Superinspirerende bog fra en af de fremadstormende kometer på den akademiske stjernehimmel. Howard Yu er professor på IMD, og hans bog Leap, der udkom for et år siden, er allerede pligtlæsning blandt topledelsen i mange danske virksomheder. Yu bygger videre på tankerne fra Clayton Christenesen (forfatteren til Innovator’s Dilemma og ”opfinder” af begrebet ”disruptive innovation”) og afdækker, hvordan virksomheder har brug for at gennemføre radikale skift (leaps) i deres kernekompetencer for at holde konkurrenterne i bakspejlet. Velskrevet og inspirerende.
Har desværre ikke fået læst denne bog endnu, men den er på læselisten efter varme anbefalinger. Forfatterne kommer fra Brunswick Group i London, og i bogen ser de angiveligt på, hvorfor og hvordan virksomheder må gentænke deres forhold til omverdenen og resten af samfundet, herunder deres tilgange til klassiske fagligheder som branding, PR og Public Affairs. Centralt i denne udvikling står vores forståelse af tillid, som er et emne, der optager mig meget.
Strategy Safari af Henry Mintzberg, Bruce Ahlstrand og Joseph Lampel
En tur gennem strategijunglen og kritik af ti forskellige strategiskoler guidet af en af mine personlige favoritledelsesguruer, Henry Mintzberg. Garanti for kompetente pointer i provokerende indpakning og skrevet i et sprog, der ikke er sværere, end det behøver være. Hvilket jeg også anser for at være en dyd.
Fuck it, ship it af Stine Mølgaard og Jacob Bøtter
Jeg fik ikke læst den, da den udkom sidste år, så nu skal det være. Jacob Bøtter plejer at være garant for gode og konkrete pointer, så jeg satser på både at blive klogere og få værktøjer, jeg kan bruge i den virkelige verden. Det kan jeg også godt lide.
Children of The New World, Alexander Weinstein
I foråret havde jeg den store fornøjelse at være på kursus i kreativ skrivning med Alexander Weinstein. Han har blandt andet skrevet den dystopiske novellesamling,Children of The New World, som jeg allerede er tyvstartet på og glæder mig til at gøre færdig, når øjnene trænger til en pause fra faglitteraturen.
Radical Technologies: The Design of Everyday Life af Adam Greenfield
Greenfield besøgte os i BLOX til Prix BLOXHUB Interactive-konferencen i maj, og her havde jeg fornøjelsen af at høre ham tale for første gang, hvilket virkelig gjorde indtryk. Hans refleksioner om ny teknologis påvirkning af mennesket er en perfekt blanding af syrlig britisk skepsis og den rette grad af nysgerrighed. Der er mange stemmer, der kloger sig i dette felt, men Greenfield er én af de klareste og mest velformulerede. Ren brain food.
The Art of Noticing af Rob Walker
Rob Walker driver et nyhedsbrev med samme titel, som jeg følger med stor interesse. Han sætter fokus på værdien i at observere sine omgivelser og berige sit liv med større fokus på de ting, vi omgiver os med, de nære ting. Det virker måske banalt, men der er sådan en simpel wabi-sabi-vibe over det, som inspirerer mig. Nyhedsbrevet er nu blevet til en bog, og det tror jeg ville passe godt til sommerferietempoet.
Science Fiction Prototyping af Brian David Johnson
Vi har i Dansk Design Center for nyligt sat fokus på anvendelsen af science fiction som kompas til at navigere i fremtiden, inspireret af et samarbejde med lederen af SAP Next-Gen i New York, Ann Rosenberg – som er dansker og netop har udgivet en bog om emnet, hvilken jeg læste for et par måneder siden. Tanken bag begrebet ”science fiction thinking” er at bruge vores fantasi til at skabe fremtidsbilleder, som vi som civilisation kan forholde os til og diskutere, på godt og ondt, og på den måde blive bedre til at træffe de rigtige beslutninger omkring retningerne for udviklingen af vores teknologi. ”If we can think it, we can build it,” som man siger i tech-verdenen nu. Så lad os blive bedre til at tænke det rigtige. Denne bog supplerer Rosenbergs bog (og andre), og dette er et felt, jeg udforsker med stor iver i øjeblikket. PS: Vi er ved at starte et uformelt community for science fiction thinking i København – ping mig, hvis nogen læser dette og vil være med.
