Læs dig igennem sommeren

Sommeren er over os, og alle de der bøger, vi havde sagt til os selv, at vi skulle læse, er for længst glemt. Heldigvis har vi samlet en lang liste af anbefalinger til gode bøger til sejlturen, strandstolen og sommerhuset.
Vi har samlet alt fra fagbøger til romantiske klassikere, fra sportshistorier til fænomenologi og fra aktuelle danskere til for længst døde englændere. God sommer – og god læselyst.
Vi har samlet alt fra fagbøger til romantiske klassikere, fra sportshistorier til fænomenologi og fra aktuelle danskere til for længst døde englændere. God sommer – og god læselyst.
Anne Ebbesen, Communication Director 
 
 
Altså. Ferie med en 3-årig og en på 6 måneder kommer nok ikke til at have mange læsestunder, men jeg tager en stak fysiske bøger og lidt fra e-reolen med i sommerhus:

De sidste to måneders udgaver af The New Yorker. Det er altid godt, og der er altid gode artikler imellem. Og så følte jeg mig ramt af sidste uges forside...
 
Jeg Bruger Min Krop Som Et Møbel af Veronika Katinka Martzen. Jeg fik den af en god veninde og er nysgerrig efter, hvad al den megen palaver var omkring  var det ironisk eller indfølt? Sandt eller falsk? Den fik gang i hele mediefladen, men skulle rent faktisk også være god.

Søvn af Rolf Sparre. Rikke fra Thiemers Magasin stak min mand den, da vi havde fået vores første barn. Nu med søvnunderskud efter nr. 2, virker den passende at få læst.
 


33 digte af Jes Ørnsbo. Sidste værk fra den gamle digter. Efter afsnittet af Poesibogen fra Radio24syv med ham har jeg glædet mig til at læse med. Podcasten kan generelt anbefales!

Kvinder uden mænd af Shahrnush Parsipur. Jeg ved meget lidt om Iran, og denne her bog om iranske kvinder skulle være fantastisk. Nu hvor turen kun går til Nykøbing Sjælland, er det rart at rejse længere i litteraturen.
 
Til Min Søster af Dy Plambeck. Der synes meget lidt litteratur om det at blive mor, som ikke handler om opdragelse eller velmenende råd. Slugte antologien Mother Reader på Insta-anbefaling af Olga Ravn og har trawlet hendes anbefalinger ellers for kvindeskildringer. Måske denne her også bliver en anbefaling værd?
 
Bent Meier Sørensen, professor, CBS
 
Hvad angår sommerferielæsning, forhindrer min medfødte beskedenhed og gode opdragelse mig i at anbefale, til almindelig opbyggelse, min egen bog, Skærmens magi. At træne modstandskraften i en digital tid. Grunden til, at jeg alligevel selv tager den med på ferie, er, at jeg planlægger at lade den ligge oven på de bøger, jeg så vil læse, lidt ligesom Luthers Katekismus ofte blev lagt ovenpå Boccaccios Dekameron, for at det kyske kunne skjule det erotiske for nysgerrige blikke.
 
Hvad Skærmens magi kommer til at skjule er Rune Lykkebergs Vesten mod vesten. Det er jo en permanent fornærmelse mod landets universitetsprofessorer, mig selv inklusive, at samme lands klogeste mand er en bladsmører, der åbenbart bruger frokostpausen på at rimpe omstændelige analyser af civilisationen sammen. Men altså, som Peter Brixtofte så sandt sagde det: Sometimes you gotta face the music.
 
Når runeskriften bliver for hæsblæsende, og der kommer for mange referencer til TV-serier, jeg aldrig har set (Hunger Games, Harry Potter, Games of Thrones og så videre), vil jeg læse Inger Christensens Sommerfugledalen. Et requiem:
 
Er det min barndoms drømte sommertime
splintret som tidsforskudte lyn?
 
