Influencere tager over
Skal dit brand være bange for Emma, David og Charli?

Flere SoMe-stjerner udvider CV’et med entreprenør. YouTube- og TikTok-stjerner lancerer egne virksomheder, brands og produkter, som konverterer followers til forbrugere. En loyal følgerskare er en god forretning – uanset, om det er kaffe, parfume eller makeup. Men hvad betyder det for de etablerede virksomheder? Skal de være bange?
Antallet af personer, der følger social media-influencers som Emma Chamberlain, David Dobrik og Charli D’Amelio er astronomisk; henholdsvis 10 millioner, 14 millioner og 30 millioner følgere på Instagram. Og på TikTok er det større. Emma har 8,4 millioner fans, David har 23 millioner og Charli har 91 millioner.
 
Med et stort publikum følger et stort potentiale. Forretningspotentiale, altså.
 
Indtil videre har den gængse fremgangsmåde været salg af merchandise eller sponsorerede opslag. Men det er ved at blive “so last year.” Nu lancerer et stigende antal influencers egne produkter og services.
 
Et af David Dobriks Instagram-opslag, hvori der reklameres for hans parfume.
 

Fra vlogs til parfume og kaffe

YouTube-stjernen David Dobrik er et eksempel på en influencer, som har justeret sin strategi. En stor del af Dobriks indkomst er kommet gennem merchandisesalg, men nu smider han flere jern i ilden, blandt andet i form af sin helt egen parfume, “David’s Perfume”.
 
Samtidig udvikler han sit eget sociale medie, Dispo. Det bygger videre på hans allerede populære app, “David’s Disposable”, der tidligere i år rundede en million downloads på App Store.
 
Er det ikke bare merchandise 2.0? Måske. Uanset hvad, så vidner det om en influencer, der forsøger at øge og diversificere sine indtægtskilder ved at gøre sig mindre afhængig af sponsorater og bevæge sig ind på flere produktområder.
 
 
Emma Chamberlain-vlog, hvor hun viser sine kaffeprodukter frem.
 
For udover at være en oplagt forretningsmulighed er det også en mulighed for at udvide sit eget personlige brand og sømløst forbinde promovering og underholdende indhold. Særligt youtuberen Emma Chamberlain eksemplificerer dette.
 
Kaffe er en fast bestanddel af Emma Chamberlains YouTube-videoer og har været det i meget lang tid. Så hvorfor ikke lave sit eget kaffebrand? Når Emma reklamerer for sit eget firma, bliver det ikke en påklistret reklame, men i stedet en naturlig “on-brand”-oplevelse.
 
Med adgang til et ungt publikum med en høj “life time value” bliver det lige pludselig meget attraktivt og profitabelt at være Dobrik og Chamberlain.
 
 
Emma Chamberlains Instagram-opslag, hvor hun introducerer sit kaffeprodukt.
 

David Dobrik eller Hugo Boss

Influencers har en unik position og forbindelse til deres publikum. Og det ved flere og flere af dem godt. Det udfordrer andre og mere traditionelle firmaers markedsføring i dag og i morgen. De kan ende med at bruge millioner af kroner på noget, som ingen gider høre på. Når David eller Emma derimod siger noget, går deres fans direkte til kassen.
 
Det er bedre for influencers at sælge egne produkter end andres. For det er nemmere for dem at skabe indhold/reklamer, der fletter fingre med deres brand på tværs af platforme. De skal ikke frygte for, på samme måde, at udvande deres brand eller sælge ud.
 
Så flere influencers vil helt sikkert følge efter. De er blandt andet inspireret af førnævnte og nok særligt Kardashian/Jenner-familien, der har været bannerførere for denne indbringende forretningsmodel.
 
Så skal dit brand være bange for Emma, David og Charli?
 
Både-og.
 
Virksomheder kan snart stå i en situation, hvor de ikke kan komme i kontakt med deres publikum, fordi de hellere vil høre, hvad en influencer har at sige eller sælge.
 
