Mette og de usynlige ministre

En opgørelse over ministrenes medieeksponering viser med al tydelighed, at der er statsminister Mette Frederiksen, og så er der alle de andre. Ranglisten afføder også spørgsmålet: Hvad sker der lige for skatteministeren, socialministeren og chefideologen i Boligministeriet? Fredagens ministerrokade rykkede den tredjemest usynlige Morten Bødskov til det hårdt prøvede forsvarsministerium. Og så var den nys afgåede transportminister Benny Engelbrecht, regeringens femtemest synlige minister.
Statsminister Mette Frederiksen har det seneste år fået fire gange så meget omtale som sin tredjemest synlige minister, viser en opgørelse over medieomtale. Den viser også, at Danmark til de flestes overraskelse har en udviklingsminister.
Statsminister Mette Frederiksen har det seneste år fået fire gange så meget omtale som sin tredjemest synlige minister, viser en opgørelse over medieomtale. Den viser også, at Danmark til de flestes overraskelse har en udviklingsminister.
af Mikkel Skov Petersen
De fem mest usynlige ministre Flemming Møller Mortensen, Jesper Petersen, Morten Bødskov, Astrid Kragh og Kaare Dybvad Bek, er tilsammen omtalt 3,5 gange færre end Mette Frederiksen alene.
Kilde: Ministeriernes hjemmesider
 
 
Hvis regeringen var et band, så er Mette Frederiksen den altdominerende, karismatiske forsanger. Hende, alle følger med øjnene, og som både groupies og journalister flokkes om.
 
Bevares, sundhedsminister Magnus Heunicke leverer igen og igen den spektakulære guitarsolo på Mette & the Ministers’ signaturnummer “SSI har udregnet seneste kontakttal” – vor hjemstavns vemodige slagsang gennem de seneste par år.
 
Bortset fra Heunicke, så henstår backinggruppen af muligvis dygtige, men mere eller mindre anonyme musikere i delvist mørke bag frontkvinden.
 
Det viser en opgørelse over ministrenes medieeksponering i dagblade, lokale medier, magasiner, webkilder og radio- og tv-indslag, som Kforum har lavet på baggrund af en søgning i Infomedia.
 
Klik på grafikken for en større version.
 
Opgørelsen omfatter altså ikke ministrenes mere direkte og ufiltrerede kommunikation med deres følgere på sociale medier. Det er et væsentligt forhold at have in mente, påpeger strategisk rådgiver Jakob Sand Kirk fra Sand Kirk Aps.
 
“Det er altid sjovt at se på forskellige lister over ministres og politikeres ranglister. Man skal passe på med at læse for meget ud af en enkelt rangliste. Hvis man vil have et dækkende billede, skal man sammenholde ranglister inden for en række forhold, fx medier, sociale medier og vurdering af deres kompetencer og forholde det til den aktuelle politiske situation. Fx har coronaen og den grønne dagsorden naturligvis stor effekt på, hvem der har mulighed for at performe godt,” siger Jakob Sand Kirk.
 
 
Engagement på sociale medier tæller ikke med i opgørelsen. Her kan du se udviklingen for politikerne frem til juli 2021. Værktøjet stammer fra denne artikel.
 

Corona har rystet posen

Uanset hvilke ministerier der måtte kunne kategoriseres som tunge, lette, bløde eller hårde, så har pandemien og den afledte medieopmærksomhed rystet posen godt og grundigt.
 
“Coronaen har en kæmpe effekt på rangordenen. Alle, der har stået på coronapressemøder og haft hjælpepakker, har naturligvis fået meget mediedækning. Det gælder statsminister Mette Frederiksen og sundhedsminister Magnus Heunicke, som begge flot har udfyldt rollen som helt centrale coronaministre og har fået usædvanligt meget medietid. Men det gælder også – omend i mindre grad – ministre som erhvervsminister Simon Kollerup og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn,” siger Jakob Sand Kirk.
 
Det er påfaldende, at skatteministeren, garvede Morten Bødskov, social- og ældreministeren, Astrid Krag, og bolig- og indenrigsministeren, topideologen Kaare Dybvad Bek, befinder sig blandt de fem mest usynlige ministre i opgørelsen.
 
Finansminister Nicolai Wammen ligger midt i feltet som den 11.-mest usynlige minister – eller 10.-mest synlige, om man vil.
 
