Kommunikationsspeciale om kulturforskelle i relation til robotteknologi
Cultural attitude towards healthcare technology for elderly people

Skrevet af

Marina Christiansen

1 artikler

0 indlæg

Formålet med afhandlingen var at undersøge, hvilke holdninger indvandrere fra ikke-vestlige lande har til brugen af robotteknologier i ældreplejen.
Jeg har gennemført et kvalitativt interview med 20 respondenter med en anden etnisk (ikke vestlig) baggrund end dansk. Supplerende kriterier for valg af personerne var: 1) de skulle repræsentere begge køn, 2) de skulle have boet i Danmark i mere end 5 år, 3) de skulle komme fra et ikke-vestlig land, 4) deres forældre skulle bo i respondenternes oprindelsesland.
 
Forskningen peger på, at holdninger til robotteknologi ofte hænger sammen med landets kultur og religion, dets økonomiske og tekniske udvikling og ikke mindst hvordan robotteknologi bliver omtalt i medierne.
Jeg erfarede at på trods af, at der allerede findes en omfattende forskning i holdninger til robotteknologi, så ser det ud til, at de fleste undersøgte lande, var enten vestlige eller økonomisk veludviklede østasiatiske lande såsom Japan og Sydkorea.
Derfor valgte jeg i min undersøgelse at fokusere på følgende lande: Rusland, Ukraine, Rumænien, Litauen, Armenien, Bulgarien, Slovakiet, Aserbajdsjan, Palæstina, Irak, Iran og Kina.
 
Jeg valgte at undersøge følgende tre robotter som allerede anvendes eller pt. testes med henblik på anvendelse i ældreplejen:
  • ”GiraffPlus”-   telepresence robot
  • ”JustoCat”- socialterapeutisk robot
  • ”Multi-Tower”- rehabiliteringsrobot  
 
Resultatet af min undersøgelse er følgende:
Respondenterne udtrykte forskellige holdninger til robotterne: ”GiraffPlus” og ”Multi-tower” vakte begejstring mens ”JustoCat” blev betragtet som et overflødigt luksusprodukt, især i de ikke-vestlige lande. 
Respondenterne i min undersøgelse udtrykte ikke bekymring i relation til brug af telepresence-teknologien og ”privatlivets fred”, og resultatet afviger dermed markant fra tidligere lignende undersøgelser gennemført i vestlige lande.
Resultatet af undersøgelsen viste også, at respondenter fra vestlige og ikke-vestlige lande er meget enige i én holdning: ”robotterne må ikke på nogen måde erstatte menneskelig kontakt”.
 
Specialet er skrevet af Marina Christiansen ved International Business Communication and Communication Design på SDU. Specialet er vurderet til karakteren 12.
 

Giv din stemme

5 stemmer
4,4/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

50 JOB

Videojournalist

Se alle job Indryk job

Job

Studentermedhjælper

Frist: 19. august

Presse- og SoMe-konsulent

Frist: 19. august

Grafisk designer

Frist: 25. august
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.