Kritiske røster mod Zetland
Ridser i Zetlakken

"Spørgsmålet er så: Blev jeg fire-fem gange klogere, og/eller fik jeg fire-fem gange flere informationer af at læse Zetlands historie frem for Politikens?  Nej. I stedet følte jeg mig overmæt af alle de tomme kalorier, omstændelige forklaringer og beskrivelser, som artiklen er fuld af uden at bringe meget nyt til torvs. Jeg følte hverken, at jeg blev meget klogere eller bedre underholdt – bare, at jeg spildte for meget tid."

Skrevet af

Bjarke Larsen
Forlagschef

4 artikler

0 indlæg

Konceptet bag Zetland er hverken særlig nyt eller særlig originalt. Spørgsmålet er, om indholdet er særlig godt og økonomien særlig god? Efter at Zetland har været Mediedanmarks darling siden starten, er der nu begyndt at komme kritiske øjne på dem.
I USA gjorde medier som Newsweek og Times det med succes i årtier. I Storbritannien har The Economist succes med modellen, og herhjemme er samme idé bærende for Deadline, Orientering på P1 og Weekendavisen: Hæv dig over den daglige nyhedsstøj, og udvælg de afgørende nyheder for din målgruppe, så brugerne får baggrund og overblik over de vigtigste udviklingstendenser.
 
Nu forsøger Zetland sig med samme forretningsmodel på en rent digital platform, og selv om konceptet altså hverken er særlig nyt eller særlig originalt, har Mediedanmark siden starten betragtet Zetland som om ikke Guds gave til menneskeheden så i hvert fald noget særligt: Det nærmeste vi kommer disruption, efter at Uber pakkede sammen:
 
 
Alle har krydset fingre og ønsket Zetland alt det bedste, hvilket ikke bare er forståeligt i almindelighed, men i særdeleshed i en tid, hvor de traditionelle medier er under et eksistenstruende pres: Kan Zetland være et lille lys i mørket, der viser vej frem? Samtidig har Zetland-folkene været fænomenale til at brande sig som skabere af noget unikt og som mediet for de unge og smukke i den kreative klasse. Og hvem vil ikke gerne ses som en del af det selskab?
 
Resultatet blev, at Zetland i høj grad har været forskånet for kritiske journalistiske øjne på såvel produktet som forretningsmodellen. Det skabte ganske vist en mediestorm, da Zetland i august sidste år bragte et interview med Karina Pedersen om bogen ”Helt ude i hampen” om livet på bunden af samfundet, og hvor det viste sig, at en række påstande ikke holdt vand – men så heller ikke mere. Alle kan begå fejl, og Zetland begik selvkritik.
 
Langt til break-even
Der har her på Kforum været kritik af Zetlands selviscenesættelse, men først i maj blev der set kritisk på økonomien i virksomheden, da Joachim Sperling spurgte, om det er ”slutland for Zetland”. Artiklen indeholdt nogle misforståelser omkring regnskabet, men hovedkonklusionen fejlede ikke noget: Zetland brænder pengesedler af i olietønder i et forsøg på at holde varmen – læs: at få abonnenter nok.
 
Zetlands officielle profil med skribenterne hipstervenligt håndtegnet.
 
Zetland har nu ifølge direktør Jakob Moll ”et godt stykke over 8.000 abonnenter”. Han vil dog ikke løfte sløret for, hvor mange der betaler det fulde beløb på 99 kroner om måneden, hvor mange der er på studenterrabat, og hvor mange der er kommet via et mobilabonnement hos Telia (og hvor meget man tjener på sidstnævnte gruppe).
 
Han kalder sommerens reklamekampagne med indslag på TV og indstik hos Information for ”en succes, der har flyttet os markant”. Det har dog også været dyrt, og derfor er Zetland ved at skaffe ekstra kapital for at kunne lave nye fremstød. Jakob Moll vil ikke sætte tal på, men afviser, at der er tale om 10 millioner kroner, sådan som rygter i mediebranchen har sagt.
 
