Dansk Industri slap godt fra at fejre sig selv

Dansk Industri satte sig selv i scene ved topmødet i Royal Arena. Det lykkedes langt hen ad vejen, men politikerne fyldte for meget, vurderer ekstern lektor i ledelsesretorik og kommunikation på CBS.
Thea Sejr synes, det var en god beslutning at holde topmødet i Royal Arena og at streame det live. Foto: Privat
Thea Sejr synes, det var en god beslutning at holde topmødet i Royal Arena og at streame det live. Foto: Privat
Justin Timberlake, Céline Dion og Kendrick Lamar er bare nogle af de internationale musiknavne, der har trukket fulde huse i Royal Arena i Ørestaden.
 
Tirsdag fik tonen dog en markant anden lyd, da landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, inviterede til DI Topmødet 2022, som samlede over 2.000 mennesker og blev livestreamet på LinkedIn for første gang.
 
Var det en god idé at afholde et erhvervsarrangement i en koncertsal? Fik erhvervslivets top kommunikeret sine budskaber klart? Og hvordan spillede det sammen med stjernerækken af toppolitikere, som var indbudt som talere?
 
Det har Thea Sejr, ekstern lektor på CBS i ledelsesretorik og kommunikation, et bud på efter at have fulgt det fire timer lange topmøde online. Hun er desuden selvstændig stemmetræner i Retorisk Tale og står bag podcasten Vi hører stemmer.
 
 

Erhvervstopmøde som underholdning

 
”Jeg synes, det var en god beslutning at holde topmødet i Royal Arena og at streame det live. Det viser DI’s ambitioner om at nå bredere ud,” siger Thea Sejr og tilføjer:
 
”Samtidig signalerer det åbenhed, fordi alle er inviteret til at se med.” 
 
Sangeren Julie Ellinor indledte topmødet med den ildevarslende sang Disarray. Hun blev afløst af tidligere TV 2-vært Karin Cruz Forsstrøm, som var dagens moderator og fra en lys hovedscene, med adskillige skærme som bagtæppe, bød velkommen til konferencen.
 
Lars Sandahl Sørensen satte scenen fra talerstolen, men en meget stramt koreograferet tale skabte distance til tilhørerne. Foto: Thomas Arnbo.  
 
Det ligger der et stærkt signal i, mener Thea Sejr.
 
”Man vælger at gøre topmødet til et underholdning, når man bruger en tidligere TV 2-vært som moderator. Ud over at hun tydeligvis føler sig godt tilpas, bliver hun tilhørernes og seernes repræsentant hele vejen igennem og kan stille nogle af de ”dumme spørgsmål”, vi måske selv har,” siger hun.
 
Kan det ikke komme til at virke for iscenesat og selvfedt, at man slår konferencen så stort op?
 
”Konferencen er helt klart iscenesat som et award show, men det slutter også af med uddelingen af DI-prisen,” siger Thea Sejr og tilføjer:
 
”Jeg synes ikke, det virker selvfedt, og det skyldes i høj grad, at moderatoren kommer udefra og kan stille nogle mere kritiske spørgsmål. Havde hun været en del af DI, ville risikoen have været større.”
 
Paneldebatter med blandt andre Ulrik Vestergaard fra OECD og Kina-ekspert Christina Boutrup er ligeledes med til at gøre konferencen til andet og mere end en platform for at fremhæve Dansk Industri, mener Thea Sejr.
 
 

Forretning og idealisme er ikke i modstrid

 
Hvad ser du som det helt overordnede kommunikative formål med konferencen ?
 
”Det er at vise, at dansk erhvervsliv er en stor del af svaret på, hvor vi skal hen som samfund, og at det har afgørende betydning for den grønne omstilling,” siger Thea Sejr.
 
Ud over grøn omstilling var det gennemgående tema behovet for reformer, der giver virksomhederne mere frihed og flere penge til at agere, fordi det er i alles interesse.
 
”Topmødet bidrager derfor også til at formidle ideen om, at idealisme og forretning ikke er i modstrid med hinanden.”
 
Overdragelsen af et kompas fra den afgående til den nye formand for DI får ikke point for kreativitet hos Thea Sejr. Foto: Thomas Arnbo. 
 
Derudover brugte DI-topmødet platformen til at slå fast, hvor stor international indflydelse og samhandel dansk erhvervsliv har ved at invitere de administrerende direktører fra Ørsted og Arla på scenen.
 
I første indslag var den nærmest rituelle overdragelse af magt fra den eksisterende formand for DI, Lars-Peter Søbye, adm. direktør for Cowi, til Klaus Holse, som blandt andet er bestyrelsesformand i softwarevirksomheden EG.
 
”Lars-Peter Søbye overrakte den nye formand et kompas. Den rekvisit blev hængt op på metaforer såsom at navigere, holde højden og skabe overblik. Som kommunikationsinteresseret kan det lyde klichéfyldt, men det er rigtigt, at det er nemmere at huske et budskab, der er koblet op på en fysisk genstand,” siger Thea Sejr.
 
 

Stram tale distancerede tilhørere

 
Lars-Peter Søbye var samtidig et eksempel på, at der er langt fra musikstjerner til ingeniører i toppen af dansk erhvervsliv, når det gælder scenevantheden.
 
