Web5: Nu skal vi have et nyt internet for femte gang

Jack Dorsey, den flamboyante Twitter-stifter, bryder sig ikke om det meget omtalte Web3 – som stadig kun er på tegnebrættet. Så nu lancerer han i stedet Web5. Men hvor blev Web4 egentlig af? Jon Lund guider dig gennem seneste bud på internettets næste generation.
Selvom Twitter-stifter Jack Dorseys Web5-forslag endnu kun er en PowerPoint-præsentation, så har den trukket overskrifter nettet rundt. Forslaget er heller ikke helt dumt, mener Jon Lund. Foto: TBD Home
Selvom Twitter-stifter Jack Dorseys Web5-forslag endnu kun er en PowerPoint-præsentation, så har den trukket overskrifter nettet rundt. Forslaget er heller ikke helt dumt, mener Jon Lund. Foto: TBD Home
af Jon Lund
De har det sjovt ovre i techland. Her i sidste uge f.eks., lancerede Jack Dorsey, Twitters stifter, det nye web: Web5. Eller i hvert fald en skitse til det. Det har trukket overskrifter, både fordi han i lanceringen slår hårdt til det Web3, som mange ellers har spået skulle være den næste store ting, og anklager Web3 for kun at være styret af pengeinteresser, og så springer han også Web4 over. Vi kombinerer det bedste fra Web2 med det bedste fra Web3, er logikken. Og 2+3 er jo 5…
 
Hvis du vil vide, hvad der er op og ned på det hele, så læs med her, så få du historien i seks punkter.
 
Web5 er stadig blot en powerpoint, men det er en god en af slagsen. Se den her.
 

1. Lyt til Jack Dorsey

Jack Dorseys Web5-forslag – som stadig kun er på PowerPoint-niveau – kommer efter, han i slutningen af maj trådte ud af Twitters bestyrelse og dermed helt forlod det Twitter, han var med til at stifte, og som han frem til i efteråret også var CEO for. Nu er han ”kun” CEO i Block, tidligere Square, som han har kørt parallelt med Twitter de sidste mange år med relativt gode resultater. Block, der laver en alternativ kreditkortlæser med tilhørende finansielt økosystem, er i skrivende stund 58 mia. USD værd. Dorsey var Twitters sjæl, og han har bevist, at han kan noget med tech. Og så kan det være en god ide at lytte efter. Og det er ikke dumt.
 
 

Jack Dorsey, stifteren af Twitter og Square – manden, der vil gå fra Web3 til Web5. Foto: Getty Images. 
 
 

2. Alle deler drømmen om det decentrale web

Dorsey har nogle rigtigt gode pointer med sit Web5-forslag. Dem kommer vi til. Men for at forstå, hvor Dorsey vil hen med Web5, og hvordan Web5 adskiller sig fra Web3, er det en god ide at starte der, hvor de er enige. Begge kæmper for en ny, såkaldt decentral version af internettet. Et internet, hvor det er dig og ikke de apps, du bruger, som er i centrum.

 

Sådan er det ikke i dag. Google, Facebook (og Twitter!) og alle de andre har nemlig klonet dig pænt: På hylder i hver deres centrale serversetup har de alle sammen en digital version af dig stående. En digital version, de hver især forsvarer med næb og klør, og som de efter bedste evne bruger til at udvikle servicer for dig, og ofte også for alle andre, der vil betale dem for det. Du og dine data er, lidt firkantet sagt, i deres vold.

 

Det er hverken betryggende eller smart (for andre end techtjenesterne selv, altså), blandt andet fordi de mange datasiloer får alt til at sande til og innovationen til at gå i stå.

 
Alternativet er det decentrale net. Det er et net, hvor du selv ejer dine data, og hvor du selv kan bestemme, hvem der skal vide hvad om dig og på hvilke vilkår. Det er det, der er drømmen om det decentrale internet. Det, der binder Web3, Web5 og de mange andre decentrale tiltag sammen.

