Løkkes magtufuldkommenhed

Eva Kjer Hansens ministerafgang er blot kulminationen på en årelang ledelseskrise i Venstre med magtfuldkommenhed, arrogance og splittelse, som Løkke har stået i spidsen for. Hverken en rokade, nye ministre eller flere kaffemøder med støttepartierne er nok til at rette op på et samspilsramt parti.  
Almægtige Løkke? Foto: Polfoto/Anders Rye Skjoldjensen
Almægtige Løkke? Foto: Polfoto/Anders Rye Skjoldjensen
af Jon Kiellberg
Det siges, at Lars Løkke Rasmussen har lige så mange politiske liv, som en kat har: Nemlig ni. Og med en hurtig optælling med diverse bilagssager, GGGI-skandalen, underbuksesagen og med den nuværende regeringskrise har statsministeren allerede brugt otte af dem. Spørgsmålet er, om det er hans sidste chance. Uanset hvad, er dog ingen tvivl om, at Løkke med næb og klør igen skal kæmpe indædt for sit politiske liv og sit fremtidige eftermæle som en af de store Venstre- og regeringschefer.
 

Kulminationen på Eva Kjer-sagen. Løkke tabte kampen mod Pape.
 
Hvor der er vilje, er der vej…. Og magt!
Løkke er et enestående, fascinerende politisk rovdyr blandt skovens andre christiansborgdyr. Med et politisk dræberinstinkt som kun er få forbeholdt. Han har altid selv i de værste politiske stigninger og brogede og brolagte bump fundet en vej ud af misæren. Det har været som at høre et ekko af den berygtede hærfører, Hannibal fra den anden puniske krig, som efter sigende levede efter mottoet: "Enten finder vi en vej, eller også laver vi en".
 
Egenskaber og en vilje til magt har ført til to statsministerposter, formandskabet for Venstre i årevis, flere ministerposter og et politisk lederskab for den borgerlige blok. Sidstnævnte har dog lidt et gevaldigt knæk efter armlægningen med Søren Pape.
 
Hvem ler sidst af Pape og Løkke? Foto: Polfoto/Linda Johansen
 
K-lederen overraskede ved ikke at lade sig blæse omkuld af Løkkes trusler om bål og brand i det borgerlige, hvis ikke man makkede ret. Løkke led måske sit første alvorlige politiske nederlag, hvor bøllebank- og pisk og gulerodsmetoder ikke længere var det rette våben og middel til at få sin vilje.
 
Løkke Machiavelli Rasmussen
Løkke er kendt som en hård nyser, som ikke skyr nogle midler. Det har været Rasmussens politiske vej igennem hele karrieren ud fra Frank Underwood devisen: "Shake with your right hand, but hold a rock in your left’".
 
Lidt guldkorn fra den fiktive storebror - Frank Underwood. 
 
Det har været hans store styrke, men også hans største akilleshæl og værste fjende. Med trusler og hårdhed har Løkke tromlet mangt og meget, og det har sammen med en usædvanlig god situationsfornemmelse og taktiske evner skaffet ham et imponerende politisk CV. Men den fuldkommenhed, som har præget Løkkes liv, har også efterladt mange tidligere venner, journalister og partifæller forslået på perronen.
 
Statsministeren har i årevis ikke skyet nogle midler for at nå toppen af magthierarkiet. Han har været vant til at folk makker ret – og han fik ret. Lars Løkke Rasmussen kan sin Machiavelli og har i en moderne politisk kontekst skelet til renæssancemenneskets magtanalyse på fornemmeste vis:
 
"Du skader dig selv, hvis du er gavmild. Frygt og grusomhed kan derimod bruges klogt. I sidste ende er det bedre for ’Fyrsten’ at være frygtet end elsket. Kærlighed afhænger af andre, mens frygten alene afhænger af fyrstens egen formåen og stræbsomhed".
 
Løkkes forsider.
 
Der har været langt hen ad vejen. Men ikke længere. Slet ikke da regnebrættet blev gjort op på valgnatten:
  • Venstre gik tilbage med 13 mandater
  • Kun det tredje største parti i Folketinget
  • Utallige målinger viser, at Løkkes lave troværdighed i befolkningen ser ud til at være uoprettelig
  • Der var én årsag til Venstres dårlige valgresultat: Løkke selv. Ene og alene
  • Den smalleste regering i årtier.
Det gjorde Løkke dødelig. I hvert fald retorisk. Som Løkke gentog flere gange i løbet af de næste par dage efter valgnederlaget (og regeringssejren):
"Jeg vil ikke være statsminister for enhver pris." Og: "Jeg vil gå ydmyg til opgaven".
 
