Mark Thorsen: Den kage fyldte alt for meget

Mark Thorsen og Inger Støjberg var Venstre-regeringens mest effektive kommunikationsmaskine. De kværnede de rødes udlændingepolitik, og en kage står tilbage som symbol på deres gennemslagskraft: ”Jeg havde overhovedet ikke tænkt på, at den kage her to år efter ville have ikonisk status,” siger Mark Thorsen. Inger Støjberg: ”Hverken Mark eller jeg havde forventet, at 2,5 millioner ville komme ind og se det.”

Vi kan roligt skrive, at Mark Thorsen slap væk fra Venstre i tide.

 

Mens partiet eroderer i et internt rivegilde, kommer den 36-årige nu tidligere politiske rådgiver solbrændt ned ad Ny Østergade med et sommersmil monteret over fjæset.

 

Der er en attitude af lethed over ham. Men tag ikke fejl:

I en tid, hvor meget er spin, og mindre er substans, fremhæves Mark Thorsen for at sætte sig så godt ind i tingene, at han kan lave løsninger, som både politikere og embedsværk kan se sig selv i.
 

”Det, der kendetegner Mark, er, at han har stor respekt for fagligheden. Han går ikke ind i en sag med en halv vind,” lyder et skudsmål fra en mangeårig kollega.
 

”Han er den rådgiver, jeg har arbejdet sammen med, der har størst respekt for fagligheden,” lyder fortsættelsen.

 

Mark Thorsen har arbejdet på Christiansborg i over 12 år. Den tid er forbi nu. Hvad byder fremtiden mon på?

 

Væk fra Christiansborg

Den lette gang skyldes, at Mark Thorsen aktuelt nyder godt af privilegierne som fratrådt rådgiver.

”Jeg har haft fire år, hvor jeg har arbejdet rigtigt meget, og en måneds valgkamp, hvor jeg har arbejdet endnu hårdere. Derfor har jeg tilladt mig at holde ferie indtil 1. august for at slappe af og se min kæreste og min familie,” forklarer han.

 

Og mens han driver, peger kompasnålen støt væk fra Christiansborg.
”Jeg vil gerne arbejde med nogle lidt længere projekter.”

 

- Kan du tage dig selv væk fra fronten og bevare arbejdsglæden?

”Ja. Det er sjovt at være i orkanens øje, men jeg fik også følelsen af, at jeg aldrig rigtigt fik gjort noget færdigt, fordi du hele tiden er på vej videre til noget andet.”
 

Mark Thorsen og Inger Støjberg har arbejdet sammen længe. Her diskuterer de strategien inden et debatmøde med indbyggerne i Kalvehave (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

 

”Den bedste spindoktor i ministerierne”

Gennem 14 år har han tjent Venstre, hvor han begyndte som studentermedhjælper i 2005 i partiets politisk-økonomiske sekretariat, mens hans læste statskundskab.
 

Derpå blev han barselsvikar som fagkonsulent på familie- og forbrugerområdet, som Inger Støjberg var ordfører for. De mødte hinanden og begyndte at drøfte politik.

”Først var han jo en af flere studentermedhjælpere, men da jeg blev politisk ordfører, opdagede jeg, at det mere og mere var ham, jeg ringede til søndag morgen, fordi han er meget dygtig og kompetent,” forklarer Inger Støjberg.

 

”Og da jeg blev beskæftigelsesminister, var det meget naturligt at spørge, om han ville med.”

 

”Ulempen var, at han ikke havde kendskab til pressehåndtering. Men det kom han hurtigt efter. Han er efter min bedste mening den bedste spindoktor, der har været i ministerierne,” siger Inger Støjberg.

 

”Og så han har en personlighed, der gør, at han går lige ind i folk. Det er sjældent, at man ser alle de ting i det samme menneske.”

 

Han har forløst Støjbergs potentiale

Resten er historie. En historie med tydelige aftryk.

 

Lars Løkke Rasmussens personlige rådgiver, Jacob Bruun Christensen, der har været kollega med Mark Thorsen siden 2005 i både Venstre og regeringen, fremhæver ham som ubestridt dygtig.

