Joe Bidens comeback som demokratisk præsidentkandidat
Biden Bites Back

Tilbage står så spørgsmålet: Kan Biden så slå Trump? Hvis man tager en dyb indånding og husker meningsmålingerne fra 2016, der stort set alle forudså, at Clinton ville vinde komfortabelt over Trump, gør alle klogt i at holde sig til øjebliksbilledet. Især når vi er på så tidligt et tidspunkt i valgkampen. Men når det er sagt, ser det p.t. godt ud for den tidligere vicepræsident, trods de massive republikanske angreb på ham og hans søns rolle i Ukraine, mens Biden var in office. Foto: Getty Images. 

Super Tuesday blev lige så turbulent som forventet, efter at flere moderate kandidater trak sig mandag til fordel for Joe Biden. Støtten kom i sidste øjeblik for den moderate fløj, der har været rædselsslagen for Bernie Sanders’ socialistiske bulldozer. Opbakningen fra tre tidligere rivaler, Beto O’Rourke, Pete Buttigieg og Amy Klobuchar, sendte en bølge af vælgere, der ikke havde bestemt sig, lige i armene på den tidligere vicepræsident. Spørgsmålet er nu ikke om, men hvornår Elizabeth Warren trækker sig og om hun uden videre vil anbefale Sanders efter der har været kold luft mellem de to kampagner i et stykke tid. Mike Bloomberg trak sig onsdag og peger nu også på Joe Biden. Det vil give vicepræsidentens kampagne et enormt økonomisk rygstød.
En ting er sikkert efter den største valgaften før præsidentvalget til november, hvor 1.300 delegerede – en tredjedel af totalen i det demokratiske primærvalg – bliver fordelt: Den blev nøjagtig lige så dramatisk som forventet.
 
Den største nyhed var uden tvivl, at Joe Biden stormede frem efter en decideret slap start på primærvalget præget af fumlende svar, svage debatter og mangel på penge:
 
Biden found his mojo, som NBC skrev omkring midnat.
 

Biden i storform

Den tidligere vicepræsident fører nu i kampen om de delegerede, der tæller – de såkaldte pledged delegates – når det gælder kapløbet mod konkurrenten Bernie Sanders, og Biden gjorde det så godt, at han nu reelt kan være “ustoppelig” vurderede NBC’s analytiker Chuck Todd:
 
 
 

 

 

 

 

Californien tæller stadig, men Sanders vinder staten

Biden vandt primærvalgene i Virginia, North Carolina, Alabama, Tennessee, Oklahoma, Arkansas, Minnesota, Massachusetts og Texas.

Senator Bernie Sanders vandt Colorado, Utah og sin egen hjemstat, Vermont og efter alt at dømme også Californien, der er den største stat med de fleste delegerede – nemlig 415.

Her er valget godt nok, på papiret, ikke afgjort endnu, men Associated Press, der normalt bærer The Gold Standard blandt medierne, når det gælder beslutningen om at forudsige valgresultater, har officielt tildelt Sanders The Golden State,  selvom blot en tredjedel af stemmerne er talt op. Her ligger Sanders på ca. 31 %, Biden på ca. 22 %, Bloomberg på 16 % og Warren 13 %.

 

Denne dag føles som en total hvirvelvind.

 

Californien har de mest vælgervenlige love i hele USA, hvilket bl.a. betyder, at ens stemme også tæller, hvis den blot er poststemplet på dagen. I teorien kan det endelige resultat risikere først at foreligge om 4-5 dage, men the popular vote afgør ikke udfaldet – det gør derimod antallet af delegerede. Grænsen for at få tildelt delegerede, den såkaldte delegate threshold, er 15 %.

“Denne dag føles som en total hvirvelvind,” lød det fra Alaina Beverly, der er tidligere medarbejder for præsident Obama, og som kommenterer Biden-kampagnen for tv-stationen MSNBC.

Hun kalder anbefalingerne fra de tidligere politiske rivaler, Amy Klobuchar, Pete Buttigieg og Beto O’Rourke, og opbakningen fra medlem af Kongressen for South Carolina Jim Clyburn, der er en af de store afrikansk-amerikanske helte og veteraner i Kongressen, for  “absolut afgørende” og “overvældende” i lyset af, at den mangeårige politiker og senator ikke havde vundet en eneste stat før valget i South Carolina i den forgangne weekend.

