Hvem skal være B.T.s nye kvindelige chefredaktør?

Da ingen længere gider høre på den gamle sang om, at der ingen kvalificerede kvinder findes, er her ni stærke bud på, hvem Michael Dyrbys efterfølger kunne blive.
Journalist og forfatter Cathrine Gyldensted giver her ni kvalificerede bud på kvinder, der kan tage over på chefposten efter Dyrby. Foto: Getty Images
Journalist og forfatter Cathrine Gyldensted giver her ni kvalificerede bud på kvinder, der kan tage over på chefposten efter Dyrby. Foto: Getty Images
af Cathrine Gyldensted
Måske er det også for meget at forlange af en 105-årig avis, at den skulle foretage sig noget så vanvittigt som at ansætte sin første kvindelige ansvarshavende chefredaktør nogensinde? Der er jo meget snak om fodbold på redaktionen, B.T. er også en sportsavis, og der er jo så meget kvinder ikke forstår, hvilket Oddset belærte os om. 
 
At avisens chef-redaktionelle skrivebord lige nu bestyres af en konstitueret mandlig chefredaktør, som vi kun har ordentlige ting at sige om, skal naturligvis siges, men hvis forandringens vinde for alvor skal lufte ud i mandehørmen, blandt andet efterladt af den nyligt afskedigede sms-redaktør, der hengivent kaldte Dyrby for “Kaptajnen . Ingen over. Ingen ved siden af” – ja, så kunne det måske være en god idé at rekruttere … anderledes? 
 
Må jeg foreslå den vilde kætterske handling at ansætte en kvinde på posten? Her er en liste af helt og aldeles uvidenskabelige liste af aspiranter og konspiranter. Til Krab. Og til dig. 
 

Trailblazerne, aka De Hårde Negle: 

 
 
Heidi Robdrup trådte helt nye stier og gjorde en masse mennesker oprørte, da hun i 2016 systematisk begyndte at opgøre andelen af kvindelige vs. mandlige kilder til DR-programmet Deadline. Visionen var at spejle samfundet mere retvisende, men det skete ikke uden sværdslag: ”Du er en dum kælling, og det, du har gang i, er noget værre svineri”, skrev en mandlig seer blandt andet til redaktøren. Heldigvis holdt Robdrup fast og hævede loftet for kvindelige kilder i programmet fra 25 % til 39,3 %. At Deadline samtidig vurderes til at være et af Danmarks mest troværdige nyhedsprogrammer, og medarbejderne højlydt begræd Robdrups afgang for nyligt, vidner om både en dygtig journalist og en dygtig leder, som ovenikøbet er ledig på markedet. Værsgo, Berlingske Media!
 
 
 
Pernille Holbøll imponerer på skærmen i Presselogen med sin rolige, men samtidig utroligt myndige fremtoning. Hun har den sjældne egenskab blankt at kunne erkende fejl, samtidig med man virkelig tror på, at det vil blive bedre med hende ved roret. Stjernefrøet med fortid på EB, Metroxpress, DR og TV2 blev headhuntet til Ekstra Bladet af Poul Madsen, men har nu under Qvortrups overtagelse desværre forladt bladet til fordel for onlinesportsbetting-firmaet Better Collective. Hvabehar, siger vi. KOM TILBAGE, Pernille! Pressen har brug for dig. Vi er dog i tvivl om, at en for høj løn og favorable vilkår kan holde denne dygtige journalistkvinde permanent væk fra medieparnasset. Vi håber det ikke.
 
 
 
 
Tanja Nyrup Madsen hører til i den lille eksklusive gruppe af undersøgende journalistinder i 40’erne. Altså dem, som har skullet kæmpe sig igennem kønsdiskrimination a million times over for at bevise, at hun altså interesserede sig for andet en portrætinterviews og skolebørn. Den slags modstand gør stærk, og Nyrup Madsen har blandt mange redaktionelle poster bestyret tunge indsatser som P1 Dokumentar, CumExFiles-sagen og P1 Morgen, før hun landede som chefredaktør på Mandag Morgen, hvor hun sidder i dag. Hvis du følger #MeToo-sagen lige nu, vil du vide, at Nyrup Madsen gør sig befriende, kloge og modige tanker om, hvad hun selv har været med til at understøtte – og hvordan hun vil ændre sin adfærd fremover. Hendes ti bud for mediechefen ligger til fri afbenyttelse her – og dem ville vi gerne se brugt på B.T.s chefgange og Berlingske Media. Ja, når nu vi er ved det, i hele det danske journalistlandskab! 
 
 
 
Mette Holbæk er en dame, som virkelig forstår sig på klingende mønt! Take notice, De Persgroep! Nærmest straight outta bunkeren på Olof Palmes Allé stiftede Holbæk alletiders – og stadig ikke overgåede succes – magasin WOMAN hos Benjamin Media. Bladet, som ramte SATC-segmentet lige i røven, som John Faxe Jensen udtrykte det. Og det kan de jo godt lide på B.T.! 
Sidenhen har hun hjulpet snesevis af entreprenante kvinder ud i iværksætterlivet og stiftet forlagssuccesen Pretty Ink for bare at nævne et lille udvalg af Holbæks forretningsmæssige pletskud. Hun er med andre ord en sort svane. Den dér sjældne biologiske begivenhed, som er one in a million: En journalist, som kan finde ud af at tjene penge – ikke bare bruge dem! Hva’ba’! At Holbæk er ekskone til B.T.s konstituerede chefredaktør bør ikke trække ned. Hvis man kan deles om børnene, kan man vel også deles om B.T. 
  