 

”Også, fordi han har påtaget sig en offentlig rolle, hvor han har været en meget aktiv og synlig defensor for sin minister og hendes politik,” fortæller Jacob Bruun Christensen.

 

”Der er ingen tvivl om, at Mark har en skarp politisk analyse, blik for detaljen, og at han har et veludviklet blik for, hvordan man sætter politisk dagsorden,” fastslår han og understreger, at Inger Støjbergs tydelige profil først og fremmest er hendes egen fortjeneste.

 

Men:

”Mark har været dygtig til at hjælpe Støjberg med at forløse potentialet. “Inger” er tæt på at være et politisk superbrand, som alle danskere er på fornavn med, og det har Mark bestemt en væsentlig aktie i.”

 

Inger Støjberg understreger i forlængelse, at hun og Mark Thorsen har været et meget stærkt makkerpar.

”Det havde ikke været det samme uden ham,” siger hun og uddyber:

”Han siger altid sin mening. Det er meget vigtigt. Vi har ikke altid være politisk enige. Han er god til at sige, hvad han mener.”

 

Respekt fra Enhedslisten

Respekten er også sivet over til de politiske modstandere. Rådgiver hos Enhedslisten Niels Rohleder skrev så sent som i januar 2019 ligefrem en personlig hyldest til Mark Thorsen på internetmagasinet POV.

 

Her konstaterer Rohleder, der er uddannet journalist med en fortid på Information, at Mark Thorsens tone på Twitter har gjort ham til en respekteret og frygtet modstander i det politiske slagsmål om at sætte dagsordenen i medierne.
”Hans tweets tager altid udgangspunkt i en virkelighed eller sandhed, som han forstår at skære til, så den på skarpeste vis fremstår i hans interesse. Hans formuleringer demonstrerer en knivskarp indsigt i provokationens anatomi,” skriver Rohleder.

 

Som Inger Støjbergs spindoktor skal man kunne håndtere svære situationer. Her er Støjberg på vej i åbent samråd, hvor ministeren skulle redegøre for, hvorfor regeringen forventede, at antallet af asylansøgere falder. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016)

 

Jeg er god i spændingsfeltet mellem politik og kommunikation

Mark Thorsen er i en meget afslappet løs, hvid T-shirt. Lediggangen er blevet vekslet til en wellness, der fint underbygges af den lette og muntre tone på hans åbne Facebook-væg.

Den 7. juni opsummerer han således over faldet fra magtens tinder:

”Dag 2 som arbejdsløs: Jeg havde spildt lidt kage ned af mig selv, da Anne kom hjem fra arbejde. Til gengæld hørte jeg Metallica ret højt. Nu er vi blevet enige om, at det vil være godt, hvis jeg finder mig et arbejde.”

 

Det bliver for poleret, hvis min væg kun viser, at jeg har været til et fint møde i Bruxelles. Virkeligheden er jo, at jeg den seneste tid har brugt en del tid på at gå rundt og kigge på fugle ved søer,” siger Mark Thorsen.

”Men jeg vil da gerne signalere, at jeg leder efter noget nyt,” siger han og tilføjer:

”Det, som jeg tror, jeg er god til, det er at arbejde i spændingsfeltet mellem politik og kommunikation.”

 

Og den beskrivelse bakker kilderne op.

”Du kan dele ting med Mark, som ikke senere dukker op i en eller anden smart rådgiver-spinsammenhæng,” lyder en beskrivelse.
”Mark er blevet brugt til at svare på: Hvordan tror du, det her vil blive modtaget, hvis vi går ud med det? Hvordan rammer vi en løsning bedst? Folk har tillid til ham. Det gælder også dem, der ikke omgås ham i dagligdagen.”

”Det, han er særlig god til, er at finde løsninger i de vanskelige diskussioner, som kendetegner udlændingeområdet. Både i forhold til regeringsordførerne og til oppositionens ordførere,” lyder det fra en mangeårig kollega.

”Det er måske det mest væsentlige i hans arbejde,” lyder beskrivelsen.

