Kampen om retten til at definere public service
Public Service i en Brydningstid

Kilde: Getty Images

Skrevet af

Jane-Kristine Demuth

1 artikler

0 indlæg

Specialet er en undersøgelse af Danske Medier og Danmarks Radios sprogbrug forsøger at præge og forandre den offentlige debat om fremtiden for public service. Undersøgelsen tager udgangspunkt i en diskursanalyse af de to aktøreres høringsbreve til Kulturministeriets Public Service-udvalg fra 2014, og afdækker herudfra hvilket værdier og rationaler, der ligger bag aktørernes udtalelser og opfattelser, og herfra undersøges udspringet af konflikter der ses i samtiden omkring public service debatten.
Brydningstiden eller ”kampen om retten til at definere public service”  har forfatteren sat sig for at undersøge fra to af høringens væsentlige aktørers perspektiv. Specialet undersøger, hvordan Danmarks Radio som den største public service-institution i Danmark og Danske Medier, brancheorganisation for de kommercielle medier, positionerer sig i denne brydningstid, og hvordan de ser fremtiden for public service. Dette for at forstå hvilke ideologiske overbevisninger, der er på spil mellem de to aktører, og hvordan de forsøger at præge og forandre debatten efter deres interesser.
 
Specialet tager udgangspunkt i Danmarks Radio og Danske Mediers høringssvar til public service-udvalgets første høring og betragter dem som nedslag i kampen, der repræsenterer, hvordan aktørerne forholder sig til medievirkeligheden i en tid, hvor det er usikkert, hvordan fremtiden for public service ser ud.
 
Problemformuleringen bliver besvaret ved hjælp af metoden kritisk diskursanalyse, hvormed forfatteren har undersøgt aktørernes sprogbrug i høringssvarene. Dette for at afdække hvilke rationaler og ideologiske overbevisninger, der ligger til grund for aktørernes forskellige opfattelser af virkeligheden, og hvordan de gennem disse opfattelser kæmper om at dominere debatten om public services fremtid.
 
Desuden har forfatteren, gennem et samtidshistorisk perspektiv, undersøgt, hvordan aktørenes synspunkter kan være konstitueret af tendenser, der allerede eksisterer i det kulturpolitiske felt og i den offentlige debat om public service. Herunder om aktørernes synspunkter er med til at forandre debatten og bidrage med nye perspektiver eller reproducere en allerede tilstedeværende diskurs inden for mediedebatten om public services rolle generelt. 
 
Specialet er skrevet af Jane-Kristine Demuth på Københavns Universitet og blev bedømt til karakteren 10. Læs hele specialet her.

Relaterede artikler

Selv Barnaby vil hellere bruge smartphone - Det er ikke mange år siden, at børn kunne tale med deres farmor om, hvad de havde set på tv. Men den tid er forbi. "Vi ...
Den endelige sandhed om dødsstjernen DR - Hele pamper-parnasset piber over, at kulturministeren vil rundbarbere DR´s budget på 3,9 milliarder – endnu en gang. Ind...
DR i den mediepolitiske Bermuda-trekant - Aftalen mellem regeringspartierne og Dansk Folkeparti om at beskære DR med 20 pct. er kulminationen på et længere forløb...
Kan du høre lyden af mere lyd? - Radiomediet har gennem sin snart 100-årige historie flere gange været erklæret død, døende eller på vej til at blive ers...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

32 JOB

Kommunikationsmedarbejder

Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Job

Projektleder

Frist: 16. februar

Pressekonsulent

Frist: 19. februar

SoMe- og web-ansvarlig

Frist: 15. februar
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.