Kommunikationsspeciale om billedkommunikation på Youtube
Billedvenner - digital distanceintimitet i beauty-vloggen

Skrevet af
Specialet undersøger den hidtil underbelyste billedkommunikation, som bruges af de såkaldte YouTubere, YouTube-stjerner eller vloggere på sociale medier, samt de digitalt indfødte unges reception af YouTubernes billedstrategier.
Det analytiske fokus i specialet er den gruppe YouTubere, som betegnes beauty-vloggere, og som er en gruppe, der i øjeblikket er særligt populær blandt unge piger. Vloggens billedside er i forskningen ofte blevet nedtonet som amatør-agtig, men specialet vælger på trods af dette at gå i den modsatte retning og peger på, at vloggen og Youtuberne helt centralt må forstås som netop et visuelt fænomen. Specialet præsenterer i denne forbindelse begrebet distanceintimitet til at beskrive de nye, medierede måder, som YouTuberne strategisk anvender til at etablere billedligt og sanseligt formidlet nærvær, autenticitet og intimitet i distancen.
 
Resultatet bliver en art venskab – et ”billedvenskab”, der betegner en særlig, animerende receptionsmodus, som foranlediges af de nye, intime medieoplevelser, og som er karakteristisk for recipienternes medie- og kommunikationspraksis. Begrebet billedvenner lanceres i specialet som et centralt greb til at karakterisere den måde, hvorpå de unge brugere foranlediget af YouTubernes billeder hengivent behandler dem ikke som livløse, men tværtimod som levende, besjælede og håndholdte ”veninder”, de som billedvenner kan interagere med. Det bevægelige, talende billede af YouTuberen på brugerens skærm imødekommer med andre ord iværksættelsen af en animerende omgang og interaktion, hvor brugeren hænger ud, hygger sig, drikker te, betror sig til og sminker sig sammen med billedet, som de ville gøre det i samvær med enhver anden god veninde.
 
Specialet peger afslutningsvist på, hvordan distanceintimiteten som en ny type visuel kommunikation i øjeblikket eksporteres til andre mediefænomener, og hvordan den må forstås i lyset af en omsiggribende digital animationskultur, hvor vi karakteristisk i stigende grad erstatter virkelige, menneskelige venskaber med medierede venskaber. 
 
Specialet er skrevet af Menika Isager Olesen ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet. Specialet er vurderet til karakteren 12.
 

Giv din stemme

32 stemmer
4,8/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

39 JOB

Social Media Manager

Se alle job Indryk job

Job

Marketingkoordinator

Frist: 31. januar

Projektleder

Frist: Senest 30. januar.

Tekstforfatter

Frist: 4. februar
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.