Partier bandlyser TikTok

Efter Center for Cybersikkerhed har frarådet statsansatte at bruge kinesisk app, dropper partier den.
Martin Lidegaard vil tage diskussionen om et forbud mod TikTok op i Folketinget. Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Martin Lidegaard vil tage diskussionen om et forbud mod TikTok op i Folketinget. Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
af Ritzau
Som følge af en anbefaling fra Center for Cybersikkerhed (CFCS) torsdag har De Radikale bedt folketingsmedlemmer og partisansatte om at stoppe med at bruge det sociale medie TikTok.

Det siger politisk leder Martin Lidegaard til DR. Han vil tage diskussionen om et forbud op i Folketinget.

"I samarbejdets ånd på Christiansborg vil den bedste løsning være, at der nu træffes en fælles beslutning i Folketinget og mellem alle parter om at stoppe brugen af TikTok. Vi vil rejse sagen i relevante fora i Folketinget," siger Martin Lidegaard til DR.

Også Danmarksdemokraterne har reageret på anbefalingen fra CFCS og meddelt ansatte og folketingsmedlemmer, at de ikke må bruge appen.

Det oplyser partiet til Ritzau. Danmarksdemokraterne meddeler samtidig, at ingen folketingsmedlemmer brugte appen i forvejen.

Lars Boje Mathiesen, formand for Nye Borgerlige, siger i en skriftlig kommentar til Ritzau, at "I Nye Borgerlige tager vi det alvorligt, når Center for Cybersikkerhed kommer med sådan en udmelding".

"Vi mener, at det skal drøftes partierne imellem. Vi vil gerne lægge op til, at Folketingets partier tager et ansvar og finder en fælles løsning."

De Konservatives gruppeformand, Mai Mercado, oplyser til Ritzau, at partiet gerne drøfter sagen. Men at Folketinget i så fald bør indføre fælles regler for brugen af TikTok. Mercado tilføjer, at hun selv har taget den konsekvens, at TikTok ikke er på hendes arbejdstelefon.

SF oplyser til Ritzau, at partiet ikke har truffet en beslutning om brug af TikTok endnu.

Techmediet Radar skrev i slutningen af januar, at Dansk Folkeparti på daværende tidspunkt var det eneste parti, der havde bandlyst TikTok.

CFCS oplyste torsdag til Ritzau, at centeret fraråder ansatte i staten at have TikTok installeret på tjenstlige enheder, herunder mobiltelefoner.

Centeret samarbejder med blandt andet statslige myndigheder om "sikkerhed i statens it-løsninger."

Det gælder også tjenestemobiltelefoner til blandt andre ministre og embedsmænd, som kan have "behov for et højt sikkerhedsniveau."

"I den forbindelse har CFCS i samarbejde med PET og Statens IT for nylig udarbejdet en håndbog i sikkerhed for mobile enheder."

"CFCS fraråder i ovennævnte håndbog anvendelse af TikTok på tjenstlige enheder," skrev CFCS torsdag.

Samme dag oplyste EU-Kommissionen og EU-Ministerrådet, at man har valgt at forbyde TikTok på de ansattes arbejdstelefoner.

TikTok er ejet af det kinesiske selskab Bytedance, der er mistænkt for at videregive oplysninger til styret i Beijing.

Selv mener selskabet ifølge en talsperson, at beslutningen er baseret på "grundlæggende misforståelser".

Hos De Radikale havde eksempelvis næstformand for folketingsgruppen, Samira Nawa, en TikTok-profil. Den havde 3.700 følgere, men er nu slettet.

Folketingsmedlem Zenia Stampes profil på det sociale medie er fredag middag stadig aktiv. Den har 467 følgere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også