 

Og Inger Støjberg fremhæver:

”Mit indtryk er, at det ikke altid går lige gnidningsfrit mellem den særlige rådgiver og embedsværket. Men i de to ministerier, Mark og jeg har været i sammen, er det gået særdeles gnidningsfrit. Det er, fordi han er dygtig på substans, og det har embedsmænd respekt for.”

 

"Inger er den kvinde, jeg har haft den mest stabile relation til – bortset fra min mor…”

 

Den dag Tesfaye fik nøglerne

Så sjovt er det heller ikke at lave opslag om kagekrummer. Mark Thorsen er ærlig nok til at indrømme, at den lystige ventetid også er forbundet med en vis smerte.

”Der er uvished, som jeg lige skal vænne mig til, som ikke har været der før, men jeg vidste godt, det ville ske.”

 

Værst var den dag, Inger Støjberg gav ministeriet videre til Mattias Tesfaye som udtryk for, at Socialdemokratiet nu tog over.

”Da blev jeg ramt af en form for tomhed,” forklarer han og peger især på tabet af menneskelige relationer.

”Når du stopper som særlig rådgiver, så mister du også de kolleger i ministeriet, som du i perioder har arbejdet sammen med 50-70 timer om ugen. De betjener lige pludselig en anden minister.”

 

”Den ny minister vil synes, det er underligt, at de, der nu skal rådgive ham, har en Instagram-profil, der flyder over med billeder, hvor de er i byen med mig. Det kan jeg godt forstå. Jeg har brugt en stor del af min arbejdstid de seneste fire år på at sige, at Socialdemokratiets udlændingepolitik er utroværdig.”
 

Nøglerne til Udlændinge- og Integrationsministeriet bliver her overdraget til Mattias Tesfaye over et koldt glas champagne/sodavand. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

 

Den svære flygtningekrise

Jacob Bruun Christensen fremhæver især flygtningekrisen i 2015, når han skal nævne en sag, Mark Thorsen har været med til at lande godt.

”Flygtningekrisen i 2015 har ikke alene været definerende for Støjbergs ministerperiode eller for Venstre-regeringen, men var et stykke politisk danmarkshistorie,” siger Jacob Bruun, der fremhæver, hvor mange udfordringer der skulle håndteres på en gang i det forløb.

 

"Jeg kunne unde alle at have en chef, der har så meget is i maven" siger Mark Thorsen om Støjberg

 

”At det lykkedes nogenlunde godt på den ene side at træffe en lang række vanskelige beslutninger, som var med til at løse problemet, og på den anden side at opretholde tilliden til Venstre-regeringens udlændingepolitik, var noget af en bedrift,” mener Jacob Bruun Christensen.
 

Jeg kan vildt godt lide hende!

Mark Thorsen beder om Coca-Cola Zero. Helt i eksministerens ånd.

 

- Kan du godt lide Inger Støjberg personligt?

”Ja, jeg kan vildt godt lide hende!”

”Hun er den person, jeg har tilbragt mest tid sammen med. Jeg har boet hos hendes forældre af flere omgang og fået serveret mine livretter.”

”Jeg har engang sagt: Inger er den kvinde, jeg har haft den mest stabile relation til – bortset fra min mor…”

 

- Hvad siger Anne til det?

Nu er jeg også holdt op med at sige det!”

”Men det er klart, at vi er kommet tæt på hinanden. Hvis en politikers privatliv har betydning for deres virke, skal de sige det til deres rådgiver. Hvis de er ved at blive skilt. Det kan potentielt have indflydelse.”

”Men jeg har været meget bevidst om ikke at belaste Inger. Hvis jeg har haft noget, der pressede privat, så har jeg tænkt: ”Det taler jeg lige med nogle andre om, for Inger har travlt med noget andet!” Men der er ikke noget vigtigt, hun ikke har vidst. Hun ville synes, det var mærkeligt, hvis jeg en dag bare sagde, at jeg ikke boede sammen med min kæreste.”

 

Mark Thorsen har på Facebook sagt tak til Inger Støjberg, fordi han fik lov at være med på turen.

”Jeg kunne unde alle at have en chef, der har så meget is i maven, når der er ild i alle gryder på komfuret,” lyder det.

