nettet og på tv, hvor samtlige amerikanske komikere havde travlt med at gøre sig lystige over, hvor svært det mon var at genkende sine egne underbenklæder (eller det, der er indenunder) samt spekulere over, hvor mange billeder Weiner mon havde taget af den slags, siden han havde så svært ved at huske, om han havde gjort det.
 
 
Weinergate og farvel til Kongressen
Der gik ikke lang tid, før det stod klart, at det i den grad var Weiners gedigne, gråklædte bockwurst, der kun med nød og næppe var holdt i skak af bemeldte buks, og at billedet var tiltænkt en 21-årig studine og fan, som i forbifarten havde kaldt sig selv for Weiners ”kæreste” hvilket hun senere fortrød og trak tilbage, eftersom de to aldrig havde mødt hinanden IRL.
 
Skandalen, der omgående – naturligvis – blev døbt #Weinergate endte med, at Weiner trak sig fra den amerikanske kongres, dog ikke uden at tøve i en uges tid, i løbet af hvilken præsident Obama fik sagt offentligt, at han syntes kongresmanden burde trække sig omgående.  Hvilket han gjorde, men ikke i første omgang, hvilket kan ses nedenfor, hvor han også indrømmer, at han havde haft ”adskillige upassende relationer med kvinder online, beklageligvis også efter jeg blev gift.” Den grædende politiker sagde også, at han var ”utrolig ked af den skade, han havde forvoldt sine nærmeste, sin familie, sine vælgere og især sin hustru.”
 
Anthony Weiner giver en grådkvalt og detaljeret undskyldning til offentligheden.
 
Men efter at Weiner så trak sig, blev der stille – helt stille – om den skandaliserede politiker, der koncentrerede sig om at passe sit på det tidspunkt nyfødte barn, sønnen Jordan, mens Abedin fortsatte sin karriere med at være Clintons højre hånd og især rejse jorden rundt med den daværende udenrigsminister.
 
En ny mand søger tilbage til det politiske rampelys
Men idyllen, eller stilheden, varede ikke ved. To år efter, i sommeren 2013, kom det frem, at Weiner var på vej tilbage i amerikansk politik, denne gang som mulig borgmesterkandidat i New York. I en række nøje planlagte og store interviews – især fik to meget lange dobbelt-interview med New York Magazine og New York Times Magazine om kandidaturet samt parrets privatliv megen opmærksomhed.
 
I sidstnævnte, ”Anthony Weiner and Huma Abedin’s Post-Scandal Playbook” fortalte de hele den personlige historie om deres parforhold lige fra starten, da de mødte hinanden på Martha's Vineyard – den amerikanske demokratiske overklasses svar på Skagen – til ti år efter, hvor de giftede sig, og især hvordan de overlevede Weiners bedrag og overkom smerten i deres ægteskab, efter at han også havde løjet over for sin hustru om sit sexliv på nettet.
 
”Han er en anden mand,” bedyrede Abedin, ”og jeg kan bedre lide ham nu end tidligere.” Hun fortalte også om, hvordan hun havde følt det som at ”blive smidt ud fra en flyvemaskine” – uventet og totalt chokerende – da hun havde fundet ud af skandalens omfang.
 
Huma Abedin står ved sin mands side trods sextingskandale og adskillige onlineforhold til andre piger. Foto: Polfoto/Donna Aceto.
 
Weiner selv forklarede i interviewet, at ”der nok er noget narcissistisk over jobbet som politiker.” At han også var blevet afhængig af ”konstant feedback”, som altid er til rådighed, når man er en politiker, der følges af mange fans online. At han endda følte en forpligtelse til at vedligeholde sine ”online-forhold” fordi det drejede sig om kvinder, der holdt af ham og stolede på ham. Og endelig at han ikke indså, hvor skadelig hans opførsel ville være, hvis den kom frem, fordi han aldrig mødtes med kvinderne i virkeligheden.
 
Et borgmesterkandidatur, der endte i den seksuelle rendesten
Men ak – efter således at være blevet delvist renset i pressen, endte borgmesterkandidaturet i en endnu større skandale end den første.
 
På et pressemøde foran over 100 journalister måtte Weiner bekræftede forlydender om, at han under dæknavnet "Carlos Danger" havde sendt sjofle beskeder og fotos til en ung kvinde. Huma Abedin, var også med til pressemødet, hvor hun forsikrede de tilstedeværende om, at hun trods op- og nedture i ægteskabet fortsat står side om side med sin mand.
 
