Kampen der ikke kan vindes – Et studie af Dansk Boldspil-Union og mediedækningen af VM i fodbold i Qatar 2022

I 2010 fik Qatar tildelt VM i fodbold i 2022, hvilket affødte flere komplekse diskussioner og spørgsmål. Siden da har danske medier dækket netop disse spørgsmål, som rummer værtslandets problemer med menneskerettigheder, korruption og flere fodboldnationers mulige boykot af slutrunden. Det er slutrundens direkte kobling til disse problematikker, som gjorde VM i fodbold i Qatar til en unik case at undersøge for dette speciale.
Foto: Lars Ronbog, Getty Images
Foto: Lars Ronbog, Getty Images
En stigende opmærksomhed omkring begreberne ‘sports washing’ og ‘soft power’ har gjort specialets emne særligt relevant, da flere lande bruger sportsbegivenheder som et politisk værktøj, og det derfor er en problemstilling som mange danske idrætsforbund enten står eller kommer til at stå i fremover.
 
Specialet viste, at mediedækningen blev yderligere intensiveret i oktober 2021 med Herrelandsholdets endelige kvalifikation til VM i Qatar. Der gik diskussionen fra at fokusere på om Danmark skulle afsted til Qatar, til når Danmark skulle afsted til Qatar. Dermed rummer Herrelandsholdets kvalifikation og sportslige triumf også fortællingen om DBU, som mere eller mindre uforvarende havner i en kommunikativ og yderst kompleks omdømmekrise. En krise der er uundgåelig, da DBU holder på, at de hverken kan eller vil undvige slutrunden og dermed kan de heller ikke undvige debatten. Formålet med dette speciale er derfor at kaste lys over de kommunikative problemstillinger, som opstår når danske idrætsorganisationer skal navigere i omdømme-kriser skabt gennem den danske mediedækning.
 
Den metodiske tilgang i specialet bestod af en organisationsanalyse af DBU samt en todelt integreret indholdsanalyse. Først viste en kvantitativ framing-analyse af 221 artikler fra danske landsdækkende medier, at der eksisterede en overvejende kritisk dækning af landsholdets deltagelse i VM i Qatar. Efterfølgende blev 16 artikler udvalgt til en kvalitativ indholdsanalyse for at kortlægge en række interessenters positioner i en afgrænset del af debatten, som specialet kaldte ‘beslutningskrisen’. Denne analyse viste en moderat tilskrivning af kriseansvar til DBU og en mulig tilstedeværelse af Coombs’ halo-effekt. Samtidig identificerede specialet krisetypen som en omdømmekrise for DBU, baseret på den skade som mediernes dækning af slutrunden kan tilføre DBU’s omdømme.
 
Specialet konkluderede, at den kritiske mediedækning af landsholdets deltagelse i VM i Qatar sammenholdt med DBU’s idealistiske organisationsværdier skaber et meget smalt kommunikativt råderum for DBU’s strategiske kommunikation. Det diskuteres på baggrund af denne konklusion, om en dansk international idrætspolitik og en stærk tilstedeværelse af halo-effekten, skabt på baggrund af landsholdets sportslige og menneskelige triumfer, kan resultere i en reduktion af den skade, som DBU’s omdømme kan få ved at deltage i VM i Qatar. Afslutningsvis perspektiveres der i specialet til, om den kritiske dækning af VM i Qatar kan fortsætte under selve slutrunden, da Qatar i løbet af specialets skriveperiode flere gange slog hårdt ned på pressefriheden i værtslandet.
 
Efter aflevering: Stadig på dagsordenen
 
Specialets aktualitet og væsentlighed har vist sig flere gange i løbet af skriveprocessen og på bagkant  blandt andet i forbindelse med Herrelandsholdets kvalifikation, et samråd i Folketingets Kulturudvalg, da der var et år til slutrundens start og da norske journalister blev anholdt i Qatar. Vi er blevet kontaktet af interesserede journalister fra Politikens sportsredaktion samt Liga på P3 på baggrund af specialets fokus på bagsiden af det kommende VM’s funklende medaljer og mediernes rolle heri. Vi vil gå videre med disse kontakter, når vi vurderer, at der igen opstår et væsentligt fokus på slutrundens problematikker i medierne. Emnets bredere aktualitet viser sig dog allerede igen ved det forestående Vinte-OL i Beijing, hvor diskussionen igen falder på menneskerettigheder og værtslandets brug af sportsbegivenheder som politisk ‘sports washing’.
 
Specialet er skrevet af Emilie Rahbek Pii og Line Krag Mortensen i FIlm- og Medievidenskab ved Kommunikation ved Københavns Universitet og blev bedømt til karakteren 12.  
 
Læs hele specialet her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

"Vi har set, hvordan andre sager og emner kan overskygge det grundlæggende fokus på at fremme diversitet og inklusion," siger DFDS, idet de overvejer partnerskabet med Copenhagen Pride. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

DFDS overvejer Pride-partnerskab

For abonnenter