 

 

- Prøv at beskrive en situation, hvor der er ild i alle gryder …

”Når du står i en situation med Inger, hvor du er presset helt i bund af en dårlig sag, så er hun altid løsningsorienteret. Det passer godt med mit temperament. Det har Inger altid været god til, og det kan jeg godt sige, at det er ikke alle politikere, der kan det!”
For Mark Thorsen handler det om, at politikere skal bruge sig selv, men ikke kun tænke på sig selv.

”En politiker skal være selvoptaget, for de har deres personlighed som indsats i det politiske spil. Og der er jo ikke langt til, at man så også går meget op i sig selv – og bliver selvhøjtidelig. Men Inger er afslappet omkring sig selv. Når jeg eller systemet har lavet fejl, siger hun bare: ”Nu står vi her, så må vi håndtere det herfra!”.”

 

Den særlige rådgiver skal fremhæve politikernes styrker

Alt omkring ham emmer af kommunikation, og han har et detaljeret analyseapparat på sin egen funktion.

”Alle politikere på topniveau har nogle meget godt sider, der har gjort dem til det, de er, og som folk værdsætter. De har en spidskompetence. Megen politisk rådgivning handler netop om at finde det sted, hvor politikeren er bedst. Det er ikke altid politikerne selv lægger mærke til det og ved det.”

 

Det arbejde kan bestå af banale, men vedvarende feltstudier og iagttagelser.

”Jeg tog tit ud med Inger og så hende tale foran en forsamling. Jeg stod nede bagved og betragtede hende, og så kunne jeg bagefter sige: ”Da du sagde det på den måde, det fungerede det godt!”.”

”Når du er lidt på distancen, kan du se tingene: ”Da du forklarede paradigmeskiftet på den måde, der fungerede det rigtigt, rigtigt godt, måske skulle du holde fast i præcis den vending!”.

 

 

”Altså kernen i politiske rådgivning er ikke, at vi skaber politikerne eller manipulerer virkeligheden. Men vi … hjælper måske politikerne med at dosere sig selv rigtigt.”

 

- Hun er blevet anklaget for at være kynisk, fx omkring den tæller på ministeriets hjemmeside, der markerede antallet af udlændingestramninger, eller den kage, der markerede de 50 første stramninger. Har hun den kynisme i sig, eller er det en strategi, I lagde for at ramme et segment, der godt kan lide den stil og det signal?

”Altså Inger opfatter hverken kagen eller tælleren som kynisme. Det er hendes politiske modstandere, der opfatter det som kynisme. Og hele fortællingen om Ingers ministerperiode er vel, at der var nogle, der rigtigt godt kunne lide hendes politik og facon, og nogle, der rigtigt meget ikke kunne lide det.”

 

"Det er jo også underligt, at man skal lave om på sig selv, fordi man er blevet minister."

 

Man skal huske, Inger og Mark var der

Og netop den tydelige lancering af både politik og politiker er i nøje overensstemmelse med den strategi, rådgiver og politiker har udviklet sammen.

 

Ingen skulle kunne sige bagefter, at Inger og Mark ikke satte deres aftryk. Det var en del af missionen.

”Man skal kunne huske, at Inger og jeg havde været der,” siger Mark Thorsen.

”Hvis man som udlændingeminister bliver venner med alle, er man profilløs. Det er meget svært, umuligt at være en meget stærk eksponent for sin politik, hvis der ikke er nogle, der tager stilling til en. Man skal som politiker kort sagt overveje, om man vil bruge hele sit liv på at undgå, at nogen kritiserer en.”

”Inger siger det, som det er, og som hun ser det. Det er der nogle, der kan lide, og andre, der ikke kan. Det er det vilkår, hun har arbejdet under. Og som jeg har arbejdet med.”

 

Det mest markante kommunikationsgreb under Inger Støjbergs tid er tælleren på hjemmesiden, der markerer antallet af stramninger i udlændingepolitikken.

 

Den var en synlig og strategisk nyskabelse på en normal tør hjemmeside, der i årevis havde emmet af embedsmandslingo og neutral præsentation.

