Selvsikker selvmålsselfie?

Q om Khader: ”Kan man slikke sol og være sygemeldt samtidigt? Naser kan!” Det var et malplaceret mediestunt, da Naser Khader postede sin potente sommerselfie. Sagde medieparnasset. Men måske styrker Khader sin position og taler direkte til sine vælgere uden om mediernes dom?
Søndag den 8. august lagde Naser Khader et billede op på Facebook ledsaget af blandt andet disse ord: ”I am back – rask og i god form.” Det har kritikere set som en provokation. Hans sygeorlov sluttede 1. august. På hans skuldre er tatoveret “To be continued...”. Kilde: Naser Khaders Facebook.
Søndag den 8. august lagde Naser Khader et billede op på Facebook ledsaget af blandt andet disse ord: ”I am back – rask og i god form.” Det har kritikere set som en provokation. Hans sygeorlov sluttede 1. august. På hans skuldre er tatoveret “To be continued...”. Kilde: Naser Khaders Facebook.
Henrik Qvortrup havde som chefredaktør på Se og Hør et sammenstød med Naser Khader i 2007. Qvortrup mener, at Khader spiller efter egne regler i medierne. ”Naser ved præcis, hvad han laver. Han giver ikke op uden kamp,” siger han

Khaders opslag på Facebook søndag middag har sat både Facebook og Twitter i brand. Og åbnede Tirsdagsanalysen på TV 2 News tirsdag aften.

Khader er ubetinget ugens ubetinget mest kommenterede og også kritiserede mediefænomen.

Vi kender alle ordene, for kommentatorerne har repeteret dem igen og igen, mens de i et mix af fryd, fornøjelse og forargelse har kritiseret og analyseret dem:

”I am back – rask og i god form,” lyder de – med denne opfølgning: 

”Jeg er ikke perfekt, men jeg elsker Danmark og er klar til kamp!”

 

Den friske fyr har flankeret genopstandelsen med et selvportræt, der viser en fysisk stærk og umiddelbart sund mand, der på en baggrund af et bjerglandskab understreger indtrykket af uformel feriestemning ved at blotte øverste del af sin gyldne torso, hvor en tatovering snor sig hen over kravebenet: ”To be continued...”.

Den tatovering er beskrevet i bogen Under Nålen. Naser Khader har i alt 12 tatoveringer. Denne er nummer 11 i rækken. Den har et religiøst budskab, der skulle handle om livet efter døden.


"Under nålen" er skrevet af Tue Blædel og Tony Scott med billeder af Jan Grarup.
 

Facebookflirt med Pernille?

Hans politiske kollega Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige, har – som tusinde andre – svaret på opslaget. Hvor andre er kritiske, skriver hun: ”Velkommen tilbage”. Det er et af de få svar, Naser Khader har svaret på: ”Tak Pernille”.
 

Den lille passiar i det åbne digitale landskab fandt sted samtidigt med, Pernille Vermund kunne ses hos Berlingske på en tømmerflåde, da hun skulle lancere partiets nye ambitiøse økonomiske plan.

 

Pernille Vermunds medieoptræden fik Lisbeth Knudsen til at replicere på Twitter, at der var tale om en ”ny visuel standard”.

 

Hilsnerne falder samtidigt med, at Det Konservative Folkeparti afventer resultatet af en advokatundersøgelse, efter flere kvinder har anklaget Naser Khader for seksuelle krænkelser.

Hvad skal vi lægge i det? En varsling om et muligt partiskifte? En alliance, der med kropslige og visuelle signaler er i vovet opposition til #MeToo?


”Jeg konsekvensberegner ikke mine holdninger.” Naser Khader, fra Nasers lille sorte.

 

Et banalt opslag

Isoleret set, er Naser Khaders feriefoto et næsten banalt bidrag til den rituelle strøm af selvpromoverende hverdagsselfies fra politikere, der skal skabe en hyggealliance med vælgerne.

Et lille pust til gløderne i det digitale lejrbål. Helt efter alle anvisninger i den SoMe-ABC, som i dag er en obligatorisk del af partiernes opdragelse af de folkevalgte.

