Kommunikationsspeciale: Leder du efter medarbejderne?
Leder du efter medarbejderne?

- En retorisk analyse af ledelse i videomødet
Specialet er en retorisk, kvalitativ analyse af ledelse via videomedierede møder. Videre var målet normativt at udstikke nogle retningslinjer for den optimale lederbrug af videomøder. 
 
Vi arbejdede med to cases, Virksomhed 1 og 2 og to ledere derfra - opgaven er anonymiseret efter ønske fra ledere og medarbejdere i de to organisationer. 
 
Analysen beror på en teoretisk og delvis praktisk gennemgang af videomødets kommunikationssituation samt situationsbestemt og "retorisk" ledelse. 

Retorisk ledelse definerer vi kommunikativt og - groft sagt - som en vekselvirkning mellem leder og medarbejder - man kan ikke lede på egen hånd. Man tildeler hinanden virkekraft - med et retorisk begreb: agency
 
Videomødets kommunikationssituation karakteriserer vi som en hybrid mellem en mundtlig og skriftlig kommunikationssituation - en hybrid, der gemmer på mange af svarerne på spørgsmålet om, hvorfor mange (ledere) finder videomøder så vanskelige at gennemføre og lede i. Årsagerne er bl.a., at vigtige ledelseselementer som troværdighed og autoritet ændrer form og karakter i hybriden, ligesom agency får nye vilkår.

Denne nye hybrid kan desuden bruges til at karakterisere meget digital kommunikation i dag.  
 
Til slut i specialet kommer vi med tre "gode råd", der udstikker en retning for, hvordan videomøder ideelt set bør gribes an. Diskussionen af de gode råd udspringer mere eller mindre direkte af analysen samt den teoretiske gennemgang. 
 
De tre råd er: Tænk videomøderne processuelt. Skab fælles grund. Indtag rollen som facilitator. 
 
Specialet er skrevet af Frederik Lindhardt og Jakob Mark Hansen, der er uddannede fra institut for Medier, Erkendelser og Formidling, Københavns Universitet. Specialet blev vurderet til karakteren 10. 
 

Relaterede artikler

Det er først film, når man mærker det i maven - Det kan være svært at lave corporate film, som folk udenfor firmaet gider at se. I denne artikel får du fem grundregler,...
Lær video af Alien - Hvorfor sidder vi med hjertet oppe i halsen i to timer, når den sidste overlevende på et rumskib kæmper mod en uovervind...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

27 JOB

Journalist

Se alle job Indryk job

Job

Studentermedhjælper

Frist: 5. december

Kommunikationskonsulent

Frist: 12. december

presserådgiver

Frist: 12. december
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.