Jeg vil skrive utopien frem

1. oktober starter Kaspar Colling Nielsen i jobbet som taleskriver for klimaminister Dan Jørgensen. Ministeren er ambitiøs og nævner Kennedy som forbillede: ”Vi er i gang med at lave en grundlæggende forandring af Danmark!” Kaspar Colling: ”2018 var et vendepunkt. Der kommer en ny verdensorden.”
Kaspar Colling har skrevet tre bøger og har en fjerde på vej. Nu skal han være taleskriver for Dan Jørgensen. Foto: PR-foto / Gyldendal - Jes Larsen
Kaspar Colling har skrevet tre bøger og har en fjerde på vej. Nu skal han være taleskriver for Dan Jørgensen. Foto: PR-foto / Gyldendal - Jes Larsen
Kaspar Colling Nielsen tager et sidste hvæs af cigaretten og rækker imødekommende næven frem. Han smiler bag skægget.
 
Jeg er øjeblikkeligt mere lettet.
 

”Jeg vil meget gerne finde nogle andre ord. Grøn omstilling lyder så … bureaukratisk."

 
Den eftertænksomme og absolut ikke opmærksomhedssøgende forfatter har tydeligvis fået mere end nok af medierne, der som dominobrikker er væltet ned over ham, siden Klimaministeriet proklamerede, at han var ansat som taleskriver for Dan Jørgensen, miljøministeren.
 
”De har været der alle sammen, radio og tv og aviser,” siger han let opgivende, men også lidt overbærende – herregud, det er deres arbejde.
 
I første omgang orkede han ikke at tale mere om jobbet og svare på de samme spørgsmål. Men da ministeren så stillede op, tog Kaspar Colling en runde mere og bød Kforum indenfor.
 
Foto: PR-foto / Gyldendal - Jes Larsen.
 
Han er spændt – og har også en lidt ironisk distance til opgaven i ministeriet. Måske for at beskytte sig selv mod for høje forventninger. Han har en simpel målsætning, som i sig selv kan blive svær nok at indfri:
 
”Jeg vil meget gerne finde nogle andre ord. Grøn omstilling lyder så … bureaukratisk. Det er ikke ord, der får flere med. Jeg vil gerne finde nogle metaforer, der sætter sig og kan huskes.”
 

"Oplevelsen af, hvor stærk og voldsom naturen er. Hvor nådesløst det er. Er det sådan, det kommer til at blive?" 

 
Sommeren 2018 ændrer alt
Vi er i Dyrkøb ved Vor Frue Kirke i København, hvor Kaspar Colling nogle dage endnu har lejet en ydmyg skrivebordsplads på et kontor, hvor der sidder 3-4 andre.
 
Snart bliver det hele meget finere og mere formelt. Den 1. oktober rykker han ind i Klimaministeriet. Og den 23. oktober har han måske debut – for der skal ministeren tale for Dansk Industri.
 
Kaspar Colling Nielsen forklarer, at klimaudfordringen for ham i dag står helt klar. Og det er en af grundene til, at han har søgt jobbet og er glad for at have fået det:
 
”Den sommer, vi havde i 2018; jeg har aldrig oplevet noget lignende. Hvis vi havde haft så varm en sommer i min barndom, så havde vi nydt det. Men det var jo en transformation af livet i byen,” siger han og understreger, at han godt ved, at en sommer alene ikke dokumenterer forandringerne.
 
Men stemningen i byen satte spor i folks tanker. Og det er præcist det skifte, der gør, at man i dag kan kommunikere ting om klimaet, man ikke kunne for bare tre år siden.
 
”Det var SÅ varmt. Oplevelsen af, hvor stærk og voldsom naturen er. Hvor nådesløst det er. Er det sådan, det kommer til at blive? Vi var meget mere ude om aftenen. Vi havde badetøj med, når vi spiste ude om aftenen, for måske skulle vi bade i kanalen bagefter. Vi vil huske den sommer som en vigtig ting, der skete – sammen med Greta Thunberg og FN’s klimarapport. Det er de tre ting, der gør, at jeg tror, det kommer til at rykke nu.”
 