”Lars-Peter Søbye fremstår gennem hele interviewet som umiddelbar og ligetil, men også lidt tør. Han tøver, han virrer med hovedet og slår ud med armene. Han har styr på fakta og substans, og så kommer kommunikation i anden række,” siger Thea Sejr.
 
Hun noterer sig også, at Lars-Peter Søbye glider af på alle forsøg på at udtale sig mere personligt frem for som fagperson, for eksempel når han bliver spurgt, om han er stolt af, hvad han har udrettet.
 
Harmonerer den kommunikationsform med, at de sidder i de bløde sofaer, vi kender fra programmer som Go’ Aften Danmark?
 
”Ja, for det er altid godt at stå ved, hvem man er, og det gør han. Det klæder alle deltagerne i topmødet, at de ikke prøver at være musikere og skuespillere,” siger Thea Sejr.
 

Både sofaarrangement og bløde stole samt tidligere TV 2-vært Karin Cruz Forsstrøm som moderator medvirkede til at pakke budskaberne på DI's topmøde blødere ind og til at appellere til et bredere publikum. Foto: Thomas Arnbo
 
Overgangen til Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør for DI, der indtager talerstolen, markerer desuden et klart skifte fra den afgående formand til direktøren, som har indbudt hele salen som sine gæster
 
”Han holder en lang og meget struktureret tale, hvor han markerer sig som lederen af fællesskabet med fokus på, hvad han og DI kan,” siger Thea Sejr.
 
”Men talen er så gennemtænkt, indøvet og så formfuldendt, at den bliver næsten et skjold, der kommer til at virke distancerende.”
 
 

Topchefer med styr på kommunikation

 
Valget af direktører i en paneldiskussion om erhvervslivets dilemmaer netop nu faldt godt ud, ifølge Thea Sejr.
 
Både Mads Nipper, adm. direktør for Ørsted, og Peder Tuborgh, adm. direktør i Arla, er nemlig drevne kommunikatører på hver deres måde.
 
”Peder Tuborgh har et glimt i øjet og er interessant og sjov med en god stage presence. Vi får fornemmelsen af, at her er en, som ikke ryster på hånden selv i store kriser,” siger Thea Sejr med henvisning til hans omtale af nogle af udfordringerne i forbindelse med Ukraine-krigen og inflationen. 
 
Den har blandt andet betydet, at Arla er begyndt at investere i olie for ikke at risikere, at produktionen af mælk, der er oppe på en milliard liter om måneden, går i stå.
 
”Selv når han taler om det, er han underspillet og tilbagelænet.”
 
Også Mads Nipper får ros for sin kommunikation af Thea Sejr.
 
”Han er inspirerende og selvsikker. For eksempel går han ikke med på alle journalistens præmisser, men han er heller ikke bange for at indrømme, at Ørsted har begået kommunikationsfejl, og at han har en stor del af det ansvar.”
 
Det er tilfældet i sagen om den russiske gas, som Ørsted blev ved med at modtage trods kritik for at undgå at give Putin mulighed for at sælge den til andre og score en dobbeltgevinst.
 
 

Toppolitikere stjal rampelyset

 
Begge erhvervsledere formår at få diskussionerne til at handle om deres virksomhed og giver samtidig indtryk af, at de er loyale repræsentanter for dem og træffer de nødvendige beslutninger i med- og modgang, fortæller Thea Sejr.
 
En række toppolitikere havde også fundet vej til Royal Arena, som statsminister Mette Frederiksen, Konservatives statsministerkandidat, Søren Pape, Venstres Jakob Ellemann-Jensen, De Radikales Sofie Carsten Nielsen, Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne og Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne.
 

De Konservatives statsministerkandidat, Søren Pape Poulsen, var en af de toppolitikere, der benyttede DI's scene til at fremme sin egen dagsorden. Foto: Thomas Arnbo
 
Er det udtryk for en magtdemonstration fra DI’s side, at så mange politikere tropper op?
 
”Ja,” siger Thea Sejr og uddyber: 
 
”DI er værter, og så bestemmer de menuen. De temaer, Lars Sandahl Sørensen slår an vedrørende grøn omstilling og reformer, går igen i politikernes taler.”
 
Alligevel lykkes det ikke fuldt ud at holde politikernes fokus på erhvervslivets behov. Ifølge Thea Sejr skinnede den kommende valgkamp flere steder igennem i talerne.
 
Søren Pape kritiserede blandt andet Mette Frederiksen og Socialdemokratiet for ”julemandssyge”, når det gælder om at uddele økonomiske gaver uden finansiering.
 
”Det er flot, at så mange toppolitikere møder op, men de brugte scenen til at fremme egne sager. Politikernes taler og debatter kom derfor til at overskygge de erfaringer og fortællinger, som DI's medlemmer og ledere havde at dele," slutter Thea Sejr. 
 
 

Takeaways fra DI's konference:

 
De tre overordnede temaer var, ifølge Thea Sejr : grøn omstilling, reformer og skatter.

De tre typer taler, der dominerede var: den ydmyge formand (både i erhverv og politik), den fællesskabende leder og den visionære/moralske samfundsborger.
 
De tre efterladte indtryk: Erhvervslivet er ikke showbiz, men afgjort samfundsrelevant nok til et show. Når så mange politikere kommer ind, ryger erhvervsfokuset dog ud.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også