Han afviser kategorisk et andet rygte, nemlig at Lars Munch, bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus, skulle have sagt, at mediekoncernen er parat til at opkøbe og videreføre Zetland, hvis skibet skulle kuldsejle.
 
Det kommer skibet ikke til, fastslår Jakob Moll, der fastholder Zetlands forventning om at nå break-even ”i løbet af første halvår 2018”. Break-even indebærer dog at få dobbelt så mange abonnenter som nu – 16-17.000 siger Jakob Moll selv – i løbet af seks til ni måneder. Er det realistisk i en situation, hvor de lavthængende frugter er plukket?
 
Zetlands direktør Jakob Moll.
 
Fake news og skattely
Langsomt er de kritiske røster taget til i styrke. Det skete bl.a., da Zetland hen over sommeren iværksatte førnævnte kampagne hos TV 2 NEWS, der bl.a. her på Kforum blev pillet fra hinanden for at tolke en undersøgelse forkert og dermed selv være fake news – og helt galt gik det, da Zetlands direktør Jacob Moll fastholdt deres tolkning. En dansk version af ”alternative fakta,” et begreb, Trumps rådgiver Kellyanne Conway introducerede.
          
 
I februar var DR's program Detektor ude at påpege, at Zetlands påstande om stærkt faldende kriminalitet blandt indvandrere og efterkommere ikke holdt vand. Den hårdtslående journalist Lars Fogt har på det seneste lavet en række opdateringer på Facebook, hvor han kritiserer udvalgte artikler for at bygge på forkerte forudsætninger, ikke være tilstrækkelig dokumenteret eller indeholde forkerte oplysninger (bl.a. her, her, her, her og her). Den slags kan man ikke holde til ret længe, hvis man som medie slår sig op på netop troværdighed, grundighed og evnen til at skille skæg fra snot.
 
På netmediet Journalista fremgik det i sidste uge af en (noget rodet) artikel, at en af Zetlands investorer er et selskab i skattely-paradiset Gibraltar. Det er juridisk helt lovligt, men er det i overensstemmelse med Zetlands egne etiske standarder, hvis man ser det i sammenhæng med, at Zetland tidligere har skrevet en lang række meget kritiske artikler om global skattetænkning – f.eks. denne. Det spørgsmål har mange stillet, efter oplysningen kom frem, men Jakob Moll siger, at Zetland ”intet problem har med den pågældende investor eller måden, han er medejer på”.
 
Forleden var det så Radio24syv, der spurgte ”Har Zetland overhovedet noget på?” – blandt andet med udgangspunkt i denne artikel om en mystisk internetkriger og hacker med dansk baggrund, der angiveligt skulle have spillet en hovedrolle i at hjælpe Trump til magten – en af de artikler, Lars Fogt har kritiseret.  
 
Det var pinligt at overvære chefredaktør Lea Korsgaards forsvar, hvor hun benyttede den samme taktik, som Zetland-toppen har brugt andre gange, de kritiseres: Afvis alt, og gå efter budbringeren.
 
Tomme kalorier med for lidt ekstra nyt
Det helt basale spørgsmål er, om Zetland har en bæredygtig forretningsmodel, og om mediet lever op til de store ord, de selv bruger i markedsføringen: ”En digital avis, der kun skriver om det vigtigste. Skru ned for den daglige nyhedsstøj, og brug din tid på grundig, gennemtænkt journalistik,” som det hedder på forsiden.
 
Forretningsmodellen virker som tidligere beskrevet shaky, og svaret på det sidste tegner mere og mere som et ”njaaah – ikke rigtig”. Zetland har mange gode artikler, absolut, men de har meget – for meget – der ikke afviger væsentligt fra det, man kan finde i andre landsdækkende medier. Bare skrevet i en meget længere feature-agtig form med masser af fyld.
 