Onsdag trak også Mike Bloomberg sig. Den 9. rigeste mand i verden støtter nu også Biden.

 

Er tiden kommet til en empatisk statsmand?

En anden faktor, som talte stort i f.eks. Amy Klobuchars anbefaling af Biden, er Bidens velkendte evne til at udvise “empati” og “regere med hjertet” og i det hele taget spille rollen som den rolige statsmand, der kan bringe USA tilbage til “normaliteten” efter fire år med skrig, skrål og rasende tweets fra Trump.

Hele budskabet om at kunne “stille sig i vælgernes sted” har givetvis appelleret ikke bare til de ældre og de sorte vælgere, men også til de mange moderate republikanere, der kan stemme ved både Texas’ og Californiens “åbne primærvalg”, hvor man ikke skal være registreret demokrat for at stemme.

 

Budskabet om at kunne “stille sig i vælgernes sted” har givetvis appelleret ikke bare til de ældre og de sorte vælgere, men også til de mange moderate republikanere, der kan stemme ved både Texas’ og Californiens ‘åbne primærvalg’.

 

Kl. 9 onsdag morgen så fordelingen af delegerede sådan ud (tallet vil blive opdateret i løbet af ugen, red):

 

 

 

I Californien kan man følge optællingen via denne election tracker, der opdateres hvert 10. sekund.

Onsdag morgen så fordelingen sådan ud:

 

 

Jublende glad Joe Biden: ‘Nu sætter vi i gear’. Biden var da også jublende glad efter afgørelsen i Minnesota:

 

Men hvad så nu?

Kommentatorerne havde travlt med at advare Biden-kampagnen om ikke at hvile på laurbærrene. For en ting er, at den moderate fløj i partiet har trukket kampagnen ud af hængedyndet og tilført Biden et skud ny energi, hvilket også vil udløse en hårdt tiltrængt optur i mængden af donationer. Noget andet er, at den unge og særdeles aktive græsrodsbevægelse bag Bernie Sanders for det første er rasende over, hvad de ser som endnu et “kup” fra partiets ledelse med det formål at stjæle nomineringen fra den 78-årige senator.

 

Sanders’ støtter har ikke tænkt sig at give op, og de har muligvis heller ikke tænkt sig at stemme på Biden til november, hvis denne vinder

 

For det andet har de for manges vedkommende heller ikke har tænkt sig at give op – og det har Sanders heller ikke (i opgøret med Hillary Clinton i 2016 kæmpede han videre til langt ind juli, dvs til den bitre ende) – og muligvis har de heller ikke har tænkt sig at stemme på Biden til november, hvis denne vinder.

 

Og det er et problem for enhver demokratisk kandidat: Taber man de unge vælgere, hvilket også skete i stor stil i 2016, har man stor sandsynlighed for at tabe.

Så udover, at Biden skal kunne fortsætte sit winning streak, skal han også komme frem med en strategi, der er mere venlig og imødekommende over for Sanders-kampagnen, end hvad Hillary Clinton, der fortsat ikke kan udstå Sanders, formåede.

 

Iskold luft mellem Warren og Sanders

En næste diskussion er, hvad nattens to store tabere skal gøre.

Som det ses ovenfor, formåede Elizabeth Warren end ikke at vinde sin egen stat, Massachusetts, og presset på hende for at trække sig er enormt på venstrefløjen. I Bidens hovedkvarter er man derimod ikke utilfreds med, at hun fortsætter sin kampagne, for det antages, at hun først og fremmest trækker stemmer fra Sanders, som hun et langt stykke ad vejen er enig med politisk.

 

Men kan Warren holde til det? Her er et repræsentativt tweet fra en af Sanders’ mest trofaste støtter, kongresmedlem Ilhan Omar, der opfordrer til “samling” og “konsolidering” på den progressive fløj; en klar kritik af Warren uden dog at nævne hende ved navn:

 

 

Det er ikke nogen hemmelighed, at spændingerne mellem Team Warren og Team Sanders er betydelige. En ting er diskussionen under en tidligere tv-debat, hvor Warren beskyldte Sanders for at have sagt, at en “kvinde ikke kan vinde præsidentvalget” – en beskyldning, han har sagt, ikke er sand. Noget andet er, at stemningen mellem de to kampagner er  i dybfryseren på venstrefløjen generelt.