”Det gode er, at Dan Jørgensen er en god taler. Han er god og kvik og ikke kedelig. Underholdende. Det er et godt udgangspunkt,”

 
Han ser en stor industriel revolution lige for vores fødder.
 
”Det her kommer til at tage livet af virksomheder, der har været her i 100 år, og der opstår nye firmaer. De, der ikke kan omstille sig, lukker. Ligesom Kodak lukkede,” siger han og varsler, at fortællingen er skiftet helt afgørende.
”De selskaber, der ikke kan være rene, kommer til at lukke.”
 
Kan man tale en klimaløsning frem?
Når man mærker efter, er projektet jo enormt: Han skal hjælpe med at sætte ord på verdens mest ambitiøse plan, der skal løse menneskehedens største problem.
 
Det er meget konkret, men også lidt fjernt for ham. Og for mig. Kan man tale klimakrisen væk – og en løsning frem? Kan ord det?
Kaspar Colling Nielsen kan helt sikkert noget med ord.
 
Han debuterede i 2010 med fortællingen Mount København, der fik Danske Banks debutantpris. Han er uddannet BA ved Syddansk Universitet og er også cand.merc.fil. fra Copenhagen Business School.
Han erkender blankt, at udfordringen er stor, men han er også fortrøstningsfuld:
 
”Det gode er, at Dan Jørgensen er en god taler. Han er god og kvik og ikke kedelig. Underholdende. Det er et godt udgangspunkt,” siger Kaspar Colling Nielsen.
 
Dan Jørgensen: Vi er her for at ændre verden!
Når jeg spørger Dan Jørgensen, hvordan en tale kan støtte gennemførelsen af regeringens klimapolitik, så svarer han, at den gode politiske tale skal præsentere et argument, der får mennesker til enten at skifte holdning eller styrke en grundlæggende opbakning.
For:
 
”Sat på spidsen er vi politikere jo ikke til for at overbringe information. Vi er her for at ændre verden,” forklarer Dan Jørgensen og understreger, at ordentlige politiske taler handler om narrativer.
”Om at gøre budskaber mere forståelige og effektive - med billeder og argumenter, der bevæger, inspirerer og flytter publikum,” som han siger.

Dan Jørgensen erkender, at det er svært at kommunikere kompliceret naturvidenskab og indviklede politiske virkemidler på en nærværende måde.
 
”Den opgave tænker jeg og mine dygtige folk meget over. Det er en bunden opgave, for vi er i gang med at lave en grundlæggende forandring af Danmark. Her skal vi have alle med, og det kræver, at jeg gør mig umage.”

Og så løfter ministeren ellers ambitionsniveauet på hele holdets vegne, da han på opfordring nævner et af sine egne forbilleder.
 
”I lyset af regeringens klimaambitioner for de næste ti år, er det svært ikke at trække på Kennedys tale i ’61, hvor han siger: "We choose to go to the moon in a decadeNot because it is easy. But because it is hard.” ”
 

”Man skal passe på, hvad man skriver, for det, der måske virker lidt reaktionært i dag, men som lige går, kan koste dig karrieren om bare to år.”

 
Den nye tid kommer nu
Vi har lånt kaffe hos redaktionen af nyhedsbrevet Føljeton og bænket os i et mørkt mødelokale uden vinduer.
Jeg er her for at høre, hvad Kaspar Colling Nielsens strategi er. Skal ministeren bruge skræmmekampagne? Skal han overbevise med logos, patos eller etos?
 
Foto: PR-foto / Gyldendal - Jes Larsen
 
Kaspar Colling har valgt en vej, som jeg gennem samtalen forstår bedre og bedre. Han vil ikke tale problemet stort og sort. Ikke advare om de fossile brændstoffers forbandelse eller shipping-industriens udledning.
Den kommunikation er slet ikke nødvendig mere, vurderer han. Virkeligheden gør arbejdet.
 