De Digitale Lyn

 
Nadia Nikolajeva. Lige nu er det de journaliststuderende på SDU, som har mest fornøjelse af Nadia Nikolajeva, da hun er tilknyttet studiet som ekstern lektor. Lucky them, say we! En visionær digital mediekvinde, som igen og igen er foran, når det kommer til strategier og inkludering af det besværlige bæst, som er “folket”. En størrelse, som journalister aldrig har været særligt gode til at håndtere, hvis det ikke lige er som kilder eller kødtapet i debatter.  Den kunst mestrer Nikolajeva, blandt andet som igangsætter af projektet Ansvar for feedet om bedre onlinedebat og -moderation og tidligere digital chef på TV MIDTVEST. At hun derudover er en fest, der evner både at være skarp og varm – og måske endda kan lide fodbold – gør hende til et spændende nymodens bud for B.T. i en medievirkelighed, hvor den digitale dimension er jorden, vi alle skal næres af. 
 
 
 
Marie-Louise Von Holstein. Ude på Teglholmen gemmer der sig et kraftværk af en kvinde, headhuntet af Ulla Pors, som godt havde forstået, at tv-stationen havde brug for et talent og fyrtårn til at skabe digitalt indhold, og samtidig i den allersværeste kategori: Noget, som de unge ka’ li’!  Vavavoom! Det der med at lave noget, som fanger de unge, er nærmest lige så svært som at sejle ud over Niagara-vandfaldene i en tønde og overleve. Det er nærmest umuligt. Og mere held end forstand. Men hos Von Holstein er det forstand, dygtighed og et behageligt, myndigt væsen, som styrer hendes redaktørgerning. Hun står bag succesen TV 2 Echo, TV 2-satsning for unge, og det er ikke gået ubemærket hen. Med en nylig forfremmelse til en plads i TV 2’s chefredaktion og opgaven at strø sit journalistiske tryllestøv hen over PLAY-platformen er det nok naivt at tro, at Von Holstein ville have lyst til at gå ombord i B.T.  – og at Pors & co. vil slippe hende. Guld giver man sjældent fra sig. 
 

Et blik hinsides Valby Bakke

 
 
Rikke Bekker. Det ville på sin vis være ærgerligt at flytte Bekker fra sin nuværende stilling i det fynske. For hun er allerede chefredaktør i et historisk meget mandsdomineret mediehus Fyns Amts Avis og i konglomeratet Jysk Fynske Medier. Så vi klapper og hepper på dig allerede, Rikke! Der er i sandhed meget arbejde at gøre, og Bekker er allerede udholdende i gang. Men her er i hvert fald tale om en stærk nyhedsjournalistinde med baggrund både som reporter og programredaktør på TV 2 i Odense – og altså lige nu i spidsen af den klassiske udfordring for det meste af Mediedanmark: omstillingen fra papir til online, fra envejskommunikation til co-creation og merværdi for folket; en opgave, som Bekker vitterligt tager seriøst, og som enhver avis med blikket fremad ved, er nødvendigt. 
 
 
 
Karen Keinicke. Højt mod nord residerer Karen Keinicke som chefredaktør i Det Nordjyske Mediehus. Afholdt af sine kolleger og ægte dedikeret til opgaven om at genopfinde og puste nyt liv i den journalistik, som skal dække lokalområder, langt væk fra storbyerne. En opgave, som man ikke skal kimse af. Problemet med nyhedsørkener er på dagsordenen fra Nordjylland til Nevada. Så det er den hellige gral, Keinicke og hendes team er ude efter. En opgave, hun stædigt og vedholdende holder fast i samtidig med jongleringen af et supermoderne nyhedshus, hvor alle platforme og formater er i spil. Som det skal være for moderne journalistik. Men der er vist noget med, at kærligheden holder Keinicke i Aalborg. Det er ærgerligt for os her i hovedstaden, men godt for kollegerne i nord. 
Vi tænker bare: Mon ikke en fynbo gone nordjyde vil være god til at lufte ud i hørmen her i hovedstaden?
 

En ny Seidenfaden? 

 
 
Søs Marie Serup. Vi ved godt, at B.T. måske ikke har den politiske pondus og historik, som kunne tiltrække Serup til chefgangen. Hun trives så åbenlyst i sit nuværende virke som politisk kommentator på TV 2 og konsulent. Vi er også vilde med hendes analyser, som er en herlig dose af bramfri tale, kløgtige sammenligninger og tung politisk viden – men forestil jer alligevel, hvilket nybrud det ville være: Et B.T. med politisk tyngde og tæft i intelligent tabloid indpakning ville for alvor kunne udfordre Qvortrup, Brix og tropperne på Rådhuspladsen. Vi er vel heller ikke de eneste, som savner Tøger Seidenfadens skarpe tunge og pen? Derfor vil vi gerne se Serup som Seidenfaden i en chefredaktørstol. Før eller siden. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også