Florerende fnidder
Problemet er, at ydmyghed ikke er en af Løkkes stærkeste sider. Tværtimod. Og både i hans selvopfattelse og (vigtigere endnu) i Løkkes handlinger har han langt fra anlagt en mere pragmatisk og ydmyg rolle hverken over for partifæller eller vennerne i den borgerlige lejr. Det er en af grundene til, at de Konservative bed sig fast og ikke lod sig tryne i hele forløbet med den daværende miljøminister. Det var payback time for dårlig behandling.
 
Løkkes magt hviler på det yderste af det 90. mandat. Men han har i de sidste otte måneder i højere grad ageret som en regeringsleder med absolut flertal. Han har ikke i tilstrækkelig grad inddraget de andre støttepartier i beslutninger eller taget dem med på ed. I det hele taget har Venstre lidt af magtfuldkommenhed krydret med arrogance i flere geledder.
 
Det skyldes til dels en svag politisk leder og organisation, hvor det interne fnidder har fået lov til at florere, dels synlige som usynlige fløjkrige, der har tæret på kræfterne i partiet samtidig med, at partiet i visse kredse har en selvopfattelse, som ikke står mål med målinger og mandater.
 
Sådan så det ud, da Lars Løkke i juni 2015 præsenterede sin regering. Der er sket lidt siden da. Foto: Polfoto/Mads Nissen
 
Her otte måneder efter valget står Venstre i flere målinger (alt med forbehold) til at skrabe Venstrebunden med 17 procent og deromkring. Hvis der var valg i morgen ville Løkke efter al sandsynlighed være fortid som statsminister og Socialdemokraterne kunne igen indtage Prins Jørgens gård.
 
I de blindes rige er den enøjede konge
I dette forløb har det med al tydelighed vist sig, at LLR er parat til at betale en høj pris for at blive ved magten. Han har ikke været parat til at gå linen ud men har endnu en gang klynget sig til magten og indædt kæmpet for at beholde den. I det spil fejllæste Løkke for alvor situationen med Konservative og sine egne evner. Løkke viste for første gang i årevis svaghedstegn ved sin brutalismentalitet, og det vil få konsekvenser for hans regeringsførelse fremadrettet. Spørgsmålet er, om Løkke har erkendt, at han har overspillet sine kort og trumfet og trampet på alt for mange på vej op?
 
 
Foragtet bliver den fyrste, der anses for at være letfærdig,
vægelsindet, svag, fej og ubeslutsom.
Dette må han sky som et farligt skær og altid bestræbe sig for,
at hans gerninger giver indtryk af storsind, kraft, alvor og styrke
 
 
 
Mens alt var fryd og gammen. Foto: Palle Peter Skov/Scanpix.
 
Der er groft sagt to udgange af dette forløb. 
 
Scenarie 1
Med den uro, der er skabt i den blå blok, skal der et stort genopretningsarbejde i gang. Her er det vigtigt, at Løkke faktisk indtager en mere (reel) ydmyg rolle i forhold til den blå familie. Skal regeringen overleve og skabe resultater sammen med støttepartier kræver det sammenhold, samhørighed og lydhørhed fra Løkkes side.
 
Har han lært af dette katastrofale forløb, så kan det blive en gevinst for Venstre og hele den borgerlige fløj. Det kræver, at boksehandskerne i flere tilfælde udskiftes med fløjlshandskerne. Det er også en mulighed, at Løkke overdrager regeringsansvaret og formandskabet i Venstre til enten Inger Støjberg eller Kristian Jensen inden for et år eller to i erkendelse af, at Løkke i bund og grund står i vejen for vokseværk i Venstre og for at sikre den fortsatte regeringsdannelse efter et valg.
 
Måske Lars Løkke skulle træde et skridt ned og række hånden ud til de tre herrer. Foto: Polfoto/Astrid Dalum
 
Scenarie 2
Hele forløbet har vist, at Løkke ikke er uovervindelig eller usårlig. LLR's autoritet som regeringschef (samt Venstreformand) er mindsket og han fremstår svagere i forhold til kommende vigtige forhandlinger i årets løb. Hans personlige karisma som en superstrateg og -håndværker har lidt et knæk.
 
Det kan udnyttes i støttepartierne i tilspidsede situationer for at få sine politiske mærkesager igennem.  Fortsætter de blodige slåskampe i blå blok, så holder regeringen og dermed Løkke ikke længe. Løkke tabte i denne omgang magtkampen. Spørgsmålet er, om magten er ved at glide fra ham og dermed startskuddet for enden for Rasmussen?
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job