Er navnet Spies Rejser spiseligt?

Ny DR-dokumentar sætter kritisk lys på Simon Spies' behandling af de såkaldte "morgenbolledamer", hvor han fremstår som en dansk pendant til Jeffrey Epstein. Nu vil mange have, at Spies Rejser ændrer navn. Men burde de egentlig det? Det er der blandet holdninger til fra kommunikationsprofiler.
Simon Spies' eftermæle har lidt stor skade efter DR-dokumentar om hans behandling af unge piger. Spies Rejser står med problemet, om de skal ændre navnet som følge af dokumentaren. Foto: Ebbe Andersen
Simon Spies' eftermæle har lidt stor skade efter DR-dokumentar om hans behandling af unge piger. Spies Rejser står med problemet, om de skal ændre navnet som følge af dokumentaren. Foto: Ebbe Andersen
Simon Spies er nu blevet synonym med overgreb og vold, efter DR's dokumentar om hans behandling af de såkaldte "morgenbolledamer" i 1970'erne udkom søndag 21. august. 
 
Efterfølgende er det kogt over på de sociale medier, hvor folk tager afstand fra Simon Spies' handlinger og spørger om Spies Rejser burde undskylde.
 
De danske medier har også stillet spørgsmål ved Spies Rejser, hvor nyhedschef hos Berlingske, Simon Bendtsen, rejser spørgsmålet: Burde man kigge på Spies-navnet og -logoet, som er tæt vævet sammen med stifteren og hans overgreb på unge piger?
 
 
"Navnet Spies Rejser refererer til vores ambition om at give vores gæster de bedste ferieoplevelser. Det er Spies Rejser i dag, og derfor har vi heller ingen planer om at ændre navnet," skriver rejsebureauet til Ekstra Bladet.
 

Håb er ikke en strategi

Anthony Aconis, grundlægger og partner i bureauet Fireball, er ikke imponeret af Spies Rejsers kommunikation. Han mener, at de forholder sig for reaktivt og passivt i forhold til sagens alvor.
 
"Dynen bliver løftet for, hvad mange længe har mistænkt. At Simon Spies var et svin og en overgrebsmand. At man så i 2022 er så vattet og defensiv i pressen er patetisk. De kan ikke undgå at blive stillet til ansvar, og i stedet for at udskyde smerten burde de møde det "head on" og være fremadsynede. Deres relativt fesne skriflige svar udstiller dem, og det understreger, at flere store danske virksomheder ikke fatter en pind," siger han.
 
 
Manglen på proaktivitet hælder så at sige benzin på bålet, mener Anthony Aconis. Shitstorme kan nu om dage gå fra 0 til 100 på ingen tid, og hvis man vil undgå en dyr rebranding, så skal man handle proaktivt.
 
"Spies Rejser sætter sit omdømme på spil. Navnet ender hurtigt med at blive synonymt med overgreb på unge piger. De har jo vidst det her længe, så deres passivitet bliver kriminel i denne sammenhæng. Man håber, at det går i sig selv igen, men håb er ikke en businessstrategi. Det er verdens dummeste strategi. Jeg er faktisk chokeret over, at de sætter sig i sådan en sårbar situation, for nu åbner man op for, at der potentielt kan komme dårlige historier fra nutiden med deres unge guides rundt om i verden," siger Anthony Aconis.
 

Behøver ikke nødvendigvis skifte navn

 
Spies Rejser er tæt forbundet med navnet Simon Spies og hans eskapader. Alligevel er det ikke sikkert, at det er nødvendigt at skifte navn. Det mener kommunikationsrådgiver Sune Bang. Han peger på en tendens, især i USA, hvor mange virksomheder, sportshold og andre brands har skiftet navn.
 
”Jeg forstår godt Spies Rejsers kommunikation, hvis de ikke vil ændre deres navn. De håber at vente sagen væk, for de kan ikke bare afvise den ved porten. Man skal ikke undervurdere styrken af folkestemningen på sociale medier, men sagen er endnu ikke vokset sig til en størrelse, hvor de skal gøre noget. Men det kan ændre sig lynhurtigt,” siger Sune Bang.
 
Mens Anthony Aconis kalder Spies Rejsers strategi for ”verdens dummeste strategi", så kan Sune Bang godt se ideen i rejsebureauets håndtering af sagen.
 
”Hvis de tager sagen til sig, så får de spørgsmålet om navneændringen. Hvis de vil beholde navnet, så skal de prøve at holde lav profil. Også selvom de med stor sandsynlighed ender med at skulle forholde sig til det. De skal passe på med at bygge på Simon Spies’ historie i deres kommunikation og kampagner, hvor hans specielle ånd har været en del af brandet. Den ånd er nu gået fra god til ond.”
 
Spies Rejser har ikke tænkt sig at ændre navnet. Det siger rejsebureauet til Ekstra Bladet. Foto: Spies Rejser
 
Sune Bang opfordrer også alle til lige at trække vejret en gang.
 
"Spies Rejser forholder sig reaktivt, og det er fordi, der også er meget på spil for dem, hvor en stor del af brandet bygger på navnet og historien. Selvom det Simon Spies gjorde, var grundlæggende forkert, så forstår jeg godt, at de forholder sig afventende - nok med krydsede fingre - og håber på, at de ikke behøver at skulle fortage nogle meget store beslutninger. Der er en stor blodrusparathed, hvor alt på sociale medier bliver sort/hvidt. Det vigtige er, at vi i dag og fremover er blevet klogere og handler derefter.”
 
Spies Rejser er ikke vendt tilbage på Kforums hendvendelser inden deadline. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også