Det pressemøde, der fortsat er enestående i amerikansk politisk historie – især grundet Huma Abedins udsagn.
 
”Anthony har lavet nogle frygtelige fejl - både før, at han trak sig fra Kongressen, og efter,” lød det i en trist tone fra Abedin, der fortsatte med at slå fast at ”jeg elsker ham, jeg har tilgivet ham, jeg tror på ham, og som vi har sagt fra starten: Vi bevæger os fremad.”
 
Og det var ikke fordi de seksuelle beskeder var sindssygt pornografiske, hverken i 2011 eller 2013: ”you will surely make noise when I take you deep” – ”wow a Jewish girl that sucks cock! This thing is ready to do damage” – ”I was hoping my fat cock would be a selling point too,” er eksempler på beskeder, som Weiner sendte.
 
På det tidspunkt var hans valgkamp naturligvis færdig, og hvis den første skandale skulle have undsluppet en enkelt amerikaners bevidsthed, sørgede nummer to for at hamre sømmet i den politiske ligkiste.
 
 
Her kan man se en samling ”late night shows” om sagen.
 
Dokumentar fortæller enestående historie
Efterfølgende var der en del skriverier om, hvorvidt Weiner simpelt hen blot var syg – man kan tilsyneladende lide af online-sex-afhængighed og hvorfor ikke, kan man tilføje. I en artikel i alle østkyst-intellektuelles yndlingsmagasin "The New Yorker" spekulerede Emily Greenhouse under rubrikken ”Understanding Huma” over Abedins motiver til at blive – også anden gang. Men som hun skriver, kan man, når alt kommer til alt, ikke vide, hvad der foregår mellem to parter i et ægteskab – eller hvilke aftaler, arrangementer eller forståelser, stiltiende eller uformelle, der er indgået.
 
Og hvad så? Her kunne historien være sluttet – bortset fra, at Abedin fortsat er til stede i kulissen – hvor hun modsat sin rampelyssøgende mand befinder sig bedst, som det hedder i et af portrætterne – nu som næstkommanderende for Hillary Clintons præsidentkampagne. Og som favorit til enten en ministerpost eller, mere sandsynligt, som den første kvindelige ”chief of staff”, skulle præsidenten hedde Clinton til januar næste år. Den stilling er uofficielt kendt som den næstvigtigste i Washington D.C.
 
Mange vil tro, at det er vicepræsidentjobbet eller muligvis formanden for Repræsentanternes Hus eller Senatet, men det er en myte.
 
Huma Abedin er fortsat i kulissen som næstkommanderende for Hillary Clintons præsidentkampagne, men måske kommer hun mere frem i spotlyset i en magtfuld stilling, hvis Clinton vinder valget. Foto: Scanpix/Jessica Rinaldi.
 
Præsidentens stabschef er den nærmeste og mest betroede medarbejder i Det Hvide Hus og som alle, der har set et par episoder af House of Cards vil vide, er det gennem ham (eller som sagt måske nu for første gang snart hende), man får ting frem til præsidenten.
 
Hvis det altså ikke var, fordi Weiner nu igen er på alles læber.
 
Det skyldes en ny dokumentarfilm, der havde premiere i forrige uge op til Sundance Festivalen. Filmen, der blot har titlen ”Weiner” er produceret af Josh Kriegman og Elyse Steinberg, og den giver, som NPR-programmet “All Things Considered” sagde i en udsendelse i sidste uge, “det mest intime og mest detaljerede portræt af en politisk fejltagelse i det moderne Amerikas historie.”
 
I udsendelsen med titlen “Beyond Scandalous Selfies: Documenting Anthony Weiner's Downfall” fortæller Josh Kriegman, der tidligere har arbejdet som staffer for Weiner i kongressen, at han i sagens natur ikke kunne vide noget om skandale nummer to, da han opsøgte politikeren og spurgte om han kunne følge ham fra den dag, Weiner besluttede sig for at gå efter borgmesterposten.
 
Se den officielle trailer til dokumentarfilmen Weiner.
 
”Det var min intention at lave en dokumentarfilm om hans comeback,” fortæller Kriegman, der i dag er filmproducer, ”men i stedet kom den til at handle om hans nedtur.” Kriegman og Steinberg er enige om, at Weiners motivation til alligevel at gå videre med filmen – også efter afsløringen af ”Carlos Dangers meritter” – handler om en trang til at få fortalt ”en anden historie” om Weiner.
 
