Er du en rigtig nørd eller bare en fake gamer girl?

Nørderne kommer! De er her faktisk allerede. De står i kø til superheltefilm, de bruger alle deres penge på computerspil, og så læser de tegneserier. Det er blevet så almindeligt at være nørd i dag, at der ikke længere kun findes én type. Så se, om du kan finde dig selv eller en, du kender, i denne guide over 11 nørdetyper.
Engang var det et skældsord at være nørd, men eftersom nørderne har overtaget pengene, kulturen og moden, handler det ikke længere om, hvorvidt du er nørd, men hvilken slags nørd du er.
Engang var det et skældsord at være nørd, men eftersom nørderne har overtaget pengene, kulturen og moden, handler det ikke længere om, hvorvidt du er nørd, men hvilken slags nørd du er.
Det har aldrig været så mainstream accepteret at være nørd som nu. Men hvad vil det sige at være nørd? Hvis man skal forstå, hvad der tales om, må man se på ordets oprindelse. Nørd betyder ifølge den danske ordbog en "person, som regel ung mand, der er yderst optaget af tekniske og naturvidenskabelige interesser, men ellers er klodset og upraktisk".
 
Det var faktisk Dr. Seuss (ham med Katten med hatten og Grinchen), der opfandt det engelske ord for nørd til sin bog If I Ran a Zoo (1950), hvori der optræder en 'nerd'.
 
Det danske ord nørd er opfundet af den danske tv-vært og oversætter Kim Schumacher, der fandt på det til den danske titel på filmen Revenge of the Nerds, som på dansk kom til at hedde Nørderne kommer (1984).
   
I filmen 21 Jump Street skal to politifolk gå undercover på et gymnasium. Rollerne bliver vendt, da Channing Tatums figur pludselig er den udstødte, mens Jonah Hills er in.
 
En undersøgelse begået af forskere fra et amerikansk universitet viser, at nørder åbenbart også er narcissister, og der er en stor andel af depressive i nørdekulturen (det er dog uvist, om nørderiet er en årsag eller en lindring).
 
MCU, internet og it-moguler
Nørd har længe været brugt som et skældsord, men i løbet af de senere år har det udviklet sig til at være meget mere mainstream.
 
En af årsagerne til det kan være, at Marvel, siden vi første gang hørte om nørderne, har udsendt 19 film om superhelte i deres MCU-serie, hvilket har gjort biografgængerne vant til at se superhelte alle vegne. Samtidig har superheltefilmsproducenterne gjort, hvad de kan for at få fat i andre end den klassiske hvide mand, der elsker tegneserier.
 
Med Wonder Woman er man gået efter kvinderne, og med Black Panther er man gået efter afroamerikanerne, og begge dele har været bragende succeser.
 
Begge dele har dog eksisteret før. For kvindernes vedkommende både med Wonder Woman-serien fra 1975 og Catwoman- og Elektra-filmene, hvoraf de sidste to ikke var succeser. For afroamerikanerne var Blade med Wesley Snipes i hovedrollen en stor succes, men den kom inden, nørdekulturen for alvor havde fået sit tag i den brede befolkning, og filmselskaberne havde lugtet big money i superhelte.
 
Den stereotypiske nørd, der roder med computere, er også blevet en ny form for rockstjerne, der tjener masser af penge i Silicon Valley og har en supermodel på armen. Så ham, der engang blev mobbet i skolen, er nu chef for alle mobberne.
  
HBO-serien Silicon Valley om det amerikanske hovedsæde for it-virksomheder har været en stor succes.
 
En anden årsag til, at begrebet er blevet mainstream, er internettet. Traditionelt set har nørder været isolerede med deres hobbyer i en verden, hvor sport blev set som værende en mere rigtig interesse. Der blev da skrevet breve til tegneseriebladene, men det har ikke været i nærheden af det fællesskab, som internettet har åbnet for.
 
Kan du godt lide cosplay og klæde dig ud, så er der grupper på Facebook; hvis du elsker at samle på figurer, så er der Superhelten Samlerforum; hvis du elsker at debattere film, så er der Filmnørdens Hjørne Forum. 
 