Influencernes egne brands er dog i høj grad bundet op på deres offentlige omdømme. En shitstorm kan hurtigt svine det hele til. Og deres stjernestatus har ofte kort levetid.

“Mennesker trenger mennesker”

Der er stadig stor (marketing)værdi for virksomheder ved at samarbejde med influencers. Den amerikanske Billetlugen-pendant SeatGeek har opnået stor omtale i deres efterhånden langvarige og legendariske samarbejde med David Dobrik. Og for nylig lancerede Dunkin’ en drik opkaldt efter TikToker Charli D’Amelio.
 
Interview med “Ian from SeatGeek”, der var med til at lancere samarbejdet med Dobrik og efterhånden har givet mere end et dusin biler ud.
 
På den korte bane har det vist sig at være en stor succes. Men hvad sker der, når influencers ikke længere har lyst til at nævne virksomhedernes navne i deres posts?
 
Uanset hvad, så viser denne udvikling, hvor meget en følelsesmæssig forbindelse betyder for salg og brand-opbygning. For hjertet trumfer tit hjernen. Et stærkt brand bygger sjældent på købsprisen, men i stedet på et emotionelt bånd til sine forbrugere.
 
Så spørgsmålet er blot: Hvor bange skal du være, når de danske youtubere og TikTokere begynder at lancere deres egne mærker? Er dit brand forberedt?
 

Relaterede artikler

Influencers, der samler Danmark - Quiz, fælles træning, højtlæsning, danseevents og kendissammenkomster. De kreative ideer og events er mange. Men fælles ...
Sådan kommunikerer du bedst gennem influencers - Influencers har utroligt meget at skulle have sagt i dagens mediebillede, og influencermarketing er efterhånden blevet e...
Nyt modefænomen: masken - Du behøver hverken at være kineser, popstjerne eller skuespiller i en dommedagsfilm for at tildække dit ansigt med en ma...
Sådan knækker du TikTok-koden - TikTok har fået en rekordstart på 2020. Men hvordan fungerer platformen præcis, og hvordan kan du bedst udnytte den voks...
Cleanfluencers giver dig ren samvittighed - En influencer er ellers noget, de fleste forbinder med en glansbilledlig montage af det rigtige tøj, den æstetiske bolig...
10 ting, du (måske) ikke vidste om influencere - Med coronakrisen og samfundsbevægelser som Black Lives Matter og #MeToo har influencere fået en ny rolle i medielandskab...
Er du blevet employee influencer på TikTok? - I dag findes der medarbejdere, der opnår så meget opmærksomhed om deres arbejdsliv på sociale medier, at de får en statu...
Rav i Reddit - I sidste uge besejrede et sammenrend af småinvestorer de store amerikanske spekulanter, påtvang dem milliardtab og sendt...
Find din utakt og ulidelig tone på SoMe - Et af resultaterne af COVID-19 og de medfølgende retningslinjer og forsamlingsforbud er, at vi mere end nogensinde kommu...
BookTok-Tiktok er trenden - Der var ikke mange i den engelsksprogede bogbranche, der så det komme: At det sociale medie TikTok ville blive en afgøre...
Kreatør-økonomien er landet – og den buldrer derudad - Kreatør-hvaffornoget? Det, vi tidligere beskrev som influencerøkonomien eller influencermarketing, er internationalt set...

Giv din stemme

7 stemmer
4,3/5

Kommentarer

Få nyhedsbrev

76 JOB

Webredaktør

Se alle job Indryk job

Kursus

Facebook- og Insta-annoncering: Skab målbare resultater

Kurset er udsolgt - tilmeld dig hvis du vil på venteliste

Se alle Bliv klogere

Få nyhedsbrev

Få nyhedsbrev

Alt hvad du behøver at vide om kommunikation i din indbakke.

Ud over nyhedsbrevet får du max to andre faglige e-mails om ugen.