Nej, det er lysets engel, som kan male
 
 
Det er der ikke mere at sige om. Læs den, ellers er det din egen skyld. Og når alt det her virkelig bliver for meget, vil jeg læse en krimi. Det bliver, igen, Kongens fald af Johs. V Jensen. Hvis du lider af den postmoderne tvivl om, hvorvidt der kan siges sande sætninger om dit liv, så læs Kongens fald:
 
Og Tiden den gik. Tiden tog Overhaand. Dagene greb om sig, og Aarene udbredte sig som et smitsomt Onde, der er hinsides menneskelig Magt. 
Det Folk tog sig for, fik de halvt begyndt; det de skimtede færdigt i det fjærne, slyngede Tiden som et Makværk for deres Fødder.
 
Men skjul disse kræfter under Skærmens magi. Det vil også signalere, at du interesserer dig for brugen af hippe teknologier, forskningsbaseret viden og Blixenprisvindere.
 
God sommer.
 
Brian Due, lektor i kommunikation
 
 
Vi er på vej til Japan. Et forskningsophold en måneds tid, hvor jeg har familien med. Dejligt at kunne kombinere arbejde og ferie, synes jeg. Min forskning kredser meget om menneskers interaktion med teknologi  særligt robotteknologi, og her er Japan jo sjovt at besøge. Og når man rejser til Japan, er det selvfølgelig med Murakami i rygsækken og en Lonely Planet. Jeg har aldrig læst Norwegian Wood, så den starter jeg med. Og det er så lang tid siden, jeg læste Kafka på stranden, at jeg ikke kan huske andet, end at den var god. Så den bliver genlæst.
 
 
Mads Bødker, MA., ph.d., Associate Professor
 
 
Min iPad er denne sommer fyldt med ting, jeg nysgerrigt har samlet op i løbet af året. Det meste er naturligvis science fiction, og meget af det er allerede læst. Ann Leckies Ancillary Justice-serie var udfordrende og tankevækkende at læse. Næste i rækken er 2312 af Kim Stanley Robinson. Robinson leverer romaner, der er meget langt fra laserpistoler-/action-/space opera-genren. I stedet for galaktiske imperier og aliens er hans bøger typisk mere spekulative meditationer over fremtidens samfund, køn, klima, og hvordan ny teknologi konstant skaber nye problemer.
 
 
I papirform har jeg tænkt mig at færdiggøre Maria Puig de la Bellacasas Matters of Care: Speculative Ethics in More Than Human Worlds. Jeg blev helt ekstremt opløftet af at læse Haraways Staying With the Trouble: Making Kin in the Chthulucene, som er en slags SF- (“string figures, science fact, science fiction, speculative feminism, speculative fabulation”) selvhjælpsbog om at leve og dø på en ødelagt planet. Hun skriver, så hjernen knitrer, og jeg håber, at Bellacasa kan lidt af det samme.
 
 
Derudover ligger Gaiman/Russells tegneserieudgave af The Graveyard Book klar til afgang  det er (næsten) altid godt selskab, og jeg har allerede listet mig igennem første kapitel. Lovende. Jeg skal nok også lige genstarte Reza Negarestanis fuldkomment udsyrede deleuzianske vandvids-‘roman’ Cyclonopedia: Complicity with Anonymous Materials. Jeg var ganske udkørt, da jeg havde læst første kapitel (måske med et lille tosset smil på læben  kapitlet hed “Bacterial Archeology: Nether, Sub-Soil and Xeno-Chemical Insiders”  noget om levende olie, persisk mytologi og krig, jeg er ikke helt sikker), og jeg tror, det er en bog, man kan blive decideret vanvittig af at læse. Men altså, jeg har jo ferie…
 
Birgitte Baadegaard, forfatter, feminine leadership-mentor
 
 
Ferien skal bruges til at lære, nyde, provokeres, bevæges. Bevæges og provokeres, både intellektuelt og følelsesmæssigt, i kroppen og i hovedet.
 
Derfor har jeg valgt to faglitterære bøger (Invisible women og Nationernes skjulte velstand), som begge vil – er jeg sikker på – provokere mig inderligt og få mig til at arbejde endnu mere intenst for et globalt skift til gavn for os alle. Samt to bøger af mere psykologisk og spirituel karakter (A way of Initiation for Women og min egen bog ManiFEST for kvinder), som begge er mere bløde i formen, når de formidler deres essentielle budskaber.
 
