Kommunikationsspeciale: Den danske magtelites tilstedeværelse på sociale netværkssider
Sådan bruger toppen af Danmarks kransekage SoMe

Skrevet af

Rasmus Blomqvist

1 artikler

0 indlæg

To ph.d.-studerende ved KU identificerede i 2015 en koncentreret magtelite bestående af 423 individer, som træffer de tungeste beslutninger i politik, fagforeninger, erhvervsliv og kulturliv. Deres fund strider med den brede opfattelse af Danmark som en klasseløs og egalitær velfærdsstat, der trives i dele af befolkningen
Specialet bygger videre på fundet af en magtelite ved at undersøge dens tilstedeværelse på de tre sociale netværkssider Facebook, Twitter og LinkedIn. Studiet af magteliten på sociale netværkssider er relevant, fordi sociale netværkssider er digitale sociale arenaer, som rummer potentialet til både at mindske og øge afstanden mellem magteliten og den resterende del af befolkningen. Sociale netværkssider kan dermed både udligne og forstærke den asymmetriske magtfordeling i samfundet.
 
Specialet finder, at magteliten overordnet har en ganske høj tilstedeværelse på sociale netværkssider, som dog adskiller sig fra den øvrige befolkning. Magteliten har en signifikant lavere tilstedeværelse på Facebook og en signifikant højere tilstedeværelse på Twitter og LinkedIn end den øvrige befolkning.
 
Specialet giver med udgangspunkt i Bourdieus praksisteori og Meyrowitz’ medieteori tre forklaringer for magtelitens tilstedeværelse på sociale netværkssider, som især knytter sig til begreberne social kapital, kulturel kapital og selvfremstilling. Specialet diskuterer slutteligt, hvordan tilstedeværelsen på visse sociale netværkssider frem for andre reflekterer individets sociale klasse; hvorvidt magteliten agerer som en social gruppe på sociale netværkssider, og hvorvidt sociale netværkssider har et potentiale til at demokratisere eliten.
 
Specialet er skrevet af Rasmus Blomqvist, der er uddannet i digital design og kommunikation fra IT-Universitetet i København. Specialet er skrevet i foråret 2016, og det blev vurderet til karakteren 12. 
 

Relaterede artikler

Hvorfor er der så få sjove politikere? - De danske politikere bruger næsten ikke humor på Facebook, og når de endelig gør det, bruger de den type, der virker dår...
Lær SoMe af mormor - Hvordan kan jeg få mest muligt ud af mit content? Det er uden tvivl lidt hipster-smart pludselig at prøve at være autent...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

41 JOB

Journalist

Se alle job Indryk job

Ugens profil

Julie Bauer Larsen

Julie Bauer Larsen bliver ny leder af Kommunikation og Fundraising hos foreningen Grønlandske Børn fra december. Hun kommer fra en stilling som kommunikationsansvarlig i Røde Kors Hovedstaden.   

Job

Studentermedhjælper

Frist: 5. december

Kampagneleder

Frist: 2. december

Journalist

Frist: 12. december kl. 12.00
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.