Alle bør stoppe tekstfabrikken og sige mere nej

Eva Tingkær, public affairs-chef i Diabetesforeningen, er tredje gæst i Kforums K&A. Læs om, hvorfor hun vil have flere kommunikatører til at sige nej, hvordan TikTok-succes har ændret hendes syn på mediet og næste generation, og hvorfor kommunikation gerne skal ledes af adfærd.
Eva Tingkær genfortolket i gammel portrætstil af en AI-generator. Foto: portraitai.app
Eva Tingkær genfortolket i gammel portrætstil af en AI-generator. Foto: portraitai.app
Velkommen til tredje udgave af Kforums nye ugentlige serie K&A.
 
Hver uge tager vi fat i en interessant kommunikatør og beder dem lægge svesken på disken og svare åbent på fem spørgsmål. Håbet er at lægge op til spændende diskussioner, personlige fortællinger og holdninger, og måske bliver vi alle en smule klogere – eller i hvert fald underholdt for en stund.
 
Denne uges K&A-profil er Eva Tingkær, public affairs-chef i Diabetesforeningen. Hun har en fortid i Dansk Energi og Radikale Venstre og har været med til at styrke Diabetesforeningens position som politisk aktør det seneste år.
 
Læs om, hvorfor Eva Tingkær vil have flere kommunikatører til at sige nej, hvordan TikTok-succes har ændret hendes syn på mediet og næste generation, og hvorfor kommunikation gerne skal ledes af adfærd.

 

Hvad inspirerer dig?

 
Alt muligt: kunst i alle afskygninger, andres kampagner, oplevelser, gode tekster. Men i øjeblikket er jeg særligt optaget af, hvad der skaber og mobiliserer bevægelser, og hvordan de får gennemslag. Her er de iranske og kinesiske frihedskampe dragende.
 
Fordi mod inspirerer, men også, fordi de stærke handlinger som at klippe håret eller billeder af store kinesiske masser med telefonlommelygterne og de tomme skilte fascinerer, samler en bevægelse og sætter sig fast i hukommelsen. Jeg er altid optaget af at skabe billeder, fordi de rører os og får os til at huske på en helt anden måde end tekst.
 

Hvad er det seneste, du har læst eller set, som har ændret din mening eller dit udsyn?


Jeg havde ikke forestillet mig, at over 250.000 ville se vores allerførste TikTok-video i foråret med vores forskningschef, hvilken faktuelt handler om symptomer på diabetes. Og det har ændret mit syn på mediet og næste generation, også fordi min egen 15-årige har fået oprigtig politisk interesse båret af Liberal Alliances TikTok-indsats.

Og så en kollektiv opfordring: Hold op med at undervurdere næste generation og tro, de bare overgiver sig, fordi de har set noget indhold, de kan relatere sig til eller synes er fedt. Det er også en tankestarter, som udfordrer til at undersøge mere om partiernes politik. Og gid mange flere partier følger efter Liberal Alliance og skaber indhold, der gør, at unge vil tage del i den politiske samtale.

(Men det nager mig med det kinesiske ejerskab – er der ikke nogen, der kan opfinde en europæisk version af TikTok?)

 

Hvad vil du gerne se mere af i kommunikationsfaget?

 
Kreativitet, overraskelser, og at flere bryder siloer ned mellem kommunikation, marketing, presse, kampagne og politik/public affairs og tænker det sammen. For det enkeltstående SoMe-opslag, den enkelte annonce eller pressemeddelelse eller de politiske forslag rykker ikke noget. Det skal være integrerede discipliner og indsatser for at slå igennem og forandre noget.
 
Og allerhelst skal der sættes adfærd på, hvor man som leder, virksomhed eller organisation også sætter sig selv på spil. Som da supermarkeder på eget initiativ flyttede cigaretterne væk fra hylderne og om bag kassen – SÅ skete der noget.
 
Vi rykker også meget mere, når vi som Diabetesforening selv kører en bus ud og prøver at finde de 76.000, der går rundt med uopdaget type 2-diabetes i stedet for at bare at skrive debatindlæg om, at vi godt kunne tænke os et screeningprogram.
 

Hvad vil du gerne se mindre af i kommunikationsfaget?

 
Alt for mange tager ikke sig selv og kommunikationsfaget alvorligt. Derfor bliver presse- og kommunikationsafdelinger indimellem sådan en tekstfabrik, hvor ledere og andre afdelinger bestiller eller får en pressemeddelelse, et LinkedIn-opslag eller et område på hjemmesiden.
 
Det er trist for kommunikatører – og det er skidt, for det løfter ikke organisationer og virksomheder, som det kan, når man f.eks. får tænkt indsatser sammen og også sætter handling bag ordene. Og allerværst: Det går ud over alle os andre, fordi det bliver til ligegyldigheder eller bare støj.
 
Alle bør hanke op i sig selv og stoppe tekstfabrikken, sige mere nej og vise vejen ved at udfordre og allerhelst få virksomheder og organisationer til at sætte handling bag intentionerne.
 

Hvem gør det godt og hvorfor?

 
I årevis har der kørt en diskussion om at sætte momsen ned på frugt og grønt – og der er to gode grunde: klimakrise og sundhedskrise. Og nu gjorde Coop så noget ved det og satte momsen ned på frugt og grønt i en uge – og tydeligt som en integreret indsats på tværs af koncernen.
 
Det er adfærd, der gør en forskel. Der skal helt sikkert mere end en momsfri Coop-uge til for at rykke ved vores bøvlede skattesystem, men det får os til at huske Coop. Og fordi det også havde en mærkbar effekt på folks indkøb, kommer det og Coop til at blive et referencepunkt i den politiske debat om fødevarer, folkesundhed og klima.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job