5 mænd, du bør undgå

De fleste er i dag bekendte med ordet mansplaining – men har du mon hørt om de andre beslægtede mandetyper: Den Bekymrede, Komikeren, Sexperten og Den Patroniserende? Dem kender forfatteren Nicole Tersigni alt til – og hendes populære memes om dem er nu udkommet i bogform.

Kvinden står rank i sin bondekjole med højre hånd på en kæmpe kurv placeret på sit kysebærende hoved. En dannet herre i dueblå frakke og med høj hat taler til hende

Nicole Tersignis bog visualiserer forskellige mansplainer-typer med et meme-format kendt fra Twitter samkoblet med kunst. Kilde: Men to avoid in art and life
 
”Jeg kan se, du har travlt, men jeg bliver nødt til at sige, at du ville være meget kønnere, hvis du smilede.” Kvinden ser ham i øjnene, men holder tydeligvis sine tanker for sig selv.
 
Måske kan du genkende situationen, selvom billedet har 300 år på bagen?
 
”Mon de vil holde op med at forklare mig min egen vittighed, hvis jeg hiver mit bryst frem?”
 
Maleriet af den hollandske guldaldermaler Matthias Wulfraet har i Detroit-forfatteren Nicole Tersignis fortolkende meme i hvert fald ramt lige ind i en erfaring, som mange kvinde har.
 
Ifølge New York Times har hun ”på en sjov måde fanget hverdagseksempler på Misogyni, hvilke mange kvinder finder ubehageligt genkendelige”.
 
For fem år siden skrev jeg en artikel her på Kforum, der beskrev ordet ”mansplaining”, og hvordan det for mig var en befrielse med et ord, der pegede præcist på noget, der gennem hele mit liv havde irriteret mig grusomt:
 
At blive talt ned til af mænd, der var mindre eller i hvert fald ikke mere kvalificerede end mig selv, om emner, som jeg faktisk vidste mindst lige så meget eller mere om som dem.
 
Siden er ordet blevet allemandseje – de fleste kender det eller har hørt om det, efter feminisme- og ligestillingsdebatten eksploderede i kølvandet på #MeToo.
 
Essayisten Rebecca Solnit gjorde begrebet ”mansplaining” kendt i sit essay med titlen Men Explains Things to Me, der blev oversat til dansk sidste år i bogen Mænd forklarer mig ting.
 
Her fortæller Solnit om en mand, der ved et selskab bruger lang tid på at fortælle hende om en bog, som hun selv har skrevet. Han har for travlt med at udbrede sig om sin viden til rent faktisk at lytte til hende.
 
”Her kommer en sang, jeg kalder: Hvis du ikke kan få vaginal orgasme, er du sandsynligvis lesbisk, Linda."
 
Nu har Nicole Tersigni med stor humor udvidet mansplainer-begrebet med en række forskellige typer, der er beskrevet i meme-bogen: Men to Avoid in Art and Life.
 
“Den klassiske mansplainer forklarer alt i en nedladende tone, og han gør det, selvom ingen har bedt ham om at dele sine tanker.”
 
Ifølge forfatteren var hun en aften for godt et år siden på Twitter og oplevede for 117. gang en fyr forklare en kvindes egen joke for hende.
 
Hun blev så irriteret over det, at hun fandt et klassisk maleri af en kvinde, der viser sit bryst frem omringet af mænd. Hun tweetede det med teksten:
 
”Mon de vil holde op med at forklare mig min egen vittighed, hvis jeg hiver mit bryst frem?”
 
Mange fandt den hilarious, og tweetet spredte sig øjeblikkeligt. Nicole Tersigni udvidede tråden med andre memes, der koblede klassiske malerier med mansplainende citater, og tråden gik viral.
 
Allerede få dage efter blev hun kontaktet af en litterær agent, og efter et par uger holdt de møder med forlag og endte med en kontrakt med Chronicle Books.
 
Men to Avoid in Art and Life udkom i sidste uge, og den er inddelt i afsnit med forskellige mansplainer-typer. Og før vi dykker ned i dem, vil jeg lige citere komikeren Jen Kirkman fra forordet:
 
”Hvis du er en mand, så bliver du måske lidt anspændt nu, får lyst til at lægge bogen fra dig og tweete til Nicole, at ”ikke alle mænd mansplainer!” Men så ville du være en en mand, der mansplainer.”
 
