Kongresstormens uhyre
QAnon-shamanen

"Manden erklærede nemlig i et interview fra 2020, at han som shaman var et multidimensionelt væsen og derfor kunne se mange virkeligheder hinsides de fem sanser, hvilket betød, at han kunne gennemskue QAnon-konspirationsteorien, og han var overbevist om, at han kunne se fjenden gemme sig i skyggerne." Kilde: Getty

Skrevet af

Lars Konzack
Lektor

18 artikler

82 indlæg

Den mest markante skikkelse i stormen på Kongressen var QAnon Shaman. Kendt fra internettets højreekstremistiske miljø, hans rigtige navn er Jacob Anthony Chansley kaldet Jake Angeli, 33-årig fejlslagen skuespiller fra Arizona. Da de højreekstremistiske oprørere indtog Capitol, stod han tydeligt frem med tatoveret, nøgen overkrop og Stars and Stripes-ansigtsmaling. Han var iført en mægtig hornet pelshue og holdt et spyd med det amerikanske flag. Han lignede en figur fra en tegneserie eller en actionfilm fra 1980'erne.
Nogle troede fejlagtigt, at QAnon Shaman bar en vikingehjelm, måske fordi en af hans tatoveringer var Mjølner, Thors hammer, men faktisk er det en sioux-hovedbeklædning, der bæres af indfødte amerikanere under rituelle ceremonier. Det er ikke første gang, at indiansk symbolik er blevet brugt politisk. Da Teselskabet i Boston i 1773 smed kasser med te i havnen, bar de også indiansk hovedbeklædning og krigsmaling. Så der er tradition for, at oprørere klæder sig som indfødte amerikanere. QAnon Shaman var i stand til at tale langt og længe ud i en køre om, hvordan alle tænkelige konspirationer hang sammen, og hvordan QAnon sammen med Trump skulle bekæmpe en altomfattende skjult sammensværgelse, hvilket på en gang er forunderligt fascinerende og trættende at høre på.
 
Where have you seen this guy before? 'QAnon Shaman,' in horned hat, stood  front and center in Capitol riot | Washington | themercury.com
QAnon Shaman foran en betjent og omgivet af sine medsammensvorne. Kilde Getty
 
Stormen mod Kongressen
Stormen på Capitol fandt sted 6. januar 2021 tilskyndet af præsident Donald J. Trump. Hundredvis af vrede Trump-tilhængere var i årevis blevet fodret med QAnon-konspirationsteorier om, at Trump var udvalgt af højtstående militære efterretningsofficerer til at bekæmpe en hemmelig global elite af pædofile satantilbedere, og Trump fik hjælp af en fortrolig insider med Q-clearance, kaldet Q.
 
De var blevet fortalt den løgn, at Trump ikke tabte valget, men at det var blevet stjålet fra dem. Alle ventede de på ”stormen”, der skulle afsløre alt og sende de skyldige i fængsel. Disse konspirationsteorier og løgne havde fået dem til at handle aggressivt som en galsindet hob, og de trængte ind forbi vagterne og drev kongresmedlemmerne på flugt. Fem døde. Oprørerne smadrede og stjal. De tog billeder af sig selv til de sociale medier. De blev det levende symbol på, hvor galt det var gået under præsident Donald J. Trump.
 
Siden 2017, hvor QAnon-konspirationsteorien slog igennem, blev QAnon Shaman en markant skikkelse i bevægelsen og opnåede kultstatus på sociale medier. 
 
Nick Martin on Twitter: "The man in the center with the fur hat and painted  face is a QAnon believer from Arizona named Jake Angeli. He was a  small-time actor, voice over
 
Efter valget i 2020 fik han lejlighed til at trykke Rudy Giulianis hånd og skrev ved den lejlighed: Hold linjen patrioter! USA vil sejre, vil stoppe, at valget bliver stjålet. Fordi Gud vinder som altid. Det var tydeligt, at han naturligvis også troede på den falske konspirationsteori om, at valget var blevet stjålet fra Trump af Biden. QAnon Shaman udtalte i et interview, at vi er mainstream nu!
 
