Kspeciale: 27 danske konfirmationstaler
Jeg kunne ikke være gladere for den du er blevet

- Et retorisk studie af 27 danske konfirmationstaler
Mit speciale er et retorisk studie af 27 manuskripter til danske konfirmationstaler fra forældre til deres børn (fra 1994 til 2015).
 
Jeg har været interesseret i at undersøge almindelige menneskers retorik ved særlige lejligheder, da jeg mener det er underbelyst i den retoriske fagtradition.
 
En af mine primære konklusioner er at netop den type retorik har et potentiale til at skabe en samhørighedsfølelse mellem retor og publikum. 
 
Desuden ser jeg det forberedende arbejde med talerne som noget der giver forældrene en anledning til at forholde sig til deres egen position i familien. Det at skrive en privat festtale bliver dermed en anledning til at forstå sit eget levede liv og derved forholde sig til sig selv som et erfarende, narrativt menneske. Implicit bliver talen til barnet dermed ligeså meget en tale for forælderen selv.
 
Jeg ser en række træk gå igen på tværs af talerne; fødselshistorier, personkarakteristik, pinlige episoder, kærlighedserklæringer og gode råd. Men samtidig er det påfaldende hvor forskellige talerne er fra hinanden, hvilket understreger den retoriske teori om at genre ikke er til stede i selve talen, men snarere i retor og publikums forventning til talen.
 
Specialet er desuden en undersøgelse af den retoriske teori om epideiktik (lejlighedstaler) med særligt fokus på epideiktikkens rolle i antikken.
 
Specialet er skrevet af Martin Fehr Therkildsen, der er uddannet fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet. Specialet er vurderet til karakteren 12.
 

Relaterede artikler

Om sorgen efter at have mistet - Dette speciale ønsker at bidrage til en dybere forståelse af, hvordan sorg opleves af den som har mistet. Specialet fors...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

28 JOB

Social Media Specialist

Se alle job Indryk job

Job

Kommunikationskonsulent

Frist: 11. december

Webmaster

Frist: 8. december

Digital Marketing & CRM Specialist

Frist: 21. december
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.