Men det er altid set fra et rådgiverperspektiv, hvor du skal hjælpe virksomheden med at navigere i det nye ukendte farvand. Det er jo godt nok. Men hvad med dig selv? Hvordan bliver dit arbejde som kommunikatør disruptet? Her er et par nærliggende muligheder.
--- Brian Due og Timme Munk holdt et foredrag om dette emne i regi af EACD. Slides fra deres præsentation kan downloades her.
Du arbejder med viden foran en computer. Det er guf for en robot.
Nogle få jobs forsvinder helt. Men det store scenarie er, at mange delelementer af eksisterende jobs bliver automatiseret. Derfor deler vi typisk et arbejde op i de arbejdsfunktioner, det består af. Afgrænsede dele af dit arbejde kan identificeres og tilrettelægges for en computer.
Du sidder garanteret foran en computer det meste af dagen og udnytter de muligheder, som systemer har. Den del af dit arbejde, der handler om møder og netværk, får du for dig selv et stykke tid endnu. Men efterhånden som systemerne bliver mere intelligente, vil de overtage funktioner foran computeren, der indeholder dataindsamling, -analyse og -anvendelse.
One ring to rule them all – Drømmen om dashboards
Marketing har altid været et skridt længere foran med automatisering, fordi der altid har været mere at tælle på. Og computere elsker som bekendt tal. Dashboards har været anvendt i en del år. Med kunstig intelligens bliver de nu bedre til at automatisere store dele af kommunikationsarbejdets værdikæde.

Eksempel på et dashboard, hvor data omsættes til grafiske findings og videre frem til en tekstproduktion (i højre side). Alt automatiseret i Tableaus system. Kilde: Automated Insights.
De kan fx suge data fra Social Listening-tools, som fx SimplyMeasured, og derved udføre automatiseret monitorering af marked og opinion. De kan løbende foretage automatisk dataindsamling fra en lang række touchpoints. Algoritmer med Natural Language Generation (NLG) producerer selv realtime-budskaber og distribuerer via digitale kanaler.
Og det eneste, du skal gøre, er at overvåge det en gang imellem i et stort forkromet dashboard. Så du beholder måske dit arbejde, men dine kollegaer ryger i svinget. Eller hvad?
Pressemeddelelsens genfødsel
Et godt eksempel på et stykke afgrænset arbejde er pressemeddelelsen. Selvom den er blevet lagt i graven mange gange, findes den stadig i bedste velgående. Men faktum er, at en robot i dag kan skrive pressemeddelelsen hurtigere og bedre, end du kan. Så hvad skal du lave i stedet?
Den artikelskrivende robot
Robotten kan ikke være kreativ, indvender du. Korrekt. Men for nylig blev et stykke robot-kunst solgt for ca. 3 mio. kr., og robotten kan også skrive langt mere kreativt, hvis du fodrer den med kreative tekster, den kan lære fra. Så måske er denne artikel, jeg skriver lige nu, skrevet af mit robot-alter ego. Washington Posts robot har fx skrevet over 850 artikler indtil videre. Og snart kan vi ikke kende forskel mere. Og er der noget, kommunikationsfolk laver, så er det at skrive. Så hvad skal du i stedet lave?

En robot i Japan gik videre i den litterære konkurrence Nikkei Shinichi Hoshi Literary Award og var faktisk ved at vinde. Bevares, den fik menneskelig hjælp til rammerne for fortællingen, men producerede ellers resten. Der er efterhånden kreativitet for skillingen i kunstig intelligens. Kilde: Asian Scientist.
Når robotten bliver mere personlig end dig
Meget kommunikation er stadig massekommunikation. Det rammer ikke særlig bredt. Personaliseret marketing ses som irriterende reklamer på Facebook. Men personaliseret kommunikation kan gøre mere, end afdelingen nogensinde har gjort. Ved fx at suge data fra vejr og geodata og kombinere med kundens personlige data kan en robot sende personaliserede beskeder.
For eksempel i forsikringsbranchen, hvor robotten kan varetage kommunikation til kunden i realtime, når fx en storm nærmer sig. Så når robotten nu ikke længere blot overtager noget af dit eksisterende kommunikationsarbejde, men også udfordrer dig på helt nye kundevendte services, hvad er så din merværdi?
En hilsen fra en forsikringsrobot til en kunde. Baseret på data, den selv suger ind og omformer til tekst i en mail.
Farvel til dit stakeholderarbejde
Det er menneskeligt krævende at lave et godt stakeholdermapping-arbejde. En klassisk kommunikationsdisciplin, som også krævede adgang til nogle netværk og personlige møder. Men i dag suger algoritmer data fra alle åbne danske databaser og vurderer derudfra, hvor vigtige personer er, og hvor meget magt de har.
Se fx magt-/elitenetværket, der er en omfattende database, der består af 4.980 fora med i alt 49.990 poster. Så farvel til dit omfattende analysearbejde i stakeholdermapping.
Dataficeringen slår dig helt ud – måske
Vi har slet ikke set, hvad dataficering reelt vil sige endnu. Med internet og sensorer i alt vil dataeksplosionen blive ekstrem. Det vil helt ændre på måden, kommunikation bliver udført på. I kombination med data fra computer vision-teknikker og data fra wearables bliver det muligt for en computer at omforme al fysisk adfærd til data.
Én ting er at udnytte adfærdsdata rent analytisk. Det er en guldgrube i forhold til at forstå kunderejsen. Noget andet er at kommunikere direkte til dine kunder gennem internet-devices. Bare rolig, det vil robotten nok også gøre. Så kan du lave andet vigtigt arbejde.
Du må op i værdikæden
Det var blot lidt input. Som kommunikatør skal du også huske dig selv. Det er ikke kun din virksomhed, der bliver radikalt udfordret af digitaliseringen og robotternes indtog. Det er også dit arbejde.
Og svaret er som altid det samme: Det handler om at differentiere sig på det, computere ikke kan gøre bedre. Det er op i værdikæden og tættere på de “menneskelige kompetencer”. Selvfølgelig skal viden om data og teknologiudviklingen følge med.
I må indføre robotterne og det store dashboard. Ellers bliver I ædt af IT og marketing. Men det vigtigste er fortolkningen, service-/oplevelsesdesignet og den strategiske indsigt. Det er gammeldags kompetencer, men de bliver kun vigtigere end nogensinde før.