Kommunikationsspeciale: Quote My Gender
Quote My Gender

Skrevet af

Line Skovgaard Juhl

1 artikler

0 indlæg

Afhandlingen belyser et problem, der opstår i tredje bølge feminismes opgør med subjektet “kvinde” som stabil kategori: Hvordan kan der kræves rettigheder i navnet af en kategori, der forstås som konstrueret, uden at forstærke forståelser af kategorien som netop stabil og naturlig?
Jeg refererer til problemet som feminismens paradoks og konceptualiserer ved begrebet kønskvoter. Jeg antager, at emancipatoriske potentialer undermineres i begrebet om kønskvoter og præsenterer derfor cyborg metaforen som løsningsforslag. Problemstillingen spørger til, hvordan “kvinder” diskursivt produceres af kønskvoter, og hvilke emancipatoriske potentialer cyborgen kan bidrage. Specialet er integreret mellem Filosofi og Videnskabshistorie og Kommunikation, og tager videnskabsteoretisk afsæt i poststrukturalismer og kønsteoretiske perspektiver, mens tilgangen til Kommunikation bevæger sig inden for den sociokulturelle tradition.
 
Først behandles de teoretiske implikationer ved det feministiske paradoks. Jeg problematiserer repræsentationspolitik og konkluderer, at kategorien “kvinde” som politisk subjekt reproducerer forståelser om kønslig essens, hvilket priviligerer specifikke måder at performe køn og marginaliserer andre. Dette underminerer intersektionelle forståelser af køn og hermed målet med at destabilisere det binære køn.
 
Analysen er udført på baggrund af avisartikler, der omhandler kønskvoter og undersøger, hvordan specifikke repræsentationer af problemer har effekter i form af subjektivering og sociale ændringer. Jeg konkluderer, at kønskvoter repræsenteres i uoverstensstemmelse med grundlæggende forståelser om reel opnået kønslighed i Danmark. Dette resulterer i, at kvinder i et kvotesystem produceres som offergørende af deres egen position. Jeg konkluderer, at kvinder produceres i umulige og uhensigtsmæssige subjektpositioner ved kvotetænkning.
 
Endeligt, argumenterer jeg for, at en forståelse og repræsentation af subjektet som cyborg konstruerer mindre determinerede mulighedsbetingelser. Cyborg epistemologi tillader en forståelse af legemliggjort objektivitet, der kan deles subjekter imellem; situeret viden. Dette forhindrer en hierarkisering af køn, da verden udelukkende kan erkendes på baggrund af en så varieret repræsentation som mulig. Således ophæves fokus på binært køn, og udvides til et langt bredere spektrum af modaliteter, der påvirker og producerer køn.
 
Specialet er skrevet af Line Skovgaard Juhl, der er uddannet fra Kommunikation og Filosofi & Videnskabshistorie, Roskilde Universitet. Specialet er vurderet til karakteren 12.
 

Relaterede artikler

#metoo for synlighed eller forandring? - #metoo, #metoo, #metoo. Sådan ser manges social feed ud i disse dage. Det er over den sidste uge blevet til over 1.7 mil...

Giv din stemme

10 stemmer
4,3/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

42 JOB

Presserådgiver

Se alle job Indryk job

Kursus

Styrk jeres leder- og linjekommunikation

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Job

Digital chef

Frist: 5. august

Studentermedhjælper

Frist: 10. august

Senior fundraiser

Frist: 18. august
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.

Vi bruger cookies for at give dig en bedre brugeroplevelse.