Kommunikationsspeciale: Når dagbogen bliver en reklamesøjle
Når dagbogen bliver en reklamesøjle

Kommercialiseringen af blogs’ betydning for bloglæsernes troværdighedsopfattelse
Kommerciel kommunikation, affiliate links og sponsorerede indlæg. Virksomheders indtræden på blogs er kommet for at blive.
 
Men hvordan påvirker det læserens opfattelse af bloggerens troværdighed, når det, der engang var en online dagbog, er blevet til en markedsføringskanal?
 
Spiller transparensanførslen af de kommercielle samarbejder en rolle? Kan læseren overhovedet gennemskue kommerciel tilstedeværelse?
 
Og har match mellem bloggeren og brandet en betydning for læserens opfattelse af bloggerens troværdighed?

Det satte vi os for at undersøge med specialet. Gennem en sammensat teorimodel blev emnet kommercialiseringen af blogs udfoldet i tre underemner: transparens, afsendertroværdighed og match.
 
Koblingen af de tre undersøgelsesområder er nytænkende, og med flere forskellige metoder til indsamling af empiri, viste specialet også en række interessante resultater.
 
Blandt andet viste specialets analyser, at der ikke er én transparenstype i anførslen af de kommercielle samarbejder, der er absolut mest troværdig for bloglæserne. Derudover er læserne generelt skeptiske over for kommercielt indhold på blogs.
 
Resultaterne pegede også på, at kommercialiseringen af blogs påvirker afsenderens troværdighed negativt, hvis informationen mangler personlighed, tid, fremstår overfladisk og mangler sammenhæng med resten af bloggens indhold. Desuden viste det sig, at kommercielle samarbejder påvirker bloggerens ståsted som opinion leader – både på godt og ondt. Og endelig indikerede afhandlingens resultater, at ’match’ mellem bloggeren og det sponsorerende brand har en betydning for bloglæserens opfattelsen af troværdighed – om end den kan være svært at afgøre præcis hvilke.
 
Specialet er skrevet af Henriette Wett Jessen og Sofie Kragh Ingvorsen, der er uddannet Cand.merc.(kom.), fra Copenhagen Business School. Specialet er vurderet til karakteren 12.
 

Relaterede artikler

Bureau-numerologi - Hvilke tankeassociationer får du, når du hører ordene Zupa, Bocca, Heyday, Friday, No Zebra og Fireball? De færreste vil...

Giv din stemme

17 stemmer
4,6/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

54 JOB

Studentermedhjælper

Se alle job Indryk job

Kursus

Én-dags-kursus: Skærp dit pitch, og styrk dine presserelationer

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Job

Communications Assistant

Frist: 26. oktober

Campaigner

Frist: 26. september

Senior Media Relations Advisor

Frist: 30. september
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.