At han er andet end en sindssyg, internetafhængig sex maniac, at han er et ”multifacetteret menneske,” en god ægtemand – trods alt – og far til nu toårige Jordan. Men at han på en måde også var et offer for den politiske verdens "overfladiske og transaktionsbaserede” forhold. Som det hedder i udsendelsen:
 
And craving and needing attention and affirmation — you know, that's part of what made him successful as a politician. And on the flip side, it's the same characteristic that ultimately led to problems in other aspects of his life where he says he wasn't able to connect with on that deeper level and was engaging in these online, virtual relationships like he was playing a video game is how he describes it.”
 
Blændende anmeldelser
Filmen har fået uhørt megen foromtale, og anmeldelserne taler om intet mindre end et dramatisk mesterværk.
 
“Hurtig, morsom, indsigtsfuld og uhyrlig. Politik når det er bedst,” mener for eksempel Vanity Fair.
 
New York Times’ anmelder kalder den “gribende og oprørende – en film man må se.”
 
Anmelder Stephen Holden bemærker også, at uanset risikoen så kan man ikke stoppe en penis, der vil frem: 
This cringe-inducing portrait of an arrogant politician’s self-immolation, like the follies of Gary Hart, John Edwards, Bill Clinton and Eliot Spitzer, shows that even at the risk of career suicide, the penis will not be denied.”
 
Og det er måske den egentlige lære af filmen. At for et menneske, som er besat af at være vellidt – og er det ikke politikeren i en nøddeskal? – så kan blandingen af en stærk libido, trangen til bekræftelse og selvfremstilling ende med den totale nedsmeltning. Men også, kunne man mene efter at have set filmen og i modsætning til, hvad Weiner gerne vil fremstilles som, med et menneske, der netop ikke er mangefacetteret, men som narcissisten uden integritet.

Relaterede artikler

Om 180 sekunder stemmer du på Bernie - Senator Bernie Sanders udgør p.t. den største trussel mod Hillary Clintons forventede kroning som demokraternes præsiden...
Twitter-tossen Trump - Ondskabsfuld, narcissistisk og underholdende. Sådan lyder de mest anvendte ingredienser i den p.t. mest succesfulde opsk...
Hvorfor politikere taler som de gør - Her er en oplysende, kompetent og velskrevet introduktion til begrebet framing i politisk kommunikation. Forfatterne lev...
WTF? Vinder Trump nu? - Vinder Donald Trump alligevel det republikanske primærvalg, selvom alle amerikanske kommentatorer sagde, det var umuligt...
Hillary eller helvede - Det er Super Tuesday og Donald Trump er storfavorit hos republikanerne med et 30 procentpoints forspring. Men er det ikk...
Hillary er den farligste præsidentkandidat - 'The United States is without doubt the greatest show on the road', sagde Harold Pinter, da han modtog Nobels litteratur...
Super Tuesdays Supertaler? - Obama gjorde det i 2008 med "Yes we can". Formåede Cruz, Clinton, Trump, Sanders og Rubio i tirsdags at levere den super...
Underwood 4.0 - House of Cards er tilbage og Frank Underwood for President er vanen tro ikke uden blodsudgydelser på vejen. Valgkampen e...
She can´t: Kampagnen er en katastrofe - Hillary Clinton står til at vinde New Yorks primærvalg tirsdag aften. Men hendes popularitetstal er nedadgående og energ...
Ødelægger Weiners sex-skandaler Hillary Clinton? - Huma Abedin - Hillary Clintons veninde gennem 20 år og viceformand for hendes præsidentkampagne - har anmodet om skilsmi...
Sex is about power - Tv-dokumentaren om den skandaleramte politiker Anthony Weiner (som du kan se på dr.dk lige nu) rejser en række spørgsmål...
Hillary griner hele vejen til valget - E-mail-sagen, der på blot ti dage blev åbnet og lukket igen, udfordrer narrativet om, at vi død og pine skal holde med H...
Her er Twitterkongen 2016 - Det absolut mest benyttede hashtag blandt danskere på Twitter var #dkpol, der blev brugt i over 800.000 tweets. Dernæst ...
Undskyld hr. præsident - Hillarys Clintons nederlag var en overraskelse for alle. De to kandidater inklusive. På valgnatten var Trump glad, men f...
Dø som en kriger - Nordic noir har siden sit gennemslag for godt ti år siden været en meget populær udtryksform – i Danmark som i resten af...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

47 JOB

Internal Communications Manager

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.