Med andre ord: Hun – og vi andre kvinder – véd godt, at mange mænd ikke er sådan. Og vi ved også godt, at det ikke kun er noget, der finder sted fra mænd til kvinder.
 
Men. Det er altså typisk den vej, det går. Utroligt mange kvinder kan spejle sig i Nicole Tersignis memes, og derfor gik de viralt. 
 
Her er de fem typer, hun skriver om:
 
1. Mansplaineren
Den klassiske mansplainer forklarer alt i en nedladende tone, og han gør det, selvom ingen har bedt ham om at dele sine tanker.
 
(Den klassiske mansplainer tror at kvinder absolut ingen ting ved. Derfor forklarer han på nedgørende måde de mest basale koncepter til kvinder. Kilde: Men to avoid in art and life)
 
I bogen bliver det for eksempel illustreret med manden, der står bag kvinden, der spiller kort: ”Dét, du nu skal gøre er…” og hun svarer: ”Ja, jeg ved godt, hvordan man spiller Fisk.”
 
2. Den Bekymrede
Den bekymrede postulerer, han bekymrer sig om dig, men i virkeligheden nedgør han dig.
 
 
Han fortæller dig måske, at du vil blive taget mere alvorligt, hvis ikke du bander, at dit helbred ville have godt af, du tabte dig lidt, eller han tilbyder at præsentere din idé for chefen, fordi du ikke er så god til fremlæggelser.
 
3. Komikeren
Komikeren er ham, der mener, du mangler humoristisk sans, hvis du ikke griner af hans kedelige, sexistiske eller racistiske jokes.
 
 
Det er også ham, der kan finde på at sige, det er videnskabeligt bevist, at kvinder ikke er så sjove som mænd. Eller, som det hedder i et af memerne i bogen på billedet af en mand, der læner sig ind over en kvinde:
 
”Han er den største komiker i verden. Du skal bare adskille kunsten fra kunstneren.”
 
4. Sexperten
Sexperten er den heteroseksuelle mand, der tror, han ved alt om kvinder og sex. Han mener selv, han kender din krop bedre end dig selv.
 
 
I bogen illustreres det blandt andet med et meme af en mand, der spiller citar for en kvinde og siger: ”Her kommer en sang, jeg kalder: ”Hvis du ikke kan få vaginal orgasme, er du sandsynligvis lesbisk, Linda”.
 
I et interview nævner Nicole Tersigni selv Harry (spillet af Billy Crystal) fra Nora Ephrons film Da Harry mødte Sally, som den typiske sexpert. Harry irriterer Meg Ryans karakter så meget, at hun i den legendariske scene på en deli beviser, han ikke kan kende forskel på en ægte og en falsk orgasme.
 
5. Den Patroniserende
Den patroniserende er tæt beslægtet med den bekymrede. Han bruger dine følelser imod dig. Gør dig lille, så han kan føle sig ovenpå.
 
 
Han siger ting som ”Hvis du skal være så hysterisk, kan jeg ikke tale med dig” eller som i et andet meme: ”Jeg sagde bare, at du er klogere, end du ser ud. Hvordan kan det være fornærmende?”
 
Nicole Tersignis bog har allerede skabt en del debat. Den er blevet omtalt i blandt andet The Guardian og i New York Times, og i sidstnævnte kom der i løbet af et par dage flere end 1.500 indlæg til artiklen.
 
Mange kvinder deler egne oplevelser, mens en del mænd føler sig stødte over begrebet mansplaining og føler, det er diskriminerende mod dem.
 
En kvinde fra Ohio ved navn Numa skriver for eksempel, at hun ved, nogle mænd føler sig stødt af det, og at det er ærgerligt. ”Som kvinde ser jeg gerne enhver mand dele sin viden om et givent emne, så længe jeg bliver behandlet ligeværdigt.
 
Det er mænd, der antager, at vi alle er idioter, der er fornærmende.”
 
(Sådan ser bogen ud. Kilde: Men to avoid in art and life)
 
Men to Avoid in Art and Life kan findes på Chronicle Books her og på Amazon her. Nicole Tersignis Twitter med den oprindelige tråd, der medførte bogen, kan findes her, og hendes Instagram kan findes her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også