Dagens Blæser er kun for danskerne

Dagens Blæser er et nystartet dansk alt-right-medie, der i lighed med sine amerikanske forbilleder benytter sig af en dobbelttydig kommunikationsform, der vist skal forestille at være sjov.   
Racisme, sexisme, antisemitisme, homofobi, misogyni og abortmodstand er bare nogle af de ting, man kan finde på den nystartede publikation Dagens Blæser, der udspringer af podcasten Radio 266B. 266B er en reference til det tekniske navn for Straffelovens racismeparagraf. Radio 266B har eksisteret siden maj i år og har cirka 600 lyttere per afsnit. 
 
Sammen udgør de to medier den første dansksprogede platform, der kalder sig en del af den højreekstremistiske alt-right-bevægelse, der har sine rødder i USA. Bevægelsen er vokset ud af internetfora som Reddit og 4chan, hvor de politisk ukorrekte budskaber gerne bliver leveret gennem memes og andre dobbelttydige virkemidler. Det gør det svært at vurdere, om afsender mener det, der bliver sagt, eller om afsender er indlejret i det, vi kunne kalde provokationens ulidelige lethed.
 
Sitet 'Dagens Blæser'. Mikkel Andersson-referencen forklares længere nede i artiklen.
 
Bag Dagens Blæser står primært mænd fra provinsen, der har stillet sig bag pseudonymer som Lord Lolland og Claus Boatsinker. I programmet Q&A på Radio24syv med Henrik Qvortrup og Mikkel Andersson begrundede manden, der går under navnet Lord Lolland, sin anonymitet med en frygt for personangreb og vandalisering af private ejendele, for eksempel hans postkasse. Lyt fra 09:30:
 
 

Ved første øjekast kan det være svært at genrebestemme Dagens Blæser. Man kan læse overskrifter som ”En Skøges Svanesang,” ”Afskyelige Individers Dødbringende Subkultur,” (Om HIV/AIDS, red.) og ”Hvor er mine artikler om muggieoverfald??”, der leder tankerne hen på tonedøv satire. Men så alligevel ikke.

Lord Lolland, en af skaberne bag, beskriver Dagens Blæser på følgende måde: 
”For det meste har vi nogle seriøse holdninger til ting, og så vinkler vi det sjovt. Den bedste måde at beskrive os på er nok at kalde os en avis, hvor der kun er opinion. En håndfuld sjove klummer vil jeg sige.”

(I stedet for et billede af den anonyme Lord Lolland bringer vi her hans Twitter-profil. Red.)

Artiklen fortsætter under Twitter-profilen.

 

 
Hvis man spørger Jan Birkemose, analytiker og stifter af www.medietrends.dk, er det imidlertid at gå for vidt at kalde Dagens Blæser for et medie. Han betegner dem i stedet som en publikation eller en blog-portal:
”Kalder man dem (Dagens Blæser, red.) et medie, klæder man dem pænere på, end de fortjener. De står ikke til ansvar for noget, og de benytter sig ikke af medieetiske retningslinjer. For mig at se er det et digitalt klubværelse - et lille miljø, som tidligere ville have været i en garage. Ikke andet end det,” uddyber han.
 
Forbindelsen til alt-right
Dagens Blæser har ikke nogen officiel forbindelse til alt-right-bevægelsen, da det er en løst organiseret gruppe uden et fast defineret værdigrundlag. Selve navnet, Dagens Blæser, er dog en direkte pendant til alt-right-portalen The Daily Stormer, der er stiftet af amerikaneren Andrew Anglin. Fælles for de to platforme er en hvid nationalisme, der i en dansk kontekst kort fortalt betyder, at Danmark er for danskere, og danskere kan kun være hvide.
 
”Eftersom der ikke er nogen hovedorganisation, så er der ikke noget officielt tilhørsforhold, men jeg tror, at alle alt-right-ting har et eller andet at gøre med hinanden. Man kender hinanden på en eller anden måde. Fra et forum, fra en Facebook-gruppe eller fra Twitter,” forklarer Lord Lolland på en Skype-forbindelse.
 