Hvis omstændighederne var anderledes, ville den manøvre sågar være yderst glædelig.

Et ambitiøst og hårdtarbejdende menneske har været sygemeldt med stress. Han har været indlagt på Hvidovre Hospital. Partiet, som han har været medlem af i godt 12 år, har selvfølgelig sendt smukt arrangerede blomster. Og nu melder han sig klar igen.

Det dekorerede menneske er klar til tjeneste igen. Hans opslag er en honnør for flaget og alt det danske.

Samlet ville Naser Khaders performance på Facebook således i sin arrangerede maskulinitet kombineret med hans magtposition næsten kunne være … sexet – hvis den havde fundet sted før, scenen skiftede, og tilbedelsen af Naser Khader eroderede omkring ham:


 
 
 
 
 

Især et menneske kender Naser Khaders offensive instinkter. Henrik Qvortrup, ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet, har tidligere haft venskabelig omgang med politikeren. Hans analyse lyder:

”Naser ved præcis, hvad han laver. Han giver ikke op uden kamp.”

”Det er slet ikke Twitter-segmentet, han taler til.” Henrik Qvortrup

Timingen er helt afgørende:

”Om lidt er han så meget på røven, at hvis noget skal redde ham, er det at forevige sig i bar overkrop. Sådan tænker han. Den selvsikkerhed er ret imponerende,” siger Henrik Qvortrup – og understreger sin pointe:

”Jeg mener: Billedet er taget, mens han er på sygeorlov fra Folketinget. Kan man slikke sol og være sygemeldt samtidigt? Naser kan! Det kræver en vis frækhed at lægge sådan et billede op.”

”Alle kvinder flokkedes omkring ham. Alle ville have lidt af ham.” Henrik Qvortrup
 

Naser og flødeskumsfronten

Og inden vi dykker ned i det forløb, der både har formet mennesket Naser Khader og støbt kuglerne mod ham, så lad os dvæle ved en gennemgående pointe, der er helt afgørende, for overhovedet at forstå, hvad vi ser.

Naser Khader agerer, som han gør, fordi han er blevet ubetinget tilbedt for bare at være sig selv – af både magten og kvinder. Som dreng var han tilskuer til en ubarmhjertig krigerisk råhed i Syrien. Derpå er han vokset op på flødeskumsfronten kaldet Danmark.

Han er en macho, der stadig ser sig selv som uovervindelig.

”Han har ikke fået kalibreret til sin nye livssituation. Naser Khader er ikke længere vores yndlingsperker. Han floppede med et parti. Kom så ind i De Konservative, der var mindre ”street”, de steder han færdedes. Det har han ikke justeret efter,” siger Henrik Qvortrup.

Hvorfor?

”Det steg ham til hovedet. Og så er det svært for ham at kapere, at hans vilkår i dag er ændret helt afgørende.”

 

Udgivelser:

  • Den duftende have, 2019
  • Hjertet bløder - arabisk forår og opløsning, 2015
  • Bekendelser fra en kulturkristen muslim, 2013
  • Naser Khader og folkestyret, 2005
  • Tro mod tro med Kathrine Lilleør, 2005
  • Modsætninger mødes med Bent Melchior, 2003
  • Nasers Brevkasse, 2001
  • Khader.dk med Jakob Kvist, 2000
  • Ære og Skam, 1996

 

Naser Khader har beskrevet sig selv og sit liv i onlineudgivelsen Nasers lille sorte, hvor han præsenterer sig over for vælgerne.

Han lægger ud med dette citat fra Winston Churchill:

“Du har fjender? Godt. Det betyder, at du har stået fast på noget på et tidspunkt i dit liv” – som han følger op med dette udsagn fra sig selv:

”Jeg konsekvensberegner ikke mine holdninger.”

Og hvis du læser videre, tegner der sig hurtigt et billede af en mand, der ikke lægger selfies op for at blive hyldet af parnasset – men for at vise, hvem han er. Lige meget hvad.

”Jeg bryder mig ikke om flokmentalitet eller argumenter som “det har vi altid gjort” – disse preller af på mig,” skriver han.

