Når klimaet bløder, banker de grønne hjerter blandt fremmede på Facebook

I lyset af den allestedsnærværende klimakrise ser vi, at lokale borgergrupper mobiliserer sig i modstand mod opførelsen af nye byggerier til fordel for naturen. Der er altså et stridspunkt, hvor ønsket om at bevare naturen og være bæredygtige går i konflikt med byfornyelse, der medfører, at grønne områder skal ryddes til fordel for boliger.
Foto: Speciale
Foto: Speciale
Disse konflikter har dog ikke kun rod i spørgsmål om bevarelsesværdig natur – eksempelvis opstod danmarkshistoriens mest omfattende gadekampe under rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København, da et fysisk sted – og dermed deres brugere – blev truet med nedrivning. I sådanne konflikter søger mere eller mindre fremmede mennesker hinanden for at dele deres kærlighed for fysiske steder og mobilisere sig i modstand mod ændringer af dem; hvad end det drejer sig om at værne om de sociale fællesskaber i et nedrivningstruet boligområde som Gellerupparken i Aarhus, eller at bevare mulighederne for at gå en tur med sin hund på Amager Fælled, høre nattergalen synge og bruge naturen til en uforstyrret pause fra byens larm.
 
På selve stederne, der afføder al denne debat, manifesterer aktører deres utilfredshed mod truslen om stedets ændren gennem sproglige udvekslinger, dette kan være i graffiti, plakater eller ugentlige demonstrationer i indkørslen til byggepladsen. Der opstår typisk også online-fællesskaber, hvor man i Facebook-grupper deler billeder af stedet, skaber aktivistiske netværk og mobiliserer sig og på den måde giver et fysisk sted liv i et digitalt rum.
 
Dette førte os til at skrive et speciale om lokale modstandsbevægelser, der forsøger at bevare steder gennem en retorik, der både kommer til udtryk i fysiske steder og gennem sproget på internettet. Vi tog udgangspunkt i konflikten omkring Amager Fælled som et retorisk fænomen, der sammenblander fysiske, materielle objekter og sproglige, diskursive udtalelser.
 
Specialet er skrevet af Jacob Emborg og Mathias Helmuth Bøgild ved Retorik ved Københavns Universitet og blev bedømt til karakteren 12.
 
Læs hele specialet her. Eller læs det fulde resumé her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også