En af de flittigste bidragersydere til Dagens Blæser, Claus Boatsinker, har desuden skabt sig et mindre navn på baggrund af en række illustrationer/tegninger. Fra tid til anden medvirker han derfor på engelsksprogede højreekstremistiske podcasts. Senest har han optrådt i The Daily Traditionalist med Matthew Heimback, hvor han fortalte om lytter- og læserfremgang på henholdsvis Radio 266B og Dagens Blæser og hans drømme om at omvælte demokratiet i Danmark.
 
Podcast-formatet er en yndet kommunikationsvej for alt-right-bevægelsen, og ligesom Dagens Blæser har et forbillede i The Daily Stormer, har Radio 266B sit forbillede i podcasten The Daily Shoah – Shoah er den israelske betegnelse for Holocaust.
 
Lighederne er nemme at få øje på. Begge programmer har et humoristisk tilsnit med perfide jokes blandet med hverdagsanekdoter – det er meningen, du skal føle dig blandt venner. I et afsnit af Radio 266B bevæger samtalen sig umærkeligt fra italienske togs komfort til vittigheder om en omdiskuteret forgiftning af en congolesisk familie fra Haslev, hvilken kostede to børn livet.
 
Netop  ”humor”, ironi og provokation har været vigtige redskaber for alt-right-bevægelsen til at tiltrække og fastholde tilhængere, fortæller Mikkel Andersson, der er journalist, alt-right-kender og redaktør på satiremediet Rokokoposten:
 
Mikkel Andersson. Polfoto/Joachim Adrian.
 
”Det er deres humor, der adskiller dem fra tidligere generationer af nazister og ’hvide nationalister.’ De har typisk en bedre forståelse af særlig internet-kultur, og de bruger humor meget bevidst.”
 
Mikkel Andersson skrev i begyndelsen af december den artikel om Dagens Blæser, som efter al sandsynlighed har ført til kommentaren om Mikkel Andersson øverst på sitet:
 
 
Lord Lolland deler Mikkel Anderssons vurdering. Han mener, at humor er en hjørnesten i hans arbejde som radiovært og skribent. 
 
”Jeg synes, vi har nogle holdninger, som vi går til med noget humor. Det bliver så sørgeligt at skulle stå og gentage, at landet stander i våde, og der er ikke nogen, der vågner op til dåd. Det er jo ikke sjovt, så vi laver lidt vittigheder om det,” siger han.  
 
Hvad synes du, der er sjovt ved for eksempel The Daily Shoah? 
 
”Det er jo så spørgsmålet. Noget af det, der er sjovt, er den meget liberale brug af lydeffekter. For eksempel kan de sidde der og snakke om nogle brune mennesker, der er gået lidt for vidt i et eller andet, og så er der en, der trykker på en knap, og vupti, så bliver alle overdøvet af ’nigger-alarm’ – Det kan man kun grine af. Eller blive forfærdet af.”
 
-
 
Er Radio 266B lovlig?
 
Radio 266B benytter sig af såkaldte disclaimere, hvor de specificerer, at podcasten er til en lukket kreds, og de derfor ikke har strafansvar under Straffelovens §266 b (racismeparagraffen). Denne disclaimer fritager dem dog ikke for strafansvar, da podcasten kan tilgås af alle med en internetforbindelse. Hvis man ikke ønsker, eller det ikke er meningen, at ens udtalelser skal nå ud til en videre kreds, må man selv sørge for, at det ikke sker - eller i hvert fald gøre sit til, at det ikke sker. Hvis man ikke gør det, risikerer man strafansvar, selvom man har prøvet at fraskrive sig ansvar gennem en disclaimer.
 
Hvorvidt deres udtalelser er i strid med racismeparagraffen påhviler dog altid en konkret vurdering, hvor man blandt andet kigger på, om der er tale om satire. Der er videre grænser for satire end debat.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også