”Alle har lavet den samme analyse. Det er blevet alvor. Det her kommer til at fortsætte. Du kan ikke investere din kapital som erhvervsmand, hvis du ikke forstår det nye regime,” siger han.
 
”Det er en af grundene til, at jeg søgte jobbet. Vi står på tærsklen til en helt ny tid, hvor vi helt vil omlægge måden, vi producerer på. Det er startet nu. 2018 var et vendepunkt. Der kommer en ny verdensorden. Nu,” siger han og udpeger nogle ting, der i dag stadig er OK, men som om få år ikke kan røres med en ildtang.
Fx kan lidt for friske formuleringer på Facebook meget hurtigt indhente en:

”Man skal passe på, hvad man skriver, for det, der måske virker lidt reaktionært i dag, men som lige går, kan koste dig karrieren om bare to år.”
 

"Drømmen om den mulige lykke, der kan følge med en grøn omstilling. Der skal sættes varige ord og begreber på den nye, bedre verden."

 
Kennedy er et forbillede
Dan Jørgensen har et stort forbillede.

”Det er klart, at historisk står præsident Kennedy som et oratorisk fyrtårn. Både for den lethed, han var i stand til at afholde taler med, og til den måde, de konstruerede billeder og sætninger.”

Men han fremhæver også Lars Løkke Rasmussen.

”Bedst gjorde han det, da han talte til en nordisk statsmiddag i Det Hvide Hus i 2016. ”The question is. Can we Nordics still contribute to America? And the answer is as simple as it is famous: Yes. We. Can,” sagde Løkke, i en meget morsom tale. 
 
Dan Jørgensen fremhæver også, at det for ham var en meget rørende oplevelse at høre Svend Auken tale ved Socialdemokratiets kongres i 2008.
 
”Det var året før, at Svend gik bort - og det var en meget flot, men også vanskelig tale, han gav,” forklarer Dan Jørgensen og citerer:

”Socialdemokratiets kamp er en lang sejlads. Men hvis ikke denne rejse – hvilken da? Jeg valgte at gå om bord for 50 år siden, og jeg har aldrig fortrudt det, og jeg ser frem til mange gode år sammen med jer i vores gamle, men altid unge parti.”

Og så falder der også roser til chefen, partilederen og statsministeren, Mette Frederiksen:
 
”Senest må jeg sige, at statsministeren i særklasse viste, hvad den politiske tale kan i forbindelse med Danmarks officielle undskyldning til Godhavndrengene. Jeg kan ikke have været den eneste, der fik en klump i halsen, da hun blandt andet sagde: 
”Men når fortidens tunge bagage er sluppet. Så kan I ranke ryggen. Og løfte blikket. Og se frem i livet.Og vi andre kan tillade os at se jer i øjnene igen.”
 
Utopien skal males frem
Kaspar Colling Nielsen tror ikke på, at de taler og den kommunikation, der skal støtte den grønne fremtid, skal være skræmmende.
 
Nej, i stedet for at vise, hvor galt det kan gå, tror han meget mere på, at vi skal opbygge fortællinger om, hvor godt det kan blive.
Det er ikke dystopien, men utopien, der kan blive hans narrativ. Drømmen om den mulige lykke, der kan følge med en grøn omstilling. Der skal sættes varige ord og begreber på den nye, bedre verden.
 
”Det er jo helt fantastisk, at vi kommer til at leve i en verden, der ikke er beskidt og slidt ned. Tænk på, at vi kan producere uden at ødelægge. Spise mad, der ikke fylder os med dårlig samvittighed. Komme på arbejde uden at føle, vi har syndet. Det er de historier, vi skal fortælle, for folk forstår dem godt, og de er enige.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også