Tegneseriekonventioner som Comic Con i New York, London og ikke mindst San Diego er også blevet til store forretninger, der tiltrækker hollywoodstjerner og er blevet til platforme, hvor nyheder om film og serier offentliggøres. Omkring 130.000 kommer hvert år til Comic Con i San Diego, og det er stort set umuligt at få billetter som almindelig dødelig europæer.
 
I 00’erne var det bestemt ikke på mode at være nørd, men i en af tidens hotteste ungdomsserier var den ene hovedperson en kæmpe nørd, og det har været en del af begyndelsen på nørdernes æra.
  
Kend din nørd
Det er blevet så nemt at finde ligesindede i dag, at nørderiet er blevet tilgængeligt for alle, men alle nørder er selvfølgelig ikke ens. Derfor kommer her en total uvidenskabelig liste over de typer, der findes i nørdeland:
 
1. Nørd Supreme: Meget få har den titel. Det er folk, der er koryfæer inden for nørdeverdenen. Eks: DR's Jakob Stegelmann og Marvel Morten. Morten Søndergaard, som er Marvel Mortens borgerlige navn, bryder sig selv ikke specielt meget om tilnavnet nørd, men det er nok også, fordi han er fra en tid, hvor det bestemt ikke var et kompliment.
 
I 2017 var DR Koncerthuset fyldt i tre dage til Galaxymphony  en koncert med musikken fra science fiction -ilm spillet af DR SymfoniOrkestret og med Jakob Stegelmann som vært. Her spiller de Cantina Band fra Star Wars.
 
De kan begge samle store horder af nørdefans. Jakob Stegelmann holder med jævne mellemrum shows om det nørdede på Bremen Teater, er vært på nørdede klassiske koncerter i DR Koncerthuset og selvfølgelig vært på Troldspejlet, der stadig har masser af seere i alle aldre. Marvel Morten Søndergaard er kendt for sit arbejde i næsten 40 år i tegneseriebutikken Fantask og som oversætter på store tegneserieudgivelser. Da han stoppede i Fantask for at gå på efterløn sidste år, kvitterede Politiken med en forside, der hyldede ham.
 
De fleste nørder kender Morten Søndergaard  enten af navn eller som fast inventar i Fantask. Foto: Jan Grarup/Ritzau Scanpix
  
2. Fake Gamer Girl/Fake Geek Girl: Ikke en egentlig person, men et begreb, mandlige nørder bruger om deres kvindelige modstykker. Bruges ofte om kvinder, der streamer deres spil live på Twitch (gamings svar på YouTube). Eftersom nørdeverdenen i høj grad består af mennesker, der har prøvet at være udstødt fra fællesskabet, så kan det undre, at de selv kan have travlt med at udstøde andre.
 
 
Twitch-streameren Sinterbell har modtaget dødstrusler for sine videoer, der viser hende spille League of Legends eller interagere med sine følgere.
 
3. OG-nørd (Original nørd): En mand på 35-40 år, går kun i sort tøj og i T-shirts med superhelte- eller Star Wars-motiver. Du er ikke i tvivl, når du ser ham. For ham er Star Wars kun episode 4-6, og du vil ikke møde ham i en quiz på Huset, for så giver han dig kæmpe tæv (i quizzen  ikke i virkeligheden).
 
 
 
4. Pop-nørd: Har et velfungerende socialliv og måske et job i mediebranchen. Har smarte plakater med nørdede motiver, fordi det er blevet socialt acceptabelt. Var ikke rigtig ham, der blev drillet i skolen, fordi han faktisk godt kunne finde ud af fodbold, men nu er det blevet okay at sporte en superhelte-T-shirt lidt halvironisk.
 

Modebrandet Moschino kombineret med Star Wars 
det er noget popnørden kan lide.
 
5. Cosplay-nørd: Disse kan kombineres med de andre typer, men ikke nødvendigvis. Vedkommende går enormt meget op i at konstruere kostumer, så de ligner den ægte vare, men har ikke nødvendigvis læst hele bagkataloget af tegneserier om figuren. I cosplay-verdenen er det forbundet med en del udskamning, hvis man dukker op med et kostume, der er købt.
 