En anden, der overrasker med lav pressedækning, er indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad. Han er udråbt til regeringens chefideolog og har lanceret store boligpakker. Men det har tilsyneladende ikke i 2021 ledt til øget betydelig pressedækning
 
“Der er andre ministre, der ville ønske, at de lå højere på listen. Især springer det i øjnene, at økonomiske ministre som finansminister Nicolai Wammen og ikke mindst skatteminister Morten Bødskov ligger relativt lavt. På trods af, at de er solide ministre, der leverer konkret politik, opnår de begrænset pressedækning. Måske er det især en overraskelse, at Altinget-segmentets darling, den politiske aftalesmed Wammen, ligger under de andre topministre,”,mener Jakob Sand Kirk og fortsætter:
 
“Social- og ældreminister Astrid Krag ligger også overraskende lavt, hvis man følger hende fra de sociale medier, hvor hun faktisk performer relativt godt i forhold til mange af sine ministerkolleger. Efter statsministerens nytårstale rejser Kragh dog rundt med et blankt papir og skal lave en ny ældrelov. Derfor må det klart forventes, at hun kommer højere op på listen i 2022.”
 
I et år, hvor boligmarkedet har buldret, og balancen mellem land og by, konkret gennem udflytning af uddannelser, har været heftigt debatteret, så indtager indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek pladsen som den femtemest usynlige minister.
 
“En anden, der overrasker med lav pressedækning, er indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad. Han er udråbt til regeringens chefideolog og har lanceret store boligpakker. Men det har tilsyneladende ikke i 2021 ledt til øget betydelig pressedækning,” siger Jakob Sand Kirk.
 

Gud, har Danmark en udviklingsminister?

Det er tilsyneladende en velbevaret hemmelighed, at Danmark har en udviklingsminister, der hedder – tjekker noter – ah, ja, Flemming Møller Mortensen. Han indtager pladsen som regeringens mest usynlige minister.
 
“I den anden ende af skalaen finder vi udviklingsministeren, som man nærmest ikke har set, siden han blev udpeget. Det er et lille emne, der har en svær tid, men området har da tidligere været højere oppe i mediernes dagsorden. Hvem glemmer frihedsministeren?”, spørger Jakob Sand Kirk, med henvisning til tidligere udviklingsminister Søren Pinds rebranding af sin ministertitel.
 
Og så er der dem med en naturlig usynlighed. Den næstmest usynlige minister er uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen, der først tiltrådte i august sidste år.
 

Højdespringeren Joy

Tidligere kulturminister Joy Mogensen er til gengæld overraskende højt placeret på listen. Hun ligger over både finansminister Wammen, klimaminister Jørgensen og Socialdemokratiets officielle kronprins, Peter Hummelgaard.
 
Tidligere kultur- og kirkeminister Joy Mogensen ligger faktisk ret højt på listen på trods af, at hun stoppede som minister i august måned. En meget stor del af presseomtalen havde hun formentligt gerne været foruden.
 
Den flotte placering er dog ikke en ubetinget succeshistorie ifølge Jakob Sand Kirk.
 
“Ikke al dækning er god dækning. Tidligere kultur- og kirkeminister Joy Mogensen ligger faktisk ret højt på listen på trods af, at hun stoppede som minister i august måned. En meget stor del af presseomtalen havde hun formentligt gerne været foruden. Hendes afløser, Ane Halsboe-Jørgensen, har en anderledes sikker kommunikation. Hun har lidt mindre pressedækning, men fremstår som en ambitiøs, professionel minister,” siger den strategiske rådgiver.
 
Det samme gør sig i et vist omfang gældende for Trine Bramsen, som har befundet sig midt i en militærparade af skandaler, og som er blevet forflyttet til Transportministeriet. Spørgsmålet er så, om de i Forsvarsministeriet er glade for at få den usynlige Morten Bødskov i stedet?
 

Den, der lever stille, lever godt?

Kforum har bedt om kommentarer til opgørelsen fra ministrenes spindoktorer, men ingen har desværre ønsket at medvirke til artiklen.
 
Særligt for de mest usynlige ministre kunne det ellers have givet noget tiltrængt medieomtale. Men måske er filosofien i toppen af usynlighedslisten slet og ret, at den, der lever stille, lever godt?

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også