Kforum anmelder politiske kommentatorer
Velkommen til Kommentariets diktatur

Skrevet af

Redaktionen Kforum

1014 artikler

57 indlæg

Valget kommer snart. Hvilke kommentatorer skal du vælge at læse? Dem, der kan udlægge, hvad DONG-sagen, dagpenge, valgdato og den globale opvarmning betyder for slagets gang på Christiansborg. Dem, der ved, hvad Helle tænker, og hvor Lars Løkke har drukket sin seneste fadøl. Men hvor gode er de egentlig, når det kommer til stykket? Her er Kforums kommentar.
Her kommer Kforums uforbeholdne, uforudsigelige liste over kommentatorernes kompetencepalet og baggrund for at udtale sig, som de gør. Vi pointgiver dem fra plus 5 til minus 5. Hvor plus 5 er bedst. Det hele bygger naturligvis på anonyme kilder. Nogle gange kan det jo være godt at smage sin egen medicin off the record. Dem, som ikke er med, har vi glemt hvad hedder eller mener. Ingen yderligere kommentarer herfra.
 
Illustration: Davidson grafisk.
 
Thomas Larsen
Mangeårig kommentator med fast plads hos Berlingske.
 
Kilde: Gyldendal. 
 
Højreorienterethed: +4
Orakelværdi: -1
Selvstændig tænkning: -4
Kildepleje: -4
 
Samlet kommentatorscore: -5
 
Ja. Bum. Ingen fatter rigtig, hvad han laver. Ingen har set ham på Christiansborg for nylig. Hans ”analyser” er konstateringer af det åbenbare med flere dages forsinkelse. Der spekuleres meget i journalistmiljøet over, hvad det er, manden har på Lisbeth Knudsen. Hans rygte er aldrig rehabiliteret, efter at han som den sidste mand, udover selvfølgelig Anders Fogh selv, fastholdt, at Anders Fogh ikke var på vej til Nato. Han blev talerør for Venstres top, ikke analytiker. Og det er han nok stadig. Et selvstændigt billede på Berlingskes krise.
 
Kilde: Twitter. 
 
Lars Trier Mogensen
Kommentator på Information og vært på Det Røde Felt på Radio24syv.
 
Højreorienterethed: -4
Orakelværdi: +3
Selvstændig tænkning: +4
Kildepleje: 0 (har for travlt med at tale selv)
 
Samlet kommentatorscore: +3
 
Lars var på trods af fortiden på statskundskab ikke DJØF'er nok til det nye Politiken – eller også var der bare for meget gang i gaden, når Lars skrev og snakkede og fægtede vildt med armene og rullede med øjnene og grinte tobakshæst. Hans store force er evnen til at sætte selvstændige dagsordener, noget ingen andre kommentatorer evner. DONG og de hundedyre kampfly er bare nogle af de sager, der har et liv, fordi Lars Trier har formået at give dem det.
 
For klog og for aktivistisk til at være Christiansborg-kommentator, for meget pressehund med hang til politisk lommestratego til ikke at spille spillet alligevel. Det fede er, at du aldrig helt ved, hvordan han sparker til bolden. Og i et felt af meget få venstreorienterede kommentatorer fylder han forholdsvis meget.
 
Kilde. Polfoto/ Lærke Posselt. 
 
Sigge Winther
Kommentator på Politiken, Skyggekabinettet
 
Højreorienterethed: -1
Orakelværdi: +3
Selvstændig tænkning: +3
Kildepleje: +3
 
Samlet kommentatorscore: +8 (den unge darling er altid populær)
 
Har endelig givet Politiken noget analysestof, der er værd at læse. Landets største avis’ førstesektion var tæt på at kunne kede en død mand komplet ihjel, indtil Sigge kom ind og gav lidt liv til analyserne. Mette Østergaards barsel var Sigges gennembrud, alle var enige om, at vikaren overstrålede redaktøren. Formår fint at sætte nogle af de reelt vigtige spørgsmål til debat med sine klummer. Disse beror også på en kontaktflade med landets reelle magthavere – embedsapparatet – hvoraf han jo kender mange fra sit akademiske virke.
 
Spydige typer ville mene, at han spiste for meget af hånden hos nogle få. Men det kommer man jo til, når man render rundt og skriver om de vigtige ting, ingen lægger navn til. Man bliver jo brugt, hvorfor skulle nogen ellers sladre. Er desværre nok for klog til TV. Og man er kommet sig imagemæssigt over samarbejdet med den kulørte Tanja Frederiksen om Løkke-bogen. Alle har jo haft en beklagelig kæreste engang.
 
