Kommunikationsspeciale om det moderne venindeskab
Close to Me - Venindeskabets intimitet i samtidskulturen

Skrevet af

Lea Tolstrup
skribent og redaktør

1 artikler

0 indlæg

Specialet er en undersøgelse af, hvordan populærkultur kommunikerer det moderne venindeskab.
Med udgangspunkt i tre værker - en film, en roman og en tv-serie - undersøger jeg, hvordan venindeskabet de sidste par år har fået fornyet status i værker, der undersøger den ellers ofte oversete relation med fornyet kærlighed og alvor. Værkerne er et opgør med den klassiske kærlighedsfortælling mellem mand og kvinde, når de i stedet kommunikerer venindeskabet som den centrale relation, den store kærlighed: Et sted, hvor kvinder kan holde fri fra omverdenens præstationskrav og høje forventninger og i stedet tillade hinanden at være alt det verden ikke forventer af dem. Det moderne venindeskab er nemlig i værkerne skildret som et frirum, hvor kvinder giver hinanden lov til at være særligt kedelige, fjollede, lystfulde eller inkompetente. 
 
På tværs af medier - fra filmen Frances Ha til romanen EMMA, EMMA og til tv- og netserien SKAM - forstår de nye værker venindeskabet som et frirum defineret af en særlig intim kommunikationsform. Her består venindeskabets kommunikation ikke af store kærlighedserklæringer, men af et uudtalt og intimt forhold mellem nære og afslappede kroppe. Det er denne ofte ordløse intimitet, der kendetegner og forener de nye venindeværker. Derfor forsøger jeg i specialet at trække den ellers uudtalte (og derfor også næsten usynlige) venindeintimitet frem i lyset og særligt frem i skriften. Intimitet er nemlig noget vi ofte forstår som en følelse mellem mand og kvinde på samme måde som vi ofte forstår den store kærlighed som en parforholdsrelation. Derfor skriver jeg i specialet i en kreativ og sanselig tone, der leger med hvad vi klassisk forstår som akademisk formidling og som har til formål at give venindeintimiteten sit eget sprog: Sin helt egen kærlighedserklæring. 
 
Specialet er skrevet af Lea Tolstrup ved Institut for Moderne Kultur og Kulturformidling på Københavns Universitet. Specialet er vurderet til karakteren 12.
 

Giv din stemme

24 stemmer
4,9/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

50 JOB

Kommunikationsmedarbejder

Se alle job Indryk job

Job

Studentermedhjælper

Frist: 19. august

Presse- og SoMe-konsulent

Frist: 19. august

Grafisk designer

Frist: 25. august
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.