 
Samtidig hænger de fire bøger temamæssigt godt sammen, da de alle fordyber sig i behovet for (kollektive) forandringer og skift. Og så har jeg i øvrigt endnu ikke læst min egen bog i ’færdig’, trykt version  det er tid nu, for jeg fornemmer, at den også kan lære mig noget, når jeg læser den i ét stræk og efter et par måneders afstand.
 
 
 
Jakob Sand Kirk, organisations- og udviklingschef
 
 
Sommeren er til de store fortællinger, og jeg vil klart anbefale The Age of Surveillance Capitalism, hvor Shoshana Zuboff tager teten op fra samfundsanalytikere som Marx, Giddens, Castells og Piketty og forsøger at forstå udviklingen ud fra én overgribende logik. Hun beskriver, hvordan der historisk er opstået en ny form for kapitalisme, hvor vores adfærd er råstoffet. Det har konsekvenser for os alle og kan lede til en ny form for totalitarisme.
 
Tech-giganterne er en ny form for overvågningsselskaber. Vi brugere på Facebook og Google mv. er ikke produktet, men vores adfærd høstes, udnyttes, modificeres og sælges.
 
Første fase var onlinedata, så flyttede det med mobiler, termostater, Pokémon GO!, robotstøvsugere osv. ud i den virkelige verden. Og nu kan de med persontypologier og følelsesaflæsning ikke bare forudsige, men direkte manipulere adfærd.
 
Vi nærmer os The Big Other, hvor en central, instrumentel magt dirigerer alt og alle gennem massiv indsigt og manipulation. Zuboff påpeger selv, at det ikke er teknolgien, der er problemet, men den organsiationsform, tech-giganterne lige nu opbygger. Alt i alt en spændende bog i den dystopiske ende. Men hvis vi ikke gør noget, ender vi som bekendt der, hvor vi er på vej hen ...
 
 
 
Anders Monrad Rendtorff, associate partner og k-chef, VL
 
 
Det bliver en god sommer. Masser af tid i sommerhus  sikkert rasende varmt og dovent – og masser af tid. Bøger skal med.
Jeg har læst en del om rockens kulturhistorie i de seneste år. Hørt en masse fra de tidlige halvfjerdsere, som jeg konstaterer, var formidabelt kreativt og spændende, Det har jeg ikke altid værdsat. I år har jeg store forventninger til 1971: Never A Dull Moment. Den er skrevet af David Hepworth, som er en meget anerkendt engelsk musik- og kulturjournalist.
 
Tidligere på året læste jeg Uncommon People: The Rise and Fall of the Rock Star, som er en aldeles eminemt tour-de-force gennem rockhistorien. 1971 er næste opus og fokuserer sjovt nok på året 1971, som forfatteren beskriver som det afgørende år for de kommende 40 års rockmusik. En måned ad gangen, anekdoter og insights. Jeg glæder mig.
 
Fodbold. Selvfølgelig. En ny og en anbefaling. State of Play tager temperaturen på fodbolden af i dag; jeg håber, den er dyb nok. Til gengæld er jeg ikke i tvivl om anbefalingen. The Barcelona Legacy er skrevet af Jonathan Wilson og fokuserer på fødslen af moderne fodbold. Nemlig de afgørende år i Barcelona, hvor både Guardiola, Mourinho og Van Gaal var på samme sted, på samme tid – og på mange måder definerede det fodbold, vi kender i dag. Det er bare en god bog.
 
 
Endnu en GoT-bog har fundet vej til sommertasken. Til trods for en lidt skuffende afslutning var GoT jo en formidabel serie. Og jeg kommer sikkert til at hygge gevaldigt med Win Or Die – Lessons for Life From Game Of Thrones. En introduktion til ledelsesteori fra serien, som Kforum opsummerer her. 
 