 

6. Pigenørd: Findes ikke, men hvis hun gjorde, så er hun kun nørdet for at tiltrække sig opmærksomhed fra de mandlige nørder. Hendes mål er at lokke dem ud af deres huler og overtage deres kultur og ødelægge den. Hun skal for enhver pris testes i nørdeverdenens svar på offsidereglen – hvilket kan variere utroligt fra univers til univers.

 
The Doubleclicks lavede i 2013 en musikvideo, hvor de viste kvinder, der gjorde op med idéen om, at der ikke eksisterer kvindelige nørder.
 
For andre er det som at finde en sjælden enhjørning, der ikke burde kunne eksistere. Det kan undre, da halvdelen af biografgængerne er kvinder, og det samme er køberne af spil.
 
7. Farnørd: Spillede engang computerspil og har da også en slidt Star Wars-T-shirt derhjemme, men det pjat dyrker han kun, når han er alene hjemme  eller under dække af sine børns interesser. Han har nemlig ikke tid til at dyrke sin store passion så meget mere, og han er også fra en tid, hvor det var noget, man “voksede fra”.
 
Foto: Hero Images/gettyimages
 
8. N-ords-nørden: Mener, at nørd er et grimt ord. Han interesserer sig bare MEGET for sci-fi, fantasy, tegneserier og superhelte.
 

Foto: 
Alexander Krieg / EyeEm/gettyimages
 
9. Den giftige nørd: Får ødelagt sin barndom hele tiden. Først med Ghostbusters-filmen, der havde den frækhed at have fire kvinder i hovedrollerne, dernæst med det nyeste skud på Star Wars-stammen, The Last Jedi, som ikke levede op til den fan-fiction, han havde siddet og skrevet på derhjemme. De giftige nørder mener, at det, de er fan af, er deres ejendom, og det værste eksempel var da skuespiller Kelly Marie Tran måtte lukke sine sociale medier efter at være blevet overfaldet verbalt af sure Star Wars-fans.
 
 
 
10. Rollespilsnørden: Efter Svedbanken lavede Rollespilssangen, kunne alle synge med på det med at være live-rollespiller, men man kunne mærke, at det bestemt ikke var nemt at være rollespiller i den mørke skov. Rollespillere er blevet latterliggjorte i mange medier, men DR tog rollespil alvorligt med deres programmer Barda. Ellers har rollespilsnørden ikke helt fået den samme brede anerkendelse som sci-fi- og superheltenørderne.
 
Iskrystaller, iskrystaller! Sådan gik alle rundt og sagde i flere måneder efter, TDC lancerede deres biografreklame.
 
11. Den elitære nørd: Mener, at der er én måde at være nørd på, og det er hans egen. Man skal have set alle film, alle b-film og kult-film, spillet alle spil, hørt alle scores, læst alle tegneserier for at overveje at være en del af denne lille sluttede kreds. Men det er nærmest umuligt at være alvidende på alle fronter. Selv den tegneserieglade skuespiller Nicolas Bro har faktisk aldrig spillet et konsolspil. De to podcastnørder Elias Eliot og Jacob Ege Hinchely, der kan samle flere hundrede mennesker til at se dem podcaste live på Bremen Teater, fejlede i en quiz om Star Wars, da de var i Aftenshowet. Man kan som sagt ikke vide alt, og selv de bedste nørder kan komme til kort.
 
 
Et fællesskab af nørder
“Hvis der er en klub, der tester dig så meget, så skal du da ikke være med i den klub. Så skal du da bare gå fra det.” Sådan sagde Morten Søndergaard i en paneldebat om nørderi til spørgsmålet om at udelukke nogen, fordi de ikke er nørdede nok. Når en nørd supreme siger sådan, så burde det give stof til eftertanke.
 
Uanset hvilken slags nørd du er, så skal der være plads til dig i nørdekulturen, og har du ikke fundet din stamme endnu, så må du gå på jagt på fora på Facebook, til Comic Con eller til et lokalt rollespilsarrangement. Nørdeverderen består af så mange hjertevarme, åbne og skønne mennesker, og langt de fleste omfavner forskellighed. De andre lader vi bare være trolde på nettet. God fornøjelse med nørderiet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også