Metaforer og frames i politisk argumentation
Metaforer og frames i politisk argumentation

Screenshot fra specialets forside

Skrevet af

Henrik Meinicke Nielsen

1 artikler

0 indlæg

Specialet undersøger metaforer og frames i dansk politisk argumentation. Med udgangspunkt i kognitiv lingvistik, undersøger jeg hvorvidt den amerikanske professor George Lakoffs såkaldte familiemodeller gør sig gældende i en dansk kontekst.

Lakoff har opstillet to ideale modeller for, hvordan amerikanerne definerer den ideelle familietype; 'Strickt Father Morality' og 'Nurturant Parent Morality'. I specialet undersøger jeg i hvorvidt omfang og hvordan danske politikere bruger metaforer, som knytter sig til en af de to modellers verdensbillede. Hvis ens verdensbillede eksempelvis er forankret i en forestilling om, at man gør sine børn til moralske mennesker ved at straffe dem, når de overskrider regler, vil man vedkende sig 'Strickt Father Morality'. Det vil sige at man vil være enig i eksempelvis Konservative Folkeparti, når de bruger metaforer om forældrenes rolle til at argumentere for strengere fængselsstraffe. 

 

I tillæg til den teoretiske del har jeg undersøgt, hvordan metaforer bruges til at fremhæve positive sider af et politisk tiltag og samtidig udviske negative sider, fordi de ikke giver mening i forhold til metaforen. Taler politikere eksempelvis om 'balance i Danmarks arbejdsmarked', når de argumenterer for at flytte københavnske arbejdspladser til Jylland, forstår man arbejdsmarkedspolitik ved hjælp af ens viden om balance. På den måde udviskes detaljer som, at familier må rive deres netværk op med rode fra den politiske virkelighed. Jeg har altså kort sagt undersøgt, hvordan politikerne bruger metaforer til at argumentere for teknisk komplicerede lovområder. Empirimaterialet var finanslovsdebatten, som er vedhæftet specialet. 

 

Specialet er skrevet af Henrik Meinicke Nielsen ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet.

 

Læs hele specialet her.

Giv din stemme

12 stemmer
4,8/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

23 JOB

Reputation and Advocacy Specialist

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Senior kommunikationskonsulent

Frist: 28. juni kl. 12.00

Webkonsulent

Frist: 28. juni

Faglig leder

Frist: 26. juni
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.