Endelig. Lidt skønt skønlitterært. Jørgen Leths nye digte, som jeg fik i gave forleden, og så har jeg faktisk tænkt, at det nu er tid til genlæsning af Kongens Fald. Det er 4. eller 5. gang, jeg skal læse. Det er en fornøjelse hver gang.
 
Og så har min gode hustru altid en håndfuld krimier med. Jeg læser nok et par stykker af dem. 
 
Joachim Sperling, direktør i tænketanken Axcelfuture
 
 
Jeg skal læse den lille bog, Christoph Ellersgaard m.fl. har skrevet om magteliten i Danmark, og som han kalder Personer forgår, magten består. Den handler om de netværk, magtfulde mennesker indgår i ved at kortlægge VL-grupper, fester hos dronningen, bestyrelsesposter og den slags offentlig tilgængelig information om deres whereabouts. Kortlægningen er ret systematisk og viser, hvem der er de mest magtfulde, ved at se på antallet af relationer til andre magtfulde personer. Det svarer lidt til dengang, det var vanvittigt populært at finde ud af, hvem der havde mest clout på de sociale medier.
 
Det er naturligvis de samme mennesker, der går igen, og det bruger Christoph Ellersgaard til at forklare, at demokratiet er delvist sat ud af kraft. Jeg ved ikke helt, hvad alternativet skulle være – der vil altid være mennesker med magt, og de vil opsøge hinanden for at få mere magt. Men jeg vil læse det, så jeg bedre kan forstå den skepsis, der er overfor magteliter i Danmark og andre lande.
 
 
Sidste sommer læste jeg med stor fornøjelse første bind af Birgitte Kosovic' store romanværk om Erik Scavenius. Det er interessant, at der nu også kommer en spillefilm om samarbejdspolitikken, og jeg er med på det hold, der synes, at Danmark traf et rigtigt valg under krigen ved på en og samme tid at lægge afstand og samtidig også indordne sig under realiteterne. Birgitte Kosovic' bog er ét bud på, hvordan Erik Scavenius var, og for mig fungerer det fremragende.

Derudover skal jeg også have tid til at læse aviser og magasiner, og da jeg også skal skrive en del, bliver det en travl juli i sommerhuset. Jeg glæder mig allerede helt vildt.
 
 
Karen Dich, anmelder og kulturskribent
 
Jeg har netop læst Shahrnush Parsipurs Kvinder uden Mænd, oversat fra persisk af Nazila Kivi (og hvor er det fantastisk, at vi har dygtige litterater, der kan oversætte fra persisk!). En overraskende historie, hvor kvinder forvandles til træer og liver op fra graven; ikke som noget andet jeg har læst for nyligt. Det er en lille fiks roman/novellesamling, der passer perfekt til både hånd- og strandtaske, og som sagtens kan læses med en hånd, mens man ligger på ryggen i solstolen.
 
Det er for øvrigt en anledning til at anbefale Gyldendals Skala-serie bestående af 'oversete' klassikere: Sylvia Plath, James Baldwin, Chris Kraus, Marguerite Duras og Joan Didion, hvis Slæber sig mod Betlehem, jeg netop er gået i gang med. 
 
For mig er sommeren lange dage i hængekøjen eller ved vandet og tid til at læse klassikere. I år planlægger jeg at læse Blixens Syv fantastiske fortællinger og Beuavoirs Det andet køn, så jeg er klar til forestillingen om hende på Teatret ved Sorte Hest til efteråret.
 
 
Christian Pagh, Culture Director, Urgent Agency 
 
Mine forestillinger er altid store før sommerferien, om dybden og omfanget af min læsning. Det er en del af sommerferiens forventning at forestille sig alt, der er muligt.
 
På den seriøse side: Jeg har længe været optaget af atmosfærebegrebet og satser på, at det bliver til sommer, at jeg får læst mere sammenhængende på Peter Sloterdijks Bubbles, der som rigtig filosofisk tænkning handler om, hvordan verden er. Mere specifikt undersøger han, hvordan rum og atmosfære  i konkret og overført forstand  (med)skaber mening, magt og relationer. Spændende!
 