Multidimensionelt væsen
Trump havde som sagt fortalt sine følgere den grundløse løgn, at valgsvindel havde fundet sted, og den blev endda afprøvet i retssale, uden at der blev ført noget bevis for påstanden, men alligevel flød de højreekstremistiske filterbobler over med forestillinger om valgfusk. QAnon Shaman selv mente, at han havde han en særlig evne til at finde frem til, hvad man skulle tro.
 
Manden erklærede nemlig i et interview fra 2020, at han som shaman var et multidimensionelt væsen og derfor kunne se mange virkeligheder hinsides de fem sanser, hvilket betød, at han kunne gennemskue QAnon-konspirationsteorien, og han var overbevist om, at han kunne se fjenden gemme sig i skyggerne. På et skilt, han holdt i hånden, stod der, at han var sendt fra Q. Det er uklart, om han faktisk er klinisk sindssyg eller blot har et vanartet verdensbillede afkoblet fra virkeligheden. Uagtet var resultatet det samme, nemlig, at han ledte stormen på Kongressen.
 
De billeder, der kom ud fra Capitol den 6. januar 2021, udstillede et politi, der forgæves forsøgte at holde de indtrængende oprørere ude. De viste en voldelig menneskemængde af Trump-tilhængere med amerikanske flag og Trump-bannere, Q-symboler og MAGA-hatte. Til stede var også en mand med et sydstatsflag og en anden med en sort ”Camp Auschwitz”-trøje. QAnon Shaman skilte sig ud fra de incels, der havde indtaget Kongressen. I sin bøffeldragt fremstod han som en vildmand hentet direkte fra naturen eller sindssygehospitalet. Billederne viser ham træde frem som leder af gruppen og endda se ud til at hyle som en ulv, som personificerede han myten om alfahannen.
 
Stormen på Kongressen havde været udpønset på sociale medier, men da det kom til stykket, var der ingen rigtig plan. Det var lykkedes at trænge ind, men da der kom forstærkninger, blev de tvunget til at forlade Capitol. Oprøret havde i første omgang set ud som en succes, men det var forfejlet. Måske troede de i deres vildfarelser, at de hemmelige militære efterretningsofficerer ville træde frem og arrestere demokraterne. Måske troede de, at de på den måde kunne indsætte præsidenten. Intet af det skete.
 
I efterspillet blev QAnon Shaman hurtigt til et meme.
Internettet var hurtig til at se, at han lignede 1990'ernes funky-sanger Jamiroquai, og morede sig over det.

Populær 90'er-musiker går viralt: Det var ikke mig, der var sammen med alle  de freaks i Washington | Kultur | DR
QAnon Shaman ligner Jamiroquai.
 
Billedet indeholder sandsynligvis: 1 person, tekst, der siger "Mystic Warrior Nazi Qanon Norse Shaman wannabe seeking like minded soul mate to help me polish my horns." 
Det var QAnon Shamans særlige udseende, der tiltrak sig opmærksomhed.
 
Billedet indeholder sandsynligvis: 2 personer, meme, tekst, der siger "They call me The QAnon Shaman! How's about| culturally appropriate your stupid ass with my tomahawk, ya damn fool? Tony DV"
Indfødte amerikanere fandt det upassende.

Billedet indeholder sandsynligvis: folk, der danser
Man kunne åbenbart allerede købe “Stormen på Kongressen” som LEGO-sæt.

Billedet indeholder sandsynligvis: 1 person, står og nærbillede, tekst, der siger "Steal His Look = Urban Decay Eyeshadow Pallette $29 D0 HMS Supersoft Fantasy Horns $11.95 Pandora Pendant Necklace $60 00 Glacier Wear Coyote Fur Russian CyoteiHt Hat $279.95 PYLE Pyle 20 Watt Megaphone $14.99 Carhartt Duck Dungaree $34.99 Timberland Touchscreen Gloves $54.99"
Og hvis man havde lyst til selv at se ud som QAnon Shaman, kunne man også få hjælp til det.
 