.png)
The Open Revolution af Rufus Pollock
Folk, der kender mig, ved, hvor stor passion jeg har for open source-begrebet, og heldigvis står jeg langt fra alene med en vision om at åbne data, åben forskning, åbent indhold og nye open source-baserede forretningsmodeller kommer til at revolutionere verden – og allerede er i gang. Min gamle chef i Open Knowledge Foundation i London, Rufus Pollock, er én af de helt store thought leaders på feltet, og hans nye bog opsamler hans tanker på den helt store klinge. Det er velkendt territorium for mig, men jeg glæder mig til at læse det hele som et samlet narrativ fra hans mund. Og så er det en glimrende intro til det åbne tema for enhver anden, som mangler et sted at starte.
Cult of the Dead Cow af Joseph Menn
Jeg er vildt fascineret af de store hacker-historier fra begrebets vorden i 70’erne og 80’erne og frem til nu – og ikke mindst grupperne, der stod bag; Legion of Doom, Masters of Deception, Phone Phreaks m.fl. Den seneste bog om emnet dykker ned i én af de allermest mytiske grupper, Cult of the Dead Cow, som efter sigende bl.a. udviklede Edward Snowdens yndlingsprivacyværktøj. Bogen går bag om gruppen, som faktisk stadigvæk eksisterer den dag i dag. Dette er internetkultur og helt/antihelt-storytelling, når det er allerbedst.
Operating Manual for Spaceship Earth af R. Buckminster Fuller
Buckminster Fuller var jo en legendarisk arkitekt, men hvis arv rummer meget mere end de nu allestedsnærværende geodætiske domer, som hans navn primært forbindes med. Han var en thought leader med en vision for, hvor verden skulle og skal hen, men også en vision for de tandhjul, der skal justeres for at komme derhen. Bogen udkom i 1969, men er efter sigende tidløs, og jeg glæder mig enormt til at dykke ned i hans univers og blive klogere på denne vildt interessante historiske person.
Infinite Detail af Tim Maughan
Fordi vi skal ikke bare snakke om science fiction på metaniveau, vi skal også nyde den og underholdes – og denne roman anbefales varmt af andre sci-fi-geeks, så jeg er om bord til sol, sommer og en go’, gammeldaws fremtidsdystopi.
John de Summer-Brason, cand.comm.
Har i Ghana opdaget, at Kim Leines mesterlige Profeterne i Evighedsfjorden giver en slags ud-af-kroppen-oplevelse ved at læse om isørkener og polaregne i tropevarmen. Derfor efterfølgeren Rød mand/Sort mand (selvom jeg allerede nu fornemmer, at den ikke holder niveauet).
Mange på venstrefløjen grinede for 40 år siden af Gotfred Appel og hans maksime om, at arbejderklassen er så forkælet, at kun undertrykte fra tredje verden kan gennemføre Verdensrevolutionen. Mens migrationsbølgerne over Europa er ved at give Blekingegadebandeideologen ret, skal Peter Øvigs bog læses færdig.
Redaktionen på Kforum
Fra Redaktionen skal en meta-anbefaling også lyde. Der er mange gode titler at hente - også udenfor Kforum! - hvis man kigger over Atlanten.
The Guardian,
TLS og
The New Yorker har alle gode bud på, hvordan du skal blive underholdt og få udvidet din horisont, mens du sænker dig ned i en rosébrandert i sommersolen. Giv dem et kig!