”Jeg vil ikke sige hvem af os, der fandt på den. Men ideen bag tælleren er simpel. Da Venstre var i opposition, talte partiet den røde regerings lempelser. Vi gik til valg på at stramme udlændingepolitikken, og det viser vi ved at kvantificere stramningerne. Jeg er med på, at det ikke er det mest avancerede stykke kommunikation. Men det var det, hun var gået til valg på.”

 

- Hun går til valg som en del af partiet Venstre, så bliver hun minister, og så tager hun det med ind i ministeriet …

”Jo, men det er jo også underligt at man skal lave om på sig selv, fordi man er blevet minister.”

 

- Men det er jo et ministerium, der normalt kommunikerer anderledes … mere nøgternt og embedsmandsagtigt?

”Jo, men vi udsendte vist også en pressemeddelelse om, at der nu var gennemført 38 stramninger, og det var der ingen, der tog notits af.”

 

- Så når I op på de 50 – og så fejrer I det med et billede af en kage.

”Den er blevet meget berømt. Den kombinerer to ting, der er sket før i politisk kommunikation. Det ene er at tælle ting. Og det andet, det er at kommunikere med bagværk. Kombinationen var åbenbart meget effektiv.”

 

 

”Det var en ide, der opstod mellem Inger og mig. Den fik jo meget mere omtale, end vi havde regnet med, og noget negativ respons. Jeg ville ønske, at det Facebookopslag, som ledsager kagen, havde indeholdt en forklaring om, hvad Danmark kan bruge de 50 stramninger til. Fx: Det betyder, at vi sparer penge, som vi kan bruge på udlændingebistand i udlandet i stedet for på asylansøgninger i Danmark.”

 

”Den kage var slet ikke tænkt til at fylde så meget. Og jeg havde overhovedet ikke tænkt på, at den her to år efter ville have ikonisk status som det mest berømte stykke politisk kommunikation i nyere tid. Det må jeg indrømme. Selv den dag i dag kan jeg ikke helt forstå det.”

”Men der er nogle, der har haft en politisk interesse i at udlægge den kage som noget, den ikke var. Morten Østergaard, Zenia Stampe. De har brugt det som en kommunikation, de også kunne stå på. Det er bare politik. Det har jeg det meget afslappet med.”

 

- Men er det ikke disrespekt over for dem, som måtte lide under konsekvenserne af en ny og måske retfærdig og nødvendig politik? De er holdt udenfor, og de kan nu stå udenfor og se, at I fejrer det med at spise kage. Det er vel den handling, der gør, at folk reagerer negativt på kampagnen?

”Jeg kan godt forstå, at det bliver udlagt sådan, men det var ikke meningen. Må man ikke glæde sig over, at flere har fået et incitament til at komme i arbejde, fordi du har sænket en ydelse? Hvis du vil bevæge politikken i en given retning, er det for mig mærkeligt, at man ikke må være glad for, at det er lykkedes at bevæge politikken i den retning.”

 

Millioner af visninger

Inger Støjberg er også overrasket over gennemslagskraften.

”Der blev taget et lidt håbløst billede af mig og en kage, men hverken Mark eller jeg havde forventet, at 2,5 millioner ville komme ind og se det.”

 

- Havde I set kritikken komme – at det var kynisk?

”Vi gik til valg på at stramme op på udlændingepolitikken og havde nået en milepæl med 50 stramninger. Det er helt naturligt, at vi markerer, at vi har fået gjort op med det morads fra den tidligere regering,” siger Inger Støjberg.

 

- Fortryder du noget ved det i dag?

”Nej, det gør jeg ikke. Det her viser jo, at det betyder noget, om det er rød eller blå, der sidder ved magten. Ingen var i tvivl om, at jeg havde gennemført 50 stramninger. Det var sket noget, og det kunne man se.”

 

 

Inger Støjberg er den anden mest likede MF'er i hele Danmark. Det vidner om hendes supertjernestatus. Mark Thorsen har helt sikkert haft en finger med i spillet.

 

Det går for hurtigt

Mark Thorsen er skeptisk over at så meget politisk journalistik er båret af polemik.