Netmediet Politico beskrev det sådan i starten af ugen:

“The deepening rift among the two progressive candidates threatens to lock the Democratic Party’s left wing out of the White House … anxiety among progressive leaders is rising, and Warren, after her weak performance in the first four voting states, is under growing pressure to drop out from some Sanders supporters. If a candidate pulls ahead after [Tuesday], we need to put aside our differences and unite on behalf of economic and racial justice.”

 

Aimee Allison, der er grundlægger af organisationen She the People, siger i artiklen: “The country is ready for new ideas, and we have two leading progressive campaigns that have so much to offer millions of Democrats. The moderates are playing to win. It’s time we rose up as a movement to play to win as well.”

 

Sanders: Man slår ikke Trump på den gamle måde

Og for Sanders er der naturligvis ingen tale om at droppe ud. Her er hans tale tirsdag aften, hvor han sammenligner sig selv med Biden og slår fast, at man “ikke kan slå Trump med den samme gamle politiske opskrift”:

 

Der vil med andre ord fortsat være kamp til stregen, og det er alt for tidligt at dømme Sanders ude.

Hvad gør Mike Bloomberg? Strategimøde i denne uge

Og så er der Mike Bloomberg, verdens 9.-rigeste mand, der indtil videre har brugt 500 millioner dollars på valgreklamer. Det var første gang, vælgerne havde mulighed for at stemme på ham, idet New Yorks tidligere borgmester ikke kom ind i valget tids nok til at være med i de fire første stater.

“Skuffelse” er næppe dækkende, snarere “nedsmeltning”. Den eneste stat, han vandt, var American Samoa, og den sejr gav ham fem delegerede ekstra, så han nu ligger på 44 delegerede i alt.

Midt på natten sendte kampagnen en meddelelse ud, der lød, at Bloomberg og hans team vil “revurdere situationen” i denne uge. Hans kampagne har hele tiden været bygget på én eneste forudsætning (og det var derfor, han kom til så sent), nemlig, at Bidens kampagne var ved at smuldre.

Vil den stenrige borgmester trække sig og sende alle sine penge til Biden (der i den grad er på spanden og har brug for hver en dollar), eller vil han sidde i baghånd?

Det kan man ikke just sige længere, så spørgsmålet er, om den stenrige borgmester nu vil trække sig og sende alle sine penge til Biden (der i den grad er på spanden og har brug for hver en dollar), eller om han vil sidde i baghånd.

Den beslutning er ikke ligegyldig, for hvis Bloomberg fortsat mener, at Biden ikke er en stærk nok kandidat, kan han vælge at gå hele vejen til partikonventet og enten spille rollen som kingmaker, hvis ikke Biden vinder et absolut flertal af de delegerede, eller ligefrem “redningsmand”, hvis ikke de andre kan enes.

Men som Joy Ann Reid, kendt politisk kommentator på MSNBC, sagde om Bloomberg, så bliver man ikke en god, og slet ikke folkekær, politiker, bare fordi man har mange penge.

Hun sammenlignede med Joe Bidens modtagelse i den sorte kirke Brown Chapel i Selma Alabama forleden og sagde: “Biden har en relation til andre mennesker. Bloomberg har bare penge”. I og for sig en opmuntrende konklusion, hvis man mener, at man ikke skal kunne købe præsidentembedet eller nomineringen i et parti:

 

Mike Bloomberg trækker sig til fordel for Biden

Og så er der Mike Bloomberg, verdens 9. rigeste mand, der nåede at bruge 500 millioner dollar på valgreklamer.  Det var første gang, vælgerne havde mulighed for at stemme på ham, idet New Yorks tidligere borgmester ikke kom ind i valget tids nok til at være med i de fire første stater.

“Skuffelse” er næppe dækkende, snarere “nedsmeltning”.  Den eneste stat, han vandt, var American Samo, og den sejr gav ham 5 delegerede ekstra, så han nu ligger på 44 delegerede i alt.

Midt på natten sendte kampagnen en meddelelse ud, der lød, at Bloomberg og hans team vil “revurdere situationen” i denne uge. Hans kampagne har hele tiden været bygget på én eneste forudsætning (og det var derfor, han kom til så sent) nemlig, at Bidens kampagne var ved at smuldre.