For Naser Khader har oplevet ting, der er betydeligt mere rå og konkrete end verbal modstand på Facebook og i kommentatorernes analyser på Twitter.

”Jeg glemmer aldrig borgmesteren i den landsby i Syrien, hvor jeg boede som barn. Han var imod regimet, og derfor blev han fængslet og tortureret. Vi spillede fodbold på markedspladsen, da de kom og sparkede ham ud af en bil. Han var død, og han lignede et skelet,” skriver han i Nasers lille sorte.

Naser Khader kom til Danmark som 11-årig. Faderen var ufaglært gæstearbejder, og Khader greb forbilledligt mulighederne i det nye land. Han blev den første indvandrer, der blev student, noterer han.

Det er den position, han bedriver sin politik fra. En ubetinget kærlighed til overflødighedshornet Danmark, der også fik ham frem i forreste linje i kampen for ytringsfriheden, da Muhammed-krisen rasede:

”Min rejse begyndte i en landsby i Syrien, hvor jeg red på et æsel og levede i pagt med naturen, og den bragte mig til Danmark, hvor jeg er blevet valgt ind i Folketinget. Det er min danske drøm. Jeg har alt at takke Danmark for,” skriver han.

 

Feteret af Danmark

Og – kan man tilføje – Danmark har kvitteret ved at anprise ham i en grad, som ikke-etnisk danske meget sjældent oplever. Faktisk aldrig. Han er blevet ophøjet, tilbedt og beundret. Ubetinget.

”For 20 år siden var Naser Khader fetereret i en grad, du ikke kan forestille dig. Hvis der fandtes en yndlingsperker i Danmark, så var det ham. Hele The Establishment elskede at blive set med ham op gennem 90’erne,” siger Henrik Qvortrup, der oplevede det hele på meget tæt hold og måske med en øl i hånden.

”Jeg var i byen med Naser i starten af 00’erne. Det var et sælsomt optrin, når han bevægede sig ind på en bar. Alle kvinder flokkedes omkring ham. Alle ville have lidt af ham. Han var Radikal og af anden etnisk herkomst. De blev meget bløde i knæene.”

Den selvbevidste mand fik lang snor. Henrik Qvortrup mener, at danskernes sympati for Naser Khader også gav politikeren fordele, da Se og Hør i 2007 satte spørgsmålstegn ved skattebetalingen i forbindelse med et håndværkerbesøg hos Khader.

”Naser Khader spiller efter helt andre regler og fik lov at spille efter egne regler,” forklarer Henrik Qvortrup.

”Vi så hans fighterånd, da Se og Hør skrev, at der var noget rod i hans brug af håndværkere. Han kaldte mig et svin og fik enorm opbakning i sin kritik. Havde det været enhver anden politiker, ville folk ikke have rykket sammen omkring ham i den grad.”

”Selvfølgelig skal vi som medie sætte spørgsmålstegn, når det ikke står klart, om der er bilag på regningen. Men dengang var automatreaktionen, at det var synd for Naser Khader.”

 

Khaders hårde forår

I dag er sympatien vendt. Det gik for alvor den forkerte vej for Naser Khaders offentlige anseelse i april 2021, hvor Berlingske udgav en artikel, hvor flere personer fortalte, at Naser Khader havde været truende, efter de havde udtalt sig kritisk om ham – og at han havde kontaktet deres arbejdsgiver.

Det var efter den omtale, at Naser Khader tog den sygeorlov, der udløb 1. august 2021.

Det var præcis her, at Naser Khaders fald hos Konservative begyndte, og partileder Søren Pape tog afstand fra Khaders opførsel.


”Det har jeg været i dialog med Naser om. Og vi er helt enige om, at det ikke skal gentage sig. Naser er nu sygemeldt – og det bør alle respektere. Uanset hvad der fik bægeret til at flyde over,« lød det i Berlingske.

Og Naser Khader forsøgte selv umiddelbart efter at afbøde konsekvenserne gennem et opslag på Facebook.