”Der foregår rigtigt meget på Christiansborg, som er godt politiske håndværk, og som burde påskønnes mere, men som ikke får opmærksomhed, fordi folk bare er enige, og så interesserer det ikke medierne. Det er jo det, at nogle er uenige, der er præmissen i hele den politiske journalistik.”

 

"Jeg er tilhænger af en hård opposition, men det skal ikke være den eneste kvalitet, man fremelsker hos en politiker"

 

”Men politikerne er selv med til skabe den journalistik. Hvis ikke der var politikere, der gik til citat og sagde hårde ting om deres politiske modstandere, så var der ikke nogen konfliktfyldte artikler at skrive.”

 

”Hele fremkomsten af TV 2 News og nyheder 24 timer i døgnet har skabt en kultur, hvor der hele tiden skal laves historier. Væsentlighedskriteriet for, hvornår en politisk begivenhed er en historie, er blevet sænket. Jeg kan godt forstå, at folk, der ser et nyhedsdøgn, tænker, at der jo ikke er noget i dansk politik, der fungerer. Der er jo ingen, der gør det godt!”

”I gamle dage kunne forvaltningen opdage og rette en fejl på ottende kontor, uden det blev opdaget.”

”Jeg er tilhænger af en hård opposition, men det skal ikke være den eneste kvalitet, man fremelsker hos en politiker – evnen til at hamre løs på en modstander.”

 

- Hvem er det, du taler til og kritiserer?

Det er jo også partierne. Hvem bliver forfremmet i partierne og får posterne? Tag nu Karen Klint, socialdemokraten, der ikke genopstillede. Hun fik masser af lovord om, hvor god en politiker hun var, så saglig og ordentlig - men hun blev jo aldrig minister. Så de kvaliteter, den saglighed og ordentlighed er nok ikke altid de mest afgørende, når holdet sættes.”

”Jeg gider ikke lyde som en hippie, men der skal være en balance i det. Jeg har aldrig haft en ambition om at redigere medierne. Men medierne har nogle formater, som er meget forudsigelige, når du bliver udsat for dem.”

”Og hvis du sidder i det, kan du ikke stoppe det, det hele er linet op. Du ender i det samråd! Og jeg kan godt have på fornemmelsen, at journalisterne ønsker, at sagen skal have konsekvens. De vil have ændret loven på grund af deres blads journalistik.

 

- Og så kan de vinde en pris …

”Så kan de vinde en pris, ja. Og engang imellem starter der historier, hvor jeg ikke synes, kritikken er rigtig, men skabelonen er linet op og kørt. Det kan godt være trættende at sidde i, som jeg har gjort!”

 

"Jeg orienterer mig ikke mod Christiansborg"

 

Han kan blive alt!

Endnu er der nogle måneder tilbage af Mark Thorsens eksil som frivillig rådgiver med fuld finansiering. Spørgsmålet er, hvad fremtiden bringer.

 

- Hvis Inger ringer og siger: ”Vil du lege igen?!” Hvad svarer du så?

”Jeg orienterer mig ikke mod Christiansborg. Jeg har arbejdet 14 år for Venstre. Det er godt at komme ud og lave noget andet.”

”Jeg bilder mig ind, at jeg kan noget med at analysere og forstå og rådgive om politiske processer, og hvordan systemet fungerer.”

 

- Hvad med at blive journalist?

"Jeg ved simpelthen ikke, om jeg hver dag ville synes, der var en historie. Jeg har tænkt, at det må være frustrerende at være journalist. Jeg ser jo historier, hvor præmissen ikke holder. Og så siger jeg det, og så svarer de: ”Så kan I jo svare det!” Og jeg kan gensvare: ”Men historien giver jo ikke mening!”

”Med de produktionskrav, der er som journalist i dag, der ved jeg ikke helt, om jeg ville trives i det. Jeg ved heller ikke hvem, der skulle ansætte mig.”

 

Inger Støjberg er den, der har brugt mest tid sammen med Mark Thorsen.

- Hvor langt kan han nå?

Svaret falder uden tøven.

”Hele vejen. Han kan bringe det lige så langt, som han har lyst til. Han har evnerne til det hele,” siger Inger Støjberg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også