Der er højt til himlen, og kejseren er langt borte

Vi ser det gang på gang. Kina er ikke et oplysningsland. Medier skal opdrage, ikke oplyse, de skal understøtte Kommunistpartiet – dvs. magthaverne, også når de kludrer i det. Gradueret over en større skala har magthaverne i Kina håndteret deres seneste helbredskrise mere effektivt end tidligere tilfælde. Men hos mig ville de også denne gang dumpe til eksamen i effektiv kommunikation.
I løbet af få uger er 2019-nCoV forfremmet fra en temmelig ukendt til farlig og omsiggribende epidemi, der får globale børskurser til at rasle ned af frygt for, at virus skal lægge Kina helt ned. Foto: Getty Images
I løbet af få uger er 2019-nCoV forfremmet fra en temmelig ukendt til farlig og omsiggribende epidemi, der får globale børskurser til at rasle ned af frygt for, at virus skal lægge Kina helt ned. Foto: Getty Images
af Mette Holm
Et kendt kinesisk ordsprog lyder således: Der er højt til himlen, og kejseren er langt borte. Jo længere fra magtens centrum, jo større frihed. Eller …? Faktisk har lokalmyndighederne i Hubei-provinsens hovedstad, millionbyen Wuhan, hvor den nye virus udsprang, netop oplevet det modsatte.
 
Wuhans borgmester, Zhōu Xiānwàng (周先), undskyldte, iført maske, i weekenden på landsdækkende fjernsyn, sin utilstrækkelige oplysning om en ny coronavirus, 2019-nCoV, som i over en måned har bredt sig fra byens marked med ferske madvarer. ”Vi har ikke oplyst i tide og heller ikke benyttet effektive kanaler til oplysning, som kunne styrke indsatsen”.
 
 
Et af millionbyen Wuhans madmarkeder, hvor den nye coronavirus menes at være opstået. Foto: Getty Images.
 

Og nok så interessant påpegede Zhōu ligeså, forsigtigt uden i direkte vendinger at kritisere magthaverne i Beijing, at hans lokalregering skulle have centralmagtens accept, før han kunne oplyse og advare offentligheden om virus.

 

Disaster-management i bogstavelig forstand 
Siden er ministerpræsidenten, Li Keqiang, trådt i karakter og har overtaget styringen med bekæmpelsen af virus, som dog stadig hastigt breder sig. Han tog til Wuhan og holdt peptalks for at opmuntre hospitalspersonale, syge, bygningsarbejdere og var med til første spadestik af et nyt hospital. Svært at sige, hvad det skal gøre godt for – udover at sende det klare signal, at nu tager regeringen affære – omsider, kunne man tilføje.

 

 

2019-nCoV, der rammer lungerne og kan være dødelig, er opstået i millionbyen Wuhan i det centrale Kina. Arnestedet er byens grossistdyremarked, skaldyrsmarkedet, der udbyder alt, hvad hjertet kan begære – og mere til! Almindeligt kød, svin, ko, får og fjerkræ. Dertil kommer ikke bare vildt, men vilde dyr: desmerdyr, grævling, flagermus, slange, krokodille, skorpion, skolopender, hulepindsvin og salamander. You name it, they sell it.
 

Hemmeligholdelse frem for bekæmpelse 
Der skulle gå 40 dage fra virus blev opdaget, til dens eksistens blev offentliggjort. Men så blev der også udstedt forbud mod at sælge vilde dyr på kinesiske fødevaremarkeder, ligesom først Wuhan og siden andre millionbyer har indført ind- og udrejseforbud. På Kinas sociale medier er der massiv kritik af, at myndighederne indledningsvist brugte dyrebar tid på at forhindre offentliggørelsen af virus frem for at søge at bremse udbredelsen af den.

 

 

Link til graf over virusspredningen, hvilket konstant opdateres.

 
Kinas ellers på papiret strikse og fortræffelige hygiejnekrav blev ikke overholdt på skaldyrsmarkedet i Wuhan, så virus har bredt sig, formentlig overført fra en flagermus til et desmerdyr og så til et menneske, der tilberedte eller på anden måde håndterede det døde dyr.
 
Derpå er virus nærmest eksploderet, bl.a. fordi kineserne i disse dage fejrer kinesisk nytår og ifølge kalenderen skulle have fejret overgangen til Rottens År fra Grisens i weekenden. Det betyder dels, at de skal feste med de største – og i vore øjne ofte særeste – delikatesser, dels at de farter omkring i det ganske land med bus, tog, bil og fly i en folkevandring, der faktisk er verdens største.
 
Rejser til og fra først Wuhan og siden også mange andre millionbyer i Kina er blevet forbudt i forsøg på at bremse smitten. Kineserne bliver rasende, hvis de uforskyldt ikke kan være sammen med familien i nytåret, så rejseforbuddet er ilde set. Billeder fra de kinesiske storbyer viser helt usædvanligt mennesketomme gader, bus- og jernbanestationer, og er der mennesker på, er de formummet som bankrøvere bag masker.
 
 
Næsten mennesketomme gader i Wuhan. Foto: Getty Images.
 
 
For netop i disse dage plejer hundredvis af millioner af mennesker at rejse hjem for at fejre nytåret med familien. Bare ikke i år. Det har den galopperende udbredelse af 2019-nCoV sat en stopper for. Adskillige millionbyer er nu omfattet af ind- og udrejseforbud, nytårsfejringen er officielt udskudt fra søndag d. 26. januar til nu på fredag, ligesom skolernes nytårsferie er blevet forlænget. Mange storbyer er omfattet af regulær karantæne. Det er spændende, om der bliver udbetalt erstatning for billetter til alle de aflyste bus-, tog og flyveture; en sag blandt mange, der ligger kineserne vældigt på sinde.
 