Et eksempel er en artikel fra sidste uge: ”Sådan kan Afrikas fremtid blive en succeshistorie”, der er baseret på en ny bog/rapport og et interview med en af forfatterne, den nigerianske ekspræsident Olusegun Obasanjo, der har været i København. Artiklen er i alt på 3.451 ord eller 21.770 enheder. En velvoksen sag. Politiken har også interviewet Obasanjo, og resultatet blev artiklen ”Ekspræsident: Afrikas fattigdom er selvforskyldt”, på kun 799 ord eller 4.933 enheder. En klassisk nyhedshistorie.
 
Spørgsmålet er så: Blev jeg fire-fem gange klogere, og/eller fik jeg fire-fem gange flere informationer af at læse Zetlands historie frem for Politikens? 
 
Nej. I stedet følte jeg mig overmæt af alle de tomme kalorier, omstændelige forklaringer og beskrivelser, som artiklen er fuld af uden at bringe meget nyt til torvs. Jeg følte hverken, at jeg blev meget klogere eller bedre underholdt – bare, at jeg spildte for meget tid.
 
Chefredaktør Lea Korsgaard er frontkvinde for Zetlands profil og udvikling. 
 
Bogen og dens budskab lever efter min mening heller ikke op til Zetlands egne kriterier for relevans. Bogens budskab og præmisser pilles fuldstændig fra hinanden i denne anmeldelse, skrevet af en af Danmarks førende eksperter i, hvad der skaber vækst i udviklingslandene. Det er pinligt, at Zetland har slugt Danidas PR-fremstød for bogen råt uden at stille et eneste kritisk spørgsmål eller indhente andre vinkler.
 
Et eksempel mere er artiklen ”I orkanernes tid er her den vildt ambitiøse (men realistiske) plan for, hvordan vi dæmmer op for klimaforandringerne”, der er et langt referat af en rapport fra en gruppe klimaforskere. De har ifølge Zetland lavet ”den hidtil mest ambitiøse plan for, hvordan hele verdens energiproduktion kan omlægges til sol, vand og vind.” Det lyder næsten for godt til at være sandt – og det er det da tilsyneladende også.
 
Hvis man følger et link fra en læser i kommentarfeltet, kommer man til en kritisk gennemgang af en tilsvarende rapport, skrevet af de samme forskere i 2015, men kun med fokus på USA. Konklusionen er, at det er alt for dyrt og ligefrem kan blive ”counterproductive” at gøre, som forskerne foreslår. Hvorfor inddrager Zetland-artiklen ikke den kritik, der har skabt ret meget debat, som her refereres i et sprog for ikke-fagfolk.
 
Begge mine eksempler er artikler, Zetland i den forgangne weekend fremhævede som et par af de bedste fra ugens løb.
 
Et ekkokammer
For mange Zetland-artikler virker på tilsvarende måde unødigt lange, uden kritisk distance og uden modspørgsmål. I det hele taget fremstår valget af emner og vinkling som det, journalist Lars Fogt har kaldt ”et ekkokammer” for det unge, kulturradikale centrum-venstresegment. De gængse holdninger her udfordres meget sjældent.
 
Der er alt for meget ananas i egen juice, når Zetland fører sig frem, men det er efterhånden tydeligt, at det er gammel vin på nye flasker. Flotte, flotte flasker ganske vist. Men alligevel.
 
Artiklens forfatter er journalist og har tidligere været med i redaktionsgruppen af gratis blogmediet POV internationale. Det er han ikke mere. 

