Kommunikationsspeciale om den akademiske tilgang til litteratur
Bestsellere – mere end bare trivielle kuriositeter

Skrevet af

Fleur Bernburg

1 artikler

0 indlæg

Bestsellere – mere end bare trivielle kuriositeter er både en kritik af den akademiske tilgang til litteratur samt et forslag til, hvordan akademikere, æstetikere, kunstkendere, kritikere – ja, kært barn har mange navne – kan gå til bestsellerlitteratur på en mere konstruktiv måde.
Jeg argumenterer her for, at et af de største problemer med den akademiske og ”fine” del af det litterære felt, er dennes impotens over for bestsellere. Enten bliver bestsellere her kritiseret for mangel på litterær kvalitet, eller også behandles de som kuriositeter. Den første holdning ses hos de elitære akademikere og kritikere, den anden ses hos litteratursociologerne. Selvom litteratursociologerne tager deres bestsellere seriøst, er de stadig drevet af det simple – men fornærmende – spørgsmål ”hvordan kan det dog være, at et så trivielt værk opnår så stor succes of popularitet?” i deres forskning. Ofte søger litteratursociologerne hertil svaret på dette spørgsmål uden for værket selv – i fx markedsføring, hype/fandom eller i sammenhængen mellem sociale/kulturelle tendenser og værkets tematikker. Således søges bestsellerens kvaliteter inden for den akademiske of ”fine” del af det litterære felt uden for værket selv. I dette speciale søger jeg bestsellerens kvaliteter i selve værket. Mit mål har været at finde en akademisk legitim måde at læse bestsellere på, samtidig med, at jeg fokuserer på netop det, bestsellere bliver læst for.
 
Specialet består af to teoretiske afsnit samt et analyseafsnit. Det første teoretiske afsnit er en analyse af det litterære felt. Hvordan og hvorfor klassificeres noget litteratur som god og kritiker-værdigt, mens andet knapt nævnes? Det andet teoretiske afsnit er en konstruktion af en læsestrategi, som muliggør en konstruktiv måde at læse bestsellere på.
I mit analyseafsnit foretager jeg en analyse på baggrund af den læsestrategi, jeg udviklede i det foregående afsnit. Jeg analyserer her Cassandra Clares Shadowhunter-univers, som består flere både udgivne og planlagte romanserier, to novellesamlinger og to ”vejledninger”. Analyseafsnittet skal ses mere som en afprøvning af min læsestrategi, end som målet med hele specialet.
 
Specialet er skrevet af Fleur Bernburg ved Institut for Litteraturvidenskab på Syddansk Universitet. Specialet er vurderet til karakteren 12.
 

Giv din stemme

6 stemmer
4,5/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

33 JOB

Studentermedhjælper

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.