Jeg vil også læse Bruno Latours bog Down to Earth - Politics in the New Climatic Regime. Latour er klog, og jeg håber på seriøs refleksion og tænkning over, hvordan vi kan agere på klimaudfordring i almindelighed og politisk tænkning i særdeleshed.
 
 
På romanfronten  hvor jeg nok kommer længere  skal jeg læse Tender is the Night af F. Scott Fitzgerald, som jeg glæder mig vældigt til; jeg har været glad for alt, jeg har læst af Fitzgerald  og så er det jo verdens mest poetiske og besnærende titel. Som nybagt nordmand vil jeg også læse mere Knut Hamsun, i hvert fald Markens Grøde. Han er svær at holde af, som den hårdnakkede nazist han var  men han skriver og tænker fantastisk. Verden kommer tættere på.
 
Jeg læser altid den amerikanske digter Walt Whitmans digtsamling Leaves of Grass om sommeren. Han besynger og benævner verden i al dens vilde, almindelige vidunderlighed: himlen, byerne, landskabet, menneskene. Jeg har brug for det. Jeg bliver sgu lidt for ofte forstemt for tiden  af klimakrise, politisk armod og den almindelige fornemmelse af fordummelse og magtesløshed. Der hjælper Walt Whitman. Verden er der (lidt endnu).
 
Et par anbefalinger, jeg gerne vil give videre: Michel Houllebecqs sidste bog Seretonin er et klassisk houellebecqsk syrebad. For den almindeligt skuffede (som mig i disse dage) er det sært opløftende, fordi det er sandt og sjovt. Mere almindeligt opløftende og dybsindigt anbefaler jeg Howards End af E.M. Forster  klassisk britisk fortællekunst, fængende personportrætter  og forbavsende aktuelle betragtninger omkring byudvikling, kapitalisme og oplevelsen af tilhørighed  og mangel på samme  i verden.
 
 
 
Sidst, men ikke mindst: Læs  eller rettere hør!  Born to Run af Bruce Springsteen. Han læser selv op og fortæller totalt medrivende, billedskabende og reflekteret om sin rejse fra New Jersey til toppen af rocken. Det kan man sgu blive helt håbefuld af.
 
 
Peter Svarre, foredragsholder og digital strateg
 
Ah, sommer! Tid til en lille let krimi ved poolen eller måske 755 sider tung kontinentalfilosofi skrevet på bagkanten af anden verdenskrig.
 
Jeg må med skam erkende, at jeg i mit 47-årige liv har læst meget om Karl Popper, men faktisk intet af Karl Popper. Men til sommer kommer skammen til kort, og jeg kaster mig over denne klassiker, som er et kampskrift for frie, demokratiske og tvivlende samfund.
 
 
Og hvorfor fortrænger Popper så Jussi i min solseng? Fordi det autoritære spøgelse igen går igennem Europa og resten af verden. Ikke bare i form af megalomane Mussoliniskikkelser, men også legemliggjort i magtfulde megakorporationer, som vokser sig store i kraft af kunstig intelligens. Vi lever i en tid, hvor de magtfulde bliver endnu mere magtfulde, og hvor vores teknologier i stigende grad stræber mod en endegyldig sandhed om menneskehedens bedste.
 
Karl Popper vidste bedre. Til efteråret gør jeg også!
 
Mark Herron, kommunikationsrådgiver
 
Selvom det kunne være fristende at holde pause fra Donald Trump i ferien, så er han alligevel mere eller mindre en del af alle mine tre forslag til sommerlæsningen i år:
 
How to be right in a world gone wrong. Bogen er skrevet af den britiske radiovært James O'Brien, der har som mission at bekæmpe falsk ækvivalens, finde ud af, hvorfor folk argumenterer, som de gør, og forsøge at debatere med sine kritiske lyttere på oplysende vis, herunder om Trumps præsidentskab. 
 
Fantasyland: How America Went Haywire er skrevet af den amerikanske forfatter Kurt Andersen, og den skal læses for bedre at kunne forstå appellen ved Trumps til tider selvmodsigende visioner for USA, og hvor meget lignende fantastiske verdensbilleder har fyldt igennem landets historie.
 