Kilde: Polfoto/ Lærke Posselt. 
 
Helle IB
Politisk kommentator på Børsen
 
Højreorienterethed: +1
Orakelværdi: +1
Selvstændig tænkning: +1
Kildepleje: +4
 
Samlet kommentatorscore: +7
 
Det danske kommentariat har to classy ladies: Helle Ib og Christine Cordsen. Helle Ibs kommentarer er løbende bulletiner fra krigen på Borgen, og at det ikke er kedeligt, skyldes flid og et godt kildenetværk. Hun mestrer det delikate; at få, hvad hun skal bruge, uden at misbruge nogen. Der er aldrig noget ”jeg mener” i klummerne, måske lidt om smart eller usmart, men aldrig om rigtig og forkert. Regulær kommentator uden dikkedarer. Problemet er, at man ofte skal kæmpe sig forbi Arzrounis sorte galskab for at finde hendes tekster.
 
Kilde: Altinget. 
 
Jarl Cordua
Right wing talkshow-host
 
Højreorienterethed: +4
Orakelværdi: -1
Selvstændig tænkning: -1
Kildepleje: +2
 
Samlet kommentatorscore: +2
 
Det er meget svært at finde ret mange i dansk presse, der faktisk kan lide Lars Løkke og hans bavianer. Men det kan Jarl. Og han kan faktisk se noget smågenialt og løfterigt selv i det moderne Venstres mest fladpandede påhit. Så på den måde – hvis man er en af dem, der ikke rigtig fatter, hvad Venstre er blevet for et parti, kan man følge Jarlen, og så finder du måske ud af det. Det hører med til historien, at en gammel, hærdet liberalfløjkriger som Jarl kender ret mange i dansk politik og bruger sit netværk godt; han har ofte en langt bedre evne til at begribe de reelle baggrunde og motiver i mange partier end mange journalister. Så på den måde udgør han, selvom han har en voldsom slagside, en mere forstandig stemme end mange andre i Kommentariet.
 
Det har også gjort hans højrefløjsprogram med Torben Steno til en af Radio24syvs få succeser. Man skal bare lige screene for den voldsomme glæde ved alt, der har med Søren Pind at gøre. For Søren er guden, der lyser op i mørket, for Jarlen. Og så kan Jarl godt lide ord som ”benhård” og ”kynisk”. Det er nemlig lækre ord.
 
Kilde: Polfoto/ Joachim Adrian. 
 
Rune Lykkeberg
Kulturredaktør på Politiken og kommentator at large
 
Højreorienterethed: +4/-4
Orakelværdi: +5
Selvstændig tænkning: +5
Kildepleje: -5 (for klog til, at det er nødvendigt at ringe)
 
Samlet kommentatorscore: et sted mellem 9 (hvis du tror, Rune er skabs-DF'er og højresnoet) og 1 (hvis du tror, Rune er almindelig, akademisk venstreorienteret).
 
Alle rigtige orakler taler i tunger og koder, der skal udlægges efterfølgende. Ingen af os ved endnu, om Runes fjende er den moderne venstrefløj, der har svigtet underklassen med sit patroniserende og egoistiske dannelsesprojekt. Eller om han i virkeligheden er en god SF’er, der bare er faret vild i Slavoj Zizekske rundkørsler, hvor alt skal vendes på hovedet igen og igen, til alle er helt rundtossede - og den sproglige finesse, hvormed de tilstræbte originaliteter afleveres i sidste ende, er eneste landvinding.
 
Rune elskede Langballe og skrev et helteepos til ham, da han døde. Og han leverede det mest isnende karaktermord på denne regerings to ledere ved at beskrive Vestager og Thorning som de ”...to veninder fra Nordsjælland, fnisende og intime som efter en lykkelig shoppingtur til London”. Er han skabs-DF’er, er han en genial trojansk hest, der spreder total forvirring og desillusion på de to eneste ikke-decideret højreorienterede medier, først Information og nu Politiken. Er han venstrefløjser, må han være mere desillusioneret end alle politiske ringvrag lagt sammen.
 
Kilde: Polfoto/ Mik Eskestad. 
 
