Ellemann slipper godt fra (endnu et) løftebrud

Minksagen har været et af Venstres store slagnumre i kritikken af Mette Frederiksen, men kommunikationen om at droppe kravet om en advokatvurdering af sagen er godt håndteret, mener rådgiver. (opdateret)
Jakob Ellemann-Jensen prøver kræfter med løftebrudskommunikation op til regeringsdannelsen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jakob Ellemann-Jensen prøver kræfter med løftebrudskommunikation op til regeringsdannelsen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
(Opdateret med kommentarer fra Rasmus Winther, public affairs-chef i Geelmuyden Kiese) 
 
Høje træer, kameler og kovendinger er nogle af de billeder, som personer i Venstres bagland bruger i kritikken af, at deres formand, Jakob Ellemann-Jensen, nu har droppet kravet om en advokatvurdering af minksagen.
 
Et krav, der ellers har været et af partiets slagnumre i valgkampen.
 
"Jeg synes, at han er kravlet for langt op i træerne, siger Mikael Klitgaard (V), der er borgmester i Brønderslev Kommune, til DR, ifølge Ritzau. Han understreger dog, at han bakker op om Jakob Ellemann-Jensen som formand.
 
Og Jakob Ellemann-Jensen slipper da også overvejende godt fra kommunikationen om endnu et løftebrud, mener Tine Lund-Bretlau, partner i White Cloud og tidligere rådgiver for Marianne Jelved.
 
”Jeg tror, de har lavet analysen i Venstre, at de må tage løftebrudsdebatten upfront. Ellemann startede allerede sidste uge med at tage brodden af kritikken ved at erkende det,” siger Tine Lund-Bretlau og tilføjer:
 
”Han er klar over, at det at pege på Mette Frederiksen som statsminister er et løftebrud og et brud med de ting, han har sagt, ikke bare om hendes politik, men også om hendes person. Så det er et ret markant skifte, han laver.”
 

Vil undgå at lave en Helle Thorning

Den klare kommunikation om det, der nu er to markante løftebrud, er et forsøg på at lukke debatten, mener Tine Lund-Bretlau.
 
”Helle Thorning blev jo beskyldt for løftebrud gennem hele sin regeringsperiode, fordi hendes regering ikke klart adresserede det. Så det er det, Ellemann forsøger at undgå.”
 
Det er Rasmus Winter, public affairs-chef i Geelmuyden Kiese, enig i. 
 
"Det er klogt af Jakob Ellemann og Lars Løkke at tage skraldet nu og håndtere alle diskussioner løftebrud på en gang, så det ikke kommer ud drypvist. Kritikken er forventet. De ved godt, at det koster i baglandet og hos vælgerne, men de håber naturligvis på, at de tager de største og fleste slag nu, så de politiske sejre, som de har forhandlet sig frem til ved forhandlingsbordet, kan få lov til at stå mere rent. Og det er trods alt det, der i den sidste ende nok betyder mest for vælgerne," siger han. 
 
Løftebrudskritikerne falder dog næppe til ro lige med det samme, vurderer Tine Lund-Bretlau.
 
”Minksagen og FE-sagen har skullet underminere Mette Frederiksens troværdighed og få vælgerne til at pege på en borgerlig regering. Det er jo svært at forklare, at det pludselig ikke er et stort problem, især når man har holdt et velbeskrevet pressemøde med det som tema,” siger Tine Lund-Bretlau.
 
Hun henviser til pressemødet om de to sager, hvor Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen med solen i øjnene virkede uforberedte på at møde en kritisk presse.
 
Den kommende tid kræver derfor store kommunikationsevner af både Venstres og Moderaternes formænd. 
 
"Nu bliver den store opgave for Jakob Ellemann og Lars Løkke at få solgt de politiske initiativer, som de har fået forhandlet på plads på en overbevisende måde, så deres baglande og vælgere sidder tilbage med en opfattelse af, at de har trukket Danmark i en anden retning, end hvis den kommende regering alene havde været baseret på et rødt/grønt flertal," siger Rasmu Winther.
 

Koordineret branchebudskab?

Ikke kun Venstres bagland men også de klassiske kernevælgere har været ganske utilfredse med håndteringen af minksagen. Dem forsøger Ellemann at imødekomme med et krav, der formentlig har været forbi en vigtig stakeholder på forhånd, mener Tine Lund-Bretlau.
 
”Venstre har nu taget borgernes synspunkt ved at argumentere for, at minkavlerne skal kompenseres hurtigt,” siger hun og tilføjer:
 
”Jeg kunne godt forestille mig, at det budskab er afstemt med Dansk Minkavlerforening på forhånd, så de sikrer sig, at erhvervet er tilfreds. Det synes jeg, er klogt håndteret.”
 
Søndag aften udsendte Dansk Minkavlerforening nemlig en pressemeddelelse, som bakkede op om Ellemanns budskab vedrørende hurtigere økonomisk kompensation.
 
For de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, giver Ellemanns løftebrud anledning til at iscenesætte sig selv i en ny rolle, vi formentlig kommer til at se mere til, vurderer Tine Lund-Bretlau:
 
”Konservative skal have fundet en ny rolle som konstruktivt oppositionsparti. Samtidig skal Pape genopbygge sin troværdighed over for vælgerne, så vurderingen er nok, at de kan tiltrække en borgerlig base ved at holde fast i kritikken af minksagen.”
 
Også Mette Frederisen skal finde sig til rette med en ny parlamentarisk situation, hvis den bliver en realitet, mener Rasmus Winther. 
 
"Det interessante bliver at følge, hvordan Mette Frederiksen på den ene side kommer til at give plads til at Lars Løkke og Jakob Ellemann håndterer deres respektive baglande mens hun samtidig har en opgave i at tilfredsstille sig eget og særligt de øvrige rød/grønne partier. Hun skal rumme, at Lars Løkke og Jakob Ellemann taler om at trække Danmark i en anden retning, mens hun samtidig skal give noget til de rød/grønne partier og deres vælgere," siger han. 
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også