 
The Great Gatsby af F. Scott Fitzgerald kan læses igen og igen, hvis man har interesse for samfundsdynamikken i USA. Fortælling om den selvskabte rigmand Jay Gatsbys tumlen rundt i toppen af det amerikanske samfund har fået et nyt lag og fornyet relevans i forhold til de senere års magtkamp om at gøre "America Great Again". 
 
Ask Agger, administrerende direktør og partner i Workz
 
Foto: Benita Marcussen / Ritzau Scanpix. 
 
Leap: How to Thrive in a World Where Everything Can Be Copied af Howard Yu
Superinspirerende bog fra en af de fremadstormende kometer på den akademiske stjernehimmel. Howard Yu er professor på IMD, og hans bog Leap, der udkom for et år siden, er allerede pligtlæsning blandt topledelsen i mange danske virksomheder. Yu bygger videre på tankerne fra Clayton Christenesen (forfatteren til Innovator’s Dilemma og ”opfinder” af begrebet ”disruptive innovation”) og afdækker, hvordan virksomheder har brug for at gennemføre radikale skift (leaps) i deres kernekompetencer for at holde konkurrenterne i bakspejlet. Velskrevet og inspirerende.
 
Leadership of the future: How to lead in a world that looks nothing like the past af Tina Moe
Danske Tina Moe har skrevet en superfin og spændende bog, der prikker til vores klassiske ledelsesforståelse. Tina Moe har masser på hjerte og formår på fornem vis at trække på sin store praktiske ledelseserfaring fra bl.a. Novo Nordisk.
 


Everybody's Business af Jon Miller og Lucy Parker
Har desværre ikke fået læst denne bog endnu, men den er på læselisten efter varme anbefalinger. Forfatterne kommer fra Brunswick Group i London, og i bogen ser de angiveligt på, hvorfor og hvordan virksomheder må gentænke deres forhold til omverdenen og resten af samfundet, herunder deres tilgange til klassiske fagligheder som branding, PR og Public Affairs. Centralt i denne udvikling står vores forståelse af tillid, som er et emne, der optager mig meget.
 
 
Peter Jepsen, kommunikationsrådgiver
 
Strategy Safari af Henry Mintzberg, Bruce Ahlstrand og Joseph Lampel
En tur gennem strategijunglen og kritik af ti forskellige strategiskoler guidet af en af mine personlige favoritledelsesguruer, Henry Mintzberg. Garanti for kompetente pointer i provokerende indpakning og skrevet i et sprog, der ikke er sværere, end det behøver være. Hvilket jeg også anser for at være en dyd.
 
Fuck it, ship it af Stine Mølgaard og Jacob Bøtter
Jeg fik ikke læst den, da den udkom sidste år, så nu skal det være. Jacob Bøtter plejer at være garant for gode og konkrete pointer, så jeg satser på både at blive klogere og få værktøjer, jeg kan bruge i den virkelige verden. Det kan jeg også godt lide.
 
 
Children of The New World, Alexander Weinstein
I foråret havde jeg den store fornøjelse at være på kursus i kreativ skrivning med Alexander Weinstein. Han har blandt andet skrevet den dystopiske novellesamling,Children of The New World, som jeg allerede er tyvstartet på og glæder mig til at gøre færdig, når øjnene trænger til en pause fra faglitteraturen.
 
 
Camilla Mehlsen, medie- og uddannelsesrådgiver og foredragsholder
 
Jeg har en lang række tech-fagbøger med mig på sommerferie. Jeg glæder mig til at læse sidste bid af den britiske journalist Chris Stokel-Walkers bog YouTubers. How YouTube shook up TV and created a new generation of stars. 2 milliarder mennesker ser hver dag videoer på YouTube. Men hvad er YouTube overhovedet for et sted, og hvordan påvirker YouTube og youtuberne vores verden og hverdag? Chris Stokel-Walker fortæller om YouTubes historie, om youtubernes drømme og dagligdag og også om de mere ’techede’ forklaringer af YouTubes algoritmer og de voksende problemer med at håndtere terrorpropaganda, mobning, hate speech mv.
 