Bo Lidegaard
Chefredaktør på Politiken - og kommentator, hvor og hvornår det passer ham
 
Højreorienterethed: 0 (Bo er ikke højreorienteret eller venstreorienteret: Han er systemorienteret)
Orakelværdi: +5
Selvstændig tænkning: +4
Kildepleje: -4 (Han har det bedste netværk – men bruger det vist ikke)
 
Samlet kommentatorscore:  +5
 
Den store orakelværdi stammer fra mandens tunge og forstandige værker om dansk politisk historie. Lidegaard er den eneste, der kan måle sig med Søren Mørch som samtidshistoriker. Man antager jo, at manden har en kanyle nede i en understrøm af dybere sandhedsviden om naturlovene i dansk politik. Alligevel bliver analyserne en omgang ”der er sket noget på den ene side og på den anden side – og nu må vi se, hvad der sker”. Og Bo Lidegaard HAR jo netværket – men det kan man bare ikke læse.
 
Politikens holdningslinje, som han sidder tungt på som en god og kontrollerende bureaukrat, er blevet radikalt systembevarende, DJØF-loyal sovemedicin. Hvor kun aktivisterne på debatredaktionen får lov til at afholde ungdomsturneringer for opmærksomhedshungrende unge akademikere med få måneders mellemrum. Vi savner Madsen, vi savner Trier – vi savner puls. Det er som med Bo Lidegaard som med Elmander og Kahlenberg i Brøndby: Det er fedt, men vi venter stadig. 
 
Kilde: Polfoto/ Kraka. 
 
Peter Mogensen
Kommentator og tænketanksdirektør for Kraka
 
Højreorienterethed: +1
Orakelværdi: -1
Selvstændig tænkning: +3
Kildepleje: -2
 
Samlet kommentatorscore: +1
 
Peter Mogensens største plus som kommentator er hans underholdningsværdi. Han skruer op for retorikken og kompenserer for sit manglende politiske netværk med en solid analytisk indsigt og tung erfaring fra sin tidligere karriere på Slotsholmen. Men man sidder konstant med en fornemmelse af, at Mogensen ikke ved, hvad han skal med sin karriere. Vil han være tænketanksdirektør, kommentator, konsulent eller bare rockstjerne, som dengang han imiterede Bruce Springsteen på Rådhuspladsen?
 
Kilde: Polfoto/ Jacob Ehrbahn. 
 
David Trads
Kommentator og mediepersonlighed
 
Højreorienterethed: +1
Orakelværdi: -1
Selvstændig tænkning: +2
Kildepleje: -2
 
Samlet kommentatorscore: 0
 
David Trads har flere gange forudsagt, at valget ville blive udskrevet. Først var det i februar, så var det i marts osv. Hver gang med lange og velbegrundede forklaringer, men hver gang også helt ved siden af. David Trads har været vidt omkring i medielandskabet. Information, Nyhedsavisen, Berlingske, TV 2 osv. 
 
I tidernes morgen var han også kommentator på det for længst hedengangne magasin Fokus, hvor han blev markedsført som ”Krads Trads”. Han er en underholdende kommentator, men mest af alt er han kendt for sin helt ubetingede tilbedelse af Helle Thorning-Schmidt og hans villighed til at købe Noa Redingtons ideer. Det har længe lignet jobansøgninger mere end analyser.
 
Kilde: Polfoto: Ole Steen.  
 
Hans Engell

Kommentator.
Tidligere partileder og chefredaktør

Højreorienterethed:
+4
Orakelværdi: +3
Selvstændig
tænkning: 0
Kildepleje: -2

Kommentatorscore: +5

Hans Engell er TV2’s foretrukne orakel. Han er en ren overlever, for han har både klaret en
betonklods på Helsingørmotorvejen og en fyring fra Ekstra Bladet. Hans force er, at han er opflasket som journalist i det Berlingske Hus, og desuden har været leder af den konservative pressetjeneste inden han blev minister under Schlüter. Den er svær at stikke, men gør også, at Hans Engell ikke selv mener, at han har brug for at tale med kilder når han skal øse ud af sin analysekraft. Engell er en fremragende motivforsker, og lægger tung autoritet bag selv de mest banale betragtninger.
 
Kilde: Polfoto: Thomas Borberg. 
 