Billedet indeholder sandsynligvis: 1 person, tekst, der siger "2020 was a very strange year. Day 6 of 2021: @lowcostismystyle TND"
Stormen på Kongressen blev også sammenlignet med det mærkelige år 2020.
 
QAnon løber fra ansvaret
Det var spøjst, men også for alvorligt til, at det kunne ende der. QAnon-konspirationsteoretikerne ville ikke have siddende på sig, at de havde fejlet, og da de var i stand til løbende at opfinde deres egen virkelighed, besluttede de, at grunden til stormen på Kongressen havde fundet sted, skyldtes, at de var blevet infiltreret af ANTIFA og Black Lives Matter.
 
Det var som altid grebet ud af den blå luft, men det betød ikke desto mindre, at QAnon Shaman pludselig skulle forsvare, at han ikke i virkeligheden var ANTIFA og BLM. Som enhver ved, kan det sjældent lade sig gøre at overbevise konspirationsteoretikere om noget andet, når de først har besluttet sig for deres egen fornuftsstridige virkelighed. Der er naturligvis en vis poetisk retfærdighed i, at en konspirationsteoretiker bliver fanget i sine egne løgne og vildfarelser.
Her anklages QAnon Shaman for at være med i BLM…
 
Trump supporters falsely claim a far-right activist at the US Capitol is  actually a member of 'Antifa' | Business Insider India
 
… og her for at være ANTIFA.
 
https://cdn.factcheck.org/UploadedFiles/screenshot01072021-264x355.jpg
Her forsvarer Jake Angeli sig mod anklagerne fra sine egne.
 
ADL Calls on Twitter to Suspend Accounts Supporting QAnon | Anti-Defamation  League
 
Den 10. januar forlød det, at Jacob Anthony Angeli Chansley var blevet anholdt og taget i forvaring, anklaget for gadeuorden og voldelig indtrængen. Han afventer dom.
 
Billedet indeholder sandsynligvis: 1 person, meme, tekst, der siger ""QANON SHAMAN" IN CUSTODY OVER ASSAULT ON CAPITOL"
 
Tilbage står vi med en ny bevidsthed om, hvor sårbare de vestlige demokratier kan blive over for ekstremistiske grupper, der udtænker skumle planer på sociale medier. Næste gang er truslen måske mere alvorlig end en falleret skuespiller klædt ud som sioux-shaman. Det er derfor vigtigt at falsificere konspirationsteorier, for selvom de kan virke uskyldige i deres indforståede vanvid, så kan de bevæge folk til at udføre afskyelige gerninger.
 
Det er også derfor, at de sociale medier er blevet lukket for Donald J. Trump, så han ikke kan tilskynde til yderligere vold. Men måske sidder der allerede en kommende diktator og tager noter om, hvordan man kommer demokratiet til livs.

Relaterede artikler

QAnon: verdens farligste konspirationsteori - QAnon er en ny form for konspirationsteori. Den er anderledes. En slags religion. Et fællesskab. En alternativ virkeligh...
Vi skal tage konspirationsteorier alvorligt - Konspirationsteorier har haft et godt år i 2020, hvor coronakrisen har givet god tid foran computeren og anledning til s...
QAnon, et djævelsk spil - QAnon er en højreekstremistisk konspirationsteori, der handler om, at præsident Donald J. Trump er udvalgt af højtståend...
Twitters tilståelsessag - Twitter & co. har sparket Trump ud. Det er godt, fordi de sociale medieplatforme endelig tager ansvar. Ondt, fordi det l...
Anons Qmmunikation - Hvis man vil forstå QAnon og bevægelsens kommunikation, må man forstå kampen om den amerikanske drøm. For QAnon er et fo...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

28 JOB

Projektudvikler

Se alle job Indryk job

Job

PR Manager

Frist: 31. januar

Studentermedhjælper

Frist: 19. februar

Formidler til politisk stabsfunktion

Frist: 19. februar
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.