Jeg bliver mere og mere optaget af skjulte fordomme og bias i tech. Derfor glæder jeg mig til at læse den britiske journalist og feminist Caroline Criado Perez’ nye bog Invisible Women. Exposing data bias in a world designed for men. Hun samler et stort udvalg af statistik og fortællinger til at påpege en systemisk bias – fx at de fleste smartphones er for store til de fleste kvinders hænder, og at stemmegenkendelsesværktøjer ofte er trænede efter dybe stemmer. Fx er Googles stemmegenkendelsesfunktion 70 % bedre til at forstå mænd. Det peger på, at den teknologiske verden mangler en feministisk dagsorden, for at vi kan nå videre med kønnet ulighed. Og det er vigtigt, fordi (teknologisk) data ikke kun bruges til at beskrive vores verden, men også er med til at forme den.
 
Jeg har også lige fået to interessante bøger ind ad døren, og de skal med mig ud i solen: Kan trold tæmmes? Trolling og debatkultur i den digitale tidsalder af Nana Dahl, Maia Kahlke Lorenzen og Kathrine Emme Thielke og Kreativ tænkning af Mitchel Resnick, der plæderer for en legende og eksperimenterende tilgang til uddannelse og teknologi.
 
Og så kan jeg varmt anbefale Silas L. Marker og Vincent F. Hendricks bog Os og dem om identitetspolitik og afsporede debatter, hvilken jeg har haft fornøjelsen af at læse. Bogen udkommer i august.
 
 
Morten Gade, foredragsholder og kommunikationsrådgiver
 
Jeg er generelt et optimistisk menneske. Men jeg vil helst ikke blive jubeloptimist, og derfor er litteratur en god måde at udforske en anden verdensforståelse. Og hvor bedre end hos en notorisk pessimist?
 
Derfor skal jeg selvfølgelig læse Houllebecqs Serotonin. Jeg er sikker på, at den som hans øvrige bøger er reaktionær, deprimerende og kynisk. Men også velskrevet, humoristisk  og til tider inspirerende i sit sortsyn.
 
Når Houllebecqs tristesse bliver for meget, skal jeg læse Harry Potter og Alfons Aaberg med mine børn. Især førstnævnte er lige så meget for min skyld. Vi er heldigvis kun kommet til bind 4, så der er masser at tage af.
 
 
 
Christian Villum. Director of Digital & Future Thinking ved Dansk Design Center.
 
Radical Technologies: The Design of Everyday Life af Adam Greenfield
Greenfield besøgte os i BLOX til Prix BLOXHUB Interactive-konferencen i maj, og her havde jeg fornøjelsen af at høre ham tale for første gang, hvilket virkelig gjorde indtryk. Hans refleksioner om ny teknologis påvirkning af mennesket er en perfekt blanding af syrlig britisk skepsis og den rette grad af nysgerrighed. Der er mange stemmer, der kloger sig i dette felt, men Greenfield er én af de klareste og mest velformulerede. Ren brain food.
 
The Art of Noticing af Rob Walker
Rob Walker driver et nyhedsbrev med samme titel, som jeg følger med stor interesse. Han sætter fokus på værdien i at observere sine omgivelser og berige sit liv med større fokus på de ting, vi omgiver os med, de nære ting. Det virker måske banalt, men der er sådan en simpel wabi-sabi-vibe over det, som inspirerer mig. Nyhedsbrevet er nu blevet til en bog, og det tror jeg ville passe godt til sommerferietempoet.
 
