Medievidenskabelig analyse
Velgørenhed i børnehøjde

Foto fra specialet.

Skrevet af

Sarah Magnusson

1 artikler

0 indlæg

Kommercielle partnerskaber på YouTube er et udbredt fænomen, og efterhånden kan man ikke sige youtuber uden også at mene sponsoreret indhold. Det er med andre ord velkendt, at virksomheder gør brug af youtubere til at promovere brands til børn og unge, der i høj grad har erstattet traditionelle medier med YouTube, og som dermed ikke længere kan rammes via traditionel markedsføring.
Sponsoreret indhold er ofte af kommerciel og produktorienteret karakter, og der er ofte tale om markedsføring af makeup, tøj, computerspil og lignende. Den seneste tid har der imidlertid været en tendens til youtuber-indhold af mere seriøs karakter, og eksempelvis er diverse ikke-kommercielle organisationer begyndt at gøre brug af youtubere som markedsføringskanal.
              
Et eksempel herpå er velgørenhedsorganisationen UNICEF, der siden 2016 har samarbejdet med 20-årige Rasmus Brohave, som med over 240.000 følgere er en af Danmarks største youtubere. Resultatet af dette samarbejde er en række YouTube-videoer og Instagram-opslag, som Rasmus Brohave har producereret i forbindelse med rejser til flere afrikanske lande.
 
Rejserne er planlagte og finansierede af UNICEF, der også selv har været deltagende på rejserne. For UNICEF adskiller denne type markedsføring sig fra deres traditionelle velgørenhedskampagner, og tilsvarende er der tale om youtuber-indhold med et mere seriøst budskab end ved de typiske produktorienterede kampagner.
                     
Dette speciale undersøger i den forbindelse hvilke strategier, virkemidler og modtageroplevelser, der er tilknyttet influent-samarbejdet mellem UNICEF og Rasmus Brohave. Analysen er tredelt, og i første del belyses det afsenderanalytisk, hvilke strategiske overvejelser, man hos UNICEF har gjort sig vedrørende samarbejdet med Rasmus Brohave.
 
I anden del undersøges det medietekstanalytisk, hvordan og med hvilke virkemidler Rasmus Brohave markedsfører UNICEF via en række YouTube-videoer og Instagram-opslag. I tredje del af analysen analyseres målgruppens oplevelse af samarbejdet mellem Rasmus Brohave og UNICEF. Efterfølgende analysen diskuteres kampagnen i relation til de fordele og ulemper, der knytter sig til influent-markedsføring på YouTube og tilsvarende vurderes det, om denne type markedsføring kan bidrage til at løse annoncørernes udfordring med at tilpasse sig børn og unges ændrede mediebrug.
 

Giv din stemme

38 stemmer
4,9/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

43 JOB

Student Assistant

Se alle job Indryk job

Job

Live-projektleder

Frist: 7. maj kl. 18.00

Digital Marketing Manager

Frist: 21. april

Studentermedhjælper

Frist: 1. maj
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.