Spørgsmålet er sprængfarligt, for tilliden til myndighederne er afgørende for at bekæmpe udbredelsen af virus, og når kinesere, der i månedsvis har glædet sig til gensynet med familien, ikke må rejse hjem, risikerer det at skabe yderligere problemer frem for samarbejdsvilje og tillid. Fx nåede fem millioner mennesker at forlade Wuhan, inden rejseforbuddet trådte i kraft, bl.a. fordi det var annonceret i forvejen, så folk der kunne, nærmest flygtede for at nå ud, inden fælden klappede.
 
I Hubei-provinsen er 35 millioner mennesker i karantæne. Og mange af dem er vrede på myndighederne over, at det skulle tage 40 dage fra virus blev opdaget, til offentligheden fik kendskab til den – og så tog forholdsreglerne hysterisk fart til noget, der ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er ’dramatisk handling’, som ministerpræsident Li Keqiangs pludselige engagement.
 

JP’s flag bekvem afledning 
Så det var ganske bekvemt til at aflede den nationale vrede opmærksomhed, da danske Jyllands-Posten – formentlig aldeles uforvarende – illustrerede den omsiggribende virus ved Kinas flag med coronaviruslegemer i stedet for de sædvanlige fem gule stjerner på rød baggrund, hvor en stor stjerne symboliserer Kinas altoverskyggende Kommunistparti, og fire mindre i dens kredsløb skal symbolisere Kinas fire sociale klasser, som nu om dage er bønder, arbejdere, småborgere og patriotiske kapitalister (de to sidstnævnte har i nyere tid erstattet soldater og mindretal).

 
Helt i tråd med Kinas nye offensive og i grunden udiplomatiske diplomati, som er kalkeret fra Donald Trumps stil med aktive ambassadører, der forholder sig aggressivt i den offentlige debat, forlangte Kinas ambassadør til Danmark, at Jyllands-Posten og tegneren undskylder over for det kinesiske folk, hvis følelser, siger ambassadøren, avisen har såret med tegningen. Det kommer næppe til at ske, ligesom Kina fornuftigvis holder den danske regering udenfor. For i Danmark er medierne – i modsætning til i Kina – uafhængige af staten, og vi har et betydeligt mål af pressefrihed, især hvis man sammenligner med Kina.
 
Men det var bekvemt for magthaverne, at den ufølsomme danske virusillustration udløste nationalistisk ramaskrig på Kinas sociale medier – kun overgået af postyret om selve virus og myndighedernes indledningsvis klodsede håndtering af den.
 
I løbet af få uger er 2019-nCoV forfremmet fra en temmelig ukendt til farlig og omsiggribende epidemi, der får globale børskurser til at rasle ned af frygt for, at virus skal lægge Kina helt ned. I forvejen er Kinas præsident og chef for Kommunistpartiet, Xi Jinping, presset af flere ubekvemme sager, handelskrig med USA, opstand i Hong Kong, demokratibegejstring på Taiwan, brutal undertrykkelse af uighurer og andre muslimer i Xinjiang – og nu virus, der ifølge officielle oplysninger på kort tid (frem til i dag, onsdag) har dræbt flere end 120 mennesker i Kina, mens små 6.000 foreløbig er smittet. Tallet er hastigt stigende.
 

Forstærket indsats – som kun Kina kan 
Al kritikken til trods er beredskabet ved coronavirus klasser over måden, Kina håndterede den ligeledes dødelige SARS-epidemi i 2002-03, for slet ikke at tale om hiv-smitten i Henan-provinsen i 1990’erne. Her kostede myndighedernes indledende reaktion mange menneskeliv: Fornægtelse efterfulgt af tavshed, hvorpå Verdenssundhedsorganisationen, WHO, blev forhindret i at besøge Guangdong, hvor virus opstod; alt sammen direkte forhindringer for inddæmning og bekæmpelse. Medier og aktivister, der forsøgte at oplyse om henholdsvis hiv og SARS, fik mundkurv på; mange blev endda fængslet. Onsdag passerede udbredelsen i Kina (endnu ikke på verdensplan) af 2019-nCoV SARS, som er en beslægtet virus: SARS-CoV.

 
Til gengæld reagerer magthaverne i Kina denne gang – trods den store forsinkelse – hurtigere end i 2002-03. Et SARS-karantænehospital i Beijing er blevet genåbnet, og – hold fast – i denne uge indledtes opførelsen af to nye hospitaler til indsatsen mod den nye coronavirus i Wuhan. (https://youtu.be/UoErujrHgAI) Hospitalerne skal stå færdige på mandag. Se, det må man da – trods alle forsinkelser – kalde hurtig respons. Måske skal man lige vente at se, hvordan det går. Men faktum er også, at både militær- og helbredspersonale fra andre egne i Kina nu er sat ind i bekæmpelsen.
 
 
 
 
Coronavirus smitter også under inkubationstiden på op til 14 dage, og derfor anslår dekanen på medicinsk fakultet på Hong Kong University, at mindst 44.000 er smittet i Kina, og at tallet fortsat stiger. Det tal vil Kina ikke forholde sig til.
 
Virus er værst i Hubei, men har bredt sig til andre kinesiske byer. Der har været dødsfald i Beijing, Shanghai og på øen Hainan. Den er også fundet i ti lande uden for Kina, i Asien, Australien, Canada, Frankrig og USA. Tallene og udbredelsen stiger meget hurtigt. Mistanke om tilfælde i Sverige og Danmark har vist sig ubegrundet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også