 

”Jeg har skrevet i afmagt for at få luft, og jeg har skrevet for at markere, at jeg ikke vil finde mig i hvad som helst. Og jeg kan godt se, at det var forkert,” undskylder han.

Meget tydede dermed på, at han havde landet den på klassisk kommunikeret vis. Uden at nogen anede, om han virkelig angrede. Men signalet var rigtigt.

 

Anklager om sexovergreb

2. juli 2021 detonerer endnu en mediebombe. En række kvinder fortæller DR, at Naser Khader har forgrebet sig seksuelt på dem i perioden 1999 til 2019.

Det er præcist samme tidsspænd, hvor Naser Khader som en meget ombejlet person har bevæget sig fra at være lokalpolitiker i København til at være profileret politiker og meningsdanner på landsplan.

Han har altså angiveligt penduleret mellem offentlighedens kærlighed og private krænkelser. Khader afviser alle anklager.

Og det er præcis her, i en situation, hvor både han og partiet er maksimalt presset, at han vælger at oprette en profil på Twitter – og dagen efter anklagerne skriver sit hidtil eneste tweet:

”Smuk dag! #dkpol” under biografien ”Frisk fyr for @konservativedk”.

Det kunne være eksploderet – men effekten er begrænset. Naser har 19 følgere. 

”Dem han taler til, tænker, at de kvinder nok selv har været ude om det.” Henrik Qvortrup

 

Mens vi venter på Plesner

I disse dage venter vi på, at advokatfirmaet Plesner bliver færdige med undersøgelsen af de seksuelle anklager mod Naser Khader. 

”Jeg kan ikke sige, hvornår undersøgelsen er klar. Advokaterne får den tid, som de skal bruge,” forklarer partiets pressechef, Filip Lauritzen.

”Naser deltager selv i undersøgelsen med hans advokat – og han vil selvfølgelig få mulighed for at læse den igennem før en eventuel offentliggørelse,” uddyber han.

Mange har allerede dømt ham ude – eller meget svækket.

”Det virker respektløst, og det virker tonedøvt,” lød det fra ekspertvældet i fagbladet Journalisten.

Den analyse ville være præcis – hvis vi ikke talte om Naser Khader.

Opslaget på Facebook er Naser Khaders forsøg på at etablere en platform, der er uafhængig af advokatundersøgelsens konklusion. Han er en kriger, der er kommet hjem fra bjergene i Syrien med blottet bryst og stor lyst til mere.

I Mogensen & Kristiansen udlægges teksten blandt andet således den 10. august:

Michael Kristiansen: ”Hvis nogen fik et chok er det De Konservative,” lød det – med opfølgningen: ”Det sætter dem i en besværlig situation!”.

Peter Mogensen: ”Han er klar til kamp. Han ved godt, at de ikke ved, hvad de skal gøre ved ham!”

Henrik Qvortrup er enig:

”Nu kommer der snart en advokatundersøgelse, og hvis det var vanskeligt før for Konservative at handle, så er det ikke blevet nemmere. Det er det, fighteren viser her,” siger Henrik Qvortrup.

– Min oplevelse er, at han taler uden om parnasset. Han er i en kategori, hvor han vælger ikke at tænke på medierne og kommentatorerne?

”Det har du ret i. Twitter er ved at gå ud af sit gode skind, fordi han er anklaget for overgreb på flere kvinder og nu står frem på den facon. Men det er slet ikke Twitter-segmentet han taler til. Dem han taler til, tænker, at de kvinder nok selv har været ude om det. Naser er ligeglad med, hvad medierne mener.”

– Tror du, det lykkes for ham at gøre comeback?

”Hvis rapporten ikke er meget klar og kritisk, men mere ”på den ene side og på den anden side”, så bliver det meget svært at trække tæppet væk under ham efter det offensive move. Han udstiller sig selv og spiller på, at vi som mennesker ikke er ufejlbarlige. Samtidig er Konservative jo et parti, der hylder nogle retssikkerhedsprincipper.”

 

Kommunikationsforum har forelagt kritikken og analysen i denne artikel til Naser Khader.


 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også