 

3. Hvem er du?

For at det decentrale net skal kunne fungere, er det nødvendigt at vide, hvem du er. Ellers bliver det meget svært for alle tjenesterne at finde dig, når de skal køre deres servicer for dig fra deres pladser ude i skyen. Du skal med andre ord have et ID. Og her kommer første sprække mellem Web3 og Web5 til syne. For hvordan sikrer man et velfungerende ID-system?
 
Web5’s bud hedder DiD (som i Decentralized iDentity) på blockchain. DiD er et system, der skal gøre det muligt for dig selv at lave dig et ID (eller flere) og kommunikere ID’et, og de data om dig, der måtte flyde med ID’et, videre til verden i krypteret tilstand. Blockchain-elementet gør det muligt for dig at styre dit DiD, så ingen andre kan påstå, de er dig. Og det gør det også muligt at registrere metadata på de transaktioner, altså dataforespørgsler, du måtte foretage med DiD’et, uden nødvendigvis at registrere alle detaljerne i transaktionen.
 

4. Bitcoin er bedst

Det er ikke et ligegyldigt, at blockchainen kun skal håndtere dit ID og ikke alt det, du gør med det. Det er humlen i det angreb Jack Dorsey længe har rettet mod Web3. Web5 bygger derfor på en anden slags blockchain end det normale Web3.
 
Dorsey er indædt tilhænger af bitcoin, både som kryptovaluta, altså betalingsmiddel, men også som ren blockchain (altså teknologien under den specifikke bitcoin-valuta). Og det er da også netop en bitcoin-blockchain, DiD’et skal skrives ind i. Ikke en Ethereum-blockchain eller en af de andre alternative blockchains, som de fleste Web3-tilhængere ellers ville have.
 
 
Web5 bygger på Decentralized Identifiers. Pilene på figureren viser den bitcoin-blockchain (som ”ion” er en version af), som skal holde styr på, hvem der er hvem.

 

Når det er vigtigt, om det er bitcoin eller en anden blockchain, der bruges til formålet, er det, fordi de kan noget forskelligt. Bitcoin, som er den originale af slagsen, kan meget mindre end Ethereum og de andre, og det er godt, mener Dorsey og bitcoin-forkæmperne.
 
Ethereum kan ikke bare gemme oplysninger om identiteter, og hvad de laver på nettet – Ethereum gør det også muligt at lave applikationer, der kører direkte på blockchainen, blandt andet som de såkaldte smart contracts. Altså logikker, som gør det muligt for f.eks. en musiker at kræve, at alle, der kopierer et nummer, skal betale ham et givent beløb. Dette kræver igen, at det ikke kun er selve transaktionen, der gemmes i blockchainen, men også kontrakten om transaktionen.
 
Det kan du med Ethereum. Her kan du gemme alle de data, som en transaktion måtte handle om, i blockchainen. Og det er et problem. For smart contracts og blockchain-baserede applikationer og alle de penge, man vil kunne tjene på dem, risikerer at trække hele det decentrale net skævt, mener Dorsey.

 

5. R.I.P., Web3-investorer

Det er ikke kun musikere, der kan lægge ting i smart contracts, og det er ikke kun musiknumre, du kan kræve betaling for. Med Web3’s Ethereum og lignende blockchains kan du kræve betaling for brugen af stort set hvad som helst, du måtte finde på at lægge på en blockchain, hver gang det, du har puttet på blockchainen, er involveret i en transaktion. Den, der kan kontrollere blockchainen, bliver rig.
 
Det er farligt, mener Dorsey. Se bare dette tweet: ”Du ejer ikke ”web3”. Det gør VC’er (det betyder ”venture capitalists”, altså investeringsfonde) og LP’er (limited partners, altså folkene bag.) Deres incitamenter vil Web3 aldrig undslippe”.
 
@jack på Twitter. 
 
Altså: Hvis det er et sandt nyt, decentraliseret internet, du leder efter, er Web3 ikke den rigtige vej at gå. En pointe, Dorsey også fulgte op i sidste uges lancering af Web5: ”Hvil i fred web3 VCs”, skrev han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også