Science Fiction Prototyping af Brian David Johnson
Vi har i Dansk Design Center for nyligt sat fokus på anvendelsen af science fiction som kompas til at navigere i fremtiden, inspireret af et samarbejde med lederen af SAP Next-Gen i New York, Ann Rosenberg – som er dansker og netop har udgivet en bog om emnet, hvilken jeg læste for et par måneder siden. Tanken bag begrebet ”science fiction thinking” er at bruge vores fantasi til at skabe fremtidsbilleder, som vi som civilisation kan forholde os til og diskutere, på godt og ondt, og på den måde blive bedre til at træffe de rigtige beslutninger omkring retningerne for udviklingen af vores teknologi. ”If we can think it, we can build it,” som man siger i tech-verdenen nu. Så lad os blive bedre til at tænke det rigtige. Denne bog supplerer Rosenbergs bog (og andre), og dette er et felt, jeg udforsker med stor iver i øjeblikket. PS: Vi er ved at starte et uformelt community for science fiction thinking i København – ping mig, hvis nogen læser dette og vil være med.
 
 
The Open Revolution af Rufus Pollock
Folk, der kender mig, ved, hvor stor passion jeg har for open source-begrebet, og heldigvis står jeg langt fra alene med en vision om at åbne data, åben forskning, åbent indhold og nye open source-baserede forretningsmodeller kommer til at revolutionere verden – og allerede er i gang. Min gamle chef i Open Knowledge Foundation i London, Rufus Pollock, er én af de helt store thought leaders på feltet, og hans nye bog opsamler hans tanker på den helt store klinge. Det er velkendt territorium for mig, men jeg glæder mig til at læse det hele som et samlet narrativ fra hans mund. Og så er det en glimrende intro til det åbne tema for enhver anden, som mangler et sted at starte.
 
Cult of the Dead Cow af Joseph Menn
Jeg er vildt fascineret af de store hacker-historier fra begrebets vorden i 70’erne og 80’erne og frem til nu – og ikke mindst grupperne, der stod bag; Legion of Doom, Masters of Deception, Phone Phreaks m.fl. Den seneste bog om emnet dykker ned i én af de allermest mytiske grupper, Cult of the Dead Cow, som efter sigende bl.a. udviklede Edward Snowdens yndlingsprivacyværktøj. Bogen går bag om gruppen, som faktisk stadigvæk eksisterer den dag i dag. Dette er internetkultur og helt/antihelt-storytelling, når det er allerbedst.
 
Operating Manual for Spaceship Earth af R. Buckminster Fuller
Buckminster Fuller var jo en legendarisk arkitekt, men hvis arv rummer meget mere end de nu allestedsnærværende geodætiske domer, som hans navn primært forbindes med. Han var en thought leader med en vision for, hvor verden skulle og skal hen, men også en vision for de tandhjul, der skal justeres for at komme derhen. Bogen udkom i 1969, men er efter sigende tidløs, og jeg glæder mig enormt til at dykke ned i hans univers og blive klogere på denne vildt interessante historiske person.
 
Infinite Detail af Tim Maughan
Fordi vi skal ikke bare snakke om science fiction på metaniveau, vi skal også nyde den og underholdes – og denne roman anbefales varmt af andre sci-fi-geeks, så jeg er om bord til sol, sommer og en go’, gammeldaws fremtidsdystopi.
 
 
John de Summer-Brason, cand.comm.
 
Har i Ghana opdaget, at Kim Leines mesterlige Profeterne i Evighedsfjorden giver en slags ud-af-kroppen-oplevelse ved at læse om isørkener og polaregne i tropevarmen. Derfor efterfølgeren Rød mand/Sort mand (selvom jeg allerede nu fornemmer, at den ikke holder niveauet).
 
Mange på venstrefløjen grinede for 40 år siden af Gotfred Appel og hans maksime om, at arbejderklassen er så forkælet, at kun undertrykte fra tredje verden kan gennemføre Verdensrevolutionen. Mens migrationsbølgerne over Europa er ved at give Blekingegadebandeideologen ret, skal Peter Øvigs bog læses færdig.
 
Redaktionen på Kforum
Fra Redaktionen skal en meta-anbefaling også lyde. Der er mange gode titler at hente - også udenfor Kforum! - hvis man kigger over Atlanten. The Guardian, TLS og The New Yorker har alle gode bud på, hvordan du skal blive underholdt og få udvidet din horisont, mens du sænker dig ned i en rosébrandert i sommersolen. Giv dem et kig! 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også