Prisen for årets kampagne gives til en virksomhed, organisation eller andre, der har opnået særlig opmærksomhed og resultater med en kampagne solidt funderet i kommunikationsfagets metoder. Prisen kan gives for vovemod, kreativitet, resultater eller bred faglig anerkendelse. De fire meget forskellige nominerede kampagner, der virkelig viser bredden i kommunikationsfaget, bliver her præsenteret i tilfældig rækkefølge:
Kedsomhedsknappen
- MU. ST for Nationalmuseet
Hvordan får man børn til at plage om at komme på museum spørger MU. ST? Med Kedsomhedsknappen har MU.ST taget et originalt, uforudsigeligt og kontroversielt greb i brug. Helt konkret sker der det, at hvis børnene tør trykke på Kedsomhedsknappen, vil den vække en genstand på museet til live!
I påsken 2018 fik Kedsomhedsknappen premiere, og det nye tiltag blev med det samme en succes. Den fik massiv medieomtale, og antallet af besøgende i påskeugen steg med 40 % sammenlignet med året forinden. Alene i påskeugen solgte Nationalmuseet knap 400 årskort. Til sammenligning solgte de 500 årskort i løbet af hele 2017. Det betød kødannelse hele vejen rundt om bygningen, og Nationalmuseet måtte stoppe annonceringen før tid, fordi de ikke kunne håndtere flere gæster.
Juryens begrundelse
Det er virkelig en simpel, men ikke desto mindre genial idé, kampagnen bygger på. Ideen er så original, at den dårligt kan kopieres af andre museer. Men modet og viljen, der ligger bag Kedsomhedsknappen, har alle andre museer god grund til at lade sig inspirere af. Det er en faglig funderet og solid og kreativ kommunikationsindsats, der har løst det, den skulle.
Det sker ikke for mig
- Holm Kommunikation A/S for Sikkerhedsstyrelsen
Hvordan kommunikerer man et vigtigt budskab til en ung målgruppe, der er notorisk kendt for ikke at ville lytte til voksne? Holm Kommunikation skulle hjælpe Sikkerhedsstyrelsen med at ramme unge mænd mellem 15 og 35 år i forbindelse med deres årlige fyrværkerikampagne. For Holm Kommunikation blev en del af svaret, at de ville undgå de løftede pegefingre, men fokuserede på kommunikationsprincippet om ”Show it, don’t tell it”.
Det gjorde de ved brug af en 5D virtual reality-oplevelse, hvor unge mænd så VR-videoen samtidig med, at et hold af skuespillere udsatte deres krop for det, de så i videoen. Kampagnens omdrejningspunktet var en video af to unge mænds reaktion på 5D-oplevelsen. Antallet af unge, der kom til skade med fyrværkeri, faldt (ligesom sidste år) med 11,4 % til det laveste antal skader i 10 år.
Juryens begrundelse
At kampagnen organisk nåede ud til over 1 million personer på Facebook, er i sig selv en bedrift. Og at den gjorde det i en yderst kort kampagneperiode, nemlig fra d. 15.-31. december, som er den periode, hvor fyrværkerisalget er åbent, gør bare eksponeringen endnu mere beundringsværdig. Det er utraditionel brug af spændende virkemidler på en ellers klassisk adfærdsregulerende kampagne fra en styrelse. Det er godt kommunikationskampagnearbejde.
Læs mere om kampagnen for Sikkerhedsstyrelsen.
Snap Pack
- CommunityContent, Staerbo Communication, SMART, Yellow og IUM for Carlsberg
Carlsbergs største bæredygtige satsning nogensinde, Snap Pack, en 6-pack, hvor dåserne er limet sammen, har taget tre år at udvikle, og kommunikationen omkring satsningen har været højt prioriteret. Historien skulle fortælles af to omgange – både i september, da nyheden om opfindelsen blev offentliggjort, og i starten af 2019, da Snap Pack’en ramte butikkerne. Kampagnen baserer sig både på et PR-spor og et reklamespor. Dækningen har i første indsats i september skabt 120 eksponeringer i landsdækkende medier, herunder Aftenshowet og TV 2, TV-Avisen.
Juryens begrundelse
Med purpose brand activism rammer kampagnen en tidsånd lige i solar plexus. Kampagnen forbinder på fineste vis kommunikation med kampagne og reklame. Kampagnen ser fremad og er en markant del af en klimadagsorden.
Det gode seniorliv
- PFA – Mere til dig
Med grundig faglig tyngde har PFA gennem kampagnen ”Det gode seniorliv” indtaget en stærk position i seniordebatten, hvilket understøtter både samfundsudviklingen og PFA’s omdømme og kommercielle ambitioner. Nedsættelsen af PFA’s tænketank, Den nye 3. alder, er omdrejningspunktet for den langsigtede kampagneindsats med mange delmål.
Involvering har været et nøgleord for kampagnen. Lige fra selvfølgelig at inddrage medarbejdere, indtænke en CBS Case Competition, workshops på Folkemødet, høring i Folketinget og konference, og nu er PFA endda inviteret med i regeringens seniortænketank som den eneste repræsentant fra pensionsbranchen.
Juryens begrundelse
PFA har lagt en ambitiøs og langsigtet kampagneplan og har indfriet deres ambition om at få en stærk position i seniordebatten. De har formået at skabe et rum for diskussioner om seniortilværelsen, er kommet med konkrete anbefalinger og blevet inviteret med ind i andre fora pga. deres ekspertviden. Det skyldes i vid udstrækning god kampagneindsats. Derfor bliver PFA også nomineret til Årets Kampagnepris.
Kom med til KOM19 og mød vinderen
De nominerede kampagner vil alle blive præsenteret ved KOM19 d. 9. maj på Docken, hvor vinderen også bliver afsløret. Udover kampagneprisen uddeler vi KOM-prisen til en person, der ved en særlig indsats har sat fokus på eller styrket kommunikationsfagets udvikling i Danmark.
Du kan stadig nå at sikre dig en billet og få et fagligt boost ved KOM19.
Juryen bag KOM-priserne er:
- Anna Rørbæk, grundlægger, Rørbæk Kommunikation
- Sune Bang, direktør og partner, Kommunikationsbureauet København
- Sine Nørholm Just, professor, RUC
- Timme Bisgaard Munk, chefredaktør, Kforum
- Patrick Mark Reimers, kommunikationskonsulent, DJ - Medier & kommunikation.