 

Mike har hele tiden haft det overordnede mål at fjerne Trump. Det vil han fortsat have, så han synes ikke, at hans penge er spildt eller givet dårligt ud

 

Det kan man ikke just sige længere og onsdag kom så meddelelsen om, at borgmesteren indstiller sin kampagne, men som en talsmand sagde, ikke for at stoppe kampen mod Trump, men for at vinde det overordnede mål om at fjerne “den farligste mand, der nogensinde har siddet i Det Hvide Hus”, men for at gøre det gennem Joe Bidens sejr.

“Mike har hele tiden haft det overordnede mål at fjerne Trump. Det vil han fortsat have, så han synes ikke, at hans penge er spildt eller givet dårligt ud”, lød det i et interview med radiostationen NPR. Bloombergs senior adviser, Tim O’Brien, siger tilsvarende til Washington Post, at Bloomberg will put his resources in the broadest way possible behind Joe Biden’s candidacy: 

“We have long-term leases and long-term contracts with the team, and the intention was always to put this big machine we have built behind whoever the nominee is.”

Det var en klog beslutning, for som Joy Ann Reid, kendt politisk kommentator på MSNBC, sagde om Bloomberg, så bliver man ikke en god, og slet ikke folkekær, politiker, bare fordi man har mange penge.

Hun sammenlignede Joe Bidens modtagelse i den sorte kirke Brown Chapel i Selma Alabama forleden og sagde: “Biden har en relation til andre mennesker. Bloomberg har bare penge”. I og for sig en opmuntrende konklusion, hvis man mener, at man ikke skal kunne købe præsidentembedet eller nomineringen i et parti. 

 

Kan Biden slå Trump?

Mit eget bedste bud er, at både Bloomberg og Warren er ude efter næste tirsdag, hvor den næste runde primærvalg finder sted.

Tilbage står så spørgsmålet: Kan Biden slå Trump?

Hvis man tager en dyb indånding og husker meningsmålingerne fra 2016, der stort set alle forudså, at Clinton ville vinde komfortabelt over Trump, gør alle klogt i at holde sig til øjebliksbilledet. Især når vi er på så tidligt et tidspunkt i valgkampen.

Men når det er sagt, ser det p.t. godt ud for den tidligere vicepræsident, trods de massive republikanske angreb på ham og hans søns rolle i Ukraine, mens Biden var in office.

 

Her er gennemsnittet af de seneste målinger fra Real Clear Politics:

Denne artikel har oprindeligt været bragt på POV under overskriften 'Valggyser: Biden the Comeback Kid stormer frem i demokraternes primærvalg'. Tak for lån af artiklen. POV & Kforum har et indholdssamarbejde. 

Relaterede artikler

Beating Trump! - Super Tuesday var en sejrens dag for Joe Biden. Som en anden Comeback Grandpa slog han eftertrykkeligt Bernie Sanders. S...
Bidens bedre halvdel - Demokraternes eneste håb for at slå Donald Trump er en 77-årig gammel mand, der har haft to aneurismer i hjernen og i øj...
David Trads: Jeg er vild med Hillary - Åh, jeg indrømmer gerne – hvis nogen skulle være i tvivl – at jeg er vild med Hillary Clinton; at jeg inderligt håbede, ...
Trumphviskeren - Manden i spidsen for Trumps genvalg, Brad Parscale, chokerede verden, da han for fire år siden gjorde Facebook til et po...
Twitter trumfer Trump, og dog - Så er det sket: Twitter har sagt fra over for @realdonaldtrump! Sådan da …
Endelig bed Biden fra sig - Efter at have ført en kælderkampagne i de seneste måneder trådte Joe Biden for første gang frem som sit partis ukronede ...
Republikansk retorik: Trump eller kaos - Trumps tale ved Republikanernes partikonvent var på mange måder et skoleeksempel på de to sider af Trumps retorik, der h...
Bidens black strike back backup - Karine Jean-Pierre er Bidens nye pressetalskvinde og den første sorte, lesbiske kvinde på posten. Hvem er Joe Bidens nye...

Kommentarer

Få nyhedsbrev

48 JOB

Praktikant

Se alle job Indryk job

Job

Praktikant

Frist: Hurtigst muligt

Presserådgiver

Frist: 10. april

Kommunikationsrådgivere

Frist: 21. april
Se alle job Indryk job

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.