Søs Serup
 
Kommentator og kommunikationsrådgiver
 
Højreorienterethed: +4
Orakelværdi: +1
Selvstændig tænkning: 0
Kildepleje: +2
 
Samlet kommentatorscore: +3

Søs Serup ved, hvad der foregår i Venstre, idet hun både har været spindoktor for Fogh og Løkke. Det giver også ekstra bonuspoint, at hun frivilligt valgte at forlade posten som chef for Venstres spinenhed, da hun ikke var enig i den strategiske retning. I dag driver hun dygtigt sin egen rådgiverforretning og deltager også i diverse spinprogrammer. Man kan som hovedregel ikke huske, hvad hun har sagt, men det er, fordi hun er ekstremt driftssikker og derfor ikke blamerer sig offentligt – som eksempelvis David Trads eller Peter Mogensen.
 
Kilde: Gyldendal og René Riis. 
 
Arne Hardis/Hans Mortensen
Weekendavisens dobbeltwhopper
 
Højreorienterethed: +3
Orakelværdi: -1
Selvstændig tænkning: +1
Kildepleje: +5
 
Samlet kommentatorscore: +8
 
Ingen dømmer syndere hårdere end en frelst skøge. Og få er så hårde ved de røde som de to, der nok engang har haft sympatier dér. Men særligt mænd bliver jo sortere, når de bliver gamle, og Hardis er godt nok glad for, at der blev strammet op på det med indvandrerne. Man aner også, at Mortensen nok synes, at der angres for lidt på venstrefløjen. Men når det er sagt - og man fornemmer, hvordan deres verdensbillede har fået dadbod - så er de bare fremragende.
 
De får skrabet mere ud af Borgens sladder end nogen andre. Ja – særligt Hardis kædes sammen med ganske få personer i det socialdemokratiske gruppeværelse, men man må bare konstatere, at de kommer med det gode sladder – om alle. Den lave orakelværdi skyldes, at de er gemt væk i Weekendavisen, der kun læses af den herskende klasse. Og at det handler lidt for meget om spillet i partiernes galehuse og for lidt om det politiske. Men alle i boblen læser Hardis/Mortensen. Ellers er man bare ikke med.
 

Relaterede artikler

En ny sherif er på vej ind i byen - Her kommer Kforums bud på regeringen 'Lars Løkke Rasmussen II'. Og ja - de Konservative kommer med i regering igen, det ...
Nu kommer kendiskandidaterne! - Det er ved at være transfersæson i dansk politik, hvor sandsynlige usandsynlige halvkendisser handles ind til mere eller...
Når tallene lyver - Mediernes brug af analyser er steget konstant i flere år. Ikke mindst på grund af mulighederne for hurtigt at foretage b...
Tre Treo'er mod Løkkes lidelser - Der er syv grunde til, at Lars Løkke har en grim hovedpine for tiden, og selv de af dem, der ikke skyldes hans lave trov...
STOP den politiske floskelfabrik - Budskabsbanaliteter tegner valgkampen. Velkommen til floskelfabrikken og præfabrikerede, selvindlysende politiske onelin...
Den feje flygtninge-fejlslutning - Udlændingekortet er i den grad blevet brugt i valgkampen, hvor politikerne konkurrerer om, hvem der kan stramme mest op ...
Spin din egen exit - Livet som særlig rådgiver er et liv på lånt tid - for når ministertaburetten skal gives videre, følger det også, at spin...
Dem, der sladrer, vinder - Når man baserer en hel bog om en regerings indre kampe udelukkende på anonyme kilder, så fordrer man, at læseren har eno...
Like Løkke Live - Statsminister Lars Løkke gik live på Facebook 14 timer før, at han mødtes med journalisterne. Er det et demokratisk prob...
Spiller Danske Medier fairplay? - Organisationen Danske Medier, der er interesseorganisation for de store aviser, mener, at public service-institutionen D...
Nu er der VM i Kommentatorkøbing - Nu er der VM, og alle taler om fodbold. Sådan er det. Uanset om du kan lide det eller ej: Den næste måned vil handle om ...
Tre lektier fra et årti med Løkke - Holdningerne til Lars Løkke Rasmussen og hans eftermæle brydes i disse dage, men anerkendelsen af hans strategiske og ko...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

52 JOB

Praktikant

Se alle job Indryk job

Job

Global PR Manager

Frist: As soon as possible

Kommunikationschef

Frist: 1. april

Presserådgiver

Frist: 16. april
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.