Relaterede artikler

Du bestemmer, hvad der skal skrives! - Crowdfunding af artikler: Kan man det? Det korte svar er, at det er vi ved at finde ud af. Crowdfunding kan vise sig at ...
Føljeton og Zetland: fremtidens journalistik? - Zetland drømmer om en handymand, der kan erstatte den administrerende direktør som radiatoransvarlig, og har det meget M...
Klubhusmedier i venneland - Føljeton, Zetland, Den Korte Avis og andre nichemedier vokser frem som digitale klubhuse for dem, der er trætte af mains...
Føljeton bør blive i beta - Det pibler frem med digitale initiativer, der vil redefinere den måde, vi forbruger og interagerer med journalistik på. ...
Sølvrævinderne slår igen - Det knopskyder med nye digitale medier i Danmark. Blandt de større og profilerede finder vi Føljeton, som blev lanceret ...
Er Zetland mediernes svar på Alternativet? - Pakket ind i Danmarks lækreste design og baseret på nogle af de sundeste redaktionelle principper er Zetland sprunget ud...
Spot en journalist til fals for penge - Journalisterne er for magelige og for tæt på dem, de skal se i kortene. Faget er blevet for hurtigt og arbejdsvilkårene ...
Er der penge i podcast? - Skal man mase sig ind i det pakkede medielandskab, så er det tilsyneladende podcasts, der er sagen. Billigt at producere...
SeLealand - Med fire millioner kroner er internetmediet Zetland største modtager af mediestøtte fra Kunststyrelsens innovationspulje...
Hulubulu Lea hvor er du henne - John de Summer-Brason påstår, at Lea Korsgaard er her og der og alle vegne på zetland.dk. Nu har jeg ledt efter hende - ...
Og Christian Jensens efterfølger er….. - Exit Christian Jensen. Og så er stillingen som benjamin blandt de københavnske chefredaktører ledig. Den er ikke lønnet ...
Fyr dig selv, mediechef! - Journalister fyres på stribe, og store mediehuse som DR og JP/Politikens hus skærer helt ind til benet, men lige lidt ny...
Hvad er 299 kr. om måneden mellem venner? - Tænk tilbage. For blot fire år siden var så godt som alt journalistisk indhold online gratis. Men det var dengang, og pr...
Fra Zetland til Zornig fra MØ til Høgh - Kforums far out, fake fantastiske mediematrix.dk. Hvad er far out? Hvad er fake? Must read? Clickbait? Hvad med de dansk...
Er det slutland for Zetland? - Zetland er et vildt medie og interessant af flere årsager. Det repræsenterer en helt ny måde at drive medie på og er bem...
Zetlands selvmål - Det unge digitale avismagasin Zetland har spændt sig for den store idealistiske vogn. Det kan læses i visionen på deres ...
Manglende Format - Format er det nye, unge medlem af Mediedanmark. De blæser til kamp mod den konventionelle historiefortælling og vil i st...
Har alle ret til kærlighed? - “Hærværket vidner om social kontrol,” siger folketingspolitiker Lars Aslan Rasmussen, efter at kommunale kysseplakater m...
Make journalism great again - Tilliden til medierne har nået et historisk nulpunkt, og en af forklaringerne er, at medierne konsekvent er ensidigt neg...
Et studie af Dagbladet Zetland - Markus Mohrs speciale undersøger det voksende felt af relationsøkonomi i kontekst af ‘participatory journalism’ ved at f...
Har DR mistet Gejsten? - Med 'Gejst' sender DR for første gang i mange år et kulturprogram på hovedkanalen DR1. Programmet med Louise Wolff som v...
Den journalistiske forbandelse - Journalistisk arrogance og manglende forbindelse mellem medier og læsere er skyld i mediekrisen. Ny debatbog af Søren Sc...
Weekendavisens digitale triumf - Efter et meget, meget, meget langt tilløb er Weekendavisen nu endelig kommet på nettet. I en verden af larm er det en be...
Hævnens ekko - Dette er fortællingen om et filmmagasin, der i sidste uge blev afstraffet for vild og voldsom adfærd. "Ekko har fortjent...
Fake news, medieøkonomi og offentlighed - I sin bog Tilbage til virkeligheden giver Pierre Collignon en tiltrængt og kritisk analyse af den nutidige nyhedsjournal...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

33 JOB

Head of Investigations

Se alle job Indryk job

Job

Engagementschef

Frist: 6. februar

Pressekonsulent

Frist: 19. februar

Head of Investigations

Frist: 22. februar
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.